Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 16

• 37 935
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Щом нямате възможност, аз бих ги включила към цената като сметна по 30лв за ток на стая и по 60-70лв за парно в отоплителния сезон.
Руми, как този апартамент е 33м2 двустаен? В тази застоена площ влизат поне 4-5м2 стени и трябва да има и общи части. Каква е тази квадратура?

# 661
Ако таргетът ти са хора, по-добре финансово, не е ок да се пазарите за колко точно вода и парно да ползват. Или се примиряваш,  че зимата ще си малко на минус, по пък лятото ще си на плюс,  или мислиш вариант за разделяне.
Нали си наясно,  че трудно ще се съглася на 1500  лв наем с условие колко пъти да се къпя или да седя на студено.
Ти си знаеш,  разбира се,  но ще е трудно,  освен ако не обявиш изгоден наем.

# 662
Няма как да предвидиш колко ще се ползва парното, каква ще бъде зимата, колко ще поскъпне. В топла зима ще си малко на плюс, ако не е поскъпнало спрямо предишната, в студена зима ще си на минус. Но наистина не виждам друг избор.

# 663
Илит, аз също смятам, че включването на консумативи като твърда сума в наема не е добра идея.
Ако самостоятелната част си е с отделен нотариален акт, можеш да пробваш да направиш отделни партиди за топлофикация и Софийска вода, за тока няма да стане. Ако още не си направил/а ремонта, може при ремонта на ел.инсталацията да поискаш да ти вържат самостоятелната част към контролен електромер вътре в апартамента, така ще си отчиташ показанията всеки месец и наемателите ще си плащат само тяхната част. С водомерите също е лесно отчитането и смятането. Само с топлофикация е по-сложно, но не и невъзможно, ежемесечно приблизително и неофициално отчитане и плащане. Писала съм преди как сме го правили, но повечето наемодатели в темата казаха, че не биха се занимавали с това.
Моят опит с наематели от ниския ценови диапазон сочи, че те "икономисват" от парно, дори не могат да разберат защо трябва да плащат за сградна инсталация, въпреки че не са си пускали радиаторите.
Ако пък целта ти са платежоспособни наематели, те няма да искат да ги ограничаваш с консумацията.

# 664
Аз доколкото разбрах, ина отделни партиди за тока и водата.
Има вариант да пресмяташ колко потребление се пада на радиаторите в отделната част, но е занимавка.
Моят опит с наематели от ниския ценови диапазон сочи, че те "икономисват" от парно, дори не могат да разберат защо трябва да плащат за сградна инсталация, въпреки че не са си пускали радиаторите.
Това е вярно, но пък такива наематели не са в ремонтирани квартири в центъра.
Ако правилно са ми казали цифрите, на предишните наематели отоплителният им сезон е излязъл около 500 лв. Това за 2 радиатора в голямото помещение, 1 в спалнята и лира в банята. Но радиаторите не са еднакви - в голямото помещение този на външната стена е 10 ребра; вторият, който е вътре в стаята, и онзи в спалнята са със 7 ребра. Тоест всеки 'харчи' различно. Плюс това не съм ги пуснала всичките на мах 5/5 само големия на външната стена, другите са на 2/5. Не знам предишните наематели как са ги ползвали.

# 665
  • София
Благодаря за коментарите.

man_darin_ka, то ако имаше отделен нотариален акт, нямаше да имам дилема.

Gal, няма отделни партиди за тока и водата, а само отделен щранг и евентуално контролен електромер.

Таргет няма как да са от иконимисващите наематели, както казах, апартаментът е в топ център, че и с гледка към забележителност.

Обикновено избягвам работата с брокери, но в случая може би ще се доверя на един-двамата читави, които ми препоръчват. Може би ще потърся наематели с добри финансови възможности като обявя висок наем с изцяло включени консумативи и без условия. Пък ако брокерът каже друго, ще го мисля.

# 666
Илит, ако правиш скъп ремонт като за жилище в топ-център, то тогава и депозитът трябва да е повече от 1 наем.
И индивидуализиран договор за наем, не калпавите договори на агенциите, дето май от нет-а са ги сваляли.
Подготви си предварително свой договор за наем и бъди твърда, че него ще подписвате. Естествено, ако бъдещият наемател има възражения по някоя точка, ти си преценяваш. Но не ползвай типов договор на агенцията.
За отделните партиди - има още един вариант за разделяне - с бракоразводно решение, в което е описано кой кои помещения ще ползва. Сигурно не е такъв твоят случай, но на някого може да му свърши работа.

# 667
  • В планината / На морето
Холът е около 2.90 на 4.50.
Това страхотен хол, бе !

# 668
Румка, това не е ново, а ремонтирано старо.

Ами да, това са някакви стари общежития, ремонтирани основно.
Румке, хайде покажи златната "гарсониера/двустаен 33кв" че ми се струва, че е една преградена стая, в която и котка ще се блъска в стените като се обръща

# 669
Благодаря за коментарите.

man_darin_ka, то ако имаше отделен нотариален акт, нямаше да имам дилема.

Gal, няма отделни партиди за тока и водата, а само отделен щранг и евентуално контролен електромер.

Таргет няма как да са от иконимисващите наематели, както казах, апартаментът е в топ център, че и с гледка към забележителност.

Обикновено избягвам работата с брокери, но в случая може би ще се доверя на един-двамата читави, които ми препоръчват. Може би ще потърся наематели с добри финансови възможности като обявя висок наем с изцяло включени консумативи и без условия. Пък ако брокерът каже друго, ще го мисля.
Всеки радиатор си има мощност. Зависи от вида и размерите му. Мощността, умножена по показаното на съответния топломер дават консумираната от него енергия (приблизително, но достатъчно точно за целта).  Сумата от потреблението на всеки радиатор е равно на общото потребление по фактурата. Малко сложно звучи, но не пречи да се предложи този вариант на заплащане. Ако не му харесва на наемателя, то той може да предложи друг вариант. При включени консумативи в наема рискувате да проветрява доста често на пуснат на максимум радиатор (в Студентски така правехме навремето Wink ).

# 670
При включени консумативи в наема рискувате да проветрява доста често на пуснат на максимум радиатор (в Студентски така правехме навремето Wink ).
Трябва да спираме радиаторите, докато проветряваме ли? Grinning

Ами да, това са някакви стари общежития, ремонтирани основно.
Румке, хайде покажи златната "гарсониера/двустаен 33кв" че ми се струва, че е една преградена стая, в която и котка ще се блъска в стените като се обръща
Може да е като ония шукаритетни едностайки в СГ с вградените уреди, снимани с ефект 'рибешко око', който ги прави да изглеждат тройни. Само че този да е 2 такива помещения, не едно. На мен така ми звучи.

# 671
Докато сума ти хора си използват клавиатурата за подигравки, времето си тече, а Румка си избива парите за жилищата.
Мисля, че има резон в избора й на таргет наематели - разумни, които не искат да хвърлят излишни пари и да се ширят в голямо жилище, при положение, че са сами или млада двойка без деца, в жилището се прибират за вечеря и да се наспят, купони и срещи с приятели си правят по заведенията. Жилищата са реновирани като сграда - изолации, дограми, инсталации, обзавеждане - бани, кухни, мебели са новички, вероятно бюджетни, но новички, а не събирани от родАта. Малко жилище - по-малки разходи и за отопление. Наемателите не дават излишни пари и за разхождане на четирибуквието с кола за престиж, ползват метрото, дето им е точно под четирибуквието.
Като им се променят житейските обстоятелства, ще напуснат, ще дойдат други разумни наематели.
Аз така си мисля.

При включени консумативи в наема рискувате да проветрява доста често на пуснат на максимум радиатор (в Студентски така правехме навремето Wink ).
Трябва да спираме радиаторите, докато проветряваме ли? Grinning

Smile
Не, той искаше да каже, да си пускате радиаторите, ако са спрени, докато проветрявате. Smile Smile Smile

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 15:29 от man_darin_ka

# 672
Ако наричате разумен човек, плащащ 700 лв, за да живее в маломерна луксозна гарсониера до надлез надежда - аз му викам будала Simple Smile разумните хора не си пилеят парите! И нямам нищо лично против Румка, даже ми е симпатична. Просто всеки има своите си виждания. Само времето ще покаже дали това е добра сделка или не. Подозирам, че даже ще може да си върне парите за тези апартаменти като гледам как хората пазаруват като обезумели.

# 673
Докато сума ти хора си използват клавиатурата за подигравки, времето си тече, а Румка си избива парите за жилищата.

Какви подигравки, чак смешно става как защитавате неадекватността на някои наемодатели. Интересно пък кога изби парите за апартаментите 😄

Скрит текст:
вие май използвате клавиатурата за упражняване на думата четирибуквие 😀

Ето ви един нормален апартамент, нищо общо с дискутираното до момента

# 674
Илит,
1. Не е много разумно да включваш консумативи, защото ще плащаш данък доход И върху тези суми.
2. Можеш да си пуснеш нови отделни партиди, но струва или поне преди струваше, по 600 лв.
З. А на любопитковците, нищо няма да показвам. Мисля, че две отделни помещения, едното от които към 15+ квадрата, не смятам точно в момента, е адекватно като за сам човек, или млада двойка.
Аз навремето живях в една стая с още двама човека. Бяхме млади и студенти.
Щом съм оцеляла, значи две стаи като за сам, или двама млади, не са чак пък толкова зле. Едните ми наематели са току що завършили, работещи и двамата от доста време насам. Те са доволни, усмихнати и позитивни млади хора. Оценяват ужасно много близостта до метрото. Не мрънкат като вас.

А за обявата на 6 м. От метрото - не съм несъгласна, че става. Но тези 6 минути са я 6, я 16 - в зависимост чия е гледната точка и колко бързо ходиш. Ако се окажат примерно, 10-12 минути, и трябва да влачиш малко дете и багаж, няма да те устрои Wink

Но вижте, аз не ви убеждавам да дойдете да живеете у нас, нито ви навивам да си вдигате вашите наеми. Само казвам какво е положението в даден микро-район.

Общи условия

Активация на акаунт