Колко пари харчите на месец за храна

• 95 990
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 680
Точно пък вечер е най-лошо да се ядат въглехидрати. Сутрин на закуска може и кексове, и мекици, и палачинки, и пържени филийки... Ще ги изгорят после децата в играта. Но вечер, когато ще се спи, излишната бърза енергия е непотребна на организма и той си я складира като мазнини.

# 1 681
Точно пък вечер е най-лошо да се ядат въглехидрати. Сутрин на закуска може и кексове, и мекици, и палачинки, и пържени филийки... Ще ги изгорят после децата в играта. Но вечер, когато ще се спи, излишната бърза енергия е непотребна на организма и той си я складира като мазнини.

Чакай сега! Каква бърза енергия?!? Има си глекимичен индекс. Не е ок да ядеш шоколад, но филия пълнозърнест хляб или ориз, може нахут или леща. Каква бърза енергия. То бързата енергия, ако може да не се яде най-добре.

А за килограмите на младите дами, аз една не съм видяла да отслабне ей така от нищото. Само защото е минала пубертета. Тва с хормоните са  оправдания. Ако е от хормони, защо едно време имаше по едно пълничко момиче в клас, а сега е масово. Хормоните са същите.
Хране и спорт....там е истината!
И определено има бюджетно хранене. Не знам защо някои хора свързват здравослоното си хранене с ходенето при лекар. Може вечер да ядеш парче сланина и ракия и да ходиш на лекар веднъж на високосна година. Това съвсем не значи, че си в добро здравословно състояние.....

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 12:01 от Punk_GirL

# 1 682
Е, ОК, някоя филийка черен хляб или гарнитура ориз не са проблем. Ама като се каже ядене на въглехидрати аз си представям едни филии, едни пържени картофи, мекици, баници...

# 1 683
Тва с хормоните са  оправдания. Ако е от хормони, защо едно време имаше по едно пълничко момиче в клас, а сега е масово. Хормоните са същите.

За съжаление не са същите, храната не е същата, която ядяхме и ние .. Но виж хранене и спорт наистина е истината!
Едно време не можеше да си вземеш дюнер и пица от заведение срещу училището. Влизаш в стола или ядеш сандвич от вкъщи.
В стола порциона беше съобразен с възрастта. Сладкишите бяха рядкост, защото струваха пари. Аз харесвах само една паста, която струваше 39ст, колкото един хляб.. та не си я позволявах рядко.
Имаше някакъв режим на хранене и почивка, а сега това при младите просто липсва и още по-зле ако някой си носи храна е обект на присмех

# 1 684
Едно време не можеше да си вземеш дюнер и пица от заведение срещу училището. Влизаш в стола или ядеш сандвич от вкъщи.
В стола порциона беше съобразен с възрастта. Сладкишите бяха рядкост, защото струваха пари. Аз харесвах само една паста, която струваше 39ст, колкото един хляб.. та не си я позволявах рядко.
Имаше някакъв режим на хранене и почивка, а сега това при младите просто липсва и още по-зле ако някой си носи храна е обект на присмех

Идеализиране на миналото Wink Аз съм +50 годишна и помня как в лафката се продаваха кифли с мармалад, кифли осморки, козуначени кифли, банички... А на 50 метра от училището имаше хлебарница, където си печаха хляб. И имаше неписано правило, че по време на голямото междучасие се спира обслужването на опашката от баби и се продава без ред на ученици. Редовната закуска беше 1/2 таман изпечена гореща франзела и 100 грама сирене от бакалията отсреща. Учениците си се разхождаха така, с франзелата под мишница, сиренето в ръката и преживящи с кеф. А в стола се даваше допълнително, стига да  искаш. По-трудно беше да уговориш "без супа". А пък хлябът беше без ограничение - заводски, топъл и пресен, режеше се направо на четвъртинки от което следва, че това беше минимума. Ма то този хляб не ти трябваха уговорки да го излапаш със супата и манджата.

Та не се заблуждавай, едно време се ядеше, децата ги насилваха да ядат, а на лагер ни мереха в началото и в края на смяната и целта беше да наддадем. Не, че ми е ясно как, с тази вечеря в 6 часа от някаква постна манджа... То затова се бягаше до магазините наоколо и да не ти разказвам колко хляб с лютеница и колко обикновени вафли сме издумкали... И пак да имаше, да нямаше по 1-2 дебели деца в клас. Просто растяхме на улицата и по цял ден имаше някакви игри, 5, 6 или 7 часа търчане са си сериозна активност.

