Машина за хляб - 65 тема

• 50 372
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
направи няколко хляба с айрян. всеки път да бъдат по-хубави от предишния. сега поне имаш време за това.
следи какво се случва и коригирай при следващия хляб. избери стандартна програма. контролирай ти тестото
и машината докато "влезнат в крак". Smiley  чак след това започни с други хлябове.

трудно ще ни е да ти кажем това, което не ти е ясно. по-добре питай ти.
и да има хубав хляб(разрез) на снимката. Bread

Аз бях пуснал отделна тема, защото се надявах някой със същата машина да сподели опит. Прекалено много са програмите и вариантите и ще отнеме много време за да пробвам всички. От друга страна някой който го е правил може да сподели опит. Такава беше идеята на темата ... И за това беше такова и заглавието ....
Имам оригинална книжка с рецепти с български превод и вече правих един хляб с нея. Стана супер. Сега и този с айрян стана екстра, но все пак коричката е по дебела отколкото ми се иска ...

# 436
  • София
...Сега и този с айрян стана екстра, но все пак коричката е по дебела отколкото ми се иска ...

Ако до сега си задавал да речем 1200 грама продукти, при следващото месене задай 1000 грама. С други думи една степен по-ниско тегло на продуктите. Отделно, би трябвало да имаш три степени на изпичане. Пробвай на по-ниските какво се случва. И не, нямам същата машина. но това са общи похвати за повечето марки. Например аз твърдя същото за Мулинекс, но някои момичета приемат дебелината на корите при тях за нормална Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 19:20 от Mунчо

# 437
  • там, където ми харесва
Аз никога не съм правила хляб от книжката на моята хлебопекарна. Научих се тук от темата и използвах рецептите от форума. За рецептите няма значение каква ти е хлебопекарната. Всички са създадени за тях , а не за определена марка.

# 438
...Сега и този с айрян стана екстра, но все пак коричката е по дебела отколкото ми се иска ...

Ако до сега си задавал да речем 1200 грама продукти, при следващото месене задай 1000 грама. С други думи една степен по-ниско тегло на продуктите. Отделно, би трябвало да имаш три степени на изпичане.

Видях тези коментари и преди. Проблема е че тази животинка за нещастие няма определяне на теглото. Да има скала за промяна да дебелината и цвета на коричката, избирам най светла и най тънка и вссе пак ... Може би това е и нормалната дебелина за този модел, и със сигурност трябва да кача някоя снимка за да се види, но съм виждал чужди снимки с доста по тънки корички и за това търся човек със същия модел за да видя дали има начин ...
В общи линии просто ще пробвам всички програми (въпреки че са за други неща) и ще видя какво ще стане Simple Smile

# 439
  • Буркина Фасо
що не снимаш машината отгоре ? - да видим какви са и функциите.

# 440
Евентуално ако има програма за хляб за сандвичи, тях ги водят че правят хляб с тънка коричка, не помня друго какво се очаква да им е особеното. Или различни рецепти вече, щото и съставките си дават отражение каква кора ще се получи, макар и малко.
Иначе и моят Мулинекс прави сравнително дебела коричка, с изключение на горната повърхност, естествено. Но пък на мен не ми е пречило това никога, тя за мен коричката си беше най-вкусното на хляба...

# 441
  • София
Привет и честит празник! Аз една седмица използвах многократно Мулинекса за месене на различни теста и резултата беше супер. Не мога да ѝ се накефя още Simple Smile Днес се усмелих да пробвам за пръв път козунак. Бях избрала една бабина рецепта с брашно 1 кг и не бях съобразила, че моята машинка е по-малка и понеже бяха много компонентите нещо не можах да си я трансформирам за по-малък грамаж. Тааа, си харесах една рецепта на Морена за козунак. Първо обърнах заготовката с маята, после обърках мазнината и сложих по-малко, след като го омеси, очевидно му беше малко брашното, та добавях по малко и пак меси.... накрая криво-ляво го догодих. Гледах клипчета да оплитам и пак сбърках 😁 ама сплетох нещо де. После преди да е втасал втори път го намазах с яйце и не втаса кой зна е колко.. Абеее бях убедена, че ако стане козунак от това нещо аз ще стана трамвай. Но пък! Даже е доста вкусен и семейството го одобри. Та, ще гледам още клипчета и смятам пак да пробвам Simple Smile все ще го нагодя някога да е идеален.
Скрит текст:

