Спането отделно,какво мислите?

• 19 341
  • 530
  •   1
Отговори
# 75
Пък като знаем и как се манипулират проучвания...Simple Smile

# 76
  • Другата България
Скрит текст:
И аз смятам, че който създава проблема трябва да вземе мерки да го реши или да не се оплаква, ако другият не желае да се жертва.
Моят мъж хърка като дъскорезница и се чува чак в другата стая. Преди 15 години си направи операция на носната преграда - ефект 0. Не пие, не пуши, спортува, свали килограми, спря млечните продукти. Има известно подобрение - не хърка нон стоп, а само 2/3 от ноща. Според мен има и сънна апнея, защото съм засичала период от 20 секунди без да диша. Не желае да ходи на лекар повече. Смята, че проблемът в моя лек сън. Да, ама аз нямам проблеми да спя с други хора, които четат, ходят до WC нощем, или стават по-рано от мен, защото рядко тези шумове са в състояние да ме събудят. Спортувам между 2 и 5 пъти седмично, включително йога. През повечето време ми е студено, а не топло. Взимам магнезий по схема.
Спим в отделни стаи от години. Аз смятам, че това се отразява на интимния ни живот. Не пагубно, но все пак има значение.
Той се е заинатил и не желае да предприеме нищо. Ами съжалявам много, но аз работя тежък умствен труд всеки ден. Имам нужда от поне 8 часа сън, а най-добре 10. В почивните дни мога да спя до 10-12 часа без проблеми.
Има достатъчно проучвания как влияе липсата на пълноценен сън на хората. Лишаването от него е използвано като метод на мъчение от не една диктатура или шпионска организация.
Напълно съм съгласна с последната част от поста ти.
Това имах предвид и аз с моя. Недостатъчния сън пречи на всякакъв пълноценен живот, отразява се на здравето, на психиката, дори и на същите интимни отношения, за които някои смятат, че е задължително да спят заедно с половинката, за да ги осъществяват.
А и както казва Джоли, работата на смени също си оказва влияние. Неспането нощем няма как да се навакса качествено денем, ако и през следващите нощи "спиш" на пресекулки, докога ще издържиш така?

# 77
За сънната апнея - недей си мисли, че като се дисгностицира, и хоп - ще я излекуваме. Отделно, там разчитаме на апаратура, която при единият лекар отчита норма, при другия - патология.
И?
Аз не казвам, че ще се излекува на 100%. Но и да ми казва: Осведомен съм, нищо не помага! - за мен не е решение, а неглижиране на проблем, който е в неговата градина. Ако аз хърках, щях да положа всички усилия да реша проблема или поне да не мрънкам, ако той не иска да спи с мен в една стая или да твърдя, че той е виновен, защото има лек сън...

# 78
Ние сме всякак. Периоди на отделяне се редуват с такива на събиране. Преди време бяхме отделено, после се събрахме, сега пак сме отделно... ММ похърква, аз работя работа, която изисква периодично да съм на повикване 24/7 (което изключва ползването на тапи). Случва се след като се прибера,  той да похърква здраво, а аз  тутакси да се местя в друга стая, защото искам да поспя до следващото повикване или до сутринта, когато трябва да застъпя редовната си смяна...Все едно.  Така от "нощ на нощ" преди години ми хареса (чисто егоистично) и сега сме отделени от няколко години, но скоро предстои завръщане в общото легло.  На интимния ни живот, спането в различни легла, определено  не се е отразило, нещо повече - стана още по-наситен и...хм...горещ...И преди време имахме период на отделяне и в някакъв момент се събрахме. Драма за това никога не сме имали... Любовта е доверие, уважение и разбиране между двама. Следователно всеки решава кое  е най-удобно за него и партньорът му и генерализираните изводи отстрани са безпочвени, според мен.

# 79
Достатъчен или не, сънят, не може и не би трябвало да зависи от наличието или липсата на .... мъж, в леглото. Ако е така... ами не знам, аз не разбирам, проста съм.

