Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 16

• 37 988
  • 768
  •   1
Отговори
# 540
Да подскажа още нещо на навлизащите на пазара като наемодатели. Напишете в договора си клауза, че мебелите не може да бъдат изнасяни от апартамента, за да не ви звъннат след две седмици да си "приберете" леглата например.

Не публикувайте личния си телефон в обяви. Вземете временна СИМ карта. Иначе знайни и незнайни брокери ще ви звънят с години, да не кажа с десетилетия.

# 541
Много съгласна с последното мнение.
Скрит текст:

Според мен наемът, който съм определила е пазарен, просто има търсене в квартала заради многото фирми около летището.
За Дружба ли става въпрос ? И мен непрекъснато ми звънят , въпреки че отдавна е дадено жилището и вчера брокера каза ,че голямо търсене имало за квартала. Предложих му един на приятел , в Зона Б5-3, каза че е далече.
На мен ми звънят за жилище, отдадено преди повече от година. Нормално е да не искат в Зона Б-5, след като клиентът, за когото звънят, им е задал друг периметър за търсене, но това не значи, че за Зона Б-5 няма търсене или желаещи, или пък че само за Дружба има. За навсякъде има, на съответната цена, разбира се.
Оставете ги брокерите, няма нищо общо с квартала, важат други правила там.

# 542
Ами нужно е уведомяване и съгласие на хазяина колко и какви хора живеят  в неговото жилище. Защото най-често отдаваш жилище под наем, а не Аврамов дом. Повече хора - повече вода като минимум, повече поразии по мебелите - дивани, подове и т.н. За шум и врява - да не говорим.

# 543
  • В планината / На морето
Скрит текст:

Според мен наемът, който съм определила е пазарен, просто има търсене в квартала заради многото фирми около летището.
За Дружба ли става въпрос ? И мен непрекъснато ми звънят , въпреки че отдавна е дадено жилището и вчера брокера каза ,че голямо търсене имало за квартала. Предложих му един на приятел , в Зона Б5-3, каза че е далече.
На мен ми звънят за жилище, отдадено преди повече от година. Нормално е да не искат в Зона Б-5, след като клиентът, за когото звънят, им е задал друг периметър за търсене, но това не значи, че за Зона Б-5 няма търсене или желаещи, или пък че само за Дружба има. За навсякъде има, на съответната цена, разбира се.
Никой не е казал , че няма на други места търсене , каза ми че за Дружба има много голямо търсене и нищо чудно , защото стана готин квартал с метро и хубави нови и с достъп навсякъде пътни артерии . Многото нови магазини, вериги от магазини (Била, Кауфланд, Фантастико, Лидъл, Джъмбо, Практикер, Метро, Технополис)ресторанти, банки , складкарници, близостта на аерогарата и многото нови бизнес-сгради и офиси, както спомена съфорумката вече и около аерогарата, предлагат и работни места в близост.

# 544
Скрит текст:
Скрит текст:

Никой не е казал , че няма на други места търсене , каза ми че за Дружба има много голямо търсене и нищо чудно , защото стана готин квартал с метро и хубави нови и с достъп навсякъде пътни артерии . Многото нови магазини, вериги от магазини (Била, Кауфланд, Фантастико, Лидъл, Джъмбо, Практикер, Метро, Технополис)ресторанти, банки , складкарници, близостта на аерогарата и многото нови бизнес-сгради и офиси, както спомена съфоромката вече и около аерогарата, предлагат и работни места в близост.
Остави ги брокерите, казах ти, и на мен ми разправят същото за съвсем друг квартал в друг ценови клас. Не че аз не знам предимствата му, де. Не казвам, че в Дружба няма търсене, а че навсякъде е едно и също, търсене има голямо, само дето не е ясно колко от него е платежоспособно, което всъщност е и питането на jeniqa - как да разбере дали ще си плащат и няма да я завлекат. Еми няма как, като не е прието тук да се искат доказателства за доход като в други държави. И като брокерите до един ми разказват "Приказки от 1000 и 1 нощ".

# 545
  • София
Аз влизам с един въпрос като наемател. Напускам квартирата с 1 месец предизвестие, от подписването на договора е минала година и половина. Наемодателят миналата есен го уведомих, че един от прозорците е започнал да пропуска вода при силен дъжд, декември месец реши да сменя дограма, 2 месеца след това идваше уикендите за по 1 час да я обръща сам, беше страшна мизерия, но понеже е скромен човек и не сме имали проблеми си замълчах, предполагах че няма мног възможности и очаквах да коригира наема след смяната. Не го направи, но сега като му казах че напускам каза, че няма да ми върне депозита заради направеното подобрение. Съгласен е, че щети по имота никакви няма. Коректно ли е според вас и дали да взема мерки? Не ми стана приятно при положение, че поддържах имота като мой и всичко е плащано редовно....