П.С. Изобщо не знам как да сложа конфитюр ако реша. До колкото четох, се слага при сплитането, ама ще търся пак клипчета, че нещо не си го представям.Bowtie

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 22:43 от Десислава``

# 442
  • Буркина Фасо
раздели на 2 всички съставки по бабината ти рецепта и ще получиш по-малък грамаж. Smiley
кога да сложиш конфитюр ?  помисли малко де .
какво ще се получи ако го сложиш по време на месене, на втасване, на сплитане, на печене ?

пп. козунакът се снима когато е леко разчупен - да му се виждат конците.

# 443
  • София
Аз не искам на две, исках да ползвам 600-700 гр брашно. Както и да е, не съм малоумна да разделя на две Stuck Out Tongue Winking Eye с мисленето също нямам проблем, гарантирам. Не си представям къде се слага мармалада като се сплита. Както и да е, съжалявам даже,  че писах. Лека вечер!

# 444
  • Буркина Фасо
раздели 1000 на 10 и умножи по  6-7 .. по колкото искаш да ти е грамажа на брашното.
същото направи и с течността.
на 100 гр. брашно предвиди по 3 гр. мая.
преди да се сплете козунака тестото се разделя на 2-3-4 и повече  части. те се разпъват внимателно на ръка. в/у тях се поръсва каквото е предвидено, вкл. мармалад. навива се като пура (фитил), след това пурите/фитилите се сплитат.

пп. много сме обидчиви. козунакът не обича лошото настроение. Smiley

# 445
  • София
Ето, полезен отговор Wink Много благодаря!

# 446
  • Буркина Фасо
Аз не искам на две, исках да ползвам 600-700 гр брашно. Както и да е, не съм малоумна да разделя на две Stuck Out Tongue Winking Eye с мисленето също нямам проблем, гарантирам.

но пък не се досети как да постигнеш 600-700 грама. Smiley
как да се досетим, че това е трудно упражнение ?

# 447
Първи опит за козунак, според моя вкус - неуспешен.
Стана вкусен, умерено сладък, но тежък. Имаше конци, но нестана пухкав и въздушен Sad
По тази рецепта, като аз обаче го пекох във фурната.  https://gozbite.com/kozunak-v-hlebopekarna/
Програмата, която ползвах е за тесто 1,30 мин., като след това го изплетох и го оставих 30 мин. да втаса.
Пекох на 160 градуса без вентилатор един час.
Някакви идеи къде съм сгафила?

# 448
Втасването на тестото само колкото беше в програмата ли е? Би било достатъчно за тесто за хляб, пица и тем подобни, но козуначеното си иска повече. Няма точно определено време при козунака - втасва... докато втаса. Да стане повече от двойно, даже тройно при първото втасване. Когато - тогава. След оформянето пак гледаш кога се е надул, не засичаш време.

# 449
Втасването на тестото само колкото беше в програмата ли е? Би било достатъчно за тесто за хляб, пица и тем подобни, но козуначеното си иска повече. Няма точно определено време при козунака - втасва... докато втаса. Да стане повече от двойно, даже тройно при първото втасване. Когато - тогава. След оформянето пак гледаш кога се е надул, не засичаш време.

Един път втаса в машината по програмата и след сплитането още веднъж,но само за 30 мин. Може би рецептата ме подведе. Пък и аз никога не съм правила козунак.
Разбрах, благодаря Ви, а при втасването след сплитането пак ли трябва да удвои обема си?
И тази рецепта как Ви се вижда?
Между другото освен 500 гр. брашно добавих още една лъжица, докато машината месеше. Оставаше тесто на дъното и се притесних да не му е малко брашното. Това грешка ли е?

Общи условия

Активация на акаунт