Остров Тасос, Гърция /Тема 11/

• 84 516
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
От къде ще препоръчате да купим зехтин на Тасос и каква е приблизително цената за екстравърджин 5 л
Близо сме до музея, може и там да отидем.

В понеделник в задължително посетете пазара в Принос  . Поне 2 сергии с местни маслини и зехтин ще има -  приблизително цената за екстравърджин 5 л. е около 20 - 25 Е. Купували сме от собственика на НАшия хотел който има и маслинова горичка за 12 - 15 Е за екстравърджин 5 л. Купували сме и от бабичките на пазара в пластмасова бутилка 2 л. - 5 - 6 Е.

И внимавайте къде спирате на този пазар. Полицаите редовно снемат рег номера.
Зентин и стафидакис вземам само от един дядо от Rachoni

# 661
Ние сме взимали от това място в Rachoni. Хареса ни. Не мога да споделя цени, защото беше преди 2 години и нямам спомен. Не беше скъп.

Иначе за мен най-вкусният зехтин, който съм опитвала е от Лефкада.

# 662
Благодаря, къде ви дадоха рецептата, на място в аптеката ли? Коя аптека във вашия алучай? И как стои въпроса с мокренето?
Рецептата ми я даде докторът, който ми обработи и залепи раната. Порязах се на ходилото още първия ден. Толкова го мисля мокренето на крака, че въобще не се сетих да питам за ваксината. Те минаха 4 дни нищо ми няма на дупето. За кракът не съм сигурна, сменихме 4 вида водоустойчиви лепенки, нищо не издържа след влизане във водата.
Сега и мъжа се поряза на палеца Frowning1
От къде ще препоръчате да купим зехтин на Тасос и каква е приблизително цената за екстравърджин 5 л
Близо сме до музея, може и там да отидем.

В понеделник в задължително посетете пазара в Принос  . Поне 2 сергии с местни маслини и зехтин ще има -  приблизително цената за екстравърджин 5 л. е около 20 - 25 Е. Купували сме от собственика на НАшия хотел който има и маслинова горичка за 12 - 15 Е за екстравърджин 5 л. Купували сме и от бабичките на пазара в пластмасова бутилка 2 л. - 5 - 6 Е.

И внимавайте къде спирате на този пазар. Полицаите редовно снемат рег номера.
Зентин и стафидакис вземам само от един дядо от Rachoni
До колко часа е пазарът в Принос?
И къде да намеря дядото? Ние сме в Скала Рахониу.
Ние сме взимали от това място в Rachoni. Хареса ни. Не мога да споделя цени, защото беше преди 2 години и нямам спомен. Не беше скъп.

Иначе за мен най-вкусният зехтин, който съм опитвала е от Лефкада.
45 евро за 5 л според коментари в Гугъл мапс.
В Лименас е от 36 нагоре

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 16:54 от anbibian

# 663
Момичета, които давате насоки за Тасос, благодаря Ви за всички съвети! Изкарахме си невероятна почивка на Тасос тази година! Всеки ден бяхме на Парадайс, плажът е плитък, най-хубавият на който съм била, за деца е просто супер, за миг не съм се притеснявала за тяхната безопасност. Аз също не помня да съм стояла толкова много във водата, много е приятно. Заведенията, които Valena25 ми препоръча (Faros и Agorastos) са уникални - и откъм храна, и откъм гледка. Бих се връщала всяка година, само заради тях. Добавям една таверна, която посетихме няколко пъти в Потамия - Krambousa, намира се на плажната алея. Пожелавам на всички любители на Тасос да изживеят едно незабравимо лято!

Abogada, много много се радвам, че сте останали толкова доволни от Тасос, Парадайс и местата за хапване - те наистина са уникални и останаха в сърцата ни - удоволствие е да похапваш вкусна храна на подобни прекрасни места, а за гледката - особено от Фарос...to die for:) Задължително ще пробваме и вашата таверна. Вие къде бяхте отседнали?

Agorastos❤🍽 -  ястия, поднесени с вид като от скъп ресторант, а всъщност на много прилични цени:

Faros❤🍽: имат си и нещо като малко импровизирано плажче върху скалите със стълбички към водата, имаше хора, които се печаха  на пуфове и шезлонги. За мен е малко екстремно и в тази кристална вода се виждат морски таларежи по скалите, но изглежда магнетично отгоре.