# 546
Не, не е коректно.
Намирам смяната на прозореца за спешен ремонт на имота му, а не за подобрение. Ако иска да си го избие, трябваше да ти вдигне наема тогава или да го вдигне за следващите наематели сега.
Не знам как да реагираш освен с говорене и настояване (на кого ли му пука обаче) и как можеш да го накараш да ти върне депозита.

# 547
Аз влизам с един въпрос като наемател. Напускам квартирата с 1 месец предизвестие, от подписването на договора е минала година и половина. Наемодателят миналата есен го уведомих, че един от прозорците е започнал да пропуска вода при силен дъжд, декември месец реши да сменя дограма, 2 месеца след това идваше уикендите за по 1 час да я обръща сам, беше страшна мизерия, но понеже е скромен човек и не сме имали проблеми си замълчах, предполагах че няма мног възможности и очаквах да коригира наема след смяната. Не го направи, но сега като му казах че напускам каза, че няма да ми върне депозита заради направеното подобрение. Съгласен е, че щети по имота никакви няма. Коректно ли е според вас и дали да взема мерки? Не ми стана приятно при положение, че поддържах имота като мой и всичко е плащано редовно....
Наемодател съм. Във Вашия случай - никога не бих си позволила да задържа депозит, прозорците са нещо, което, щом не са били сменени, са си изцяло за сметка на Наемодателя и каквото и подобрение да го смята Вашият в този случай, то това е наложителна смяна, Вие нямате никаква вина за това.
Искайте да Ви върне остатъка от депозита, след плащането на всичките последни сметки по имота.
В момента след 5 години и половина напускат и наши наематели от 2-стайно жилище в Толстой, наемателката ни просто се разболя и се прибира при семейството си в родния си град, имаха тук магазин, където тя работеше и решиха да го закрият. Депозита сме се разбрали, то това е по мое предложение да го използвам за плащане на сметките от последните 3 месеца, 100 лв. също от депозита ги приспаднахме за последния наем, и ако остане някаква сума след плащането на 11.-12.2019 сметките за тец, вода и ток - ще им ги изпратя. Освобождават го  точно на 30 декември, така че по Нова година ще има да го почистваме и оправяме.
Засега съм пуснала обява, но без посочен телефон, а само на лични съобщения да пишат, защото страшно много неприятности са ни създавали брокери, когато на обява пусна телефон, само се обаждат и никога нямат никакви реални клиенти, а борбата им винаги е била как ние да им даваме комисионни, при това те се обаждат на наша обява да ни убеждават да им се приемат услугите, а не ние да им ги търсим. Крали са ни и снимки и са ги прикачали към несъществуващи имоти, разправии само с тях.
Но "Толстой" не е атрактивен квартал, въпреки, че блока е на 10 мин. от спирката на метрото на "Ломско шосе", както и детска градина и училище и магазини има, и трамвайни спирки и на автобуси на няма и 5 мин. от блока, а и блока се поддържа, ЕПК, жилището е чисто и поддържано.
Засега само чужденци са писали, но  не искаме с такива, езиковата бариера и няма да им ставаме детегледачки за всяко нещо, мъжът ми категорично не иска такива.

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 16:14 от хадзапи

# 548
.... Коректно ли е според вас и дали да взема мерки? Не ми стана приятно при положение, че поддържах имота като мой и всичко е плащано редовно....

Не, изобщо не е коректно. Аз вечно пледирам за коректност и съм точна във всяко едно отношение. Но в случая предполагам, депозитът е в размер на едномесечен наем. Ако не сте платили последния си наем, не го и плащайте. Платете си само сметките до показанията в приемо-предавателния протокол при изнасяне.

# 549
  • В планината / На морето
Не е коректно. Това не е щета предизвикана от вас.
В този случай аз не бих му платила последния наем.
Най-вероятно не разполага със средства да ви върне депозита.

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 16:23 от RichiRich

# 550
Също си мисля, че няма пари да върне депозита. Предложете му да се покрие последния наем с депозита, а сметките вие ще си ги платите, като излязат.

# 551
Мередит, много неприятно. Пробвай кротко, с преговори и убеждаване.
Ако се запъне - не му плащай консумативите, да си ги плати от депозита, така и така идват със закъснение.
Или му намекни за сигнал до НАП, да видиш как ще реагира (защото може и да си плаща данъците).

# 552
И аз смятам, че ти вина нямаш. Да ти го връща, или не плащай сметките. Наемът вероятно си предплатила, тъй че няма как. И остави непочистено, баси и наглите.
Аз как връщам депозитите, когато е редно??

# 553
  • София

Хич не е редно да отказва. Ако не си платила последния наем и сметките - не ги плащай. Имаш ли някакви разписки, че си му плащала наем? Ако да - спомени му за НАП дори и да не се занимаваш. Нека трепери.

# 554
  • София
Няма пари завалията.
Не плащай последните сметки, така или иначе парите няма да си ги видиш от депозита Wink

Общи условия

Активация на акаунт