Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 58 067
  • 757
  •   1
Отговори
# 75
  • тук и там
Ами аз от 3 месеца не свалям,задържам.От септември ще се постарая повече и ще гледам до Коледа да сваля още 4-5 кг.Мисълта ми е че са коректни изследванията.

# 76
  • В полите на Пирин планина
Статините, особено при жените, не дават почти никакъв ефект върху нивата на холесестерола. Освен това имат много неприятни странични ефекти. Повишени нива на холестерола / но не с малко, както е при теб Кайсия / са индикация за някакъв проблем, който трябва да се потърси, а не да се лекуват симптомите.

# 77
Холестеролът се вдига от повечко месо, също и от много млечни продукти. От опит знам, че с намаляването им се оправя.

# 78
Кайсия, а триглицеридите колко са ти?
Шоки беше пускала проучване върху 2 групи хора - приемащи и неприемащи статини, оказало се, че при жените статините били удължили живота с 4 дена, а мъжете нямало значение. Или обратното беше-мъже, жени.
Холестеролът се вдига от повечко месо, също и от много млечни продукти. От опит знам, че с намаляването им се оправя.
Според мен са малко по-сложни нещата.
Ето една полезна статия:
http://paskaleva6.blogspot.com/2014/06/blog-post_17.html?m=1

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 13:23 от Lemy

# 79
Това за месото и млечните е генерална заблуда.
Реално холестеролът се вдига от много въглехидрати, защото те провокират възпалителните процеси в организма. И точно повишеният холестерол е индикация за това.
Но нещата наистина са сложни.
Триглицеридите са даже показател, който дава по-добра информация. Общият холестерол сам по себе си не е база за изводи. А при жените над определена възраст - примерно 45 и нагоре - е добре дори да е малко по-висок. Това не означава непременно сърдено-съдови заболявания.

# 80
Сигурно са по-сложни, но го казвам от опит при мен и мъжа ми. Говорила съм и с лекар, който винаги ми решава по най-простия начин проблеми, за които всички други вдигат ръце.

# 81
Наистина лекарите подхождат ортодоксално.

Ето малко инфо за холестерола :

Скрит текст:
Иска ми се да споделя малко впечатления от книгата на Нина Тайшолц The Big Fat Surprise. Не очаквах да прочета нещо ново, но още на този ранен етап съм приятно изненадана. Авторката е проучила наистина много подробно историята на съвременните препоръки за хранене и разказва някои неща, на които аз поне не бях попадала. Цитира автори и проучвания, разбира се, а също и нейни срещи и интервюта с известни учени. Разбира се, централно място в историята на съвременните препоръки за здравословно хранене заема Ансел Кийс с неговата теория за връзката между храненето и сърдечносъдовите заболявания. Първоначално той е на мнение, че холестеролът в храната води до повишаване на холестерола в кръвта, а това пък води до ССЗ. Да, но скоро собствените му проучвания го убеждават, че съдържащият се холестерол в храната има минимално отражение върху стойността на общия холестерол в кръвта, така че изоставя тази теория, но насочва вниманието си към наситените мазнини и обвинява тях. И от този момент нататък Ансел Кийс си поставя за цел да убеди научната общност в правотата на теорията си, въпреки че на практика самият той е манипулирал данните, които представя (за да подкрепят хипотезата му) и въпреки че в първите години излизат доста проучвания, които оборват неговата теза, а и много учени надигат глас срещу неговите твърдения. Да, но решаващото в случая е, че Кийс е бил болезнено амбициозен и безскрупулен човек, но също явно и изключително харизматичен. Когато си поставял цел, той не се спирал пред нищо, за да я постигне. Така и с целта си да убеди света, че наситените мазнини са вредни.  Нина Т. цитира негови официални отговори на публикациите на противниците му - оказва се, че Кийс използва крайно ненаучен и силно емоционален език, за да осмее опонентите си. В днешно време никой не би допуснал да се публикуват такива неща в научни издания.  Още няколко учени се обединяват около Кийс и заедно изграждат наистина много мощен фронт, който като валяк помита всички, които са дръзнали да изкажат съмнение в техните твърдения по отношение на наситените мазнини. Така се случва, че тогава и сред американския политически елит идеите на Кийс срещат голяма подкрепа и в крайна сметка държавата застава зад него и неговата теория и така тя бива наложена официално, без да е добре обоснована и напук на всички данни, които я оборват. Просто това е било много простичко и затова привлекателно обяснение на нещата - ядеш храни с наситени мазнини, холестеролът ти се повишава, запушва артериите ти и получаваш инфаркт, затова логично изглежда, че намаляването на наситените мазнини ще предотврати инфарктите. Да, но на практика не става така, както вече знаем.  Но този разказ ме впечатли много, може би защото преди години имах нещастието да се сблъскам със също толкова безскрупулна личност на ръководен пост. 

