Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 57 373
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
Защото по техните стойности се съди какъв е яйчниковият резерв и дали си близо до мемопауза, тоест в перименопауза. Да, плащат се...
Аз досега всички хормони съм си плащала

# 601
Писала съм гохв тази тема и друг път - изследвала съм инихбин б и антимюлеров хормон преди 12 години и стойностите бяха 0,0001, което ще рече изчерпан яйчников резерв. Тогава бях на 32 години. А цикъл все още имам. Да, оскъден и не много редовен, но го има. Та вече и аз не знам какво значат изследванията и как да ги тълкуваме.

# 602
Смятате ли, че стойности на хормоните, показващи намаляващ яйчников резерв и наличие на пременопауза, могат да дадат отговор на симптомите и общото състояние или не могат да се отнасят пряко към това - имам предвид може ли да покажат причина за появили се симптоми на замайване в очите и главата, сърцебиене /което никога преди не го е имало/, вътрешно треперене, изтръпване на крак /в случая изключвам диагнози от рода на тумор в мозъка, инсулт и др. тежки неща/. От скоро започнаха да ме болят ставите в горната част на краката. Миналата седмица ми дойде цикъла на 26. ден, но беше оскъден - за ден и половина, но точно тогава се случи неприятна случка с едното дете и бяхме приети спешно в болница и затова може да е прекъснал от стреса, но както и да е в последните месеци цикъла ми е по 2-3 дни.

Последна редакция: пн, 30 дек 2019, 20:28 от Kateritsa

# 603
Иди на невролог, нищо чудно да е нещо от гръбнака, шипове или някакви подобни. Изтръпване на краката има при дискова херния, протрузия, ала бала на кръста. Съответно същите неща на шийните прешлени дават разни замайвания и др.

# 604
Иди на невролог, нищо чудно да е нещо от гръбнака, шипове или някакви подобни. Изтръпване на краката има при дискова херния, протрузия, ала бала на кръста. Съответно същите неща на шийните прешлени дават разни замайвания и др.

Ще ходя след празниците. Имам леко ошипяване във врата, но не е от вчера, от няколко години е, но замайването се появи преди 2 месеца.

# 605
  • В градината...
На 38 бях с ФСХ 36, АМХ 0.46. И нямах никакви признаци на пременопауза. Появиха се сега, след 8 години.

# 606
Както казах - пуснах всички и си ги платих. След това разбрах, че съм си дала парите на вятъра - гинекологът ми обясни всичко, включително и терапията, която провежда. Аз, Тома неверни, отидох при още двама, за да потвърдят и отново си платих прегледите Joy
Изчерпаният яйчников резерв е свързан с плодовитостта, а не с присъствието или отсъствието на кървене. Поне аз така разбрах от обясненията на докторите.
За изтръпване на крайниците съм направила няколко изследвания, всички си ги платих, включително ЯМР - нищо ми няма, но ми изтръпва лявата ръка (само тя остана с времето) и то доста често.

# 607
  • В градината...
Кървене може да има 10 години след преустановяване на производството на яйцеклетки.

# 608
  • Пловдив
Оффф, аз днес бях при АГ -то и пак имам удебелена лигавица... тоест ще се наложи отново абразио.../ преди две години същата история/. Доки ми изписа Дуфастон два пъти дневно и ако за три дни спре кървенето ще отложим абразиото но той каза че не се надява много това да се случи... а аз стискам палци и се моля да ми повлияе.

# 609
Както казах - пуснах всички и си ги платих. След това разбрах, че съм си дала парите на вятъра - гинекологът ми обясни всичко, включително и терапията, която провежда. Аз, Тома неверни, отидох при още двама, за да потвърдят и отново си платих прегледите Joy
Изчерпаният яйчников резерв е свързан с плодовитостта, а не с присъствието или отсъствието на кървене. Поне аз така разбрах от обясненията на докторите.
За изтръпване на крайниците съм направила няколко изследвания, всички си ги платих, включително ЯМР - нищо ми няма, но ми изтръпва лявата ръка (само тя остана с времето) и то доста често.

Благодаря за обясненията! В такъв случай има ли смисъл да ходя на ендокринолог? Днес и личната се зачуди какво точно искам да изследвам. На последния преглед в края на септември гинекологът ми каза, че не съм в менопауза, лигавицата на матката все още е с достатъчна дебелина, към онзи момент яйцеклетки все още се отделяха, но последния месец имах огромно напрежение в гърдите, под мишниците и изобщо почти навсякъде, затова си мисля за посещение на ендокринолог /досега никога не ми се е налагало да ходя/. Лятото проведох терапия с Оргаметрил заради бързо нараснала фоликулярна киста, която се повлия още първия месец, но след това го пих още 3 месеца за регулиране на цикъла. 4 месеца след това цикъл идва без лекарства на ок. 25-26 ден за по 2-3 дни. Чудя се какво да правя, особено заради усещането в очите и главата.

# 610
На 38 бях с ФСХ 36, АМХ 0.46. И нямах никакви признаци на пременопауза. Появиха се сега, след 8 години.
Странно
Аз бях на 50  ФСХ 12 и всички признаци. След година стана 27.

# 611
И аз в отбора на изтръпващите крайници Simple Smile Направо ще се побъркам, много ме дразни тази нова "придобивка". Това е постоянно и най-вече нощем. Няма значение дали съм си свила ръката или съм с абсолютно изправени крака или ръце. Изтръпват без причина. От начало си мислех че е от спортуването. Пиех и магнезий. Но нищо. Иначе по изследвания уж нищо ми няма. Но пък никой не ми е правил целенасочени изследвания за нещо конкретно. Замислям се за доктор, но едва ли някой ще ме прати.

Като сте тръгнали да отчитате хормони и аз да кажа: ФСХ 17,3lU/ml това е началото на годината, антимюлеров 0,1. За сега с оскъден но редовен цикъл. За първи път ми закъсня след биопсия на гърдата ( с 10 дена). Чудя се дали е нямало връзка. След това пак се нормализира.

# 612
Катерица, тези "симптоми на замайване в очите и главата, сърцебиене" може да се дължат на странични ефекти от прием на лекарства. Писала съм за зверска мигрена от неправилно дозиран хормон. От противозачатъчни пък имах други симптоми, заради които ми поставиха неправилно диагноза и пих още 5 вида лекарства ненужно... Спрях си сама тези противозачатъчни (след дълго настояване пред лекари, които твърдяха, че няма общо) и всичко се оправи... Наблюдавай се!
Вики, свиква се с времето - днес например от през нощта не успя да се отпусне ръката, но си работих цял ден, че и писах с химикал. Още е изтръпнала за съжаление.

# 613
  • тук и там
Аз съм писала -но пак да кажа,че при мен за зацапванията причината явно е била нисък прогестерон. Странното е че даже не са ми пускали изследвания за него,но до колкото разбрах от Аг -след 35 така или иначе намалява постепенно.ФСХ ми беше  перфектен. Но-аз не съм имала кръвоизливи никога.При мен беше едно зацапване,което започваше от ден 19-ти обикновено и откарвах така до ден 28-ми,когато пък ми идваше и въпреки че менструалният ми цикъл не беше обилен-откарвах и там 10 дни(4 дни нормален цикъл,после пак зацапвания).Тези зацапвания бяха незначителни-ползвах ежедневни превръзки, и все  пак ми причиняваха неудобство-половин месец да си със зацапване ,не е приятно.Три месеца по 10 дни на примолут нор,и нямам никакво зацапване(от половин година).Цикъл на 26 дни,продължителност-3 дни и това е. Според моят Аг прием на прогестерон по-малко от 3 месеца няма никакъв смисъл,но след това ефект би трябвало да има-както и стана при мен.Догодина може пак да се наложи да вземам,но е факт-две години си търпях зацапванията и си мислех че е нормално и от възрастта..Е,да де-ама можело и без тях!

# 614
  • В градината...
Аз не бих тъпкала хормони ей така.
Моят репродуктивен гинеколог,като му се оплаках, че ми се съкращават дните между два цикъла, каза - нормално. Това са естествени неща. Няма смисъл да се прави нещо. Мен с толкова хормони ме натъпкаха при трите инвитро опита, че имам за цял живот. Но който не го е  и има мерак да се тъпче, вземайки предвид всички странични ефекти, да го прави. А и виждам, че който е нямал репродуктивни проблеми, тепърва открива топлата вода за хормони, изследвания и т.н. Дала съм хиляди за няколко години. Щадете си здравето, а не комфорта. Защото един ден може да ви коства много.
Един редови гинеколог няма да даде подобен съвет.

Общи условия

Активация на акаунт