Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 57 383
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
Точно от там са ми наблюденията..... Права си, че всичко е индивидуално.

# 586
Хм, моя много близка приятелка стопира развитието на близо 20 см миома в Хайфу центъра в Плевен. Все още я има, но вече не й създава грижи с кръвоизливите. Та, засега така я кара.

# 587
  • София
20 см миома е нещо огромно! Сигурна ли си, че това е размерът? Ако е толкова, чак ми е чудно кой ще търпи да не оперира такова чудо...

# 588

За операцията това е второ мнение от съвсем различен лекар. Просто миомата е на такова място, че няма как да я махнат без да ми засегнат и матката, а започват да се множат гадините... Рени, не съм чела подробно за спиралите, може да го направя като имам време. Хем ми се иска да приключа един път завинаги с тези притеснения, хем пък операцията не е съвсем безобидна и също крие рискове след това. Колебая се вече една година, а трябва да реша нещо... Засега поспря уж след 2 дена хапове, ама ще съм на тръни следващите месеци Sad

Спиралата ти спира цикъла, като естествено изтънява лигавицата от там миомата не се храни с кръв и не расте. Прост механизъм. Хормоналното доставяне е строго локално, в матката, което пък избягва всякакви странични ефекти при орален прием на хормони. Освен това  ако скаш я слагаш, но  ако нещо не ти понесе -  я махаш, за разлика от матката която махнеш ли я няма връщане. Единствено си едни около 300 лв. на минус. Но пък има възможност да  ти понесе и от там имаш само плюсове.

# 589
20 см миома е нещо огромно! Сигурна ли си, че това е размерът? Ако е толкова, чак ми е чудно кой ще търпи да не оперира такова чудо...

Абсолютно съм сигурна. След манипулацията в хайфу центъра намаля до 18 см и така си остана вече 4 години. Но, както казах поне не й създава проблеми. Как я търпи-не знам. Свикнала е, а страхът й от операция явно е по-голям.

# 590
  • Пловдив
Вече 18 дни ми зацапва, ако цикълът е бил 4-5, значи 12-13 отгоре. Не е кръв, не е и кафяво, а едно розово. И то само 1-2 пъти на ден. Усещането ми е сякаш ще ми дойде или сякаш ми е възпалена уретрата. Ама го и обясних. Много ми е сложно с АГ-тата и не знам къде да отида, пък и ме е страх, честно казано.
Същата история и при мен предния цикъл...И тъкмо ми спря минаха няколко дни ...И айде пак следващ... сега не знам колко ще продължи

# 591
  • В градината...
Гадост... То така и не знаеш кога ще дойде...

# 592
  • София

Абсолютно съм сигурна. След манипулацията в хайфу центъра намаля до 18 см и така си остана вече 4 години. Но, както казах поне не й създава проблеми. Как я търпи-не знам. Свикнала е, а страхът й от операция явно е по-голям.

Леле! Аз не бих търпяла. Тя матката само като си представя колко е мъничка.. доста под 20 см... При мен винаги надделява страха от развитие на раково заболяване и е невъзможно да изтърпя 2 см, камоли 20... При това ако съм родила вече 2 деца и съм в пременопауза.
Искам да спомена за хормоналната спирала. На моя приятелка сложиха Мирена заради миоматозна матка. При нея беше груба грешка и впоследствие онкогинеколог й се накара, че изобщо си прави подобни експерименти. Махнаха матката. Само го споделям за статистиката, защото аз личен опит нямам с това.

# 593
  • Пловдив
Гадост... То така и не знаеш кога ще дойде...
Ами аз всъщност разбрах...пак на датата си ми дойде...но лошото е че не знам кога пак ще спре...

# 594
От години не съм се включвала във форума, но случайно попаднах на темата, която е актуална за мен в последните 5 години, а сега съм на 40.
И аз вече не знам какво да правя с този цикъл, дойде ми до гуша от зацапвания, кръвоизливи, цикъл продължаващ 10-14 дни, идващ  през 21-26 дни. Уморих се вече, а дори диагноза нямам!
Нито миоми намират, нито полипи, прогестеронът е в норма след доказана овулация?!? Всяка година пускам хормони и правя ехография на щитовидна жлеза и там всичко е нормално. Смених 5 гинеколога, без да намеря такъв, който да се заеме отговорно с проблема и да потърси причината. Само като чуят оплакванията и предлагат противозачатъчни или абразио. Отказвам дори да го обмисля. През тези 5 години опитах с класическа хомеопатия, акупунктура, биорезонанс, добавки, хранителен режим, детокси, е не става и това е! Омръзна ми постоянно да търся начини и варианти да си помогна, да се надявам на подобрение и накрая нищо, нямам сили вече.

# 595
От години не съм се включвала във форума, но случайно попаднах на темата, която е актуална за мен в последните 5 години, а сега съм на 40.
И аз вече не знам какво да правя с този цикъл, дойде ми до гуша от зацапвания, кръвоизливи, цикъл продължаващ 10-14 дни, идващ  през 21-26 дни. Уморих се вече, а дори диагноза нямам!
Нито миоми намират, нито полипи, прогестеронът е в норма след доказана овулация?!? Всяка година пускам хормони и правя ехография на щитовидна жлеза и там всичко е нормално. Смених 5 гинеколога, без да намеря такъв, който да се заеме отговорно с проблема и да потърси причината. Само като чуят оплакванията и предлагат противозачатъчни или абразио. Отказвам дори да го обмисля. През тези 5 години опитах с класическа хомеопатия, акупунктура, биорезонанс, добавки, хранителен режим, детокси, е не става и това е! Омръзна ми постоянно да търся начини и варианти да си помогна, да се надявам на подобрение и накрая нищо, нямам сили вече.

От кой град сте /питам заради гинеколозите/? Възможно ли е това вариране в цикъла и съпътстващите го прояви да е поради пременопауза? Търсили ли сте в тази посока?
И един въпрос малко встрани: какви хормони изследвате и при ехография на щитовидна жлеза какво точно следите - питам, защото от 2 месеца имам необичайни симтпоми, които ме разтревожиха, и съм решила да посетя УНГ, ендокринолог, невролог и очен лекар - всичко това поради съмнения, че общото ми състояние може да се дължи на настъпваща пременопауза. Днес личната лекарка не можа да коментира нищо - или защото не смее или защото моите симптоми могат да се дължат на различни неща. Но относно хормоните реагира малко странно и попита какво точно искам да изследвам, а аз съм на 48 години и не би трябвало да е неестествено да следя състоянието на хормоните, при положение, че цикълът е редовен, но оскъден и симптомите ми са от съвсем скоро без други здравословни оплаквания.

# 596
За хормоните и на мен в началото не ми ги назначаваха, затова си ги пуснах сама - всички, които се предлагаха в лабораторията.
За щитовидната са ми гледали дали има възли или образувания и ако има ги следят.

# 597
За хормоните и на мен в началото не ми ги назначаваха, затова си ги пуснах сама - всички, които се предлагаха в лабораторията.
За щитовидната са ми гледали дали има възли или образувания и ако има ги следят.

Тъй като хормоните без направление са скъпи, какво точно сте пускали и с каква цел? Аз искам да изследвам хормони във връзка с пременопауза - дали има дисбаланс и дали имат влияние върху състоянието ми в момента. Доколкото знам определени специалисти могат да назначат изледване на хормони с направление, но съм чувала, че в определени случаи, а не ми е ясно в кои.

# 598

Тъй като хормоните без направление са скъпи, какво точно сте пускали и с каква цел? Аз искам да изследвам хормони във връзка с пременопауза - дали има дисбаланс и дали имат влияние върху състоянието ми в момента. Доколкото знам определени специалисти могат да назначат изледване на хормони с направление, но съм чувала, че в определени случаи, а не ми е ясно в кои.

От групата за хормоните на мен ми отговориха така:
"Дали си в пременопауза се определя от възрастта и стойностите на хормоните ( ФСХ, АМХ, Инхибин В...)"

Макар че на мен ендокринолога ми каза да пусна само Фсх и Лх, които излязоха завишени, и предвид годините ми 44 и оплакванията, които имам означава, че съм в пременопауза-нищо че ми идва всеки месец

# 599
  • В градината...
Инхибин Б и антимюлеров хормон се плащат.
Аз се чудя защо да се изследват. Аз изследвах , защото правих опити инвитро и исках бебе.

Общи условия

Активация на акаунт