Замира ли институцията брак?

• 18 995
  • 624
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
А, ясно, не знаех, че светът и Европейският съюз е едно и също.

# 481
Един си харесва сватба без брак, друг прави обратното. Даже последните 20 години имам повече познати от втория вид - отиват и подписват в тесен кръг и заемат една маса в ресторанта да го отпразнуват.

Именно! Предпочита се подписване и почерпка в тесен кръг, за да не се дават космически суми да плащаш за масрафа на роднини, с които ще се запознаете едва на сватбата.

Ние също го обмисляме така - 2-3 много близки семейства в някоя кръчма ще се почерпим след церемонията в Съвета.

Обратното е селяния на квадрат - ще разливаме пиене и ядене, ама без да се женим. Satisfied Да се покажем само, че и ние го можем.

А Невена гледа прекалено глобално. Българите гоним европейски стандарт. Не се сравняваме с китайци на оризищата.

# 482
Джуди удобството или неудобството от сключване на брак зависи от много лични параметри и не е универсално. Затова и те попитах какво визираш. В примера, който си цитирала, най-добре за познатата ти щеше да бъде да е купила колата на свое име, да спестява в собствени сметки и т.н., а не да се омъжи. Ако примерно двама съпрузи си купят жилище с ипотека, но единият реално носи тежестта на изплащането му, той ще е в неизгодна позиция при развод. Мисля, че и това ни е ясно на всички. Все още бракът не се сключва само по юридически, но и по емоционални причини, вкл. въпреки знанието на факта, че единият ще е финансово прецакан при раздяла.

# 483
А, ясно, не знаех, че светът и Европейският съюз е едно и също.

Аз лично сравнявам с Европа не само защото защото сме в нея и смятаме, че трябва да сме близки до държавите в нея, а и защото културно можем да се съотнесем към останалите европейски народи и нямаме почти никакви близки връзки с далечна Азия, например, или с централна Африка.
Мога да дам и световна информация, но за мен е безпредметно. Тук говорим и обсъждаме културни особености на българите и поне за мен те са сравними с европейските. Като сравня с браковете в Индия, например, с причините, възрастта и отношенията между съпрузите и тях и родата, нас това не виждам нещо да ни касае.
До тук не видях някой да е постнал изобщо някакви статистики. За сметка на купища изразени лични мнения, които са си просто едни лични мнения и не могат да отговорят на такъв въпрос по друг начин, освен емоционално.

Джуди удобството или неудобството от сключване на брак зависи от много лични параметри и не е универсално. Затова и те попитах какво визираш. В примера, който си цитирала, най-добре за познатата ти щеше да бъде да е купила колата на свое име, да спестява в собствени сметки и т.н., а не да се омъжи. Ако примерно двама съпрузи си купят жилище с ипотека, но единият реално носи тежестта на изплащането му, той ще е в неизгодна позиция при развод. Мисля, че и това ни е ясно на всички. Все още бракът не се сключва само по юридически, но и по емоционални причини, вкл. въпреки знанието на факта, че единият ще е финансово прецакан при раздяла.

Аз го обсъждам от гледна точка на богатия човек, както вече изрично написах.

Най-добрето е човек принципно да е в такова положение, че да е възможно най-добре защитим. Включително от свои бъдещи непредвидими към момента от самия него грешки.

При твоя пример със съпрузите си има отколешна презумпция по семейното ни право за съвместния принос, която не включва само вкарване на пари в домакинството.

# 484
  • Пловдив
И аз малко не я разбрах далаверата с брака. Бракът е изгоден за имотните, понеже в частния случай, в който купуват нещо със свои средства на името на Х, това нещо става общо, т.е. те придобиват половината от купеното изцяло с техни средства, ако Х им е съпруг. А може утре, както са женени за Х, да преценят, че се налага да купят нещо на името на У, тогава и за него ли ще се женят... Wink Иначе казано, човек, ако много държи нещо да стане негово и дава парите за него, просто го купува на свое име, не се жени, че да го купи на половинката.

# 485
И аз коментирам именно от гледната точка на по-богатия и именно за него не виждам как бракът го защитава, особено при СИО. Тук всички изказваме лични мнения, защото няма статистика по социо-икономически статус.

# 486
И аз коментирам именно от гледната точка на по-богатия и именно за него не виждам как бракът го защитава, особено при СИО. Тук всички изказваме лични мнения, защото няма статистика по социо-икономически статус.

Богати хора - не принцът взема пепеляшка.  Grinning
Това предполага смесване на две финансови състояния и имущества. И е нормално всеки да желае да се подсигури и да си регламентира предварително статута - личен и финансов.

# 487
Щом прагматичната Nevena Virolan не вижда полза за мъжа в брак, значи наистина няма. Може да е имало някога - всигурността, че поколението е с негови гени (то пък това каква полза е?) но отдавна не е така. Ползата е за обществото и институциите - по-лесно контролират индивида ако е в брак, и за жените - получават това, което основно търсят - някакъв вид сигурност.

# 488
Че то си има и достатъчно много на брой жени, които могат да осигурят комфорт на половинката.  Laughing

Иначе сериозно - писах и аз - това не е единственият мотив за сключване на брак. Аз дадох още няколко произволно. Сигурно има и още. Не претендирам за изчерпателност.

