Машина за хляб - 65 тема

• 50 528
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • Буркина Фасо
Да питам и аз за рецепта за козунаци. Хлебопекарната ми има опция за домашен хляб и търся някоя  рецепта да сложа всичко и да си го опече, без да седя до нея и да вкл и изкл програмата за месене. А нямам идея как да настроя времето за месене и втасване.
трудно машината ще направи сплитането на козунака. трудно ще и е  да прецени и кога тестото е втасало.

# 226
И аз винаги плета козунака, иначе не става на такива хубави конци. Меся в машината, втасва в кошницата, после вадя и плета и второто втасване и печенето са във фурната. Рецептата ми е за козунак със заквасена сметана на Еликсир и я харесвам, защото винаги ми се получава и защото козунакът не изсъхва толкова бързо.

# 227
  • Добрич
Да питам и аз за рецепта за козунаци. Хлебопекарната ми има опция за домашен хляб и търся някоя  рецепта да сложа всичко и да си го опече, без да седя до нея и да вкл и изкл програмата за месене. А нямам идея как да настроя времето за месене и втасване.

Тук съм дала рецепта за козунак.Може да не се сплита, тогава просто става гладък отгоре.

Интересно ми е защо пишете "жива мая". Тя всичката е жива. Ако  е умряла тестото няма да втаса. Има суха и прясна мая.

Както вече споменах, меся само с прясна мая. От 2009 год. купен хляб у дома не е влязъл. Предварително в купа приготвям брашното, като върху него изсипвам захарта и солта. Така, като го изсипя, те отиват отдолу ( директно в течността), а брашното остава отгоре. Най-отгоре в казанчето натрошавам маята. Не разтварям във вода, нито подхранвам предварително.

Ето рецепта за козунака, на който съм качила снимки малко по-нагоре в темата.
Скрит текст:
Козунак в хлебопекарната
Адаптирана рецепта от тук: http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/02/blog-post_23.html

Продукти:
150 мл. мляко /ползвам овесено/, топло за по-добро втасване
3 яйца  XL /1/2 жълтък e за намазване/
90 мл мазнина /слагам кокосово масло, мас, олио или смес от мазнините, стопени/
150 гр. захар /слагам кафява/
14 г.  прясна мая
есенция ванилия, течна или 3 сухи
700 г. брашно  /или колкото поеме/

При сплитането: до 200 г. добавки
озахаросани портокалови кори
сушени стафиди
сушени боровинки
бадеми
/За детето слагам само 2 кутии локум, предварително нарязан, че то не обича други неща/
сусам и кафява захар за поръсване

Програма: сладък хляб за 1500г.  За Мулинекс е 3 ч. и 55 мин.
Избирам  слабо препичане на коричката.

Бъркалките се омазняват /с четка/.. Добавят се яйцата, разбити с вилица със захарта, ванилията и брашното. Маята натрошавам най-отгоре. Ако я разтворя в млякото, козунакът опира в капака. При необходимост количеството брашно или мляко се коригира, за да стане хубава топка, която не лепне. Следва добавяне на мазнината лъжица по лъжица, като се изчаква след всяка лъжица да се поеме. Аз слагам мазнината в бехерова чашка и наливам по малко от нея.

Тестото и бъркалките се изваждат  след последното месене. Капакът се затваря, за да не изстива машината. По най-бързият начин тестото се разстила в омазнена тава, слагат се добавките, реже се на три и се усуква. Прави се плитка, която се връща в казанчето, но без бъркалките.

Последните минути от втасването, точно преди печенето се намазва с жълтък /може жълтъкът да се смеси с малко мазнина/ и се поръсва със сусам и захар.

Случвало ми се е маята да дойде повече и да опре в капака. Тогава около 10 мин. преди края на печенето премествам казанчето в предварително загрята фурна и доопичам там, за да не остане отгоре суров.

Ако не се надигне достатъчно, при следващия опит маята може да се активира.
Ако се надигне прекалено и опре в капака, при следващия опит може да се сложи студено мляко, вместо топло.

В момента съм с Горение с две програми за домашен хляб. Едната си я настроих за козунак.

А тук съм дала снимка на козунак, печен по тази рецепта:

Прясната мая съхранявам на вратичката на хладилника. Издържа 10 - 14 дена, според зависи....

Нямам проблеми със захарта. Последние години меся и пека козунаците в хлебопекарната, само преди последното втасване, изваждам, за да сплетя.

Скрит текст:

# 228
Можете ли да препоръчате рецепта за хляб за сандвичи?Сега правя един класически ,който става страхотен,та мак на конци Simple Smile,но изсъхва много като правя сандвичи на децата и се троши страшно.
Също да попитам при правенето на фитили на козунака,разточват ли се преди да се оформят?

