Замира ли институцията брак?

• 18 980
  • 624
  •   1
Отговори
# 450
Не, не замира, разбира се. Просто отсъства, предимно при по-низшите социални слоеве и някои етнически групи. Иначе конкубинатът е познат на човека. Има го при всички животни, които съжителстват по двойки или на стаден принцип.

# 451
Аз вчера зачетох за т. нар. "брак" при австралийските аборигени, или поне това, което са видели белите мисионери веднага след пристигането.

Та там жената се взима общо взето за роб. Има серия от табута и правила, яко ги бият, не ги хранят. По всяко време мъжът може да си продаде или размени жената. Общо взето една цивилизация с нулева защита за жените.

Така, всичко хубаво, мъжът е цар и наистина не само глава, ами и шеф на семейството. Само че да не забравим, че ония там продължават да оцеляват на ръба, да ровят в калта с пръчка и хиляди години рисуват едни и същи неща. В същото време в Европа, с моногамен християнски брак, една толкова неприятна институция...мъжете се стягат и градят цивилизация. И си гледат жените, и о, ужас, от това не сме измрели и деградирали.

# 452
  • София
Ако сме буквалисти в християнския брак също мъжът е "главата", а жената трябва "да му се покорява".

# 453
...Но също така да обича жена си като себе си и да я пази като собствена плът. Докато при аборигените жената само се подчинява, но мъжът няма задължение да я обича и пази.

# 454
  • Варна
За съжаление единици живеят пълноценно и смислено във формата брак. Някои са много по - користни и аморални от стандартни гаджета.

# 455
Да не забравяме, че бракът си го има при по-високото социо-икономическо положение. От брак бяга простолюдието и бедните, а и не може да си позволи.

# 456
  • София
Аз пък оставам с впечатлението, че не точно простолюдието, но по- обикновените, народни хора се женят повече от по-градския тип човек и донякъде това се дължи и на възпитанието на семейството, че така е редно и за да отговорят на очакванията на роднините. Баба ми в провинцията например лъжеше съседките си, че съм се омъжила, а аз не съм, защото така по нейно разбиране запазваше доброто ми име.

# 457
Напротив, хората с възможности и добро положение в обществото са по-скоро тези, които държат да узаконят отношенията си с брак. Останалото, вкл. етноса, за който стана въпрос, си е по конкубинатното съжителство. Те нямат какво да делят и узаконяват. Днеска са така, утре - иначе. Бракът им е допълнителна пречка.
Остави баба ти. Тя е от друго поколение. Ние говорим за сегашните хора, които сформират брачни съюзи.
...
Ето малко статистика за България, която показва, че напротив, бракът не отмира.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/12/3161654_broiat_na_skl … i_dogonva_nivata/

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/18/2514733_brakovete_se_ … odite_namaliavat/

# 458
Това, което забелязвам около мен, образовани и интелигентни хора - общо взето 50:50 са със или без брак. Изобщо не забелязвам да има сериозен превес на "бракуваните". По статистика около 50% от децата са родени извън брак. Дори и по статистиката от Дневник, най-много се женят хората в Добрич и Разград, а не в големите градове, където има концентрация на по-заможни и образовани хора.

# 459
Малко наша статистика /имам предвид, че принципно българинът не е имотен, нито е особено образован като средно ниво/ за страната, официална, но тя не дава добра визия по въпроса, тъй като голата бройка нищо не значи. От значение би бил процентът и то на населението във фертилна възраст, като се отчетат критерии, като поредност на сключения брак, имотно положение, имуществена обезпеченост, образование, профасия.
https://www.nsi.bg/bg/content/3028/%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%8 … D0%BE%D0%B2%D0%B5
Както и да ги отчитате - въпросните етнически групи и най-долните в социалната стълбица хора най-често не сключват брак.