# 80
Много интересно, винаги съм гледала на спането поотделно като на проблем. С мъжете в живота ми се е случвало само при сериозно скарване или направо раздяла. Познавам 2 семейства на близки хора, които започнаха да спят поотделно заради новородени деца и така си останаха нещата. При едните мъжът се обзаведе с любовница, под предлог, че сексът вкъщи не бил достатъчен, а другият стана алкохолик. То е ясно, че разделното спане беше само симптом на по-тежки проблеми, но все пак - симптом.
Та затова ми е така странно, че толкова много двойки намират за нормално да спят поотделно и как това не им вреди на близостта. За мен споделянето на леглото означава, че всичко е наред. Обратно, изнасянето на мъжа ми на дивана (освен ако някой не е болен), означава, че в момента не мога да го понасям. И докато не ми стане симпатичен отново, страдам, че не мога да го понасям и да си спим двамата заедно. Не сме се делили дори когато децата ни бяха бебета и спяха в същата стая - но никога в леглото ни, освен с дъщеря ми за около месец малко след раждането, когато бях много изтощена и я кърмех.

Ако преченето се изразява в постоянно движение и крадене на завивката - ами бих се примирила на 2 долепени легла. Хъркането най-често е при спане на гръб. Някога се налага да го бутам ММ да се обърне странично, но общо взето не е нищо фатално.

# 81
Споделянето на леглото означава, че всичко е наред, за споделящия леглото. С останалата част от поста ти съм съгласна.
Понякога е консенсус. А понякога, само понякога, на единия не му е добре ...

Чакам си анкетата.

# 82
Аз мисля, че ако спането отделно може да попречи и да развали до някъде връзката, то значи проблемът изобщо не е в това да спят в отделни стаи.

# 83
Притеснителното е, че доста голям процент от народонаселението смята, че всичко му е наред, а спането в хола е част от живота!

Скрит текст:
Сапфир, в много от съседните теми голяма част от хората смятат за нормални доста интересни от психологическа гледна точка феномени.

# 84
  • Варна
Що пък трябва да е в хола?! Някои имаме по повече от една спалня.

# 85
Хайче, мерси. И аз съм с повече ... помещения. Има и за мъж, и за куче, и за котка... и за няколко доведени деца.

# 86
Аз мисля, че ако спането отделно може да попречи и да развали до някъде връзката, то значи проблемът изобщо не е в това да спят в отделни стаи.
Да, може и причината да са в отделни стаи да идва от проблем.
Но и отдалечаването, независимо дали в отделни стаи, градове, заимания и т.н. постепенно ги прави с отделен живот, в който рано или късно идва друг човек.

# 87
  • София
Не мисля, че такова генерализиране е вярно.
Между "различни градове" и "различни стаи" просто не може да се прави сравнение.
Що за обич към другия ще е, ако го държиш буден нощ след нощ?
И що за обич към другия ще остане, ако те подлага на безсъние нощ след нощ?
Жив егоизъм, а не желание за близост е това, според мен.

# 88
Повечето причини за хъркане могат да се отстранят. А ако хъркащият не искада намери решение, това е егоизъм, да.
Но има значение и възрастта. Едно е да не спят заедно на 20+, друго на 60+. Вторите достатъчно са врели и кипели заедно и трудно нещо ще ги раздели.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 11:16 от Не се сърди, човече

# 89
  • Atlanta
Повече от 10 години спим в отделни спални. Едно от най-добрите ни решения. Повратният момент беше една вечер като се събудих, държах възглавницата върху главата му и натисках с две ръце. Иди обяснявай после, че си удушила мъжа си насън, защото ти е пречил да спиш. Имаме и различно време на ставане сутрин и няма нужда алармата на първия да събужда другия, нито да се притесняваш да пазиш абсолютна тишина докато се приготвиш. Качественият сън ни е важен и на двамата.

Общи условия

Активация на акаунт