Организиране на семейния бюджет

• 37 432
  • 633
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Не знам как, но всяка една тема се обръща на кой по-здравословно живее и как останалите са заблудени. Направо е грях да си позволиш да хапнеш чипс или газирано!
Все в чуждата паничка (количка) да гледаме и да съдим...
А работниците (извинете... бачкаторите) къде да нарежат доматите и краставиците, ако примерно работят на строеж? Взимат нещо от готовия щанд и обядват.
Айде толко пък да нямат 1 нож и една чиния да си нарежат 1 домат и 1 краставица, дори да няма работеща чешма може с бутилка да се измият или да ползват мивка в обществено място. Въпрос на желание и разпределяне на бюджета, кое му е приоритет - да си вземе вилица, нож, чинийка и вода или да даде по х2 за готова нарязана салата. За чипса нещо не си доразбрала поста, става въпрос, че е купен чипс, газирано и кайма народен. Някои хора биха вложили същата сума в нещо по смислено, пълноценно и здравословно от тази кайма, за сметка на чипса и газираното. Вече ако за бюджета не е проблем да се яде хубаво месо + чипсове и други вредни храни - въпроса опира до здравословното хранене, а не до организиране на бюджета - схващаш ли разликата? На някои обаче не им пука колко качествена храна ядат, а искат с Хлв. да си купят и това и онова, ама те парите идват малко и затова се купят няколко нискокачествени стоки, вместо по-каствени, които ще са по малко като разнообразие.
2-2.50лв. за чипс, 2лв. за безалкохолко, 3-5лв. за билетче и ? колко струва пакет кайма нямам идея 1-2-3лв? А само първите изброени са 7-9лв., това си е килограм свинско и ще стигне за няколко порции.

# 301
Когато някой 100+ кг ти обяснява, че парите не му стигат и само в Н. лотария му е шанса, а купува предимно боклуци, които са вредни за фигурата и джоба - мда, това е необосновано гледане в чуждата паничка от чиста завист и злоба, права си
Никой не казва НИКОГА чипсове и швепсове, но да не е предимно това
Cuckoo,  ставаше въпрос за непознати хора с количка в магазина. Не знам защо намеси думи като завист и злоба. Не съм го казала и не съм го имала предвид с коментара си.
Никой не казва никога, но ако кажеш, че ядеш чипс (било то един път в годината) - направо ще те линчуват по темите. Simple Smile

Afrodita, понякога и един нож нямат, за да нарежат салатата, да. Примерно съм виждала хора, които са наети да окосят тревата в квартала. Къде де седнат да си приготвят обяда? Взимат готова салата и месо и хапват набързо. 

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 14:06 от Dara77

# 302
  • София
Дара нали това казвам - въпрос на организация - като не са си донесли от тях няма как да имат. Дали ще си носят пробори или ще си купят нарязана салата си е техен личен избор. Ама да се мрънка, че не им стигали парите, а да ги харчат за глезотии за мен е неоснователно. Същото ми е и с двулитровка бира или безалкохолно, складкарски изделия от типа палмово масло с разбита пудразахар или нейн заместител, между нещо като пандишпан и тем подобни и накрая същинския обяд се състои от готова кайма или кренвирши/наденица, ама иначе с питка струваща 35-50ст., което идва 5 пъти по-скъпо от бял хляб за същия грамаж ?? Или купуват си кашкавал и сирене от имитиращите продукти,ама заедно с цигари/билетче или и двете.

# 303
А как се разучава какви хранителни продукти ползва заведение, като приемем, че нямаме познати които работят там и не познаваме собственика? Наистина ми стана интересно?

Като познаваш дистрибутори, производители и знаеш кой на кого какво продава.
Аз  познавам един такъв дистрибутор. Направи страхотни пари и все още ги прави, продавайки на ресторанти "месо втора преснота". Терминът е негов. Направо може да го брандира.

# 304
  • София
Скрит текст:
А как се разучава какви хранителни продукти ползва заведение, като приемем, че нямаме познати които работят там и не познаваме собственика? Наистина ми стана интересно?

Като познаваш дистрибутори, производители и знаеш кой на кого какво продава.
Аз  познавам един такъв дистрибутор. Направи страхотни пари и все още ги прави, продавайки на ресторанти
"месо втора преснота". Терминът е негов. Направо може да го брандира.
Това с изтекъл срок на годност ли е или размразено продавано за охладено?

# 305
И двете, но най-често първото. Преетикира се, маринова се и готово.  Sick Sick Sick

# 306
  • София
Ужасно е че се прави, само не ми е ясно такива "хора" не им ли идва на акъла, че утре те си купят също толкова "хубава" храна за себе си и близките си, от някой друг такъв тарикат и ако повече започнат така да тарикатеят до къде ще се стигне.

# 307
А, те са на принципа "След мен и потоп".

# 308
Ново вдигане на банковите такси: https://www.segabg.com/category-first-page/bankite-masovo-vdigat … ksi-prez-oktomvri

"Втора преснота" го има в романа "Майсторът и Маргарита", само че там се говореше за "есетра втора преснота".