Valena25, бяхме в малък хотел с апартаменти Bella vista в Потамия. Хотелът е в по-високата част, плажът на пристанището е на не повече от 10 минути пеша. За нас това не беше проблем, тъй като за Парадайс така или иначе ходихме с кола. Вечер се разхождахме повече. Пекарната на wood bakery е точно в началото на улицата, на която се намира хотела. Много съм впечатлена от домакините и старанието им всичко с почивката ни да е наред. Хотелът е открит 2019, но реално е ползван само две години, заради пандемията и всичко е чисто ново. Има приятна обща градинка с чадъри и масички, както и голяма тераса за всеки апартамент. Гледката е маслинова гора и насреща хълм, който скрива Лименас (според мен). В апартаментите има и кухненски бокс с всичко необходимо за готвене, като ние не сме готвили, но пък два пъти си поръчвахме за вкъщи и сядахме на терасата за вечеря. В хотела имаше почиващи българи, румънци и турци - всички много възпитани и съобразителни. Бих отседнала там отново.

# 664
  • София
Привет!
И ние току що се завърнахме от Тасос.
Толкова много ни хареса, че не ни се тръгваше.
Бяхме в Астрида, много тихо и спокойно, което и търсехме.
С колата обиколихме повечето плажове, всяка вечер в различно село и таверна.
За плажовете какво да кажа, може би най ми хареса Парадайса.
Голям, хубав ситен пясък, плитко топло море, само паркирането е проблем.
На Алики дори не слязохме, само като го видях от пътя - една педя плаж, плътно чадъросан, наредени кърпа до кърпа.
Псили Амос също е много красив и много пренаселен, ако си на втори ред няма откъде да минеш до водата.
Един ден решихме да видим прословутия Гьол, ами що никой не предупреди, че има толкова ходене, особено на връщане - като се почна едно катерене, в 1 ч. на обяд, излязоха ми всички фасове...
От таверните нямам оплакване, вкусно, големи порции, нормални цени.
В Теологос ядохме агнешко на чеверме, невероятно вкусно.
Като цяло на острова имаше страшно много румънци, от 10 коли - 9 са румънски.
Както се шегуваше мъжа ми - ако спреш край пътя да пи.аеш, от храста ще изскочи румънец.
Та много сме доволни, ще отидем пак.

# 665
  • София
Amidala, понеже този път ходенето ни се получи чиста импровизация и последните дни запазихме къща за настаняване в Теологос, да питам вие в коя таверна бяхте?

За толкова години на Тасос, срам, не срам, не сме стигали до там, днес отидохме да видим мястото за настаняване...това селце е разкошно - с много дух и атмосфера...нямам търпение да отидем вече!

Вчера ми се случи нещо, което остави лош привкус - търсейки местенце за настаняване, попаднахме на едно, което бяхме видели в booking и познай - хост: българка. Леле, как се въздържах и как не се обърнах да си тръгна - просто не знам - цапната в устата, отряза ме от самото начало, че няма места, при условие, че съм видяла, че в booking има активна оферта...след това смекчи тона, мястото беше наистина чистичко, но гръцката приветливост липсваше на цяло, топлотата, на която съм свикнала след толкова години на острова...днес се отбихме до Теологос, правейки обиколка на острова - бъдещата ни хазяйка ни посрещна като стари приятели, сърдечна, усмихната...след това как да дам пари на някой, който няма елементарно държане с клиенти...ми този път ще дойда за кратко, ама ако ми хареса - мога да стана и редовна и за по-дълъг период...никаква гостоприемност, все едно клиентите са им длъжни на някои, ако може и да им дадеш по 120 евра/нощувка при такова дръпнато отношение...най-добре. Само си представих как би викала по децата ми, като едното нищо...е щяхме да станем на кълбета! Но всяко зло за добро, засега сме си в Скала Панагия и Теологос ни очаква!

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 23:32 от Valena25

# 666
Light Beam,
Благодаря за включването, но си предпочитам варианта с лодката.
Миналата година бях с колата на Салиара и Порто Вати и не бих отишла отново(красиви са но ми стига едно ходене), но детето тогава не беше с мен, та сега заради нея... Искам да ги види за един ден. Още повече, че на Макриамос има 50 евро вход откъм сушата, а за тези пари ще платя лодката и ще е бонус преживяване.
Ако се спра на нещо и го ползваме, ще споделя отзиви.

Вчера ползвахме таква лодка, но не беше частно пътуване, а организиран мини круиз за туристи.
Използвахме Victoria boat trip. Тръгва от старото пристанище на Лименас в 9.30 до 15.30 часа. Цената е 40 евро на човек. В нея е включено кафе, сок и обяд сувлаки и кюфтета. Имат 5 спирки за гмуркане не винаги до плаж. Разглеждат се Порто Вати, Марбъл, Макриамос, Голдън бийч. Около Марбъл има дълга спирка за плуване и може да се стигне до него за да се разгледа. Дори и за лоши плувци е подходящо това. Аз бях с жилетка във водата. Беше забавно и идеално, за да се видят и трудно достъпните плажове. Направих чудесни снимки

