15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 973
  • 335
  •   2
Отговори
# 255
  • Мнения: 24 548
По повод на кюфтетата - дълги години съм си правила заготовки за кюфтета - омесена каймата, овкусена, оформени върху поднос с хартия за печене и във фризера. После вече замръзнали си ги пакетирах по колкото ще ми трябват наведнъж и прибирах така, но правех по много с едно цапане когато имам време.
После вечер като се прибера - директно от фризера в еърфраера, той загрява за минута-две докато си мия ръцете и ги извадя, мятам ги както са на кокал и са готови за между 15 и 20 минути, зависи колко са големи. И е чиста работа, понеже те сами се правят, най-много да трябва да ги обърна веднъж но това зависи и от уреда, не във всеки е нужно. Стават и супер сочни така като са били замразени. А ако са малки кюфтенца тип цариградски или от сорта, стават още по-бързо и пак си струва когато прави човек, да направи повече и да замрази. Те кюфтета всякак са си бързи, но си е друго като нямаш да чистиш и миеш след месене на кайма и да си до лактите нацапан, мен това ме мори повече от готвенето.
Работех на смени няколко години и много пъти са ме спасявали за бърза вечера след 2ра смяна. Докато се преоблека и нарежа малко салата за гарнитура, те станали готови. Обикновено пакетите ми бяха с бройка колкото за вечеря и за обяд на другия ден, та си зареждах и кутията за работа с минимум усилия.

# 256
  • Мнения: 146
УНИКАЛНО ВКУСНИ КЮФТЕНЦА
Скрит текст:
1 буркан сварен нахут (може и консерва, но аз не препоръчвам, заради алуминия)
щипка чубрица
1 ч.л сол или на вкус
щипка черен пипер
щипка червен пипер
щипка кимьон
лъжица кетчуп - голяма (има качествени, които са чисти, само домати)
лъжица горчица (и тук следя за качеството, да не е само оцет и синап)
1 с.л. слънчогледови семки - взимам от https://biobliss.bg/produkt/bio-slanchogled/, защото искам да са ми пресни и хрупкави, ако са меки не става
3 с. л. овесени ядки - смлени на прах / или 2 с.л. брашно (пълнозърнесто/спелта/лимец)

Смилям с пасатор или чопър нахута, като може да останат тук таме малки парченца. Добавям всичко останало и разбърквам добре. Ако има нужда, може да се сложат още овесени ядки, но сместа не трябва да е твърде суха. Оформям на тънки кюфтенца с мокри ръце. Запичам с гхи или зехтин на тиган за палачинки, от двете страни, докато не хване хубава коричка. Котлона никога не е на максималното, моя е до 6 степени, готвя ги на 4/5

Благодаря за рецептата, ще се изпробва задължително!

Аз приготвям нахутени кюфтенца от години по указания от един популярен Ютюб канал за готвене, когато имаме желание да разнообразим с veggie ден, стават много вкусни, но съм отворена и да експерментирам с нови неща. Кюфтенца от червена леща с микс арабски подправки също се получават чудесни, с червен сос и спагети е друго любимо вегетарианско ястие.


Аз обожавам кюгтенца от всичко, все стават. Също много добри стават от червено цвекло, но тях пека във фурната. Някой ден ще напиша рецептата, но наистина са много добри и сочни. Бързо, лесно и здравословно!

Натка, моите кюфтенца винаги са вегетариански, защото аз не ям месо. Но мисля, че това, което казваш за замръзяването е напълно възможно и за вегетарианските кюфтенца.

# 257
  • Мнения: 1 708
Петя, рецепта за бобени кюфтенца имаш ли? Почерпиха ме с такива и бяха божествени. Аз правих по рецепта от нета, но станаха много сухи, иначе бяха вкусни.

# 258
  • Мнения: 10 801
Аз гледах едно предаване за вегански , от бобена смеска , филета на шишче . Както знаете пилешки филенца на клечка върху салата. Ами бяха от бобена смеска, бяха завити в търнка оризова хартия и бяха мариновани и приготвени като истински пилешки филенца леко запържени. Аз не съм пробвала, но опитващите казаха че е супер. Сега не знам колко се вярва на такива предавания. Само споделям ,защото пишете за бобени кюфтенца.