# 82
Холестерол се вдига от въглехидрати, не от месо!!!!!!!!!

# 83
  • тук и там
Не съм казала че ще пия хапчета,но така или иначе е добре да отида при ЛЛ да чуя и неговите препоръки.Аз на своя глава си пуснах холестерол,всяка година го правя.Е,тази година  ми е най-висок,покачва се със всяка измината година-независимо свалям ли,качвам ли. Така или иначе трябва да сваля  някое и друго кило. Оф, голям зор ми е това  отслабване..

# 84
Отслабването на всеки е проблем. Без да те агитирам за диети само да споделя за един мой експеримент преди години. Бях на НВ-ВМХ и единствено с нея ми паднаха триглицериди, лош холестерол и покачване на добър.

# 85
  • Добрич
Мисля, че ако трябва да сме честни, високият холестерол е следствие и от консумацията на месо и от консумацията на въглехидрати. Едва ли трябва да изпадаме в крайност, а по-скоро е необходимо да се храним балансирано. Искам да кажа, че при балансирано хранене през целия живот, стойностите ни най-вероятно ще са в норма. Обаче повечето хора се замислят за храната чак, когато балансът вече е трайно нарушен. Логично е, че тогава и възстановяването му ще е по-трудно.

Свекърва ми се въздържаше от консумация на свинско месо и сладки храни, включително и по-сладки плодове, хапваше прясно смляно ленено семе редовно и за по-малко от година /не помня точно, сякаш за около 6 месеца/ вкара холестерола и триглицеридите в норма. Може би, при нея отклонението не е било чак толкова голямо. Сега консумира и "забранени" храни, но с мярка и показателите се поддържат.

# 86

Това не е норма.  Всеки лекар може да ви го потвърди. Сестра ми не сяда на масата без месо, яде млечни, сланина и холестеролът й е около 4 Аз не консумирам месо вече повече от 30 години, ям предимно зеленчукови  храни, варива, много малко сладко заради килограмите , но при мен холестеролът става 8  когато имам стрес. Това го научихме по случайност преди десетина години когато попаднах в болница по друг повод. И съответно не пада от ленено семе , дори когато си бях купила мелнишка да си го меля цяла година  сама.

# 87
Също и заболяванията играят роля, не винаги става само с ядене или неядене.

# 88
  • София
Проблемът с холестерола изобщо не е толкова опростен. Имат значение много фактори. Въглехидратите едва ли са причина за покачването му, може би по-скоро за образуване на плаки... Имам колежки с холестерол 13 и повярвайте, държат го в норма само със статини. Когато спреш да произвеждаш определени ензими, които отговарят за нивата му в организма няма как да си ги набавиш, освен с хапчета. Аналогично на темата за кръвното, нещата са доста по-сложни и със сигурност изискват оценка от ендокринолог или кардиолог, зависи какъв проблем имате изразен

# 89
Във връзка със холестерола,майка ми препоръчва сутрина за закуска чаша кисело мляко с 3л овесени трици,било полезно да държи холестерола в норма...е,при много  лоши показатели не вярвам да помогне,но няма да навреди.

Общи условия

Активация на акаунт