Колко пари харчите на месец за храна

• 95 918
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 740
Ми то и сега има зелен фасул.

# 1 741
Kaкви са тия цени по хипермаркетите Метро яйца - 35 ст, Кауфланд същите яйца - 32 ст , в квартала пак яйца XL- 24 ст
Кисело мляко Ведраре в Кауфланд- 1,29, Метро -1,28, на пазара в млечния магазин - 1лв
Домат 3,20, същия на пазара до нас 2,50
Пазарувам основно от магазинчетата до вкъщи, днес обаче трябваше да заредя препарати и консумативи, които не продават край нас..та сложих цените в тези два магазина

# 1 742
  • В заешката дупка
Ако човек има някакви състояния, които предполагат хранене с повече месо - това е едно. Ако няма обаче, просто се поема риск, защото консумирането на много месо, особено червено и обработено, е рисков фактор за доста неприятни заболявания. Но в същото време сме хора и хората поемаме рискове за здравето си за сметка на удоволствието, удобството и др. Факт. Но поне да не се заблуждаваме. Simple Smile

# 1 743
  • Linz
Пресен зелен фасул готвя. Но аз правя малко количество, само за мен. Месоядните вкъщи не ядат моите "гюрлюци".
Преди малко се върнах от близкия магазин, купих Fleisch Tomaten (месести домати)- 4 €/кг., толкова са и розовите домати в българския магазин; краставица- 1 € (био); кисело мляко 500 гр.- 0,69 €... другото са вегански продукти- може би не представляват интерес. ММ пък купи oт турския магазин телешко месо- 8 € (толкова струва и баклавата- разкошна е, но отслабваме и избягваме да купуваме). Но в Австрия е скъпо, в съседните Чехия и Германия е значително по-евтино всичко.

# 1 744
Едно време баба ми ядеше основното в чинийки които сега смятаме за десертни . Супата също с малки купички. Готвеше се предимно постно и винаги със сезонни плодове и зеленчуци. По празниците се ядяха пържоли, печено пиле и др. Веднъж седмично задължително риба. И баба ми беше  здрава, отиде си на 90г с всичките си зъби. Без кариес, бонбони и толкова захар не се ядяха.
Аз пък помня ето тези чинии,дълбоките, сега подобни ползват за паста.
https://bazar.bg/obiava-16297397/retro-chinii
 Доволно пълни с ядене в 80% с мръвка, закуските винаги бяха тестени,от белия хляб не се умираше, помня десертите и компотите със захар с лъжицата с връх.
По темата - моите родители могат да изкарат приемрно с 50 лв. на седмица/ без да са на ръба на оцеляването/, но те ползват предимно зимнина и месо домашно, . И не купуват салати извън сезона, алкохол и цигари изобщо. То и аз така мога да изкарам и с 20 лв. даже.

# 1 745
Чак сега откривам темата, а от доста време ми се струва, че храната ни е най-големия разход и съм се чудила къде(дали) бъркам и дали е нормално. За седмица изяждаме +- 200лв(слагам и битовата химия в сумата), а сме само двама. Живеем в малък град, не се връзвайте, че ходя до пазара всеки/през ден, защото всичко е много близо едно до друго и минаване пазар+месарница+прибиране ми отнема 20-30 минути.
Всяко хранене ни включва месо, предимно свинско или смес кайма, риба веднъж в седмицата, защото аз не съм и фен, пилето се избягва(веднъж на две седмици) за хляб имам пекарна, но я ползвам само да ми меси и аз го пека отделно.  Яйцата са ми домашни, сиренето и то домашно == безплатни.
Пазарува се всеки ден, например минавам след работа през месарницата за около 700гр врат или кайма смес и взимам зеленчуци/салата, задължитено сезонни плодове и маслини от пазара, а през ден-два ходим и до Лидъл/Кауфланд. Маслини ядем доста, готвя само с масло, зехтин се харчи доста за салати, ММ пие по крафт бира вечер, а аз хапвам сладолед. Друг алкохол не се купува, нито безалкохолни, мноого рядко някой чипс или шоколад.
Постните манджи са гарнитура, а хляб се изяжда 1 за около два-три дни. И в крайна сметка нон стоп се пазарува, нон стоп се готви и доста ми е втръснало. Мъжа ми е крайно месояден, не обича манджи, ако може само салата и месо-супер, хляба трябва да го има, но не обича от магазина.
Сега като го пиша чак ме хваща срам, понякога имам чувството, че живеем, за да ядем. А всъщност никога не сме имали проблеми с килограмите, реално и опаковани неща не ядем много, във форма сме и двамата.
Знам, че един от големите проблеми е честото пазаруване, чудя се как да го оптимизирам така, че да се случва по-рядко, защото в противен случай все има какво да си харесаш странично(разбирайте излишно). Проблем ми е, че готвя всеки ден за вечеря и дояждаме за обяд, което налага да пазарувам постоянно, защото не знам какво ще правя на следващия ден. Отворена съм към предложения. Мислила съм за седмично меню и да пазарувам по списъка, а само развалими неща да докупувам, но така и не го приложих, защото не успявам да си измисля меню. Темата "какво ще ядем" ми е много втръснала, защото се подхваща всеки ден към 17:30, преди да свърша работа.