# 489
Че то си има и достатъчно много на брой жени, които могат да осигурят комфорт на половинката.  Laughing

Иначе сериозно - писах и аз - това не е единственият мотив за сключване на брак. Аз дадох още няколко произволно. Сигурно има и още. Не претендирам за изчерпателност.

Не е вярно написаното в първото изречение. Много малък брой са , още по-малко от тях са склонни да осигуряват комфорт на мъж. Освен ако не им е син .
Забелязвам един стремеж към налагане на заблуди. Не само в тази тема. Пропаганда му се вика Simple Smile

# 490
Е, нали се разбрахме, че говорим все пак за средна класа, а не за 1-2% най-богати. Ами за мен лично, при близко имотно състояние и доходи, няма никакво значение дали хората имат брак или не. Ще дам пример със себе си - разведена съм, никога не съм държала на брака, но като ми предложи мъжа ми, казах "да", че да не го обидя.  И двамата имахме апартаменти (наследствени), всеки си получаваше заплатата по сметка, съответно парите са спестявани/инвестирани също на името на този, който ги е изкарал. Колата беше на негово име, но пък той е инвестирал в ремонта на моя имот, където живеехме. При развода нямахме никакви разправии за пари, а ако изобщо не бяхме подписвали, положението щеше да е абсолютно същото, само щяхме да си спестим процедурата по развода. Та, аз за себе си, наистина не виждам как, ако един човек е напълно финансово независим, бракът му осигурява удобство. Ако примерно имате подобни доходи и без брак можете да купите жилище с ипотека с дялове 50 на 50, аналогично за кола. Общо взето наличието на брак има значение само при развод и смърт. Аз принципно съм на мнение, че е по-добре децата да наследяват директно, така че, макар и да съм била женена, не намирам никаква обективна полза от брака точно за хора със сходно финансово състояние и пълна независимост от доходите/ имуществото на другия.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 15:13 от TafTaf

# 491
Мотиви да сключиш или да не сключиш брак има много и различни. Съвкупност от начин на мислене, среда, обстоятелства, убеждения, нагласи, дори в някои случаи моментно настроение.
Била съм както във връзка без брак, така и в брак ( както е понастоящем). И в двата случая не съм държала като удавник за сламка за едното или другото. Материалния въпрос не е бил от значение нито преди, нито сега, в смисъл, че не съм разчитала на имоти на мъжа ми, за да се чувствам сигурна, задомена итн.
А предимства и недостатъци си имат със сигурност и двата вида съжителство. Дето се вика "заедно в добро и лошо" Wink

# 492
  • Paris, France
А Невена гледа прекалено глобално. Българите гоним европейски стандарт. Не се сравняваме с китайци на оризищата.

Вие го гоните, а много китайци са го достигнали. Заплатите в Китай са по-високи от тези в България и много китайски провинции и райони имат БВП на глава от населението, който е в пъти по-висок от българския.

Реално България, за Западна Европа си е Близкия изток. На земите, които на български се наричат Близък изток на френски и английски им казват среден Изток - Middle East, та Near East си е БГ-то. Няма лошо и доста близкоизточни държави имат добро качество на живот. Един Ливан, без петрол, има БВП per capita, който е по-висок от българския, а седи между държави във война. Изток не означава бедно и некачествено, напротив.

Българите, които гонят европейски стандарт могат бързо да го хванат. Летище София в посока Люксембург, Швейцария или Дъблин и готово. Като видят данъците, наемите и напрежението може и да се върнат. А може и да не се върнат.

# 493

Не е вярно написаното в първото изречение. Много малък брой са , още по-малко от тях са склонни да осигуряват комфорт на мъж. Освен ако не им е син .
Забелязвам един стремеж към налагане на заблуди. Не само в тази тема. Пропаганда му се вика Simple Smile

Дали са склонни - това е друг въпрос.
В среди съм, в които една жена спокойно може да си позволи да се издържа сама, барабар с децата, че и един мъж в добавка. Луксовете и лиготиите са друг въпрос, но основна издръжка - да.
Та кое на кого какво му се чини вярно, е без значение. Зависи кой какви среди обитава - на един жените му се виждат като истински пепеляшки, на друг - като царски дъщери, а има и трети, и четвърти.
А има и дами, за които не е и проблем грижата, вкл. финансова, за половинката. Току-що в тая тема дадох последния си най-пресен жив пример. Колко още живи си имам...Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 494
  • Пловдив
Така е за Китай, да - средната им заплата в последните години е над нашата, като брой хора, които я получават, не знам как са, като среден БВП на калпак са горе-долу като нас - това го проверих сега в Уикипедия, там имам навик да си го сверявам, като чуя: "пък да знаете, на Габон, Бангладеш и Филипините им дишаме праха".
Ливан е след нас или горе-долу наравно с нас - според различните източници, от които Уики черпи данни - по БВП на глава, както номинален, така и с оглед на покупателната способност.

Но не е въпросът Китай или Ливан точно как са, а че това мислене "аз трябва да се сравнявам само с най-добрите, другите не са свят" може и да може да доведе до засилена амбиция и оттам до напредък, обаче води и до едни такива твърде засилени депресивни състояния и мрънканици: уааа, последни сме по всичко, прости сме, мизерници сме, други толкова зле и толкова некачествени като нас няма.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 15:37 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт