Instant Pot - тема 2 - мнения, рецепти и съвети

• 94 168
  • 879
  •   2
Отговори
# 255
  • Ст.Загора
Аз правих спатеги по рецепта и сложих 750 грама доматен сос. Не ми хареса как се получи, прекалено доматено и кисело.
Но не знам ако сложа доматен сос, колкото обикновено, примерно 300-350 грама и после долея вода до 750 няма ли да стане прекалено разводнено. В смисъл да се изгуби вкуса заради водата.
Пробвай , аз правя спагетите с 250гр. кайма, 250гр. спагети и доматен сос и вода в количествата които си посочила . На ръчна програма за 5мин. изчаквам още 5мин. и изпускам налягането , по този начин си имат и сосче .

# 256
Момичета, получихте ли вече запичащния капак?
Моят е поръчан на 2.12. , изпратен уж , а още никакъв го няма. Както и не мога да проследя пратката.

# 257
И моят ИП пристигна. Нпаравих само тиква на пара за 15 мин. Нямам книжка в кашона. От къде мога да изтегля? Днес мислех да правя ориз но явно пропорциите са по различни от на нормална тенджера.

Моля ако някой има в ел.вариант книжка с рецепти да сподели.

# 258
И моят ИП пристигна. Нпаравих само тиква на пара за 15 мин. Нямам книжка в кашона. От къде мога да изтегля? Днес мислех да правя ориз но явно пропорциите са по различни от на нормална тенджера.

Аз го готвя 2:1, вода:ориз, на програмата за ориз, става идеален
!

# 259
Ние правихме ориз Балдо 1:1,5. Стана с консистенция на ризото, но не преварен супер е. Пак на програмата за ориз.

# 260
Да дам отчет какво сготвих последните дни:
Сварих яйца, твърно сварени за 5 мин.
Направих картоф и морков, дебели парчета на пара за 7 мин се разпадат (трябваха ми да ги намачкав за кюфтенца)
Правих тиква на пара, 7 мин.
Правих и картофена яхния, много вкусна, на 25 мин, обаче са й много, разпадат се картофите.
Много, много съм доволна! Как съм живяла без този уред Simple Smile

# 261
За ориза - много зависи какъв е изходният материал. Аз лично с програмата Ориз не се разбирам No Mouth; все или му е много, или малко. Ама да речем, са ми нестандартни оризите. Правя си ги другаде и няма драма.
На пара:
Дребни картофи - цели, замразени грах и царевица - 4 мин.
Тиква на половинки, с кората - 7-9 мин; после много лесно се бели.
Пилешки бутчета - ако ще запичам после - 10-12 мин, ако не - 15 мин.
Карфиол 2мин. Броколи - 1мин му е много.

За миенето - мие се в миялна. На ръка - с Fairy, или каквото има подръка.

Рецепти в нета - бол, fb групата (Instant Pot - България) също е много полезна - като не знам времето на нещо, обикновено го откривам там; идеи; добро отношение. Препоръчвам я.

# 262
  • Berlin
Бял, жасмин, басмати ориз - 4 мин, за кафяв и див мисля, че вече времето скача към 20 мин. според рецептите и интернет.

# 263
Много ми харесва как се получава ориза. Само на pressure съм правила. Харесвам басмати. Ето тук дават пример колко минути да се готви, за да стане по-хрупкав или по-влажен,зависи как ви харесва.

Правих тази рецепта, добре се получи, паста с гъби и сметана. Там пък прочетох, че пастата се готви на половината време указано на пакета минус 1 минута. Е, уцелих ги точно, не знам дали беше съвпадение 😀

https://pipingpotcurry.com/instant-pot-mushroom-pasta/

В оригиналната книжка времето за готвене са го дали доста оптимистично. Лещата например ми хрупаше по зададеното време.

# 264
  • Paris, France
Здравейте! И аз съм в отбора след "Черния петък". Искам да попитам с какво си миете пот-а? При водния тест бяхме сложили доста по-малко вода и останаха бели петна. В една американска група хвалят един препарат но ще излезе към 15лв. от Англия, та се чудя дали да не го взема.

Всичката посуда, иноксова, тефлонирана я кисна в прозрачен, алкохолен оцет 8%. Струва левче за литър и прави чудеса с котления камък, който ми се събира поради това, че живеем в район с твърда вода. Наливам малко оцет, доливам вряла вода от крана и чакам. С мека гъба бърша стените и дъното, изливам, слагам в миялната. Ако се мие на ръка се измива както обикновено след като се излее киселата вода и се изплакне. Ако котленият камък е много и по вътрешността може да се сипе повече киселина и да се пусне под налягане 30 минути.

Чела съм купища оплаквания, че купата на Cookeo побелявала ако се миела в миялна. На съседката и побеля. Изчистихме с оцет, изчистихме миялната на горещ цикъл със 150 грама лимонтозу и сега са като нови.

На сайта на Тефал има препоръка тефлонираните съдове да се киснат в слаба киселина - оцетна, лимонена. Така тефлонът се запазва и не лепи. Същото важи за инокс, съдове с глазура, Аркопал, Дуралекс, Пирекс, но с алуминий трябва да се внимава, защото почернява.

Откакто не слагам ръкавици и ноктите ми се разхубавиха от оцета.

От сайт в България си бях купила 1кг оцетна киселина на прах, също лимонена, млечна, мравчена и още няколко, но вече не ми се мъкнат бурета. И оцетната и лимонената са идеални за такива петна.

# 265
  • Варна
Здравейте, Весела Коледа! Някой правил ли е чийз кейк в пота и може ли рецепта за такъв?

# 266
Да дам кратък отчет :
1. Цял заек - отне 55-60 мин
2. Св.джолан -75 мин
Станаха мн.вкусни
Днес правих кисело мляко, но не ми се получи гъсто като във фб групата, уж спазвах точни инструкции. Може и закваската да не ми е била добра, знам ли.
За ЧК съм гледала много рецепта във фб групите,  акоо искаш погледни.

# 267
Някаква лесна рецепта за диво свинско, около 1кг?

# 268
Може ли да кажете средното положение на клапана за какво е? Ще излизаме, а мъжът ми сложи да се готви боб без много да е чел инструкциите Angry И се зачетох в един стикер, на който пише, че клапанът трябва да е в позиция Sealing при готвене под налягане... Канселирах програмата и като го бутнах леко в посока Sealing, взе да излиза пара и го оставих така. Колко време след спиране на програмата може да пуснем уреда пак с правилно позициониран клапан?

Скрит текст:

И този стикер трябва ли да се махне?

Много съм смотана Blush Позициите били 2, не 3 Smirk Нагласихме пак програмата и излязохме. Да видим в какво състояние ще е бобът като се върнем. И двамата не смятаме, че може да се сготви за 30 минути Smile

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 10:07 от Dark_Chocolate

# 269
Да попитам с какво мога да почистя купата без да се надраска? Вчера загорих една манджа, как успях и аз не знам, но нява търкане, а като обърна абразивната част на гъбата остават следи и не искам да я съсипя тенджерата.

Общи условия

Активация на акаунт