Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 16

• 37 952
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
Айде сега, завист. Все едно аз да ви обяснявам да ходите да работите, че да видите как се изкарват пари с труд и аман от мързел. Абсолютно същата тъпотия е.
Ами аз моите пари с труд съм ги изкарала, та мога да разказвам как се изкарват пари с труд.  Wink И така, някой който не е изкарал за едно жилище започне да ми дава наклон ми става смешно.

# 646
Ама и на мене ми е смешно това с пазарните принципи или другата глупост - сравнението с магазина. В магазина увеличението е 3-5% за неща, които струват стотинки, и периодично ги пускат на промоция с 10-15-50%намаление. Ей сега бях в магазина и си взех олио на промоция - 25%. Оня ден маслиново масло -30%. Котаракът ми намаза с паучове Гурме голд, 4 на цената на 3, даже омуха единия и гледа шкафа да вадя още. Всякави домашни потреби съм взимала с поне -30%, чаршафи на Дилиос и ТЕД с -50%.
Обаче още не съм чула някой наемодател да е опростил дори половин наем, дори за дългогодишни наематели. Нали пазар, туй-онуй? Или туй всъщност не е баш като онуй?

# 647
И медицинските сестри не могат да изкарат пари за едно жилище, но смешно ли ти е, като сменят на баба ти подлогата?
Никой не ти дава наклон, в темата имат право да пишат и наемателите.

# 648
И медицинските сестри не могат да изкарат пари за едно жилище, но смешно ли ти е, като сменят на баба ти подлогата?
Никой не ти дава наклон, в темата имат право да пишат и наемателите.
Могат да сменят на баба в Швейцария и да си сменят стандарта, но излизаме от темата.  Laughing Laughing Laughing

Гал, има и изгодни наеми, знаеш че е И въпрос на късмет. Като с промоциите с паучове.

# 649
Друга ми беше поантата и знам, че ме разбра точно какво искам да кажа.
Разбира се, че знам и за късмета, нали съм в такъв. Знам и че преди година цената му беше между 15 и 20% надолу,  аз съм в късметлийски евтин, тоест скокът е още по-голям. Това си е чиста спекула, която тръгва от продажбите на НС и надолу по веригата чак до баба Марийка, която дава панелката, предназначена за емигриралата внучка.
А съм сигурна, че и ти си наясно колко малко хора могат да изкарат с труд сами парите за едно жилище дори при добра заплата. Познавам много хора с купени жилища и само един си го е купил и го изплаща единствено с лично изкарани пари.

# 650
Ама и на мене ми е смешно това с пазарните принципи или другата глупост - сравнението с магазина. В магазина увеличението е 3-5% за неща, които струват стотинки, и периодично ги пускат на промоция с 10-15-50%намаление.
 Котаракът ми намаза с паучове Гурме голд, 4 на цената на 3, даже омуха единия и гледа шкафа да вадя още.

Ако човек действително си прави сметка на парите, т.е. не може да си позволи да купува всичко, което му харесва или му се иска, няма да купува Гурме за котарака си, а ще му дава от собственото си ядене, по-така обикновено, без гурмета, сьомги и разни подобни глезотии.

Хлябът, който харесвам и купувам, миналата година за 2-3 месеца от 1,05 лв. стана 1,55 лв. Да, стотинки е, но не е 3-5% увеличение и на промоция не го пускат, ама никога, дори да е вчерашен. И неговата цена е по-важна от цената на сатенираните чаршафи, защото човек може да спи и на обикновени бели памучни чаршафи, вместо на сатенирани шарени, но трябва да яде всеки ден.

И баба Марийка също е изкарала парите за панелката с труд, не са й я подарили. Така че има пълното право да иска пари за нея и да не го играе благотворителна организация. Така евентуално поне ще живее на топло и ще може да си купи някакъв шпек, не само хляб и кисело мляко, че за повече едва ли й стига пенсията.
Повечето купувачи, по мое лично мнение, изкарват парите за имотите си с труд - свой или на родители/баби и дядовци, когато продадат наследствени имоти. Разните му там  "присвоители" да ги нарека едва ли формират основната част от купувачите. Техният ценови клас си е съвсем различен пазар, да го обсъждаме можем само заради спорта, да си почешем езиците и клавиатурите.

# 651
Скрит текст:
Гурмето дори извън промоция, в каквато го взех, ми излиза същото или по-евтино, отколкото ако давам от моята храна, която котката обаче не яде, освен ако не е чисто месо - а аз такова не помня кога последно ядох. Зеленчуците не съм сигурна доколко са полезни. И всъщност не съм взела животното да го държа на човешка диета, защото на някого марката 'гурме' му боде очите, тъй че може и да не ми смяташ парите в портмонето.

Повечето купувачи, по мое лично мнение, изкарват парите за имотите си с труд - свой или на родители/баби и дядовци, когато продадат наследствени имоти.
Хем с личен труд изкарали парите, хем трудът бил на баба и дядо. Бъзикаш се, нали?

