Приятели след 30

• 4 096
  • 64
  •   1
Отговори
Здравейте!Имам усещането, че само аз съм така… Социална мида. Затворена по природа, но щом усетя, че някой е приветлив, скачам в разговор като дете в локва – и често аз започвам първа. Особено ако сме на площадка и децата се карат за кофичка – чудесен повод да завържа контакт! Обаче… нямам близки приятели. Моите от гимназията са разпилени из различни градове, комуникацията избледня, приоритетите се промениха. Имаме едни семейни приятели, с които ходихме/им на почивки, но напоследък си намериха нова двойка за „социален живот“. И ние сме като пренебрегната солница на масата – там сме, ама никой не посяга към нас. Не сме конфликти личности, дори мъжът ми е много разговорлив. Той като че ли  си “живее живота”- ако го питаш, приятелството е да си пратиш мемета на 2 месеца и да знаеш, че другият още диша. На мен обаче ми тежи. И ми липсва близка, жива, истинска връзка с човек, с когото да обсъдим и екзистенциални теми, и коя марка пюрета има по-малко каша по стените. Та… как вие намирате приятели след 30 (и едно дете, и безсъние, и ангажименти, и социaлна тревожност като бонус)? Приемам идеи, опит и леки шамарчета от реалността. Аз ли съм сбъркана и в мен ли е проблема Sad

# 1
  • София/Севлиево
Честно казано аз май съм като мъжът ти-стига ми да знам че другия още диша...Преди не бях така,бях много общителна,но с течение на времето се промених.А след раждането на малкия направо се затворих, въпреки че успях да се запозная с няколко други майки,но не е същото като преди.На моменти ми липсва излизането на кафе и говоренето по женски,а в редките случаи, когато все пак пия кафе навън нямам търпение да се прибера вкъщи.Абе няма угодия...Не мисля че проблемът е в теб,просто в един момент всички стават по-затворени.

# 2
На мен ми стига семейно излизане с приятели веднъж на 6 месеца , и излизане сама с моите приятелки веднъж на месец/два. През останалото време нямам нужда да се чуваме/пишем.

# 3
Продължавайте да търсите, щом имате нужда от такъв контакт, все някъде ще улучите друга майка, която да е на вашата вълна Simple Smile Не е казано, че ще станете BFF, но както сте отбелязали - за ежедневни теми от рода на пюрета, кога е време за сваляне на памперса и подобни, е добре да има с кого да обмениш размисли - и времето на площадката минава по-бързо и по-весело, и децата растат заедно. Ще намерите, не се отказвайте.

# 4
  • Melmak
Никакви ли стари приятели не ви останаха?
Примерно ние основно сме близки с приятелите си от назад през годините. Мм има приятели от детството, живеят в един квартал и вечно сме голямата компания - на море ходят заедно, ние се цепим, на кафе уикенда, в парка, вече и с децата, повечето се обебиха.

Моите приятели от училище емигрираха, но имам контакти от университета и пак сме такава голяма компания - с мъже, деца, кучета, който каквото има.
На 32 съм, логично, че повечето сме заети хора, кой гради яко кариера, кой има 1-2 деца, кой обикаля насам-натам и пътува.
Успявам да завържа нови приятелства на работа, колкото и да е странно, от всяка фирма ми остават по 1-2 приятелки.

# 5
Не си представям на площадката да разговарям по екзистенциални теми. След раждането на децата се оказахме няколко семейства в квартала, с деца (живеем в къщи, затова сме малко). С годините се опознахме, в началото заради децата, сега вече сме си приятели и се виждаме ежедневно и съвсем независимо от децата. По площадки честно казано не ходим. Всички сме различни по характер, но сме се напаснали като в семейни отношения. Много е приятно, защото винаги може вечерта да изпиеш една бира с някой (или всички), или пък сутринта - кафе. Как се е случило - според мен започна покрай децата.
Сега, по въпроса с екзистенциалните теми - аз много обичам да "философствам", докато почти никой от компанията (включително мъжа ми), не го прави. Наскоро бях стигнала до момент на изпушване и случайно говорих с човек от компанията, който е по-встрани. Самият разговор ми помогна за себе си да осъзная проблема. Разказвам го с идеята, че трудно се намират подобни хора, но никога не се знае кой ще се окаже на тази вълна.

# 6
Аз наблюдавам същото около мен. Хората станаха по-затворени, по-малко склонни да отделят време и усилия за разговори и срещи. Времето отсява приятелствата.
Поради породени деца и слети майчинства, вече 4та година не работя. Ходим редовно в големия парк в квартала и там вече имам доста познанства. Определено така е по-интересно за мен, отколкото всеки ден в различен парк с различни непознати хора.
Колкото до приятелствата, преоткрихме се с приятелки от детството. Това са за мен истински приятелства, които са издържали теста на времето, изградени са на основата на обич, а не интереси. Потърсете някого, с когото сте били близки и пробвайте да се преоткриете. При нас се оказа, че отново сме на една вълна.
Също така съветът ми е да сте вие търсещата и предлагащата щом имате нужда от това. Няма място за срам и сметки кой кого търси.

