Купуване на селска къща в строеж?

• 2 863
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
Уважаеми гражданки,
ето затова не се пита по форумите, а по адвокати.

Хайде да прекратим този [абсурден] спор, извеждайки следните точки:

1. Акт образец 16 е строителен протокол. Той се съставя за ВСЕКИ един строеж.

2. В зависимост от категорията на строежа, неговото завършване и разрешаването да бъде ползван може да се удостоверява от два различни документа, който имат ИДЕНТИЧНА ФУНКЦИЯ, но се издават по различна административна процедура. Това са РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ и УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ. В ежедневната непрофесионална реч именно те биват наричани (изключително погрешно) Акт 16, и когато някой Ви каже, че иска да види акт 16 за Вашия строеж, визира тях обикновено.

3. Не същестува вариант строеж, за започването на който а се изисква РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ, да не се нуждае от официален документ, удостоверяващ завършването му и възможността да бъде ползван.  Това е възможно само за строежите, които ЗУТ изрично изключва от разрешителната процедура.

Simple Smile

# 16
  • Вила Великула
В понеделник като отида в офиса ще кажа коя е компанията. Там ми е полицата.

Това е документа.

Последна редакция: сб, 17 авг 2019, 23:34 от pipilota6

# 17
За строежа и актовете не мога да дам съвет и отговор, но за ипотеката и ремонт, скоро минавах през ада 😁. Говори с банкера си задължително. За селска къща в строеж, както са ти казали по-горе няма как да ти отпуснат пълен размер. Задължително трябва да имаш 10% самоучастие в покупката, как ще ги набавиш, ако ги нямаш-твоя работа. Ние процедирахме така по препоръка на нашата банкерка: първо потребителски 40 000 и веднага след това ипотечен 65 000. Като за ипотечния това е 80% от оценката. Задължително се консултирайте, преди да подписвате предварителни договори, защото ние така щяхме да увиснем с едни 10 хил. лева 😀. Парите за покрив и реконт и мебели на първи етаж, няма да ти стигнат.

# 18
Моят съвет също е първо да се срещнете с главния архитект на общината  или проектанта на строежа и да получите подробно инфо от специалист. С адвокат - едва след това, той е компетентен по процеса на покупко-продажба, но едва ли е наясно с тези технически детайли, които ви интересуват.
П.С. Не знам за село до кой град става въпрос, но ако не е до София, Пловдив, Бургас или Варна, цената за недостроена къща ми изглежда доста висока. И ако нямате предвид сигурен, добър  и почтен майстор (фирма), който да я довърши, може да излезе доста по-скъпо от предвиденото. Ние сме строили къща на село, сестра ми също и определено си е губене на доста време, пари над бюджета и нерви:) (След това обаче - резултатът си заслужва:) Успех!

Общи условия

Активация на акаунт