15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

• 35 193
  • 335
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Преди доста години излязоха на мода едни халогенни фурни. Голяма стъклена купа с капак в която се слагаше това, което ще се готви на решетка и топлият въздух с вентилатор печеше. Имах от нея. В началото пробвах да пека бутчета и крилца, полуготови пици и сандвичи, но след време се отказах. Единственото, което печах в нея е чушки и когато сменихме квартирата за наше жилище я изхвърлих. Още повече, че капака и от влагата в храната беше тръгнал да ръждясва и падаше ръжда върху храната. Тези Еър фраери са на същият принцип. Не бих си купила.

# 301
Само аз още не съм се оборудвала с фрайер. Но все си мисля, така и така е малка кухнята ми, няма ли излишно само да взима място?

Според мен зависи какво е цялостното ви меню. Ние на фрайъра правим картофи, тук-таме полуфабрикати, скоро хванахме цаката как да печем чушки. Не е най-използвания уред в кухнята ни и, честно казано, съм 50-50 доколко мога без него.
Ще допълня, ако имате фурна с вентилатор, изобщо не ви трябва. То зависи и за колко души готвите, но аз дори и полуфабрикатите ги правя във фурната с вентилатор. Трябва да е свръх голям, за да сготвите за повече от двама души. За сандвичи примерно, принцеси, аз правя в голямата тава на фурната минимум 10 филии. Това означава 5 пъти да заредя фраера и да бъркам вътре в горещата купа да вадя филии. А дето забучват кашкавала с клечки за зъби, да не хвърчи, падам Flushed

Да, имам фурна.. Благодаря ви!

От друга гледна точка готвя само за двама.. Дилемата остава ахахахах

Еър фрайер колкото и да е голям, не е подходящ за повече от 2 човека, за да става за повече, трябва да е голям колкото една фурна, тогава по-добре да се направи във фурна. Всички съвременни фурни имат вентилатори, а и още много повече функции от еър фрайер.

# 302
Зависи колко се готви. Ние сме 4, но останало ядене никой не иска . Затова при мен нещата са на заготовки и по 15 мин. яденета в мултикукъра за всяко ядене. Или сарми с слоукукъра , но там пак не ми трябва фурма или котлон. Сега правим ремонт в кухмята иместя фурната и плочата с котлони в помощната кухня в призвемния етазж. Отварям си място за още плот и за по-специален хладилник . Мултикукъра си има ниша и се прибира в нея назад и не заема целия плот. Т.е. съвсем сме си добре.

# 303
Бела, не виждам да съм писала, че някой иска останало или че готвя едно ядене например за 3 дни. Това, което съм писала се отнася за 4
човека, от които 2 големи деца (не бебета или такива, които се хранят в детската градина) в нормална средна тава (не каца). Също зависи колко от тези 4 са мъже или големи момчета, а като е много вкусно пък съвсем няма как да остане. Не готвя просто проформа да има някакво ядене, което да разделя строго на 4 порции. Не стоя постоянно до фурната (ако някой го прави нямам нищо против), аз лично имам таймер и различни функции за всякакви видове яденета.

# 304
  • Paris, France
За двама човека air fryer е екстра и пести много ток ако и голямата фурна е на ток и обемът на air fryer позволява всичко да се сготви наведнъж. Не на всяко ядене ще се ползва, но ако предимно се яде месо, ястия с кора и даже някакво количество тестени е помощ и удобство.

Моята фурна е на газ и газът е 2.5 пъти по-евтино от електричеството. Имам мултикукър с долен реотан. Единственото предимство на air fryer у нас би било някои печива да стават много по-бързо, но нямаме място за такъв уред за 4 човека и си караме с фурната. Не знам какво има да и се варди. Моята няма таймер. Слагам на телефона и си излизам от кухнята.

Сладкиши, хлебни правя винаги в двойна и четворка доза за да може децата ми да занесат и на колегите да ги почерпят. В air fry ще ги пека 1 по едно. 2 × 15 минути вместо 10 минути загряване на фурна и 2 заедно вътре за 20 минути. Ако пека 4, трябват 4×15 минути във фрай и да вадя формата от горещо чекмедже. Общо 1 час. Във фурна е загряване 10 мин + първите 2 форми заедно 20 минути и още 2 за 20 мин, общо 50 мин и лесно вадене. Но за една доза фрай е по-бързо, макар и резултатът да не е съпоставим с фурна.

У нас децата не ядат претоплено. Дояждаме с ММ. Пак, с фурна 4 пържоли стават по-бързо, отколкото 2×2 във фрай.

Ани Ка, халогенната фурна със стъклен съд и халогенен капак няма много общо с air fryer. При нея не може да се регулира силата на обдухване, а само температура и време. Също не пече в дълбочина. Тя е за сандвичи, бързо обгаряне на стек, ей такива. Лесно се мие и халогенните лампи не харчат много ток. Някои хора ги предпочитат

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 14:23 от Nevena Virolan

# 305
Различни уреди са, всеки с неговите си предимства и недостатъци. Но не е коректно някой който дори не е имал еърфраер да казва на друг че не върши кой знае каква работа или че е същото като нещо друго. Ами не, не е.
А вече кое на чии нужди пасва и улеснява, всеки си знае.
Невена, у нас фурните рядко са газови, в масовия случай са електрически. В зависимост от модела, може и да загряват по доста време или пък супер бързо, та няма как да се слагат на едно когато си говорим за бързина и нямане на време, всеки различно има вкъщи.

