15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 970
  • 335
  •   2
Отговори
# 270
  • Мнения: 10 801
супер и според мен

# 271
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 525
Още една идея ми хрумна-- кашкавал на фурна, във фраера. Настърган кашкавал( аз купувам пакети готов настърган, предпочитам моцарела), яйца, прясно мляко и малко царевично брашно. Понякога добавям спанак, шунка, праз, носи доста неща. Във фраера на меню пица май пекох последно, 12-15 минути.

# 272
  • Мнения: 8 951
Правя едни бързи филийки, които ги знам като "яйца по швейцарски": подреждам върху хартия за печене няколко филийки хляб. С лъжица правя лека вдлъбнатина върху всяка, там внимателно чуквам по едно яйце. Върху яйцето сипвам малко разтопено масло, посолявам и отгоре поръсвам настърган кашкавал или моцарела. Може да се пекат на фурна, стават и на парти грил. Голяма вкусотия,  за нула време!
Забравих да кажа - аз предпочитам яйцата леко рохки, та съвсем бързо стават.
Само да споделя още един начин за правене на вдлъбнатини за яйцето - хлябът може да се натисне и с дъното на чаша.
Благодаря за подсещането, скоро ще направя и аз!

# 273
  • Мнения: 12 724
И ние обичаме на грил подобни филии, но яйцето се разбъркваме с натрошено сирене, може и настърган кашкавал. 1 яйце стига за две филии, но трябва хубаво да се поркрие хляба със сместта, за да не изгори. В студена фурна, пускам грила на 200 градуса и след 5 мин са готови.

# 274
  • София
  • Мнения: 6 308
За 15 минути правя чушки със сирене.
Включвам фурната да се загрее и запрятам ръкави Simple Smile Ползвам печени чушки от буркан. ...
Вкусно звучи. Повечето буркани с чушки имат добавен оцет Става ли с такива?
За купени консерви говоря.

Тези Яйца по швейцарски ме подсетиха за сандвичите Крок мосю/мадам

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 20:20 от Спунк

# 275
  • Мнения: 11 093
Подобно съм гледала със земел, който се издълбава и вътре се чука яйце, като има място да де сложат и други неща, като шунка например.

# 276
  • Мнения: 1 749
За 15 минути правя чушки със сирене.
Включвам фурната да се загрее и запрятам ръкави Simple Smile Ползвам печени чушки от буркан. ...
Вкусно звучи. Повечето буркани с чушки имат добавен оцет Става ли с такива?
За купени консерви говоря.
Аз също купувам и стига да пише печени чушки - става. Дори сега погледнах един буркан, купен от Лидл - има регулатор на киселинността оцетна киселина, но не се усеща да става кисело и не пречи.

# 277
  • Бургас
  • Мнения: 7 668
Аз пека чушки в еър фрайъра. Стават почти същите като в чушкопек, но трябва предварително да са направени, защото отнема повече време.

# 278
  • Мнения: 146
Само аз още не съм се оборудвала с фрайер. Но все си мисля, така и така е малка кухнята ми, няма ли излишно само да взима място?

# 279
  • София
  • Мнения: 6 599
Само аз още не съм се оборудвала с фрайер. Но все си мисля, така и така е малка кухнята ми, няма ли излишно само да взима място?

Според мен зависи какво е цялостното ви меню. Ние на фрайъра правим картофи, тук-таме полуфабрикати, скоро хванахме цаката как да печем чушки. Не е най-използвания уред в кухнята ни и, честно казано, съм 50-50 доколко мога без него.

# 280
  • Sofia
  • Мнения: 1 484
Привет. Сега открих темата. Ще прегледам постовете назад за нещо интересно.
Аз обикновено, за нещо набързо готвя миш-маш с готов паприкаш, лятно време си правя консерви с нарязани чушки и малко домати за такива моменти, яйца по панагюрски, бъркани яйца със сирене, омлети с каквото има. Понякога вземам и ги имам във фризера панирани готови хапки кашкавал или сиренца, топя в яйце и пържа. Или мокър салам панирам, като си правя брашно, яйце и бира. В тази смес панирам и кашкавалчета, и сиренца. Салатата е ясна. Догато се приготви вечерята се прави салатата. А когато сме прегладнели и не ни се чака, ядем сандвичи с каквото има или мажем филии с хайвер или пастет, гледам винаги да има кутия пастет вкъщи и хайвер.

# 281
  • София
  • Мнения: 20 713
Тези дни правих паста със заквасена сметана, шунка и кашкавал изцяло на фурна.
Първо включих фурната. На 500 г СУРОВИ фусили 1 кофичка 400 г сметана разбърках с гореща вода, сол, черен пипер и 300+ г шунка  Всичко в тавата, течността да е малко над нивото на пастата, не мога да дам точно количество вода. Винаги може да се добави гореща вода или прясно мляко, ако течността попие, а пастата още е твърда. 1-2 пъти опитвам и разбърквам, за да не се запекат прекалено горните макарони. Накрая настърган кашкавал, колкото повече - толкова повече Simple Smile и още 5 минути, колкото да се разтопи, може и на изключена фурна. Бутнах и накаква подправка на Маги за спагети карбонара, разбира се, може каквито сирена имате, дори май и със бяло ще стане. Може малко масло, може и без.
Не е най-бързото, но подготовката е лесна, а докато се пече, може да се върши нещо друго.

Пица от арабска питка на парти грила е спасението ми, когато тийнът е гладен. Обаче 1 му е малко, на мама ламята Simple Smile успява да сгъне 2 броя.

Само аз още не съм се оборудвала с фрайер. Но все си мисля, така и така е малка кухнята ми, няма ли излишно само да взима място?
И аз още не съм точно по тази причина. Имаме парти грил, скара с открити реотани от соцвреме, микровълнова, тенджера под налягане. Всяко си има приложение, вярно, че заемат място, но не ми се изхвърлят. Имам и един страх, повлияна от снимки във ФБ - как стои върху печката и аз разсеяно пускам някой котлон. Напълно съм способна да го направя.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 11:52 от Cuckoo

# 282
  • Мнения: 1 491
Само аз още не съм се оборудвала с фрайер. Но все си мисля, така и така е малка кухнята ми, няма ли излишно само да взима място?

Според мен зависи какво е цялостното ви меню. Ние на фрайъра правим картофи, тук-таме полуфабрикати, скоро хванахме цаката как да печем чушки. Не е най-използвания уред в кухнята ни и, честно казано, съм 50-50 доколко мога без него.
Ще допълня, ако имате фурна с вентилатор, изобщо не ви трябва. То зависи и за колко души готвите, но аз дори и полуфабрикатите ги правя във фурната с вентилатор. Трябва да е свръх голям, за да сготвите за повече от двама души. За сандвичи примерно, принцеси, аз правя в голямата тава на фурната минимум 10 филии. Това означава 5 пъти да заредя фраера и да бъркам вътре в горещата купа да вадя филии. А дето забучват кашкавала с клечки за зъби, да не хвърчи, падам Flushed

# 283
  • Мнения: 10 801
Колко тънък е кашкавала за да хвърчи? Аз ползвам кукъра и не правя много неща. Днес за 15 мин. смятам да оеля аспержи и картофи, да сложа на пара за 5 мин. да оставя картофите още 5 мин. Паралено да сложа в яйцеварката 8 яйца и да направя една зелена салата Simple Smile Соса холандез го взимам готов, защото не ги мога аз тези висини. 

# 284
  • Мнения: 1 491
Идея нямам, не съм пробвала, ама го чета из фб групите. Представете си ако е настърган, мазало.

Общи условия

Активация на акаунт