Бившия взима самостоятелни решения за децата...

• 9 440
  • 317
  •   1
Отговори
# 90
Ми нали децата са избрали, да тръгна да им обяснявам колко е лошо това за тях ли? При все, че не мисля, че е така даже?

Била съм в такава ситуация, с брат ми обаче и кандидатстването на сина в АК. Брат ми предложи спонсорство само за АК, не за Златарски, ПЧМГ и т.н. частни училища.
Не съм седнала да споря с него, че трябва йок, да даде парите, ама за друго училище, не за това, за което той спонсорира. Условията от негова страна са ясни - плащам АК, искате ли или не искате?
Съобщих ги на детето, детето отиде на изпита с 1 мес. готвене, не успя, не съм правила драми после как парите трябва да бъдат дадени, но за нещо, определено от мен. Нито е имало такова предложение, предложението беше ясно и конкретно - или АК, или нищо!

Как да го кажа по-ясно? ... Нямам проблем, ако детето ми се литне по кауза, набита му в главата му от някой друг, не от мен! Не смятам собствените си решения и мнения за единствено безпогрешни, допускам, че някой може да има грам мозък повече от мен и да преценява по-правилно. Не държа да съм последна инстанция на всичко, свързано с децата ми.

И последно, защото ми се наби в главата пак заглавието. Детето си е взело решението, БНД не може да вземе това решение за 12 и 19-годишно без тяхното участие и да ги насили да ходят да учат незнам си къде, революция ще настане, освен ако децата не са смачкани безкрайно.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 11:39 от Анонимен

# 91
  • София
Брат ти все пак е дошъл при теб и го е обсъдил с теб, не е отишъл при детето. 
Нито пък е проблем, че детето й е харесало училището. Само че преди да се води детето на огледа на училище, е трябвало да се говори с майката.
Явно аз не мога да обясня добре къде е за мен проблема, така че приемам, че имаме различни мнения.

# 92
Не, не го обсъди с мен. Аз не съм била страна по този въпрос, написах го ясно. Бях страна до толкова, доколкото не натисках за учене от 6ти клас, както се прави там, курсовете знаеш от кога започват, започнахме да се готвим късно, което предреши донякъде въпроса. Разговорите си бяха между двамата.

Мен ми е ясно къде е за теб проблема, въпросът е, че не е кой знае каква драма това, при положение, че човекът взема мъдри решения, не ги праща на бар тези деца или на шиша, нали така?

Има и друг момент - тези хора /вероятно имам предвид тези мъже, за жените не знам точно как стоят нещата/ които са ориентирани в правене на пари и бизнес, често са доста неумели в човешките отношения, както и си мислят, че това да осигуриш парите е всичко и решава живота. Изобщо неща като съобразяване, договаряне и т.н. са им далеч извън обсега на интересите и желанията, тя самата сигурно го знае и сигурно той винаги е бил така, за да се стигне до развод. Това е, което може да очаква от него - плащане на образование и квалификационни курсове, не е малко, да се радва и да бъде благодарна.

# 93
И аз смятам, че Косите прави грешна аналогия, ама нищо.
Косите, значи ти приемаш, че някой друг, извън теб, може да взме по-добро житейско решение за бъдещето на 11 годишното ти дете ? Не вярвам.
Брат ти е дал една опция, която със сина ти сте  одобрили, очевидно ви е устройвало.
Ако той ти каже- плащам за техникум по хранене, а детето не иска, пак ли там ще го изпратиш.
Като твоето е и по-голямо, де.
Независимо, че си пояснила, че теб не са те питали, пак важи въпросът ми за техникума.

# 94
Разбира се, че не мисля, че само аз съм права! Тайс, изумяваш ме.

Не мога да 'изпратя' детето някъде, където не иска. Имаше и идея за техникум, по пътя на баща си. Той избра сам това, което му изглежда по-готино. И резултатът беше налице - глупави идеи на вуйчо+неподготвен и не мотивиран тийн = нищо. Вуйчото разбра, че не стават нещата с даване на едни пари, детето разбра същото, а и аз научих нещо, което ще ми е от полза евентуално за следващото дете Wink
Скрит текст:
Че подготовката се започва от предишната година

Мисълта ми е, че може да се гледа по-позитивно на нещата, всичко е опит. А таткото сигурно си мисли, че даде там едни пари и си е свършил работата, ще е интересно да се види резултата.