# 259
  • Paris, France
  • Мнения: 17 435
Те кюфтета всякак са си бързи, но си е друго като нямаш да чистиш и миеш след месене на кайма и да си до лактите нацапан, мен това ме мори повече от готвенето.

И мене. Аз омесвам подправките с шишове за твърдо тесто на ръчен миксер, на 1ва скорост за да не става на топка и лепкава сместа. Много мразя да пипам мазна, студена кайма.

# 260
  • Мнения: 24 548
За тая работа има ръкавици, но аз както не използвам съдомиялна - при мен другото си отнема време и работа. Заготовките ме спасяват да не посегна към готови кюфтета от магазина, които всички ги знаем че са си компромис, понякога просто няма кога и как да се отдели време, заради което е и темата.
Паниран кашкавал също може да се направи на заготовки и после да се изпържи или метне в еърфраера както е замръзнал и пак е алтернатива на полуфабрикат от магазина.

# 261
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 526
Скрит текст:
Тя и Руската салата не е такава, каквато я знаем ние, ама карай.

Точно такава си е и пропорциите и даже съдържанието не са задължителни. Създадена е от родения в Москва готвач от френски и белгийски произход Люсиен Оливие. В Русия се нарича салата Оливие. В Скандинавия я водят италианска салата, в България, Турция, Албания и страните от бивша Югославия - руска, в Холандия хусарска/хазарска, в Румъния говежда. В Югославия ако е без месо и казват френска. Във Франция зеленчуците за руска салата се продават нарязани и замразени и се казват "зеленчуци за Македония". Казват и македонска салата ако е без месо, македонска с еди какво ми месо ако е със, македонска с шунка, примерно.

Каквато и да е, е вкусна и с готова майонеза и замразени зеленчуци се вписва в 15 минутно приготвяне. Даже и майонезата може да се направи в това време.

В Испания руската салата е с риба тон. И тук продават зеленчуците- смес за руска салата.
Та кой как приготвя и яде руска салата или салата Цезар е въпрос на вкус. Дадох рецепта как я приготвям аз. Ако някой държеше на исторически достоверности, можеше да си провери в интернет, не да пита за рецепта за салата Цезар, нещо, толкова често срещано във всякакви вариации, че самото питане си беше чудно.

# 262
  • Мнения: X
Скрит текст:
УНИКАЛНО ВКУСНИ КЮФТЕНЦА
Скрит текст:
1 буркан сварен нахут (може и консерва, но аз не препоръчвам, заради алуминия)
щипка чубрица
1 ч.л сол или на вкус
щипка черен пипер
щипка червен пипер
щипка кимьон
лъжица кетчуп - голяма (има качествени, които са чисти, само домати)
лъжица горчица (и тук следя за качеството, да не е само оцет и синап)
1 с.л. слънчогледови семки - взимам от https://biobliss.bg/produkt/bio-slanchogled/, защото искам да са ми пресни и хрупкави, ако са меки не става
3 с. л. овесени ядки - смлени на прах / или 2 с.л. брашно (пълнозърнесто/спелта/лимец)

Смилям с пасатор или чопър нахута, като може да останат тук таме малки парченца. Добавям всичко останало и разбърквам добре. Ако има нужда, може да се сложат още овесени ядки, но сместа не трябва да е твърде суха. Оформям на тънки кюфтенца с мокри ръце. Запичам с гхи или зехтин на тиган за палачинки, от двете страни, докато не хване хубава коричка. Котлона никога не е на максималното, моя е до 6 степени, готвя ги на 4/5

Благодаря за рецептата, ще се изпробва задължително!

Аз приготвям нахутени кюфтенца от години по указания от един популярен Ютюб канал за готвене, когато имаме желание да разнообразим с veggie ден, стават много вкусни, но съм отворена и да експерментирам с нови неща. Кюфтенца от червена леща с микс арабски подправки също се получават чудесни, с червен сос и спагети е друго любимо вегетарианско ястие.
Аз обожавам кюгтенца от всичко, все стават. Също много добри стават от червено цвекло, но тях пека във фурната. Някой ден ще напиша рецептата, но наистина са много добри и сочни. Бързо, лесно и здравословно!

Натка, моите кюфтенца винаги са вегетариански, защото аз не ям месо. Но мисля, че това, което казваш за замръзяването е напълно възможно и за вегетарианските кюфтенца.
И аз обожавам кюфтенца във всякакви варианти, както с месо, така и без, от варива. Имам приятели вегани, които са ми готвили такива вкусотийки, пръстите да си оближеш! Аз също "пържа" само във фурната, на котлон, в тиган, супер рядко, само ако рецептата много го изисква, и то само в чугунен такъв.