# 1 746
Меню ще съставиш лесно като влезеш в готварския и отвориш темите от рода "какво сготвих днес", но въпросът е дали ще го спазвате - някой ден ще имате предвиден зелен боб, а ще ви се доядат спагети и така... Но докато не пробвате, няма да разберете Grinning Може да го спазвате и да ви е улеснение.

# 1 747
  • София

Само посоченото е доста над 50 лв., ако искате можем да смятаме, и това е без да има основна храна.
Под конкретно имам предвид например да кажете какво е било менюто ви за вчера и днес.
Както стана ясно- твърденията ви не отговарят на истината.
😂 Колко е, като е над посоченото 50-70 лв.?
Какво имате предвид под сериозна храна? За мен сериозна храна е и боб яхния, картофена манджа, леща, елда и т.н. Нямам отношение към месо и риба, ако готвя нещо с такива неща, почти винаги оставям месото за другите.

# 1 748
Мира, говорим за балансирано хранене, а не за специфични режими. Някои хора се хранят предимно с месо, други са вегани.

Един килограм телешко месо е 30 лв. Ако се разпредели за 4 души за 7 дена е едно нищо за порция. Кисело, пресно мляко, картофи, хляб зеленчуци за салата, плодове и вече е мината сумата от 50 лв.

Само зеленчуците и плодовете за 4 човека са повече от 30-40 лв.

# 1 749
  • София
Не купуваме картофи всяка седмица, както и месо. Просто взимаме месо, когато е изгодно и готвим, когато се реши. Често дори се трупа заедно с риба, кайма и т.н. Млечните излизат около 15-18 лв. Зеленчуците около 15 лв. Плодове около 10 лв. Останалото е за мезета и бира. Не включвам неща, които не се налага да се купуват всяка седмица, защото се изразходват за повече време. Не ги включвам към седмичния, а към месечния бюджет.

# 1 750
Еми ти без месото и картофите ги добута за над 50 лв. като сложиш и мезетата. А сол, олио, захар, брашно.

Дори и да не купувате всяка седмица, все някога купувате и те трябва да се включат в седмичната разбивка.

Ние за това искахме да ни даде примерни менюта, защото явно и тя не включва тези покупки и предполагам храна от село.

# 1 751
В България много малко хора купуват телешко месо редовно. Не само по финансови причини. Нямаме кулинарни традиции с телешкото, не е хубаво масово предлаганото такова и е трудно за намиране извън столицата. Не мога да кажа какъв процент от българите купуват месо по 30 лева килото, но според мен не са много.

# 1 752
Това беше споменато по-нагоре, но и свинското не е евтино, да не говорим за агнешко.   Остава пилешкото. и пак ако имаш двама подрастващи не го виждам балансираното хранене с 50 лв.

# 1 753
Агнешко също рядко се купува, основно за Великден у Гергьовден, и не е 30 лева килото, доколкото си спомням. Свинското, ако е 10-15 лева, си е осезаемо по-евтино от 30 лева.

# 1 754
  • нейде там, където ....
Не купуваме картофи всяка седмица, както и месо. Просто взимаме месо, когато е изгодно и готвим, когато се реши. Често дори се трупа заедно с риба, кайма и т.н. Млечните излизат около 15-18 лв. Зеленчуците около 15 лв. Плодове около 10 лв. Останалото е за мезета и бира. Не включвам неща, които не се налага да се купуват всяка седмица, защото се изразходват за повече време. Не ги включвам към седмичния, а към месечния бюджет.
Цени в Кауфланд, тази седмица: пилешко филе - 7.45, кайма смес - 5.99, телешка кайма - 6.99, телешки джолан осо буко - 18.99, свинска плешка - 6.29 . Имаше и други видове меса, като заек и патица, но не запомних цените. Не знам дали семейство ще успее да се вмести се вмести в 50 лв. на седмица с тези цени, но ми изглеждат по-ниски от спряганите в последните страници и подходящи при ограничен бюджет.

Общи условия

Активация на акаунт