# 667
  • Варна
45 евро за 5 л според коментари в Гугъл мапс.
В Лименас е от 36 нагоре

Разбира се че ще е така в най - голямата лудница юли и август по главната улица на най - туристическото място в специализиран магазин. И се сетете че има и други туристи освен нас - примерно  САЩ , Канада , Австралия , разни японци и т.н. скоро се коментираше удоволетворението им от еФтинията в Гърция - някакви си смешни 200$ на вечер. А нашего брата се изприщва от такива писаници . Аз затова ви пратих на пазара където пазаруват основно гърци - въобще гледайте да пазарите и се храните там където това прави месното население , то важи не само за Гърция Simple Smile

# 668
  • София
Amidala, понеже този път ходенето ни се получи чиста импровизация и последните дни запазихме къща за настаняване в Теологос, да питам вие в коя таверна бяхте?

Стелиос - добро обслужване, сервитьора знаеше български, вкусна храна, евтино.
Първо се засилихме за Латру, тук прочетох, че е хубаво.
Обаче беше пълно, свиреше доста силна музика (поне за мен да не можеш да се чуеш и само да викаш а?, а? - си е доста силно).
Имаше места на терасата, но четворки и шестици маси, обаче те не искаха да им ги заемат двама, затова искаха да ни настанят вътре точно до тонколоната, и... си тръгнахме.

Препоръчвам една таверна в Потос - Klimataria Tavern.
Намира се почти извън селото в посока Астрида, точно на пътя, неугледна, обаче всяка вечер тъпкано, даже връщаха клиенти.
Бяхме две вечери там, едната беше в петък и имаше музичка - двама старци и едно момче седнали на една маса свиреха и пееха тихичко, на уше, разкош  Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 12:36 от Amidala

# 669
  • Пловдив
Мислим в края на лятото да ходим на Тасос за първи път, та ще се радвам на малко инфо за връх Ипсарио. Както и за къмпингите. Знам, че е още рано, но обичам да съм подготвена.
Особено пък, защото планираме ходене само с велосипеди и нощувки на къмпинг.
Не мога да реша кой ферибот е по удобен т.е хем да има подходящ къмпинг наблизо, хем да е удобно за качване на върха....Всъщност, за пръв път ще сме на Тасос и всяко инфо ще ми е от полза.

# 670
Таверна с чеверме в близост до Лименас или Скала Рахониу има ли?

# 671
https://goo.gl/maps/bf1hY6vjBx1qAPM19
Аз съм ял тук, но може би не е всеки ден. С обаждане по телефона ще стане ясно, селото е идеално за кратка разходка.

# 672
Мислим в края на лятото да ходим на Тасос за първи път, та ще се радвам на малко инфо за връх Ипсарио. Както и за къмпингите. Знам, че е още рано, но обичам да съм подготвена.
Особено пък, защото планираме ходене само с велосипеди и нощувки на къмпинг.
Не мога да реша кой ферибот е по удобен т.е хем да има подходящ къмпинг наблизо, хем да е удобно за качване на върха....Всъщност, за пръв път ще сме на Тасос и всяко инфо ще ми е от полза.

За Ипсарио, единственият удобен къмпинг е Голдън Бийч, но той пък е и най-хубавият.
Връх Ипсарио за подготвени туристи не е нищо особено. Качвали сме го няколко пъти с деца и без деца - около 2,5 ч. от изходния пункт.
Има табели, автомобилите се оставят в началото на един черен път. Нагоре е през гора, приятно стръмно, после идва един разклон, на който трябва да се внимава, другият път води към вр. Св. Илия. Там вече е по-открито, през лятото е доста топло, има кози, питомни са. Достига се до едно плато с нещо като хижа и оттам за около 20-тина минути се стига върха. Този, последен участък е по-стръмен и каменист, но пак не е нещо особено.
Гледката от върха вече е уау, иначе преходът до самия връх не е интересен.

# 673
  • Пловдив
Няма да сме с кола. Ще сме само с колелета.
Ако хванем ферито от Кавала, удобен ни е к- г Принос. Но оттам за върха как?
Не ни е за сефте подобна "почивка", имаме опит и с колелета, и къмпинги, а и с планините. Но не и на Тасос.

Последна редакция: вт, 04 юли 2023, 21:02 от Джи

# 674
Няма да сме с кола. Ще сме само с колелета.
Ако хванем ферито от Кавала, удобен ни е к- г Принос. Но оттам за върха как?
Не ни е за сефте подобна "почивка", имаме опит и с колелета, и къмпинги, а и с планините. Но не и на Тасос.
От к-г Принос не съм сигурна за един ден как може да го направите само с колелета. Всъщност виждала съм, че идват отдолу с джипове, някъде от юг, почти до върха, по един черен път. Вижте на картите, вероятно го има.

Общи условия

Активация на акаунт