Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 58 050
  • 757
  •   1
Отговори
# 60
Момичета, знаете ли след седем дневен прием на прогестерон кога мога да очаквам цикъл?

# 61
  • София-Младост
Момичета, знаете ли след седем дневен прием на прогестерон кога мога да очаквам цикъл?
2-3 след последния прием, поне при мен беше така.

А защо правите на определена област изследване за костна плътност. Аз правих на цяло тяло тази година, даже не знаех, че може на отделна част...казаха ми 2г. след спиране на цикъл да направя отново.

# 62
Три дни, максимум пет и трябва да е дошъл.

# 63
Ала бала, може би зависи от начина на използване, ето тук са описани:
https://medpedia.framar.bg/медицински-изследвания/изследване-на-костна-плътност

https://alexandrovska.com/display.php?bg/Информация%20за%20пациента%20костна
Тези пък линкове защо така излизат...ето, копирам от втория:
Има няколко начина за установяване на остеопороза:

Рентгеновата снимка установява това при загуба на над 30% от костната маса, т.е. това е късна, неколичествена диагноза съпроводена с по-голямо рентгеново натоварване, в сравнение с дензитометрията.
Друг начин за диагностициране на заболяването е установяване на счупване при минимална травма – кашлица, рязко движение, падане от малка височина. Това е късна диагноза, която се поставя по усложненията на остеопорозата – остеопорозните фрактури.
Най-добрият метод за диагностициране на остеопорозата е рентгеновото измерване на костната плътност преди да се случи счупване. Костната минерална плътност се измерва в грам калций на квадратен сантиметър и след математическа обработка се съпоставя с плътността на здрави лица, както млади, така и от същата възрастова група. Намаляването с 10% на костната плътност на прешлените удвоява риска от счупване на прешлен, а намаляването на костната плътност на бедрената шийка с 10% увеличава риска от счупването и 2,5 пъти.
Костната дензитометрия е неинвазивен метод за определяне на костната плътност. Измерването може да се осъществи на прешлените, бедрената шийка и костите на предмишницата. За ”златен стандарт” в изследването на костната минерална плътност се приема двойно-енергийната рентгенова абсорбциометрия (DXA) на поясните прешлени и бедрената шийка. За диагностика на остеопорозата се допуска и измерване на 1/3 от костите на предмишницата, когато не могат да се изследват прешлените или бедрената шийка. Определянето на костната плътност на «цяло тяло» е синоним на измерването на «златния стандарт».

При измерване на прешлени или бедрена шийка се използува много ниска доза рентгенови лъчи – около 1/30 от радиацията от стандартната рентгенова снимка на бял дроб, по-малка от радиацията получавана от самолетен полет или равна на два часа директно излагане на слънце. Тази доза се използува за бързо сканиране на изследваните кости. Компютърна програма представя резултата като грам калций на квадратен сантиметър костна проекция от изследваната зона на интерес. Резултатите се представят и като процент от „пиковата” костна плътност на млади хора, и като процент от средната костна плътност на връстниците на изследвания.

Това е високотехнологичен безкръвен тест, който отнема само няколко минути и не се използуват нито игли, нито инжекции. Дори не се свалят дрехите, ако не съдържат метални части.

Остеопорозата не боли. Болят остеопорозните фрактури, дисковите хернии, шиповете, спондилестезите, артрозните и артритните заболявания на ставите. Дензитометрията е стандартизирана за измерване на костната плътност на строго определени зони от скелета – поясни прешлени, бедрена шийка и 1/3 на радиуса. Тя не може да измерва костната плътност на другите зони на скелета. Желанието на пациентите да им бъдат изследвани болезнените места – стави и други зони от костите извън изброените няма диагностично значение и не се извършва.

# 64
  • София-Младост
Lemy, това пише в сайта на дкц-то за апарата:
Апаратът представлява ДХА – двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия. Измерва се костната минерална плътност /ВМД/ на цяло тяло- прешленни тела, бедренни китки и лъчеви кости. Методът е признат в целия свят като безспорен в диагностиката на остеопорозата и определяне на фрактурния риск.

# 65
  • София
А къде в София правите това изследване?

# 66
  • София-Младост
Аз специално в 25 ДКЦ в Младост.

# 67
  • София
Благодаря. Има ли предварително записване на часове, или когато ти дойде ред?

# 68
  • София-Младост
Ами не помня, звънни на регистратурата на дкц-то да попиташ. Аз отидох рано сутринта и бях първа. Имаше някаква промоция м.02 и платих 20-25лв, иначе е към 40лв. прегледа.

# 69
Ами не помня, звънни на регистратурата на дкц-то да попиташ. Аз отидох рано сутринта и бях първа. Имаше някаква промоция м.02 и платих 20-25лв, иначе е към 40лв. прегледа.
Подобна промоция им има и при нас. Но не за 20 лв.

"
Август е месецът на костното здраве

Запишете час за изследване през Август и се възползвайте от промоционалната цена от 20 лв. за изследване на една област:
- лумбални прешлени
- тазобедрена става
- предмишница

Час за изследване можете да запазите на следните телефони:
052/803-900
0888/088-991
0892/604-172 – в извънработно време

Център по остеопороза и остеометрия:
Варна, ул. "Никола Вапцаров" 2, ДКЦ "Чайка" (Курортна поликлиника)

Работно време: понеделник - петък от 8:00 до 18:00
"

Мислех си за две зони да изследвам. Иначе беше по спомен 40 лв всяка преди това, но кожени да греша.

# 70
  • тук и там
Аз ходих при АГ-то за коментар на изследванията.Каза че не става въпрос при мен за преждевременна менопауза. Естрогена ми бил нисък,но не било проблем.Бях си пуснала изследвания обаче за холестерол,и там положението е много зле.Ще трябва да хода до ЛЛ като се прибера във Белгия.Между другото-миналата година бях със 5 килограма по-тежка,но стойностите на холестерола ми бяха по-добри,защото поне "добрия" беше висок..Отслабнах малко-и ми се влошиха показателите,сега съм за хапчета вече май...Чудя се дали да не взема някаква добавка-ленено масло примерно.Нали то повишаваше естрогена и в същото време -помагаше за холестерола?

# 71
Кайсия, чела съм, че статините са много гадно нещо. Какви са ти стойностите?
Ендото спомена за пектин и омега 3.

# 72
  • Добрич
Свекърва ми свали с диета стойностите на холестерола. Купих и мелничка за кафе,  да си мели лененото семе и да си го ръси в храната. Целите семена не се усвояват, а като се смелят се окисляват на въздуха, т.е. трябва да са прясно смлени.
Преди три години със съпруга ми пихме ленено масло и зеленоуста мида заради ставите и се сещам,  че даже на една и съща фирма не всички форми са удачни. Трябва да се избере от човек, който разбира,  а не просто да се купи добавка ленено масло.

# 73
  • тук и там
Ще се мъча да слабея-от септември,че докато сме във ваканция никак не ми се отдават диетите.Не че през останало време се справям.Имам да свалям 10 килограма.Но-както казах,парадокса е че  миналата година,когато бях още по-пълна,стойностите ми бяха по-добри.Пия рибено масло  през месец,два-явно не оказва влияние.Пектин на таблетки може да пробвам,на прах съм пробвала и не мога да го ям,гаден ми е.Общият ми е 7,лошият е към 6(5 ,5 2 -за да съм точна).Спортувам по малко,но редовно .

# 74
Също съм чела, че докато отслабваш, не е добре да си пускаш изследванията, чак като отслабнеш и си задържиш теглото няколко месеца, тогава.

Общи условия

Активация на акаунт