Бобените кюфтенца много си тичат с лютеница, едросмляна, и салата "Ропотамо", ммм, направо ми се прияде сега, като се сетих. Smiley

Иначе за 15-на минути аз често приготвям спагети болонезе. Сосът е заготовка по рецептата на Джейми Оливер и замразен във фризера за двойна порция, след това само размразявам, варя едни спагети, малко босилек отгоре и et voilà - 1 вечеря през седмицата готова!

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 18:02 от Анонимен

# 263
  • Мнения: 146
morskibriz, пробвай същата рецепта, но замени нахута с боб. Аз пак казвам, че слагам кетчуп и горчица хубаво количество. Разбрах, че това прави голяма разлика. Също отцеждай максимално боба, за да може после да не се налага да слагаш много брашно. Също задължително мляни овесени ядки вместо обикновено бяло брашно. И няма как да не станат хубави.

Ако все пак ти станат сухи, като краен вариант гарнирай със сос - кисело мляко, зехтин, лимон, сол и чубрица/копър. Но копъра не пасва много на боба, за нахутените по-става.


Феникс, да и аз като вегетарианка наблягам на такива от варива. Хем са хубав източник на здравословен протеин, добри са. Сега съм намислила и тофу да си направя сама. Гледах една мнгоо лесна рецепта. После могат да се направят на хапки и в ерфрайера или на тиган, стават хубави хапки.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 15:52 от petya.bg mama

# 264
  • Мнения: X
Petya, тофу хапки съм правила "мариновани" в опушен червен пипер, риган, чесън на прах и екстра нативен зехтин, на фурна (20 min), обаче заради зехтина градусите не трябва да надвишават 180°C, иначе се образуват вредни вещества при по-високи температури. Много вкусно се получава, прибавени към зелена салата, вместо пилешки хапки, реално.

Може да се прави тофу, и сайтан може, даже като е самостоятелно, има опция да варираш степента на ферментация, с което да ги направиш по-полезни от купешките, знаеш сигурно. Дано ти се получи добре! Лично аз не съм вегетарианка, ям всичко, но имам интереси в областта на кулинарията и екпериментирам, пробвам какво ли не. Simple Smile

# 265
  • Мнения: 146
Ще пробвам тофуто, но това, което аз видях не е ферментирало. Бобовото се накисва, пасира, сварява и излиза реално "тофу". То е и по-безвкусно, и позволява да го мариноваш, както казваш ти. Веднъж правих пак така с брашно от нахут, стана добре, леко запечено на тигана с малко мазнина става интересно. Ще кажа ако го направя.

# 266
  • Paris, France
  • Мнения: 17 435
Как се прави това тофу? Има ли някаква тънкост в соята? Каква точно соя се купува? Сол Нигари имам.

# 267
  • Мнения: 12 724
Салата с киноа и спанак ( ям я в известен ресторант, но тази версия ми се струва по-здравпсловна).
1 кафена чаша киноа се вари след измиване. 15 мин. Вода:киноа = 2:1 Последните минути я разбърквам, защото водата се поглъща изцяло.
Режа на дребни ленти:
- суров бейби спанак 100-150 гр,
- 2-3 печени чушки от буркан
- 1-2 домата
Парче (да има) бяло сирене натрошавам.
1 с.л. горчица
Сок от лимон
Зехтин
Обърквам с готовата киноа и воала...

/прилича на салата табуле/

# 268
  • София
  • Мнения: 1 663
Правя едни бързи филийки, които ги знам като "яйца по швейцарски": подреждам върху хартия за печене няколко филийки хляб. С лъжица правя лека вдлъбнатина върху всяка, там внимателно чуквам по едно яйце. Върху яйцето сипвам малко разтопено масло, посолявам и отгоре поръсвам настърган кашкавал или моцарела. Може да се пекат на фурна, стават и на парти грил. Голяма вкусотия,  за нула време!
Забравих да кажа - аз предпочитам яйцата леко рохки, та съвсем бързо стават.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 14:30 от Льоня

# 269
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 526
Супер идея, това и във фраера ще стане за минутки.

Общи условия

Активация на акаунт