# 309
Дааа, наистина. Но се съмнявам тоя тъпунгел да е чел Булгаков. Отиде му брандирането.  Laughing

# 310
  • София
Начина на хранене, качеството на храната и какво купуваме по магазините / заведенията трябва да бъде тема номер 1. така си мисля напоследък. Понеже е пряко свързана и с бюджет, и по-важно , свързана е с човешкото здраве.
Свръх теглото, което се вижда всеки ден по улиците,  и то все по- често,  е само върха на айсберга. Зад това се крият купища болести.
Темата е много важна, съгласна съм.
Боклуците, вредните храни и въглехидартите са сигурно към 80% от менюто на обикновения българин. Уви.

# 311
Niko явно е разучил за всеки случай кухнята на всяко заведение, до което ходи. Аз пък, понеже известно време съм се занимавала по-отблизо с хранителния сектор, да те успокоя, че много от "по-оборотните и известни заведения" въобще не разчитат на качество, а на много заготовки, вкл. сосове, купувани готови на кофа. И това няма голяма връзка с цените, между другото.
Работила съм много години в центъра и там разходът за обяд си е сериозен, плюс, че всъщност нямаше място, което наистина да ми харесва. Понякога можеш да спестиш с носене на обяд, ама понякога не спестяваш - например като живеех сама и за да си нося, значи да пазарувам и да приготвя нещо, което става и за обяд на другия ден.
Тъй че това е относително доколко спестява от бюджета, но пък дългосрочно много често има добър ефект - сам си знаеш какво ядеш, не рискуваш с препържени мазнини и разни съставки, които имат лошо влияние върху здравето.

Вчера седях пред голям хипермаркет да чакам приятеля ми да пазарува. Масово хората излизаха с колички, пълни с храна без стойност - чипсове, газирано, долнокачествени сладки, гадни салами, че ме учуди и купуването на консерви от зеленчуци, които сега могат да се намерят пресни. А до мен две възрастни жени пушеха и едната се оплакваше, че не може да се качи до втория етаж сама. Ето това е кофти разпределение на бюджета, независимо с колко пари разполагаш.

Не говоря общи приказки. Колкото и да не ти се вярва знам точно откъде и какво купуват ресторантите където се храня. Всеки си има глава на раменете и може да вярва на градските легенди щом иска.

# 312
Аз си нося обяд в работата. Приготвянето му не ми отнема повече от 15 минути. Така не се прекарвам времето във висене на опашки за храна и ми е спокойно. Другата и не по-маловажна причина е, че ме е гнус да ям в заведения. Особено след предаванията на Манчев. Плюс това откъде да знам готвача къде си е бъркал преди да ми пипне яденето или пък сервитьора. Е, наистина ме е много гнус и не мога да го преодолея.

# 313
Не съм сигурна, че нищо му няма. Майка ми беше купила мариновани вратни пържоли и след изпичането имаха дъх на гранясало. Точно затова е голям зор да намериш читаво място, откъдето да купуваш прясно месо. Всъщност, не само с месото е този проблем.

Ама то дозата прави отровата, в случая времето Mr. Green Аз затова писах за ден - два съхранение преди да изтече срокът на годност. Но естествено, че има мошеници, които и след седмица го продават и тогава и мирише, че и по-лошо евентуално. Ако се направи на време е нормална практика, ако не вече е друго.

Кайма "народна" не ми е хрумвало да опитам, ама при тази цена няма как да е стока. Кой знае дали има месо в нея, или сланина, соя и механично обезкостено месо. И дали не е от бракувано месо и за да се замаскира това не се слагат подправки, та да стане "готова кайма за кюфтета" Twisted Evil

А иначе ако каймата не е 100% телешка, а смес от свинско и телешко това не я прави лоша, за нашата б ългарска кухня само телешко не върви.

# 314
От 16 години сме заедно и малко съм забравил как беше в самото начало. Обикновенно съм знаел колко са ни разхидите и колкп може да се спестяват на месец. Така като взема заплата, заделям това което спестяваме и другото остава за харчене. Интересното е че същата сметка правя за жената й нейната заплата.
Абе като човека-ексел съм.

В момента имам един месечен баланс, от едната страна са разходите по категории, от другата приходите. Разликата са спестените на месец, който трябва да бъдат. Това го имножавам по 12 да знам в годината как нещата трябва са изглеждат. После при мен в банковото извлечение се вижда на 1 число колко ми е бил балансът по сметката. Това го вадя от предния месец и виждам този конкретен месец как съм спрямо, месечния баланс. Естствено хубаво е да се вземе средно аритметичното за 12 месеца назад, защото даречем някой месец имам разходи който са за цялата година, като застраховки например. Малко сложно май го обясних, но нам много ми помага да знам къде сме финансово. Всеки разход по единично не гледам. То е ясно че нещо е глупост, като го купуваш. Например ходя с колело на работа, няма зима, няма лято, това са около 500€ на година спестени. Рядко обядвам в стола на фирмата, пестя от там още 500€ на година.

Дъщеря ми и жената не пестят. Особено дъщеря ми. Жената не харчи много, но не пести.

Общи условия

Активация на акаунт