# 1 685
Едно време се тичаше и играеше по цял ден, сега не си помръдват д-то децата. Най-много един час спорт в зала, като мамето го кара и прибира с колата Simple Smile

# 1 686
Казвам какво беше при нас 40-45 годишните.
Кифли и шоколади не помня да са се ядяли всеки ден. Имахме стол и там се ядеше, единственото, което си набавяхме сами беше следобедната закуска и то не всеки ден в сладкарница или хлебарница.
 Аз обичах шопска баница и боза, но след това от 17 до 19 тропвах народни танци.

# 1 687
От първи клас имаше достъп до лавка. До нашето училище имаше и баничарница, така че при всеки удобен случай хапвахме банички с масло, кифли или гевреци. Просто тогава сме се движили много повече, напр. мен никога не са ме водили с кола до входа на училището, нито някой съученик.

# 1 688
И баници имаше в лавките и сандвичи, а в магазините и пекарните наоколо козунаци, милинки и какво ли не и да, аз свалих без диета доста след като навърших 16.

Не съм била дебела преди това, но имах типичната пухкавост. После станах направо кльощава. Но темата не е за пуберите, а за бюджета за храна.

# 1 689
Посочих много ясно. Мога да се нахраня и без грам месо, а яйца и риба-не обичам.

И все пак ето от къде идват разликите. Ще използвам списъка по-горе, защото не е кой знае, колко различен:
4 кисели млека
2 прясни млека
5 кг. домати
1 кг. краставици
(зеленчуците зависят от сезона и цените)
7 хляба (всеки ден се купува)
сирене
кашкавал
салам
луканка
череши и праскови +- диня или пъпеш (плодовете пак зависят от сезона и цените)
масло

Само посоченото е доста над 50 лв., ако искате можем да смятаме, и това е без да има основна храна.
Под конкретно имам предвид например да кажете какво е било менюто ви за вчера и днес.
Както стана ясно- твърденията ви не отговарят на истината.

# 1 690
Именно, над 50 лв. е. Това е списъка, който аз пуснах, за да онагледя, че 50 лв. не стигат за пълноценно меню. Иначе знам, че има хора, които живеят с толкова на седмица, което е много тъжно. При пенсия от 300 лв. и с по-малко разполагат след като си платят сметките и лекарствата.

# 1 691
  • Между гори и планини
Аз ще споделя примерно меню за топлите месеци, защото зимата правя много повече печива, хлябове и др.
Закуска - питки със сирене - чаша кисело мляко, хл.сода, сирене, 1-2 яйца, брашно и олио за пържене. Хапваме ги с домашно сладко.
Обяд - в жегите е таратор, домат със сирене, диня
Вечеря - днес примерно ще са пълнени пиперки с кайма и ориз, пипера ми е домашен, замразен от миналата година. Диня

Утре - закуска - американска закуска - бекон с яйца ( яйцата са от моите кокошки), краставици и домати.
Обяд - от пълнените пиперки и диня
Вечеря - кюфтета на скара, шопска салата, пъпеш.
Вечер обикновено пием по чаша бира, през деня правя компот от джанки за директна консумация и го разреждам с газирана вода. След вечеря се глезя с едно ликьорче подобно на Бейлис, но на цена 7лв бутилката. Детето лятото яде и сладолед и правя сорбе от замразени ягоди, малини, къпини.
Една бутилка зехтин Коста Доро ми изкарва месец, само за салата и таратор го ползвам.

# 1 692
На мен ми звучи добре менюто. Само за компота от джанки не съм съгласна. Как можеш да ги хабиш така Simple Smile. Не съм яла от две години, а така обичам зелени, хрупкави и сочни Simple Smile.

# 1 693
  • Между гори и планини
На мен ми звучи добре менюто. Само за компота от джанки не съм съгласна. Как можеш да ги хабиш така Simple Smile. Не съм яла от две години, а така обичам зелени, хрупкави и сочни Simple Smile.
Аз пък точно кисели не ги ям, защото ми е неприятно за зъбите. Обаче след прекопаване или косене на двора, тая напитка е като балсам за душата.

# 1 694
Аз пък точно кисели не ги ям, защото ми е неприятно за зъбите. Обаче след прекопаване или косене на двора, тая напитка е като балсам за душата.

Луда жена Simple Smile. От дете все по джанките висях. Ядях ги преди да оформят костилка даже.

Общи условия

Активация на акаунт