15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

• 34 976
  • 335
  •   1
Отговори
# 285
не съм забелязала да хвърчи при мен, но аз ползвам основно сирене на шайби, както е в опаковките приготвено и слагам отгоре. Обаче те не са толкова тънки или настъргани . Може затова да не хвърчи.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 12:01 от bella-ciao

# 286
УНИКАЛНО ВКУСНИ КЮФТЕНЦА
Скрит текст:
1 буркан сварен нахут (може и консерва, но аз не препоръчвам, заради алуминия)
щипка чубрица
1 ч.л сол или на вкус
щипка черен пипер
щипка червен пипер
щипка кимьон
лъжица кетчуп - голяма (има качествени, които са чисти, само домати)
лъжица горчица (и тук следя за качеството, да не е само оцет и синап)
1 с.л. слънчогледови семки - взимам от https://biobliss.bg/produkt/bio-slanchogled/, защото искам да са ми пресни и хрупкави, ако са меки не става
3 с. л. овесени ядки - смлени на прах / или 2 с.л. брашно (пълнозърнесто/спелта/лимец)

Смилям с пасатор или чопър нахута, като може да останат тук таме малки парченца. Добавям всичко останало и разбърквам добре. Ако има нужда, може да се сложат още овесени ядки, но сместа не трябва да е твърде суха. Оформям на тънки кюфтенца с мокри ръце. Запичам с гхи или зехтин на тиган за палачинки, от двете страни, докато не хване хубава коричка. Котлона никога не е на максималното, моя е до 6 степени, готвя ги на 4/5

Ще ги пробвам още довечера, имам всички съставки, даже размразен нахут от фризера.

# 287
УНИКАЛНО ВКУСНИ КЮФТЕНЦА

1 буркан сварен нахут (може и консерва, но аз не препоръчвам, заради алуминия)
щипка чубрица
1 ч.л сол или на вкус
щипка черен пипер
щипка червен пипер
щипка кимьон
лъжица кетчуп - голяма (има качествени, които са чисти, само домати)
лъжица горчица (и тук следя за качеството, да не е само оцет и синап)
1 с.л. слънчогледови семки - взимам от https://biobliss.bg/produkt/bio-slanchogled/, защото искам да са ми пресни и хрупкави, ако са меки не става
3 с. л. овесени ядки - смлени на прах / или 2 с.л. брашно (пълнозърнесто/спелта/лимец)

Смилям с пасатор или чопър нахута, като може да останат тук таме малки парченца. Добавям всичко останало и разбърквам добре. Ако има нужда, може да се сложат още овесени ядки, но сместа не трябва да е твърде суха. Оформям на тънки кюфтенца с мокри ръце. Запичам с гхи или зехтин на тиган за палачинки, от двете страни, докато не хване хубава коричка. Котлона никога не е на максималното, моя е до 6 степени, готвя ги на 4/5
Чудя се дали могат да станат на фурна с вентилатор, че ние нищо не пържим?

# 288
Само аз още не съм се оборудвала с фрайер. Но все си мисля, така и така е малка кухнята ми, няма ли излишно само да взима място?
Това никой не може да ти каже, само ти си знаеш какво готвиш по-често, в какви количества и за колко време.
Всяко домакинство си е различно - в някои кухни стои като паметник, а в други не смогват да го мият и зареждат пак. Единствено не се лъжи да вземеш малък ако решиш, вероятността да не ти е добър помощник нараства много ако събира прекалено малко храна.
Вариант е да видиш как действа при приятели или ако сте си достатъчно близки дори да помолиш да ти го заемат за кратко за да си прецениш.
Лично аз не съм съгласна че ако имаш фурна е същото. Някои фурни с вентилатор може и да постигат близък ефект но изобщо не са всичките така че те бих се изказвала общо. Откъм енергия също еърфраерите са по-ефективни.

# 289
  • Бургас
На мен мултикукър и еърфрайър са мимного полезни, но е вярно, че за готвене за много хора фрайъра не е удобен. Откакто ги имам фурна използвам за нещо голямо, всичко друго, което се пече пригодявам за там. Сега ми е развален мултикукъра и още не съм взела нов, наложи ми се да готвя на котлон, ами има разлика. Мултикукъра го оставям и заминавам, а  с котлона трябва да стоя докато се сготви и да се умирисвам.

Днес правих запеканка малка тавичка с чушки, яйца и сирене. Наредих в тавичката, сложих на 30 минути и повече не съм се занимавала. Нито се умирисвам, нито седя да го гледам. Вярно, че и на фурната може с таймер, но цяла фурна за малка тавичка няма смисъл.

# 290
  • Пловдив
Аз не мога да си представя как съм живяла без фрайер Simple Smile За времето в което фурната само ще загрее, във фрайера вече е готово. Разбира се, изобщо без фурна не може. А и трябва да призная, че готвя само за двама човека.
Моето бързо ядене са две каши, които баба правеше на село, там в делнични дни нямаше време за готвене. Едното е сирена каша, а второто пиле каша (за нея си имам заготовка сварено пилешко месо и бульон), стават даже за по-малко от 15 мин.

# 291
  • Down south
Днес правих запеканка малка тавичка с чушки, яйца и сирене. Наредих в тавичката, сложих на 30 минути и повече не съм се занимавала. Нито се умирисвам, нито седя да го гледам. Вярно, че и на фурната може с таймер, но цяла фурна за малка тавичка няма смисъл.
Може ли малко повече детайли около количеството.
Благодаря!