# 306
Аз казах, че фурната с вентилатор е по-добре от фраера, ако се готви за повече от двама души. За справка и сравнение имам  фурна с вентилатор и фраер и кукуър и готвя ежедневно за семейството си.

# 307
Някой написа че било същото, което не е вярно, не знам кой беше а и не е важно че не ми е цел да се обръщам лично към някого.
Идеята беше че не е вярно и подвежда. Ти знаеш че не е същото - очевидно, щом имаш различните уреди и ги ползваш. Аз знам също. Който питаше няма и като му кажат че няма разлика, няма и да знае.

# 308
  • Paris, France
Аз не твърдя, че air fryer не върши работа. Хубав уред е и бих си купила ако имахме място. Твърдя, че трябва да се обмисли обема и нуждите на домакинството и че при редовно готвене за повече хора може да се окаже излишен, заемащ много площ уред.

Това, че нямам air fryer в къщи не означава, че не готвя в такъв и не съм тествала. Редовно ми мъкнат такива за чистене и си ги тествам. Признавам, че ако имах място, щяхме и ние да сложим.

Също трябва да се види модела. Аз предпочитам тип ракла, майка ми - малък с чекмедже, други предпочитат тип фурна. Майка ми е сама, с 60л електрическа фурна и изобщо не я ползва. Нейното предпочитание е 1.5 - 2л air fryer. Само в него си готви. Аз и сама да живеех, щях да взема поне 6л.

Хубаво е да се чуят негативите и да има подробно сравнение.

За мене фурната с долен, горен реотан и вентилатор замества на 100% air fryer с повече опции, но е по-бавна и енергоемка. Ако трябва да избирам, избирам фурна заради по-големи обем и по-равномерното печене.

# 309
Е то точно по-бързото приготвяне отколкото във фурна "донесе" еърфраерите в темата Grinning
Права си че няма смисъл от много малък, дори за 1 човек, играх го това. 2.6L беше първият ми, като дойде време за нов се поправих.
То е малко като - за чий ти е тенджера под налягане, като всичко можеш да свариш и в обикновена. Но нея не си я даваш, нали? Grinning

# 310
  • Paris, France
Тенджерата под налягане (ТпН) не е сравнима с обикновена, защото тази под налягане може да се ползва като обикновена и я замества на 100%. Няма нещо, което да може да се направи в обикновена тенджера, а да не може в такава под налягане. Стерилизация в обикновена не е = на стерилизация под налягане, която не е = стерилизация в автоклав. Големите парчета месо от по 2 и 3кг стават в ТпН (тенджера под налягане) по-бързо, с много по-малко вода и енергия, с много по-малка загуба на витамини и много по-вкусни. Също и няма пара из кухнята. Ако някой пита да си купи ли ТпН ако трябва да извади обикновена за същия литраж от кухнята поради липса на място, ще му кажа да си купи и да махне обикновената и нищо няма да загуби. Аir fryer с долен реотан не може да замени на 100% фурна, била тя и без вентилатор.

Има разлики между мултикукър с налягане и ТпН. Първият е по-бавен, но не го вардиш. Удобство си е, ако и да е по-бавен и затова могат да го изтръгнат само от вкочанените ми, мъртви ръце.

А за обема - индивидуално е. Ти и аз предпочитаме голям, над 6л, но майка ми предпочита много малък заради по-бързото загряване и заради това, че и заема по-малко място на плота и в миялната. Тя е сама и има фурна. Ти си сама, но нямаш фурна. Аз имам фурна, но сме 4 човека. Различни обстоятелства - различен избор. Важното е всеки да избере правилното за себе си.

Има и мултикукъри, които имат функция налягане, както и airfry. Единият даже пече и на долен реотан. Само дето обикновено като пека във фурната, готвя и под налягане нещичко - де ориз, де бобови. Мани!

Днес правих бъркани яйца в готвещ блендер. За 5 минути правя 12 яйца в тиган, но там за 15, но не седя да ги бъркам, а пека бекон, тост, правя соса. Избор.

# 311
Има разлики между мултикукър с налягане и ТпН. Първият е по-бавен, но не го вардиш. Удобство си е, ако и да е по-бавен и затова могат да го изтръгнат само от вкочанените ми, мъртви ръце.

Оле май и аз ще търся мултикукър 😀 страхотна реклама направи

# 312
  • FRANCE
Чета в градският транспорт по диагонал , но се върнах да проверя това с вкочинените ръце да не е рецепта на нещо замразено в мултикукъра

# 313
Не, това е много убедителна реклама на мултикукър 😀

# 314
И те пестят много време наистина, имаше по-нагоре споделен и още опит че става бързо и лесно всичко. А пък за когато не бърза човек и не е за в тази тема - те май вече всички имат и програма за бавно готвене и си е слоукукър Grinning

Общи условия

Активация на акаунт