# 460
Наистина от статистиката на НСИ не могат да се извадят някакви категорични заключения.  Аз не споря, че в някои прослойки въобще не се сключва брак. По-скоро мисля, че много образовани хора съвсем осъзнато взимат решението да не сключват такъв. Като цяло, бракът пази по-малоимотния. Хора, които имат вече собствено имущество (не наследено), ипотека, високи доходи, предпочитат  да не са в СИО. Чисто психологически, в БГ все още е много по-приемливо да няма брак, отколкото да се сключва брачен договор. В същото време, в малките градове, по-старото поколение държи на брака и често оказва влияние такъв да има. А и там хората се женят по-млади, безимотни и в много случаи - зависими от родителите за жилище. Така че, според мен, нещата са смесени и както има по-образовани и заможни, нежелаещи брак, така много хора с по-скромни възможности и средно образование държат на него, особено жените.

# 461
  • някъде в орбита...
Реално брак се сключва или ако има полза от това, или ако се преследват някакви лични "мечти" (да се спази традицията, да се види "в бяла рокля", да спре натиск от роднини...) От коя прослойка са двойката е без значение, особено ако и двамата са в по-осъзната възраст.

# 462
  • Paris, France
Реално брак се сключва или ако има полза от това, или ако се преследват някакви лични "мечти" (да се спази традицията, да се види "в бяла рокля", да спре натиск от роднини...) От коя прослойка са двойката е без значение, особено ако и двамата са в по-осъзната възраст.

Сватба с бяла рокля и 300 души може да се вдигне и без сключване на граждански брак. В България не е забранено да се сключи църковен брак без предварително да се сключи граждански, а църковният брак не обвързва с нищо пред закона. Малко свещеници се навиват, но не е забранено. Ромите си правят големи сватбени тържества, но без да подписват в съвета. Турците също отдавна правят първо никях - религиозен ислямски брак без правна стойност в съда, а след това, евентуално граждански. Напоследък пропускат гражданския. Населените основно с турско население райони са единствените, в които доскоро се раждаха повече брачни, отколкото извънбрачни деца.

ТафТаф, за провинцията не си права, според мене, за жилищата. Там цените не са високи. Много млади хора отиват да поработят навън и си купуват жилище (доста) преди да се оженят, ако изобщо. Много не се връщат повече, но това е друг въпрос. В някои блокове в големи, областни градове има повече празни, отколкото населени апартаменти. И в провинцията хората вече не се женят рано и това дори, когато не са високообразовани. 

Натиск от роднини в България отдавна почти няма, а и сега е лесно човек просто да се премести другаде и да не им види сурата.

# 463
Невена, колкото и да ти е странно, в малките градове е пълно със съжителстващи със свекъри/тъстове млади семейства, обикновено в наследствени къщи. Имаме имот в неголям областен град и това ми е впечатлението. Заплатите там са ниски, често има неработещи членове на семейството, бабите помагат  с децата и като цяло им е по-евтино да живеят така. Масово има мъж гастарбайтер за 5-6 месеца, прибиращ се за останалото време. Сватбата още си има показно значение, точно при българите и въобще не се сещам за двойка, която да има църковен брак иле някакъв тип церемония без граждански брак (българи имам предвид). В СФ неженените са в пъти повече. Особено като забременее жената, в повечето случаи се женят. Тази, които са се махнали, естествено попиват от мястото, където са отишли.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 01:29 от TafTaf

# 464
  • Paris, France
ТафТаф, от Стара Загора са ми впечатленията. Нямам приятелка, позната, чиято дъщеря да живее със свекъри или при нея. Дъщерите на познатите ми са на около 25-35г. Някои живеят с родителите си, но за да имат помощ с детето. Братовчед ми живее сам с малката си дъщеря, майката е в чужбина, а майка му често седи там по цяла седмица когато детето е на училище и го гледа. Доста мои познати гледат внучета дами, а родителите са в чужбина, единият в една държава, а другият в друга. Малко като у Даскалкини, хаха. Може би зависи от областта.

Според наличните данни в София се раждат съвсем малко повече извънбрачни, отколкото брачни деца:

https://www.nsi.bg/bg/content/2963/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%8 … D0%B5%D0%BD%D0%B5

Сравни с Видин, Враца, Велико Търново и Русе, примерно. Сливен и Стара Загора не ги броя поради броя роми, които по принцип не се женят.

Общи условия

Активация на акаунт