Най-бързото, което правя е мъфини с яйца, като яйцата слагам в силиконови форми.
Става също и ако към яйцата се прибави, каквото ви харесва - шунка, бекон, настърган кашкавал, спанак и т.н.

Скрит текст:

# 292
  • София
Днес забърсах едни дребни скариди от Метро, та се сетих за едно севиче. У нас му викаме севиче, защото така го мернахме из интернет, не претендирам за оригиналност.
500 грама скариди - дребни, чистени - минавам изключително бързо през тиган с няколко капки зехтин, колкото да порозовеят. Заливам ги със смес от 3-4 супени лъжици майонеза, също толкова кетчуп, малко табаско, малка глава червен лук на ситно и лимонов сок.
По принцип е по-вкусно добре изстудено и престояло няколко часа, но понякога нападаме веднага. Със сухари или препечени филийки най-вече.
Въобще скаридите са ми изход за бързо предястие или леко основно.

# 293
# 294
  • Paris, France
Нямаме място за Air fryer в кухнята, та сме и ние от нямащите. Пести време определено. Имам мултикукър и е голямо удобство. Той също пече, но само на долен реотан. Малко air fryer-и биха побрали това, което четирима възрастни ядем на едно ядене, та не ми е болка за умиралка. Имам газова фурна и бързо загрява, а и побира много повече от air fryer. Ако мултикукърът сдаде багажа, ще си купя мултикукър с горен капак за fry, но малък, колкото да прави нещо бързо.

За сандвичи имам уред за гофрети с приставки за сандвичи, препичане на хляб, кебапчета и кюфтета, но понеже не е на плота, рядко го ползваме. Имам и тостер за микровълнова като пътуваме.

Да питам нахута за кюфтетата колко грама е, че имам сух, но не и в буркан и мога да си ко накисна и сваря. Долу горе колко е, в смисъл нетно тегло, че в буркана е с вода.

Да добавя, че от водата на нахута, която остава, може да се направи много хубаво пюре. Нещо като майонеза става. Добавя се олио. Най-добре става с олио от рапица, но не ме питайте защо! С готов, сварен нахут е много бърз брънч рецептата:

# 295
То си е веган майонеза, аквафаба се казва тая лигавата течност дето остава в буркана с нахут и се ползва вместо яйцето в майонезата. Опитвала съм такава, не беше лоша, можеше и да не разбера че е такава ако не бяха се похвалили.Веган версиите предимно са с това, то каквото е слузесто даже някои го разбиват като белтъци и пекат целувки от него, прави си приличен меренг.
А пък майонезата си е точно по темата - за нея даже са много 15 минути, дори и да включиш миене на блендера и прочие в тях Grinning

# 296
  • Бургас
Може ли малко повече детайли около количеството.
Благодаря!

Скрит текст:
Нищо специално, но първо имам малки тавички, които влизат в еър фрайъра, в случая стъклена 16*17 .Моят е фурна:
https://zora.bg/product/fao-1120fx

Пакет замразени чушки, около 20 бр. Слагам мазнина редя чушки, посолявам леко, троша сирене, общо 2 реда ми се получиха. Отгоре залях с 3 разбити яйца с малко пр.мляко и 1 малка лъжичка оризово брашно, сложих някакви зелени подправки от една мелничка. С вилица поразбутах малко да слязат яйцата до долу и го сложих. Фабрично е настроен на 180 градуса, нагласих 30 минути.

# 297
Аз днес направих тънки филийки , покрити със смеска от извара, сирене и яйце , мъничко мляко за да са меки филийките , малко червен, малко черен пипер , на еър крисп и станаха супер . Закуска 1х Simple Smile

# 298
  • Mediterraneo
Не може да се сравнява фраер с фурна, извинявам се. Сметките ми за ток чувствително намаляха, откакто не пускам всеки ден фурната. Моят е кукър+ фраер, та съвсем не знам как съм живяла без този уред.
Пилешки крилца и крокети с риба треска направих днес( крилата ги взех овкусени, крокетите- пресни от Лидл, не замразени). Крилцата 17 минути, крокетите- 10.

# 299
Само аз още не съм се оборудвала с фрайер. Но все си мисля, така и така е малка кухнята ми, няма ли излишно само да взима място?

Според мен зависи какво е цялостното ви меню. Ние на фрайъра правим картофи, тук-таме полуфабрикати, скоро хванахме цаката как да печем чушки. Не е най-използвания уред в кухнята ни и, честно казано, съм 50-50 доколко мога без него.
Ще допълня, ако имате фурна с вентилатор, изобщо не ви трябва. То зависи и за колко души готвите, но аз дори и полуфабрикатите ги правя във фурната с вентилатор. Трябва да е свръх голям, за да сготвите за повече от двама души. За сандвичи примерно, принцеси, аз правя в голямата тава на фурната минимум 10 филии. Това означава 5 пъти да заредя фраера и да бъркам вътре в горещата купа да вадя филии. А дето забучват кашкавала с клечки за зъби, да не хвърчи, падам Flushed

Да, имам фурна.. Благодаря ви!

От друга гледна точка готвя само за двама.. Дилемата остава ахахахах

Общи условия

Активация на акаунт