# 7
Едно събиране с приятелско семейство и една почивка с приятелско семейство ми стигат за цяла година.Почивали сме веднъж и с роднинско семейство - голяма грешка.
И в последните две години предпочитаме да почиваме сами.
През останалото време поздравления за празници и това е.
Чувствах се по-изолирана само когато бях по майчинство. Тогава главно по детските площадки се намирахме с други майки , колкото да става приказката. Като тръгнах отново на работа ми стигат социалните контакти там.
Мисля, че повечето семейства живеят точно по този начин, защото някак и светът стана по-враждебен.
Иначе с приятелки от училище се виждаме веднъж на няколко години и все едно сме се разделили вчера. Явно е вярно, че единствените инстински приятелства са тези, които са ни останали от детските години. Всичко останало са хора с интереси.

# 8
И на мен ми липсва приятелски кръг, имаме приятели, но се виждаме рядко. Веднъж на няколко месеца, както общи семейни , така и мои 2-3 приятелки. Иска ми се по-широк приятелски кръг, да общувам с повече хора. Обичам си семейството, но наистина имам нужда от повече общуване и извън него. И моите приятели от детските и ученически и студентски години се пръснаха по целия свят и други градове, почти не поддържаме връзка Sad

# 9
Покрай децата нямате ли познати майки в яслата или градината - може да си направите групичка и примерно след яслата на кафе и децата да поиграят още малко. Според мен това е най-удобен вариант, а и повечето майки търсят да общуват с други майки.

# 10
  • Най-красивата страна
Имам приятели от детските години,не се виждаме често-веднъж месечно.
Със съседките ми редовно пием кафе.И с бивши колежки също.
Години наред ходехме с детето на една и съща детска площадка,на която попаднах на страхотни мами с които си паснахме и още се виждаме.Нищо ,че децата са вече на 16г...
В училище-от 1-7 клас също си паснахме с две майки.Имаме си традиция,срещаме се всяка сряда.
В новото училище дъщеря ми си намери приятелка с която са неразделни и станахме приятели с нейните родители.Сега излизаме заедно,когато има възможност.

# 11
Аз съм на 28, но и аз не съм особено отворен човек. По природа съм интроверт, към нови запознанства подхождам предпазливо, но когато се стигне до разговор, съм много приветлива и общителна.

Относно въпроса - стигнах до извода, че в зряла възраст най-добрият приятел е съпругът и/или майката. През живота си съм имала много приятелки, които са били част от живота ми само в определени периоди. Приятелките, с които поддържам връзка и се виждам в момента, са в живота ми от около 5 години. С тях се запознах благодарение на мм - те са съпруги на негови приятели от детството.

Не мисля, че проблемът е в теб - по-скоро с възрастта човек започва да подбира по-внимателно хората около себе си. И това е напълно нормално.

# 12
Преди години имах много "приятели" , големи компании.. обаче последните години много стесних кръга, изолирах лека полека доста хора. Сега имам близки 2-3 приятелки/ли с които наистина се чувствам добре и можем да си споделяме всичко .Чуваме се всяка седмица, обаче ако се видим веднъж в месеца ще е постижение 😁

# 13
  • София/Севлиево
Много съм съгласна с това,че най-добрият ми приятел е съпругът ми, съответно сестра ми е най-добрата ми приятелка.И докато с нея се виждаме рядко на живо (тя живее в Англия и си идва понякога през няколко години),то с мъжът ми сме почти постоянно заедно.От ДГ на големия син бяхме заформили много хубава групичка,но вече не живея в София и не се виждам с тях.От ДГ на малкия нещо не се получават така нещата(може би защото майките са с 10-15,че и повече години по-малки от мен и нямаме много общо)...

# 14
Моите наблюдения са, че междуличностните отношения се промениха тотално през последните 10-15г. Хората все повече живеят в телефоните си и нямат нужда от общувате лице в лице.  В момента съм в майчинство и разликата с първото ми майчинство преди 17г. е огромна.
Завиждам на онези, които са бестита с мъжете си - моят отключи тревожно разтройство след прекаран ковид и като цяло е много различен вече.
Неочаквано за мен, загубих няколко приятелки след като родих дъщеря си. Те поради техни си причини останаха с по 1 дете и с появата на моето второ нещо се случи и спряха да ме търсят.
По принцип винаги аз търся хората, не те мен и това също много ми е тежало в годините.
Преди няколко години загубих майка си, с баща ми се отчуждихме, сестра ми живее в чужбина. Колкото и да се чуваме, физическото общуване няма как да бъде заменено.
Запознах се с 2 приятни жени покрай майчинството. Не всеки ден успяваме да се видим, но е приятно когато се случи.
В по-голямата част от живота си съм се чувствара сама, но последните години е много осезаемо.

Общи условия

Активация на акаунт