# 652
Ами, такива са цените в тези сгради: едностайни 500 лв, двустайни (еле, бивши гарсониери) 300-350 евро. Чисто нови, на 20 метра от метростанция.
Лошото е, че вътре още прилича малко на строителна площадка, но с времето бързо се отработва и този проблем.
В момента там много скочиха продажните цени. В зависимост от изложението, са 54 или 58 хиляди евро.
Като сложиш пари за довършване и обзавеждане, и разходи по прехвърляне, окончателно сумата става към 68-70 хиляди евро.
При това положение, за да се вземат 5% доходност колко трябва да е наемът на месец според вас? По мое мнение, тъкмо 300-350 евро.

Каква е тази гарсониера 33 квадрата и не са ли боксониери апартаментите в оная сграда до надлеза?

Иначе за 700 - 800 лв има апартаменти с две спални в района или на една - две спирки с метрото по-нагоре

# 653
Това, което наричаш боксониера, сега се води едностаен.
Чистата площ на 2-ст е към 33 кв., Точно така.
Но, според мен е предимство, че не се губи площ в коридори, а освен това, стаите НЕ са преходни.
Спалнята събира легло 1,40 или 1.60 , нощни шкафчета, троен гардероб.
Като размери е 3 на 3 метра.
Холът е около 2.90 на 4.50.

Това са "големите, двустаен".

Едностайните са някъде може би 4.50 на 4 с малка баня около 1,5 кв.м.

Зная, че в квартала има и по-големи жилища, на сходни цени, следя квартала много активно. Обаче на мен точно тази локация ми харесва, и също че е ново. Алтернативата е за същата сума, но повече площ, е навътре в квартала, в стар блок и отдалечено от метростанция.
В новите блокове, наемите са същите, да не мислите.

А, и още нещо. Две спални, не съответства на таргетна хора. Които съм видяла, са млади, работещи, без деца. Или самостоятелни възрастни без деца. Те за две спални, не са търсили. Този таргет идва заради метрото. И преглъща цената Simple Smile

# 654
Румка, това не е ново, а ремонтирано старо. Не следя цените, донякъде ще се съглася, че може пазарът да е такъв в момента. Но последно когато се интересувах двустайните в младост бяха на подобна и по ниска цена. Аз за малко повече давам четиристаен в младост на топ място. Търси читави хора, а не голям наем според мен. Защото краткосрочни наематели не са добра идея. Аз избрах много свестни момичета, а имаше кандидати които се бяха запознали туко що и бяха безработни, но с големи общания иначе. Няма да им пипна наема, дори да стане 1500лв пазарният.

# 655
  • София
Здравейте, попрехвърлих темата по диагонал, но не открих дали е обсъждано това, което ме интересува.
Някой има ли опит с отдаването под наем с включени частично/изцяло консумативи? Най-вече за Топлофикация ми е въпросът.
На първо място дали има търсене на такъв тип апартамент с включени консумативи. И после, трудности какви мога да срещна? Идеята ми е да посоча твърда цена за наем (с консумативи), но да сложа нещо като рамка "не повече от еди колко си кубика вода, киловата електроенергия".ТВ и Интернет са твърди суми и с тях е лесно. С парното обаче работата ми е супер неясна.

Моля, ако имате опит, споделете.

# 656
Твърдо не препоръчвам. Предишните наематели на квартирата ми са стояли година и са плащали 4-5 лв на месец, понеже по-предната година пък жилището не се е отдавало и е било заключено. Когато се нанесох аз, излезе изравнителна сметка и над 400лв за доплащане, като хазяйката ми обясняваше, че те не са съгласни и са мрънкали, та сканирах и пращах фактури да ги гони да си платят.
Ако искат включени консумативи, хотели има колкото щеш, мотелите са
10-20 лв на вечер. За дългосрочен наем в нашите условия и точно за Топлофикация не става.
В предишната тема се коментираше въпросът.

П. П. Интернет и ТВ си ги 'нося' с мен, имам двугодишен договор и за двете и за мене не е особен плюс да има в цената - излиза, че плащам двойно за същото нещо.

# 657
А защо искаш така? Също не смятам, че е удачно. 
Ако те е страх от неплащане на сметки, проверявай си ги всеки месец.

# 658
Дори АДИС не включва парното в наема. Включват вход, кабелна телевизия, нет, бригада за поддръжка - общо взето твърди суми, кабелната даже си е тяхната, а вероятно и повечето от охраната по входовете.

# 659
  • София
Не че "искам" така. Но това ми е единият вариант, защото става дума за част от апартамент, отделен самостоятелно от по-голям. Няма как да се отворят партиди за половин апартамент. Водата и тока стават, защото щрангът си е самостоятелен с отделни водомери, контролен електромер също може да се сложи. Но парното не ми идва наум как да го определя колко е. То кварталният енергетик ми каза, че му е трудно да ми обясни какво точно мерят уредите и че ако на два радиатора пише по 100 единици, съвсем не означава, че са изразходвали едно и също, та на мен съвсем ми е неясно.
Затова и идеята ми беше да се насоча към включени консумативи. Жилището ще е след основен ремонт, в топ център в София, напълно обзаведено, та реших, че може таргет групата да са хора, които търсят минимално "обслужване" на имота, просто плащат една сума, на един човек и не се занимават повече. Но може би бъркам и пропускам някакви подводни камъни.
Имам опит само с краткосрочни наеми досега.

Общи условия

Активация на акаунт