Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 655
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Орех,
Втората от изброените  застраховки ви е за щети към трети лица. Погледнах набързо. Валидна е за цял свят и покрива щети до 1 250 000 евро.
Първата е за покъщнина ( при кражба, пожар и май наводнение беше третото с тел съм не мога да погледна. Пишеше и до какви суми.
Последната застраховка няма да ви я преведа. Никога да не ви се налаг да опирате до нея.

За банковите карти- при всички банки сметките за студенти са без такси. Която ви е удобна.
Аз ползвам Рабобанк., но всички са ок

# 451
Здравейте, сигурна съм, че темата е обсъждана вече, но ще съм Ви благодарна, ако споделите мнение/впечатление по въпроса: Rabobank или ABN AMRO предлагат по-добри условия за банкови сметки и карти за студенти в Холандия? Благодаря предварително!
ABN AMRO имат месечна такса подръжка за студенти , Rabobank и ING нямат.

# 452
Благодаря Ви за отговорите на въпроса ми за банките.
Моята дъщеря е първокурсничка, но абсолютно безотговорно пренебрегва битовизмите и бюрократичните
аспекти на самостоятелния живот в Холандия...и разбира се няма направена никаква застраховка.
Ще съм признателна за информация каква застраховка е препоръчителна за неработещ студент, която да покрива рискове от травми и злополуки /това е важно за нея, тъй като учи в специалност Конен спорт и бизнес, конят й е при нея в Холандия и всеки ден язди/ и отговорност към други лица? Къде и как се сключват застраховките?
Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 22:50 от D.a.n.i

# 453
Да ни е честито! Имаме положителен отговор по първото желание - физиотерапия за следващата година, вече имаме втора студентка в Холандия.
Изглежда, че ще продължавам да следя тази тема.
Ако някой е правил сравнение - кой град е по-добър за живеене - Айндховен или Енсхеде?
И как е най-добре да се пътува да Енсхеде?
Тя, каката като се завърне от Австралия, сигурно ще даде акъл, ама аз, като една майка, нямам търпение да имам цялат информация, нищо, че ще е чак догодина.

# 454
Честито на студентката !! Аз лично съм за Айндховен, но решението е на детето. Моля те за линк от който голямата ти дъщеря е подала молба за връщане на надвзети суми по ЗО. Синът ми проучва, но май се е объркал нещо...
Предварително благодаря.
И само да уточня относно осигуровката тип материални щети причинени от застрахования. Всяко дете, отворило сметка в Холандия бива поканено да сключи такава застраховка, върви в пакет със сметката.  Съмнявам се студент да е без холандска сметка. Би трябвало всичко да имат такава застраховка, нека си проверят движението по сметката-малко над 3 евро месечно е.

# 455
Моля те за линк от който голямата ти дъщеря е подала молба за връщане на надвзети суми по ЗО. Синът ми проучва, но май се е объркал нещо...
Предварително благодаря.

Тя го направи чрез регистрацията в AON. Това не е холандска застрахователна компания (ако има значение).

# 456
Честито на студентката !! Аз лично съм за Айндховен, но решението е на детето. Моля те за линк от който голямата ти дъщеря е подала молба за връщане на надвзети суми по ЗО. Синът ми проучва, но май се е объркал нещо...
Предварително благодаря.
И само да уточня относно осигуровката тип материални щети причинени от застрахования. Всяко дете, отворило сметка в Холандия бива поканено да сключи такава застраховка, върви в пакет със сметката.  Съмнявам се студент да е без холандска сметка. Би трябвало всичко да имат такава застраховка, нека си проверят движението по сметката-малко над 3 евро месечно е.

За да я имат, трябва да са се съгласили, когато са откривали сметката. Мен съвсем накрая на "срещата" ме попитаха дали случайно искам такава застраховка, т.к. е само 3 евро месечно, а покрива немалко неща.

Аз си направих базовата здравна застраховка с Anderzorg, препоръчана ми от университета, за 83 евро на месец. А като работещ студент вече дори получих държавната субсидия, покриваща застраховката. Tada

# 457
За неразбралите още - от вчера и днес (според банката) са в сила новите тарифи за валутни преводи към ЕС. Вече цената на превод е между един и два лева, толкова, колкото струва и левовия.
И не е коледна промоция, а изискване на европейския съюз, с което банките, щат не щат, се съобразяват.
Всяка за сметка на друга промени в тарифите си, разбира се, но за нормалните за издръжка на студент суми, които всеки от нас изпраща, това е цената.
Честито.

# 458
  • София
Благодара за инфото! Това е прекрасна новина за нас и предполагам доста тъжна за нашите банки Grinning Grinning Grinning

