Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 16

• 37 923
  • 768
  •   1
Отговори
# 675
Някой може пък да вземе идея от теб за обзавеждане и организация на пространство. Дори в ютюб има десетки канали по темата с наистина миниатюрни жилища, от сорта на 25 квадрата, побрали спокойно семейство с 2-4 деца Scream

# 676
Мисля, че две отделни помещения, едното от които към 15+ квадрата...
2.90 на 4.50 е 13 км м
Иначе наемът ще се напасне по пазара, това е ясно.

# 677
Румка е пускала смимки тук, или в друга тема. Хубаво и е завършен имота.
И не е длъжна да се обяснява на никой, принципно чест и прави, че отговаря на всеки.

# 678
Ами, на мен 13 кв.м. за холче ми се виждат ок. С терминологията не съм много запозната, там има постоянно някакви игри, та това, което днес е двустаен, вчера е било друго, кой знае какво ще е утре. От тази гледна точка като чета обява ми е по-лесно да има квадратура и изброени стаите. Ние например сме наематели на 1,5-стаен апартамент, което за мен е доста странно определение, ама тука си ги ползват такива. Има спалня, хол, малка стая, която може да се ползва за килер, два фитнес уреда или ако не си харесваш гостите и баня, която е твърде голяма за общата квадратура (54 кв. м. уж, ама аз мисля, че е по-голямо).
На мен Румка ми е много симпатична и смятам, че ако може да си вземе 700 лева от имота с читави наематели, много ясно, че трябва да си ги вземе. Това важи за всички. Никой не е благотварително дружество. Съответно очаквам, че като си плащам наем, няма да се държат към мен със снизхождение и все едно ми правят услуга, че им живея в жилището.

# 679
Ако можех да взема 700 лв бих ги взел и аз , но е факт, че има изкривяване на пазара. Странно е подобно жилище да се отдава за такива пари, имам познати , които живеят в ново строителство в Младост , много хубав блок, на двойно по-голяма площ, пак близо до метро, за същите пари.

# 680
  • София
Дори и да не е на 700, ще ги даде без никакви проблеми на 650. Просто такъв е пазара. За 400 вече няма дори еднопространствени в лоши квартали.
София не е България и тук стандарта е двойно или тройно по-голям от някой друг град (с изключение на 3-4 други големи). Аз вече не познавам човек, работещ за под 1500лв. А преди 10 години работех за 850, преди 12 за 2.80 на час преди данъците. Просто реалността е различна  Peace

# 681
Здравейте, попрехвърлих темата по диагонал, но не открих дали е обсъждано това, което ме интересува.
Някой има ли опит с отдаването под наем с включени частично/изцяло консумативи? Най-вече за Топлофикация ми е въпросът.
На първо място дали има търсене на такъв тип апартамент с включени консумативи. И после, трудности какви мога да срещна? Идеята ми е да посоча твърда цена за наем (с консумативи), но да сложа нещо като рамка "не повече от еди колко си кубика вода, киловата електроенергия".ТВ и Интернет са твърди суми и с тях е лесно. С парното обаче работата ми е супер неясна.

Моля, ако имате опит, споделете.
За мен това е просто плащане равни месечни вноски, ако имаш някакви ограничения ток/вода и после си търсиш доплащания. А връщаш ли пари  не стана ясно?
Наемодателят си знае разходите за жилището при  радиатор на макс дори. Ако не си сложил клауза за връщане на пари, в  повечето случаи печелиш при икономичен наемател и си  на нула при някой доплащащ си. Така, че не губиш. Има клиенти, които търсят да си гарантират максималната цена с консумативите. Пробвай с чужденци.

Твърда цена ще бъде, ако рискуваш да я сложиш такава и без изравнявания. Но никой не ти дава гаранция, че наемателят няма да отваря крана на водата  и когато го няма. Simple Smile Така, че не го прави.

# 682
  • София
И дори при железен договор може да остави топлата вода отворена. Може да "изгори" по 10м2, т.е. по 100 лв  Mr. Green
решението са подотчетни водомер и електромер. Парното има ограничение колко може да изгори по дифолт  Peace

# 683
Коректният наемател, който не оставя крана на водата да тече докато го няма, няма и да иска да плаща определена сума и при надвишаване да доплаща, а при по-ниска консумация да не си получава парите обратно. Сериозните хора обикновено не са глупави и прахосници. Бяхме го дъвкали това преди една-две теми.

# 684
  • София
Аз просто споменах че не е никакъв проблем да се сложат подотчетни водомер и електромер. За парното няма решение. но там ако се вдигне наема със средно 50лв месечно са си 600лв годишно, които се изгарят от 3 радиатора за 1 отоплителен сезон (ако има добра изолация блока, разбира се)

# 685
Неговият въпрос има две страни:
Едното  е как да си прави отделни партиди и да отчита енергията.  Другото е този тип договор крие ли рискове и как да се защити по принцип.

# 686
  • София
Виждам, че дискутирате апартаментчетата в бившето общежитие в Банишора. Ето снимки от някакъв продаващ се та който не знае да види за какво става дума:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15753679769466 … k=556aex&f1=1
А тук пък има снимки от един от минидвустайните в бившата офис сграда в Дървеница:
[https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b1573764757485 … k=557zag&f1=1
 много практични апартаментчета за сами и двойки.
 И както се вижда може да са с две малки стаи ама формално са си двустайни.

# 687
55 000 евро при 5% доходност прави 450 лв наем. Хайде 500 го сложи. От това по-нагоре е вече необосновано.

# 688
Липсата на балкон и складово помещение за мен са толкова проблем, колкото и клаустрофобичните размери. Не е адекватно да се сравнява със живеене на общежитие, защото там не е пазарен наем. Щом като има хора, които да живеят в това срещу 700 лева на месец, значи животът в София съвсем се е побъркал. И си обяснявам защо от студентската скамейка търсят заплати над 1000 лв.🙄

# 689
  • София
10 000 евро за обзавеждане забравяш.
После при 450лв наем (5400 лв годишно) имаш 700лв данъци (плосък и сгради). Остават 4700, сложи 10% разходи за амортизация и дупки в наемателите, стават 4300.
При 65к евро (125к лева) са си под 3.5% възвращаемост. На мен ми се вижда доста смешна инвестиция да се занимаваш с претенции на наематели  Peace

Общи условия

Активация на акаунт