Третокласници 2020/2021

• 33 477
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • Отвъд алеята зад шкафа
Четенено на книги е като математиката - започваш от 1+1, после 2×2...и т.н, усложняваш постепенно, но за да стъпиш на следващота стъпало, трябва да си преминал през предишните. Голямата ми дъщеря получи от учителката си по литература списък със книги (не от училищната литература), който беше разделен на 3 групи. За да четеш 2 група, трябва да си изчел първа, за да четеш трета, трябва да си минал втора. Защото ако започнеш направо с трета група, книгите ще останат неразбрани, нехаресани. Така че все пак има значение какво се чете. Класиката не случайно е класика.

# 646
Аз лично Дръндьо не съм и не мисля да давам за четене.
От новите/съвременните чете за Агата и Лари, засега 3 книжки, иначе приказки, Том Сойер, Пипи, Ян Бибиян….

# 647
На моето нито Пипи, нито Емил са му интересни. Карлсон обаче му допадна. Дръндьо почти всичките книги изчете. Сега темата е Хари Потър.

# 648
  • Куциндрел
И на моето дете нито Пипи, нито Емил, нито Лукчо и т.н. са му интересни. Освен Дръндьо има и други книги, които биха харесали на детето. Масово в момента приятелите на моето четат Хари Потър, но при нас не е дошъл този момент. Сега чете една книжка за някаква изгубена картина и я редува с някакви детски енциклопедии. Миналата година прочете поредицата за Малкият вълк.

# 649
Аз също се замислих дали да купя Хари Потър, но може би за другото лято...

# 650
  • Куциндрел
Реших днес да взема 2 книжки от препоръчителния списък, останалите си мисля, че нямат шанс да бъдат харесани.
Ще видя и за някои други, които биха се харесали. Взела съм му Матилда, защото много хареса фимчето.
А и изчете поредицата за Непохвадковците забъркват каша.
Вчера писа преразказ на кошмара, който сънувал вечерта. Писаниците му завършваха с "И си казах - Мамка му, какъв хак  и се сАбудих". Joy

# 651
  • София
Аз пък съм на точно обратното мнение.  Книгите от едно време са много стойностни и доста интересни.
Абсолютно подкрепям. Зависи от детето де.. но понеже все още от нас зависи какви книги ще предложим, аз лично никога не бих предложила Дръндьото. Моята е кифла и не би чела момчешка книга, така че не предлагам аналогичната на Дръндьо момичешка Wink От голямата ми дъщеря много харесвам книгите на Артлайн студиос, та съм й купувала модерна за Дарси Бърдок и й хареса много. Сега съм взела 'Дяволита" пак на същото издателство, но се чете и Джани Родари и Роалд Дал. Абе тя чете за разлика от сестра си Wink

Вчера писа преразказ на кошмара, който сънувал вечерта. Писаниците му завършваха с "И си казах - Мамка му, какъв хак  и се сАбудих";. Joy
SmileSmileSmileSmile

# 652
Не коментирам колко е стойностен Дръндьо и колко класиките, а как се създава читателски навик в децата. Аз съм ежедневен читател- чета ежедневно и верижно от книга в книга и намирам огромно удоволствие от това. Виждах, че с децата не се получава и ми беше мъчно.  Искаха всеки ден да им се чете, но не посягаха към книгите сами. Пробвах с всевъзможни интересни и класики, и съвременни, но след няколко страници ги зарязваха.  Книгите за училище се четяха, но по задължение, а не за удоволствие. Това положение не ме устройваше- така не се създават трайни читателски навици. За Дръндьото специално ни предупреди класната още в първи клас и дори не го бях обмисляла да го купя, но той сам се разпространи в класа - детето просто го взело назаем от другарче, изчете го за 1 ден и ме задърпа само към книжарницата за още. Ако това е начинът да му покажеш, че четенето на книги е също толкова забавно като телевизията- то аз съм за. За това кое е класно и кое не- всеки има право на мнение. За мен част от детските " класики" са глупави - и сега и като бях дете. Вечерно време например четем Моето семейство и други животни. На мен като дете ми беше любима, сега я намирам за леко скучна. Децата обаче много я харесаха и научиха и доста интересни неща, ровихме се и из интернет за допълнителна информация. Една вечер баща им чете и беше възмутен от някои натуралистични случки описани вътре. Намери я за глупава. Така че относно съдържанието- колкото хора, толкова и мнение. Важното е да се създава читателска култура.

# 653
  • София
Именно, за всеки стойностното и другото са различни Simple Smile Аз смятам, че човек не бива да е всеяден и така предпочитам да уча децата си. Това важи за всичко, вкл. театър, книги, музика и т.н. Далеч съм от мисълта, че няма да им е интересно и "другото", но това не значи, че няма да им покажа разликите.

# 654
  • София
Във втори клас предпочитам да чете всеядно, отколкото да не чете, мерси.

# 655
Миналото лято прочете Алиса и Вълшебникът от Оз, и му харесаха. Сега в списъка е Том Сойер. Ще го предложа.

# 656
При нас Алиса и Оз са в тазгодишния списък. 16 книжки са дали, някои са ми непознати - Крокодилът Гена, Малки жабешки истории, Деца играят вън. От неучебните много хареса поредицата за драконите на Кресида Коуел, ще се радвам ако препоръчате нещо подобно.  Чудя се поредицата за Пърси Джаксън дали да опитам, или е още малък. За Хари Потър определено все още не е готов, може би в края на лятото или догодина. Дръндьото го предложих, но не поиска. Малкият Вълк беше хит.

# 657
Крокодилът Гена е готина Simple Smile детето се забавлява с нея. Иначе Деца играят вън и на мен ми е непозната, та ще я чета зедно с него.

# 658
"Васко да Гама от село Рупча" я видях в книжарницата и мисля да го пробвам.

# 659
Крокодила Гена при нас е в списъка на третокласника.
А и в двата списъка се съдържа сборник “български вълшебни приказки”.
Засега е на Карлсон.

Общи условия

Активация на акаунт