# 95
За твоите деца .

# 96
  • София
Наистина се опитвам да намеря баланса. Никога не говоря против баща им. Той против мен - също....Може да звучи глупаво, но наистина бях щастлива, че съумяхме да се разведем без плюене и грозни сцени.
Човек трябва да си избира битките и споровете. Което не пречи при поредната негова постъпка да тропнеш с крак и да му припомниш всички пъти, в които си преглъщала. Ето, за у-щето - какво е наложило да се мести, 31-во има добра репутация въпреки прозвището си  Mr. Green
Тук като се каже "пари" и настава едно възмущение, той идвал с парите. Ами това има - това дава. Да дундурка на ръце 18-годишния младеж ли?
Миналото - минало, изпуснал е момента за физическите грижи. Сега вече децата имат повече нужда от финанси за различни занимания и дейности, а не толкова от закрила. Е, момичето може и да има, покрай пубертет, гаджета и т.н., но като пряко обгрижване - вече не.

# 97
За твоите деца .
Да. Мъжете понякога имат много трезв поглед и виждат неща, които аз не мога.
Може би не съм достатъчно самоуверена, не знам.

# 98
  • София
Мен ми е ясно къде е за теб проблема, въпросът е, че не е кой знае каква драма това, при положение, че човекът взема мъдри решения, не ги праща на бар тези деца или на шиша, нали така?

Да, нещо такова, като яйцето и кокошката Simple Smile Ако решенията са ОК, проблем ли е, че не са обсъдени? За някои да, за някои не е проблем.
За мен е проблем, защото ако днес решението е ок, не съм сигурна какво ще е утре. А за дете на 11-12 все още държа да съм част от взимащите важни решения.
Също така е проблем (за мен, пак да кажа), защото не е ясно на мен колко ще ми е удобно това училище. Представям си едно записано дете във Френския лицей, което ще трябва да се води и взима, като всеки ден ще учи  до 3, в сряда до обяд и ще има безброй ваканции (от първо лице, децата на колежката ми). Ами сигурно е супер да запише детето там, ама би било добре преди това да провери дали бих могла да обслужвам битово такава една схема.

Иначе не мисля, че човекът е лош. Бих говорила с него за решенията занапред и мисля, че при добрите отношения, които авторката описа, надали ще имат такива проблеми в бъдеще. Оптимист съм.

# 99
Разбрах те. Че стана малко спам. Но нали обсъждаме.
За твоите деца .
Да. Мъжете понякога имат много трезв поглед и виждат неща, които аз не мога.
Може би не съм достатъчно самоуверена, не знам.

# 100
Бърди, на мнението на Франсоаз съм. Казвам, че не мога да обслужвам битово такава схема, да си мисли той как ще го прави. Може да вземе и сам да се откаже.
Ако предложението е свързано с ангажимент от моя страна -който не ми е по силите -ще рипна, да. Да каже авторката така ли е, изисква ли той/те нещо от нея?

# 101
  • София
Предполагам ,че няма проблем авторката, каза, че е тя реално е окей с училището, само не с подхода.
Според мен тепърва се нагаждат към живота като разведени родители. То не е лесно.

# 102
Аз също не обсъждам с бившия ми мъж нищо относно децата. Нито курсове, нито училища. Взимам решенията за всичко. Не желая комуникация и съответно нямам такава. Моите са и двете са вече в съзнателна възраст и могат да си споделят с него каквото решат. Но аз не му докладвам и не обсъждам с него. Най-големият ми син живя 3 години при баща си (аз много тежко го преживях този факт). За него също нищо не обсъждахме (беше невъзможно да водим нормални разговори с бащата). Сега детето сега желае да учи нещо мега изненадващо за мен. Но поне вече е пълнолетен и си говорим и обсъждаме двамата, без баща му да трябва да бъде фактор лично за мен. Искам да кажа, че явно има и по-тежки случаи на необсъждане:) Животът не е винаги розов, но това е положението.

# 103
До колкото разбрах проблемът на авторката е, че бившият подлъгва с парите си какво да искат децата и после я поставя нея пред свършен факт, за да се изкара той героят.

Далеч съм от мисълта, че 11 годишно момиче ще има капацитета да вземе информирано решение за това кое училище е добре за нея и кое не, кое й харесва и кое не.

18годишния син също. Той може да е пълнолетен и т.н., но докато пра-дядо му на тези години е бил вече ветеран от световната война, него още го пере майка му. Колко да е самостоятелен.

# 104
  • София
Дядото - ветеран (което ми звучи нереално, взимали са ги поне на 16) е бил пран от майка си, от жена си, ако е имал, или са се прали общо по време на войната. Та това умение не говори задължително за зрялост

Общи условия

Активация на акаунт