Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 58 270
  • 757
  •   1
Отговори
# 540
Kateritsa , аз пък смятам, че навлизате в пременопауза. Аз имах подобни симптоми. И да, правих операция на ЩЗ за премахване на възли, но хормоните ми винаги са били в норма. Някои симптоми ще отшумят, а с други просто ще свикнете. Но потърсете си добър лекар.

Благодаря за отговора! Надеждата ми е, че това са признаци на пременопауза. Лошото е, че се задават дълги празници, а за добрите лекари часове има чак през новата година. Иначе просто ходенето на случаен лекар няма смисъл. При повечето дори е по-добре да не се стъпва. Само да се установи причината и ще знам в каква насока да действам. В ума и страха си минах през множествена склероза, инсулт, мозъчен тумор и какво ли не /естествено винаги най-страшното/, но факта, че някои неща се появяват внезапно и необяснимо и после отшумяват, че имам здрав сън и че не се олулявам като ходя или върша работа, че имам здрав разсъдък, ме успокоява и ме кара да мисля за изменения в хормоналните нива. Между другото тази пролет ходих на кардиолог, всичко със сърцето ми е ОК, нямам високо кръвно /което е една от основните причини за инсулт/, и тази лекарка беше единствената досега, която каза, че на моята възраст се променя производството на хормоните и изобщо не е странно да се появяват нетипични болки, симптоми и прояви, които не са свързани с никакво заболяване, а се промяна в хормоналните нива и функции. Това ме обнадеждава в моята ситуация.

# 541
Kateritsa, на мен ми звучи на симптоми, които човек си причинява сам, чрез психиката си. Да не ми се обидиш. Мигрената е със същия произход. Казвам това от опит. Често се случва, когато човек е във възрастова криза или има сериозен проблем (например починал близък), който не успява да преодолее.

Само казвам, че това е една от възможностите.

Отиди на лекар или лекари, направи изследвания. Ако няма физически проблем, то симптомите идват от подсъзнанието. Като при паник атака: симптомите са истински, страданието е реално, но произходът е подсъзнанието.

# 542
  • тук и там
И аз съм в цирка.Blush
Скрит текст:
 Малкото преди месец стана на  5 гд , а "голямото" на 10гд. ще стане скоро.  

Аз имам световъртеж само от време на време.При навеждане на главата,завъртане ,обръщане в легнало положение.Понякога имам някакви пристъпи на замаеност и гадене,внезапни и съвсем кратки .Да,и проблем с прекалена емоционалност имам.Не успявам да овладявам вече тези емоционални изблици за съжаление ,особено  в периода между овулация и цикъл.

# 543
  • оттам, откъдето започва България
Kaisia, това са признаци на проблеми с вестибуларен апарат. Майка ми беше така.
Провери го като вариант, защото с хапчета се оправя.

# 544
Kateritsa, два поста един след друг си пуснала, а това било против форумните правила. Ще ти изтрият единия пост. Скоро получих забележка от модератор за това. Само казвам.

Иначе пременопауза и малки деца си е героизъм по моите стандарти. Чисто съм уТепала някое....

Така и не ми е ясно как пускам два поста един след друг, наскоро ми се случи и по друга тема и получих предупреждение. Съвсем отскоро съм тук, явно нещо не мога да схвана правилата и бъркам някъде. Иначе нищо не е нарочно или против нечии правила.

Ще се радвам да е пременопауза, а не нещо друго сериозно, защото тези деца искат гледане. А допреди 1 година бях пушка - най-здравия човек, иначе деца на тези години нямаше да родя.

# 545
Kateritsa, аз също съм в тоя ад от лятото. Обиколи и невролози, и кардиолози,пусках най-различни изследвания.... И нищо! Колкото по-зле се чувствам, толкова по-добри изследвания... Сега утре ще пускам Лх, Фсх и Естрадиол, за да търсим с едното пременопауза(44год съм). И ако и там не излезе нищо направо ще се метна от някъде... Лекаря предполага или премено, защото още ми идва редовно, или вегетативно-съдова дистония, или и двете.... Кошмар! Ако някой може да помогне....

# 546
Моя световъртеж (не точно де... усещаме за пропадане или все едно ми се завърта, размазва пред очите... губя фокус) така и не се излекува с години, кръстиха го "позиционен световъртеж с неясен произход". След сума ти странични ефекти от неврологичните лекарства, един млад невролог (на контролния преглед след пристъп титулярката отсъстваше) предположи възпаление при вътрешното ухо. С 5дни нестероидно противовъзпалително и дименхидринат и сън по 15часа (много ме приспива това)  световъртежа спря... и не съм имала пристъп 5 години. До миналата седмица, когато ми се запуши носа, заболяха ме ушите и главата и се оказа, че съм със синузит Head Band Явно ще минавам на същата схема...
Иначе с цикъла пак е когато си иска... два месеца 26-28 дни без вълни в последните дни... този път 21ви и много зле цяла седмица...

Последна редакция: чт, 19 дек 2019, 10:51 от peneva_a

# 547
Kateritsa, стрес на работното място нямаш, защото работиш у дома, но стреса все пак съществува.
С три малки деца едва ли е спокойно.
Първите симптоми на паник атаките са точно тези- размазване пред очите, слабост в крайниците , вътрешно треперяне на тялото , сърцебиене и др. Преди години, при първата ПА отидох в спешното и там разбрах какво ми се случва.Самият пристъп се съпровожда от страх от загуба на контрол над тялото и самовнушение за страшни болести.  Прочети за техниките за справяне с атаките. Коремно дишане, видове отпускане на тялото и прочие. Може да ви е смешно, но има една техника с почукване на определени точки на главата и лицето.  Действа отпускащо в такива моменти и преди заспиване. Моите атаки дойдоха след смърт на близък човек. След това започнах да си развивам филми в главата и се страхувах за близките си. И в един момент тялото вече не издържа на въображаемите ми сцени. Както казват хората, ако мислиш за прясно изцеден лимонов сок, то устата автоматично ти се изпълва с реалното усещане, че наистина го пиеш. Така е и с мислите ни-за каквото мислиш, така реагира тялото. Не прави разлика между реалност и измислица.
Гледам да не мисля за разни топли вълни, сърцебиене и други екстри. Когато ми е добре се наслаждавам на момента .

# 548
  • оттам, откъдето започва България
Лично на мен въобще не ми изглежда смешно. Минала съм и през този период с паник атаките, научих се да ги усещам, когато идват, но се научих и да ги преодолявам с правилно дишане (има доста писано за това).

# 549
  • В градината...
Моите са на 3 и на 4. Кеф пълен.
Аз съм с ФСХ като на 60 годишна жена от 38-та ми година. Но цикъл и до днес имам, макар и все по-къс. А според теорията с космическото ФСХ изобщо не трябва да имам цикъл, еле пък овулация.
Аз имам понякога главоболие, но го отдавам на настинки, преумора, недоспиване и две малки деца. Но преди МЦ се появи един гаден световъртеж, както си вървя по улиците и ми се струва, че ще падна.

# 550
Това със замайването и при мен се появи преди месец. Премерих си кръвното тогава: 120/80, при нормално ниско за мен,100/60
Реших, че от тази промяна дойде замайванвто при движение.В покой съм ок.

# 551
perunika, а Антимюлеров хормон изследвала ли си някога?
На мен също ми се вие свят преди и по време на цикъл леко, но го намирам за нормално. То тогава какво ли не ми се е случвало винаги, още от ученическите години.

# 552
  • Бургас
Цикълът ми е редовен и други оплаквания нямам, но това със световъртежа е кошмар. Понякога е само, за кратко или дни наред. Ходих по невролози, прегледи и т.н. - един от невролозите ми обясни, че някакви кристалчета във вътрешното ухо не стоели на мястото си при мен и като тръгнат да се движат и на мен ми става лошо. Лечение няма особено, симптоматично и за няколко месеца само. Отделно имам Хашимото, заради него понякога има такова замайване също, добре е да се проверят и дефицити на витамини и минерали. Майка ми има Мениеров синдром, там оплакванията са подобни. Хубаво е да се види дали има и шипове на врата.

# 553
  • В градината...
perunika, а Антимюлеров хормон изследвала ли си някога?
На мен също ми се вие свят преди и по време на цикъл леко, но го намирам за нормално. То тогава какво ли не ми се е случвало винаги, още от ученическите години.
Да, беше 0,46 преди 6 години.

# 554
На мен ми дойде отново с което завъртях половин година без прекъсване. Има още хляб в мен Wink . Но два дена преди това имах световна мигрена . На втория ден вечерта стигна до повръщане. На следващата сутринтрин ставам ..... и изненада. Трябваше да се сетя че е от това. Първия ден имах още отглас на мигрената. Ще ме разсипят тез хормони ей. Първом десет години свикваш да си жена и да ти идва. После малко затишие , точно вече си свикнал с положението  и трябва да отвикваш още десет години. УжасТ

Общи условия

Активация на акаунт