А аз имам едно питане към живеещите там или сблъскалите се с подобен проблем.
Става въпрос за помощите за жилище (т.нар. Huurtoeslag). Синът ми е получил тези дни едно писмо от данъчните, в което са му писали, че му намаляват помощите. Изчислили са прогнозен приблизителен доход за 2019 година (предполагам, на база някакъв инфлационен коефициент), който е по-висок от този за 2018 година. Е да, ама неговият доход към ноември включително е доста по-нисък (дори и с декември няма да се качи особено). Да не говорим, че ще се получи малко по-нисък от този през 2018 година (работил е по-малко, има прекъсвания и т.н.).
Както и да е, така се получава, че на база тяхна прогноза, през 2020 година ще получава по-ниски помощи ...
В писмото има абзац, в който пише, че това можело да се поправи:
Скрит текст:
Het voorschot van uw toeslag(en) voor 2020 is berekend met een schatting van het jaarinkomen.
Controleer of dit klopt. Is het anders? Geef dit meteen aan ons door. Wij passen dan de hoogte van uw voorschot aan.
Та питането ми е дали сте наясно как може да се направи това. Ясно, че няма как да е веднага. Защото към момента годината не е приключила, той няма все още окончателният доход, т.е. няма доказателства. Предполагам, най-логично ще е след подаването на годишната декларация.
Но как ще стане? Наново ще трябва да подаде формуляра с искането за помощите ли? Досега първо са му превеждали помощите, а после са му правили проверките. Дали и по тази логика при тях автоматично ще се отрази реалния доход, ще си коригират помощите сами и няма да има смисъл да се занимава?!? Или пък трябва да се пишат някакви писма до тях....
Ще съм много благодарна ако някой е наясно и разясни и този казус.

# 459
  • София-България, Израел - където си поискам
Вчера правих превод и приятно ме изненадаха в банката, такса 3.50 ми взеха и другото хубаво, което е влязло в сила е че няма нужда от 2-3  дата на вальора, а веднага. Дъщеря ми каза, че след обяд е имала съобщение,че ги е получила.]

# 460
За неразбралите още - от вчера и днес (според банката) са в сила новите тарифи за валутни преводи към ЕС. Вече цената на превод е между един и два лева, толкова, колкото струва и левовия.
И не е коледна промоция, а изискване на европейския съюз, с което банките, щат не щат, се съобразяват.
Всяка за сметка на друга промени в тарифите си, разбира се, но за нормалните за издръжка на студент суми, които всеки от нас изпраща, това е цената.
Честито.

Точно!
Това бе предвидено за след 15.12. Предстои ми да пробвам да видя как работи, защото направо не мога да повярвам, че няма да измислят нещо нашите хора.

# 461
Само веднъж съм ползвала банка за преводи към Холандия. След таксата която ми смъкнаха(още си я припомням с гняв), се преориентирах към други методи и никак не съжалявам на този етап.
Но е чудесна новина и благодаря за споделянето!

# 462
Здравейте, намалението на таксите се отнася само при споделени разноски /СЕПА преводи/? При плащане на наем разноските са за моя сметка, то тогава явно няма да има намаление, или бъркам? Моля, запознатите да пишат.

# 463
Задължението, въведено от средата на декември за нашите банки, е да събират за банкови преводи в държави в ЕС такси, каквито са вътрешнодържавните. Това е. За какво са преводите - няма никакво значение.

https://nova.bg/news/view/2019/12/15/271823/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D … 0%B8%D0%BD%D0%B0-
%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82/

"българските банки трябва да изравнят таксите си за преводи в чужбина с тези в рамките на страната".
Остава да качат таксите си за страната.  Mr. Green
"Още през март тази година Европа направи тази препоръка към България, но голяма част от родните банки все още не са предприели нужните стъпки. "
"Мениджъри на големи банки у нас заявиха, че ще спазят регламента за изравняване на таксите, като няма да повишават тези за преводи в лева. Много от тях изчакват да направят промените в последни момент, а загубите се очаква да бъдат големи. За да компенсират дефицита, финансовите институции ще увеличат други такси за обслужване. "
Да се чуди човек - от какво ще живеят?
 Laughing
"Пътуващите зад граница също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите за теглене от  банкомат следва да бъдат същите като в България."

https://money.bg/macro/izravnyavat-taksite-za-prevodi-v-es-ot-15-dekemvri.html

https://news.bg/economics/izravnyavat-bankovite-taksi-na-15-dekemvri-1.html

# 464
Няма значение какво плащате, дали просто превод за подхранване на сметка на наследника, наем или каквото и да е, Вие превеждате евро чрез задължение на сметка в БГ (левова с превалутиране или еврова) по сметка в Европа.
Таксата за превод с обикновен вальор (а за разплаюанията в евро той е на следващия реботен ден) следва да е колкото е таксата за левов превод на съответната банка. За превод с вальор същия работен ден е обикновено двойна - водят го експресен.
Вече според цената на левовия превод , който в различните банки е различна от 1.20 до 2.00 лв, варира и таксата на евровия - в Райфата е например 0.61 цента, в Булбанк 1 евро, на други места друго, но се върти около тези нива.
Аналогично на прага за автоматично насочване на левов превод през РИНГС с до 20 пъти по-висока такса за превода (примерно 1.20 за Бисерско плащане срещу 20 лв на Рингс), банките са сложили таван като сума, обикновено е евровата  равностойност на 100.000 лева, над него таксата е евровото изражение на таксата за превод по Рингс,  вижте си тарифите.
Не се тръби, понеже банките не са длъжни да обявяват предварителни намаление на тарифите, задължението за двумесечни известяване е само, ако промяната е в ущърб на клиента.
И е разбираемо, само за ден при 15-20 пъти намаление на таксата смятайте какво пропуска банката като приход от такси, естествено, че ще държат до последния възможен ден. Просто всички имат промяна в тарифата с дата 15.12, факт.
Та, на въпроса - няма значение какво плащате. Ако са евро за ЕС, таксата е намалена драстично.

Ще се отнася до разноските - и до сега за ЕС банките (с някои изключения ) прилагаха автоматично за ЕС споделени разноски - SHA  (shared)   или SLEV при СЕПА.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 17:53 от StefanB

Общи условия

Активация на акаунт