Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 58 273
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
Ами нали точно информация се търси за това състояние... И да, точно denis от темата за хормоните също каза, че Лх, Фсх и Е2 имат отношение. А според Вас, по какъв друг начин се доказва пременопауза и менопауза? Относно вит. В12 и вид. Д, малко се преекспонира темата... Не винаги причината е в техните нива

# 526
Антимюлеров хормон също.

# 527
  • В градината...
Мисълта ми е, че нищо не може да се направи срещу нивата на тези хормони. Просто изследването има информативна стойност.

# 528
Оплаквах ви се веднъж, но нещо овулацията все да става мн.тежка.
Болки преди, по време и след. Придърпвания, дискомфорт и много силни неприятни болезнени усещания по време на секс.Да не кажа почти невъзможно да се случи.
Надявам се да е чат-пат , че
иначе е много неприятно!!!

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 19:56 от ДХ3

# 529
Същата съм. Оправия няма. Пробвах с противозачатъчни преди години...Винаги около овулация тая болка си идваше. Чак се чудя как с противозачатъчни, пак се появяваше тая болка....Сега в пременопауза, продължава, че и по-зле. Пия чай от бял равнец - нищо не облекчава и той. Сума и суплементи за това и онова. Нищо. Че и болкоуспокояващо не помага.

# 530
Благодаря за съветите!
А има ли определен ден за изследване на хормони на щитовидната жлеза?
За сега пия МагнеБ6 и съм сравнително по-добре. Не че чакам чудеса, но и понякога очакването на поредното неразположение води до такова. За себе си разбрах, че ако физически съм изтощена и не почина поне 10мин, тялото си взима своето. През ноща , като се събудя, започвам да си търся симптоми. Абе, луда работа. Личната ми предписа и Симпатил, но за сега и Еуропама върши работа. Преди години, покрай  паник атаките  усвоих няколко техники, които си прилагам и сега ,и ми помагат да не хукна към спешното. Другото нещо, което някога научих е , че трябва да бъда и малко егоист. Трудно беше, но разбрах как да подминавам много изнервящи ситуации и да не влизам в тях. С едно м....му , стават чудеса. Най-много се дрязнат околните като кажа -Спокойно де, какво толкова е станало. Щом е жив човек, значи има оправия. Опитвах се да огрея навсякъде в едно и също време и в даден момент прегрях. Е, не става. Пресявам спешните неща, а другите оставям да си чакат за друг ден. И задължително отделям поне час на ден за себе си-почивка, книга, филм или друго разтоварващо занимание. После вече "имам крила" .

# 531
  • В градината...
Мари, много си права! Не можем да оправим света и е особено важно да го осъзнаем точно сега.

# 532
Здравейте, момичета. Включвам се за пръв път. Изчетох доколкото успях, но да споделя моите тревоги с надежда да намеря утеха от вашите отговори. Преди 2 седмици навърших 48 години. Все още имам цикъл, по-оскъден, но го има, като до март месец тази година винаги е бил като по учебник. Лятото правих курс от 4 месеца с Оргаметрил заради киста, която нарасна страшно бързо. Слава Богу, оказа се функционална, типична за възрастта и очакваните промени. Гинекологът каза, че категорично не съм в менопауза и нямаше нужда да правя хормонални изследвания /вярвам му, доказано добър лекар е/. Три месеца след тази терапия имам цикъл без никакви лекарства. Сега съм в очакване на следващия, като гърдите ми са ужасно болезнени, жлезите под двете мишници също /т.е. повече от друг път, дори и след дните на овулация/. Нямам изпотявания, топли вълни или др., но имам други симптоми, които много ме разтревожиха и не знам къде да търся причината. Личната лекарка смята, че си въобразявам, че се вкарвам във филми и т.н. Та за какво става дума - от края на октомври ми се появи някакво замайване в очите, което като усещане отива в челото. Нямам световъртеж, не залитам, не ми пречернява или прилошава, но това замайване с времето започна да става все по-често и почти постоянно. Имам често главоболие, което е търпимо, като се има предвид, че от години страдам от мигренозни главоболия. Работата ми е на компютър - реших, че е от това, сложих очила за близко виждане, но нещата не се подобряват. Миналия ден докато се къпех, започна да ми отмалява левия крак, 2 часа по-късно изтръпна и се появиха иглички, 2-3 дни имах чувството, че е в кофа с лед, появи се вътрешно треперене на тялото, което миналия ден беше неконтролируемо, имах чувството, че не мога да дишам спокойно, появи се по-учестено сърцебиене и прескачане на сърцето. Вчера бях по-добре, зарадвах се, говорих с приятелки /щях да се побъркам, че с толкова много симптоми изведнъж и накуп имам страшна болест/, успокоиха ме и накрая реших - от промените в хормоните е и трябва да свикна да се справям в такива моменти/дни. Днес отново започна това с очите, заболя ме главата. По принцип съм много здрав човек, бивш спортист, родих 2 пъти след 40 години и то нормално, втория път близнаци. Никога не съм си мислела, че нещо може да ме разтревожи или уплаши здравословно. Хората около мен казват, че е от преумора, стрес, липса на почивка и т.н., което е разбираемо, започнах да си налагам да почивам, доколкото може покрай 3 малки деца. Работя в къщи, нямам стрес от работно място. Надявам се някой, ако е имал сходни прояви, да може да ме насочи и успокои. Ще ходя на невролог и очен лекар, но явно след празниците. Извинявайте за страшно дългия пост. Бъдете здрави и благословени!

# 533
Здравейте, момичета. Включвам се за пръв път. Изчетох доколкото успях, но да споделя моите тревоги с надежда да намеря утеха от вашите отговори. Преди 2 седмици навърших 48 години. Все още имам цикъл, по-оскъден, но го има, като до март месец тази година винаги е бил като по учебник. Лятото правих курс от 4 месеца с Оргаметрил заради киста, която нарасна страшно бързо. Слава Богу, оказа се функционална, типична за възрастта и очакваните промени. Гинекологът каза, че категорично не съм в менопауза и нямаше нужда да правя хормонални изследвания /вярвам му, доказано добър лекар е/. Три месеца след тази терапия имам цикъл без никакви лекарства. Сега съм в очакване на следващия, като гърдите ми са ужасно болезнени, жлезите под двете мишници също /т.е. повече от друг път, дори и след дните на овулация/. Нямам изпотявания, топли вълни или др., но имам други симптоми, които много ме разтревожиха и не знам къде да търся причината. Личната лекарка смята, че си въобразявам, че се вкарвам във филми и т.н. Та за какво става дума - от края на октомври ми се появи някакво замайване в очите, което като усещане отива в челото. Нямам световъртеж, не залитам, не ми пречернява или прилошава, но това замайване с времето започна да става все по-често и почти постоянно. Имам често главоболие, което е търпимо, като се има предвид, че от години страдам от мигренозни главоболия. Работата ми е на компютър - реших, че е от това, сложих очила за близко виждане, но нещата не се подобряват. Миналия ден докато се къпех, започна да ми отмалява левия крак, 2 часа по-късно изтръпна и се появиха иглички, 2-3 дни имах чувството, че е в кофа с лед, появи се вътрешно треперене на тялото, което миналия ден беше неконтролируемо, имах чувството, че не мога да дишам спокойно, появи се по-учестено сърцебиене и прескачане на сърцето. Вчера бях по-добре, зарадвах се, говорих с приятелки /щях да се побъркам, че с толкова много симптоми изведнъж и накуп имам страшна болест/, успокоиха ме и накрая реших - от промените в хормоните е и трябва да свикна да се справям в такива моменти/дни. Днес отново започна това с очите, заболя ме главата. По принцип съм много здрав човек, бивш спортист, родих 2 пъти след 40 години и то нормално, втория път близнаци. Никога не съм си мислела, че нещо може да ме разтревожи или уплаши здравословно. Хората около мен казват, че е от преумора, стрес, липса на почивка и т.н., което е разбираемо, започнах да си налагам да почивам, доколкото може покрай 3 малки деца. Работя в къщи, нямам стрес от работно място. Надявам се някой, ако е имал сходни прояви, да може да ме насочи и успокои. Ще ходя на невролог и очен лекар, но явно след празниците. Извинявайте за страшно дългия пост. Бъдете здрави и благословени!

Ето гугле съвети 🤔
https://media.framar.bg/здравни-новини/безсъние-световъртеж-изтръпване-на-крайниците-първите-симптоми-на-инсулт

# 534
Или първите симптоми на хипофункция на ЩЖ (прескачане на сърцето - аритмия, сърцебиене... често приличащи на паник атаки), безсилие и отмалели крайници... Или на дефицити на витамини и микроелементи (вит Б12, магнезий, вит.Д...) мравучкания, безсилие в ръцете и безпричинно изпускане на предмети... Или на последствия от вирусна инфекция с възпаление на синусите и/или на вътрешното ухо (световъртеж, но приличаш по-скоро на моментно разкривяване на образа, често придружено с гадене...)... Сто неща може да са, не непременно свързани с пременопауза или със супер страшни диагнози Hands V Лошо, че личния лекар не иска да търси причина, а ляга на "внушение" Close

# 535
Съветвам те да не търсиш здравна помощ тук, че веднага ще ти бъде лепната смъртоносна диагноза.

# 536
Или първите симптоми на хипофункция на ЩЖ (прескачане на сърцето - аритмия, сърцебиене... често приличащи на паник атаки), безсилие и отмалели крайници... Или на дефицити на витамини и микроелементи (вит Б12, магнезий, вит.Д...) мравучкания, безсилие в ръцете и безпричинно изпускане на предмети... Или на последствия от вирусна инфекция с възпаление на синусите и/или на вътрешното ухо (световъртеж, но приличаш по-скоро на моментно разкривяване на образа, често придружено с гадене...)... Сто неща може да са, не непременно свързани с пременопауза или със супер страшни диагнози Hands V Лошо, че личния лекар не иска да търси причина, а ляга на "внушение" Close

Наскоро правих кръвни изследвания + кръвна захар, вит. Б12. Всичко е в нормата и личната лекарка каза, че щом в кръвните няма нещо смущаващо, значи няма проблем и да не се вкарвам във филми. Безсилие и отмалели крайници нямам, дори този левия крак сега е добре. Вирусна инфекция не съм имала от миналата зима, когато прекарах тежък грип за пръв път в живота ми.

# 537
Kateritsa , аз пък смятам, че навлизате в пременопауза. Аз имах подобни симптоми. И да, правих операция на ЩЗ за премахване на възли, но хормоните ми винаги са били в норма. Някои симптоми ще отшумят, а с други просто ще свикнете. Но потърсете си добър лекар.

# 538
  • В градината...
Пременопауза и малки деца... Направо за цирка. От опит казвам.

# 539
Kateritsa, два поста един след друг си пуснала, а това било против форумните правила. Ще ти изтрият единия пост. Скоро получих забележка от модератор за това. Само казвам.

Иначе пременопауза и малки деца си е героизъм по моите стандарти. Чисто съм уТепала някое....

Общи условия

Активация на акаунт