# 229
  • Буркина Фасо
Можете ли да препоръчате рецепта за хляб за сандвичи?Сега правя един класически ,който става страхотен,та мак на конци Simple Smile,но изсъхва много като правя сандвичи на децата и се троши страшно.
Също да попитам при правенето на фитили на козунака,разточват ли се преди да се оформят?
не използвай точилка. фитилите ги издърпвай на ръка. козунака обича да ви усеща. Smiley
аз ги издърпвам на дължина колкото е дълъг съда в който ще се пече козунака.

# 230
А усукват ли се фитилите преди да се сплитат?

# 231
  • Буркина Фасо
А усукват ли се фитилите преди да се сплитат?
да. ако не се усукват няма да се казва фитил. Smiley
усукват се за да не изпадне плънката която е поръсена в/у тях. след усукването  се сплитат - от 2 нагоре броя фитили. след усукване се оставя да втаса и накрая следва печене.
някой поръсват отгоре със захар преди да мушнат тестото във фурната, други го правят няколко мин. след като
вече е започнало печенето. трябва да става бързо тази операция.

# 232
Благодаря!
Разточвам на ръка,добавям като плънка стафиди ако искам ,усуквам и сплитам?Много мерси!

# 233

Ами аз ползвам за сандвичи базовия от книжката на една стара хлебопекарна. Не изсъхва бързо.

за 0.750 кг:

вода - 270 мл
олио - 2 суп.л /1 суп.л - 10 мл
сол - 1 ч.л
брашно - 4 купи от 300 мл
захар - 1 ч.л
суха мая - 0, 75 ч. л

# 234
Фитилите разточвам, само ако ще правя плънка, иначе само ги усуквам. Като под разточване имам предвид раздърпване с ръце. Когато тестото е с правилната консистенция без проблем го раздърпвам, слагам върху равна повърхност и доиздърпвам, ако има нужда и слагам плънка. После навивам фитилите и пак с ръце леко ги усуквам и сплитам козунака.
Да напиша края на нашата сага - взехме Горенето с капацитет 1600. Над бюджета ни е, но не ми се разправяше повече. Финлукса я поръчах, но сутринта ми я отказаха, че нямали наличност, а Горене беше налична запечатана бройка във физически магазин в нашия град. Дано ни е на късмет, вече пека първия хляб в нея - странно меси, не е като Силвъркреста, която яко си бухаше, а тази меси и спира, пак меси и пак прекъсва, но ще й свикваме, дано е читава. Поне със сигурност има казанчета и бъркалки за смяна. Както вече казах - страшно  неподходящ момент за смяна на пекарна, но няма какво да се прави. Благодаря на всички за помощта!

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 19:40 от kati_v

# 235
  • Добрич
kati_v, след Мулинекс 5000 и аз взех Горение 1600. Много съм доволна. Рецептите от книжката според мен не са удачни и си пека старите изпитани рецепти. Хлябът излиза лесно, бъркалките са като облизани, а при Мулинекса не беше така... Малко широко идва казанчето и след началото на месенето е добре да се обере тестото от ъглите, защото понякога там остава неомесена част. Ползвам за целта дървена лъжица.
Със здраве да си я ползваш.

# 236
Вела, а дали твоята рецепта за козунака би станал във всяка една машина? Аз иначе го меся на програма тесто, сплитам и пека във фурната. Но никога не съм пробвала в машината да започна и да завърша всичко. Гледам на моята машина програмата за сладък хляб е 3ч и 25мин. Трябва да пробвам. Ти едва ли ще знаеш на кого как му пече машината, но да попитам аз Simple Smile Аз се интересувам конкретно за козунак в машина започнат и завършен. Другите са ми ясни.

# 237
  • Буркина Фасо
козунаците в машина обикновено се правят на най-дългата програма.
за сладък хляб са по-кратки програмите. тази, която я посочваш 3.25ч  е добра като времетраене.

# 238
Благодаря. Моята машина е супер стара Oster bread maker. Не живея в БГ и за това не споменах нищо за марки. Ползвам я над 15 години. Даже оня ден взе че спря. Но съм технически грамотна и си я ремонтирах. И тя взе че проработи Simple Smile. Имам купена една като backup. Така че винаги мога и нея да извадя, но сега като си оправих тази, защо да я хвърлям. Един от бутоните се беше развалил и го смених. Единствено си правя обикновен хляб в нея и меся теста. Но сега като видях на Вела козунака, се замислих защо си играя всеки път. Аз на плетки и плитки не държа. Трябва да пробвам. Но по-дълга програма от тази не видях в книжката. Би трябвало да стане.

# 239
Става и отделно само месене с втасване и да се остави да втаса колкото време му е нужно, после се оформя или пък само се маже и ръси в казанчето и само програма печене примерно 40 минути. И проверка дали иска още. За такова тежко тесто поне аз не разчитам че втасването ще му е колкото на хляб, иска си повече време. Печене цял час както са на доста програми пък му идва повече и може да стане сух козунакът.
Пробване му е майката, а за рецепта - всяка става, само да не е прекалено много тестото за вашата машина. Пробвала съм точно на програма за сладък хляб, вкусен си беше но и по-хубав става като си го правя по описания начин.

Общи условия

Активация на акаунт