Отговори
# 435
Здравейте! Днес бяхме на консултация и се оказа, че бебчо му се е затворила фонтанелата, а той е на 3 месеца. Та да питам къде да го заведа на лекар, че моята ми каза с един прискърбен тон ми то няма какво да се направи и нямало нужда от преглед, да съм приемела, че ще е с по-малка глава
Имам позната, която беше с такъв проблем при бебето. Ситуацията не е за подценяване изобщо и трябва да се вземат мерки незабавно. Задължително се консултирай с друг лекар специалист. А тоя доктор, който ти е казал това, явно на него акъла му е малко в главата.

# 436
Охх.. Аз вече ходих на лекар. Бебчо има фонтанела, не се е затворила, но е по-малка. Е той се роди с малка де, та така с тая педиатърката..

# 437
Може би са ти обяснили, че е хубаво да се следи, както и тези черепните шевове отстрани и отзад, не е хубаво да се затварят преждевременно. Не искам да те плаша, твоята ситуация може да е съвсем, съвсем различна, затова казвам, говори си със специалист. На моята приятелка не са хванали проблема наврме, фонтанелата и шевовете се бяха затворили на 6 месеца, та се наложи операция, за да ги отворят наново и да си тръгне всичко нормално. Сега детенцето е добре, всичко мина, но неприятна история.

# 438
Фонтанелата не е добре да се затваря рано, но и да се затвори по-рано не непременно означава проблем, особено ако детето е родено с малка фонтанела.
Главата не нараства само през фонтанелата, а от черепните шевове.
Важно е и се следят в такъв случай черепните шевове.
Ако има преждевременно вкостен шев се касае за краниостеноза и се нуждае от оперативна намеса.
Консултация със специалист е задължителна.

# 439
Да, аз го водих в Иван Рилски при Доц. Георгиев и той каза, че шевофете са окей и фонтанелата. Каза да следя обиколката и ако спре да расте главата, да ходя пак. Та минахме през неврпхируг един час след на плаването ми

# 440
Момичета, позната иска да ми даде тази количка.
Уж ставало за летен кош, мен ми прилича да става като бъги. Според вас подходяща ли е за бебе на 4м ?
Скрит текст:

Не, според мен летният кош на тази количка не е подходящ за бебе на 4 месеца. Дори и да има изцяло легнало положение, областта около крачетата е открита и бебето може да се смъква надолу, а закопчано с коланът може да не му е удобно. При всички колички, които са 2 в 1 или 3 в 1(т.е. които имат отделно зимен кош, наричан кош за новородено и летен кош-кош за 6 + месеца), летният кош не е много закрит и обикновено има 3 или 4 фиксирани позиции на гръбчето, т.е. няма по-нисък наклон от 30 градуса, освен легналия. Дори и да сложиш бебето на полулегнала позиция(30 градуса), то може да се смъква, а главата да се клатушка настрани, защото кошовете са широки и не придържат стабилно бебетата. Просто на тези месеци гръбначният стълб не е укрепнал все още. По-подходящо е, ако бебето не иска да лежи в зимния кош, да го возиш в кошницата за кола върху шасито, защото тя е по-малка и тясна в областта на главата, и обгръща цялото телце. Така бебетата се возят стабилно, главата не се клатушка и могат да разглеждат наоколо.

Не че не съм виждала да возят малки бебетата в летен кош, но картинката е нелепа. Бебето е смъкнато надолу и "увиснало" на колана между крачетата, а главата му е килната на една страна. Дори и да е на най-малкият наклон(30 градуса), както казах, бебето не е "обгърнато" и не стои стабилно.

# 441
  • София
Момичета, позната иска да ми даде тази количка.
Уж ставало за летен кош, мен ми прилича да става като бъги. Според вас подходяща ли е за бебе на 4м ?

Много зависи от самото дете. Моят син си върви едър и на 4 месеца беше с размерите и двигателните способности на 6 месечно бебе и затова не искаше да стои в зимен кош и го преместих в "летния' със зимно чувалче / беше късна есен/. Разбира се, зависи и от модела на количката - моята е Mutsy и в легнало положение е абсолютно равна.

# 442
Здравейте,
Това е списъка с документите за постъпване в ясла, който ни искат:
1. Копие от акта за раждане на детето
2. Здравно - профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар
3. Микробиология и паразитология - извършени не по-рано от 15 дни, преди постъпване на детето в детската градина
4. Изследвания на кръв и урина - извършени в едноседмичен срок, преди започване на детето в детската градина
5. Здравен картон и имунизационен паспорт с нанесени имунизации
6. Контактна бележка
7. Васерман на родител /не се отнася за деца над 3 години/

Въпросът ми е тази здравно-профилактична карта и имунизационния паспорт трябва да ги закупя от книжарница ли? А, здравния картон е това, в което педиатърката ни пише на консултациите и нанася ваксините ли? Не би ли трябвало той да си стои вкъщи?

Последна редакция: ср, 18 сеп 2019, 14:37 от Анонимен

# 443

Много зависи от самото дете. Моят син си върви едър и на 4 месеца беше с размерите и двигателните способности на 6 месечно бебе и затова не искаше да стои в зимен кош и го преместих в "летния' със зимно чувалче / беше късна есен/. Разбира се, зависи и от модела на количката - моята е Mutsy и в легнало положение е абсолютно равна.

И моят(почти 5м) върви едър и откъм двигателни способности е доста напред, но въпреки това, когато е под наклон се килва настрани. Също иска да гледа и му омръзва само легнал. Добре че не направих грешката пак да си купя количка с два отделни коша. Взех си комбинирана количка-с един кош, който се трансформира от кош за новородено в летен. При тези видове колички, позицията на гръбчето се регулира ръчно с една лента, а няма фиксирани позиции. Така мога да го слагам с наклон 10-20 градуса-така хем може да разглежда, хем не се свлича надолу. Така че смятам, че колкото и да са напред с двигателните умения, си трябва известно време за да укрепнат. На гръбначният стълб му трябва доста време за да стане изцяло стабилен.

# 444
Двигателните способности нямат много общо с това дали ще се вози бебето в зимен кош или не. Дребната се напъваше вкъщи да сяда от 4м., седеше самостоятелно на 5м., но навън нямаше нищо против да си лежи и да спи в зимния кош до 7 м.

# 445
Аз ако съм, не бих сложила 4 месечното си дете в летния кош на такава количка. Моя спеше в " зимния кош" много и за мен толкова рано е неудобно да се вози в летен кош.

# 446
На седмия месец сложих дъщеря ми в лятна количка, па макар и през февруари 😂

# 447
Момичета, я кажете дава ли някой кокосово мляко? Искам да огранича използването на прясното, малкия откакто го отбих си пийва, но ми се иска да имам някаква алтернатива и за разнообразявам. ОК ли е за 1.5?

# 448
  • София
Давам и кокосово и бадемово и соево.Всичко се пие.Дори от по ранна възраст я почнах.

# 449
Миднайтче, не ми е минавало през главата, до скоро ми беше на гърдите още и не искаше друго да помирише 😂 Сега обаче е като невидял.

Общи условия

Активация на акаунт