Машина за хляб - 65 тема

• 50 446
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
За да се получи хубаво козуначено тесто трябва ли машината да се пуска 2 пъти на месене + 1 втасване или ви се е получавал добър резултат и с програма само с едно месене+втасване?
Аз меся козунаци на програма "тесто". При моята машина (Kenwood), тя е с продължителност час и половина. Резултатът ми харесва. Не спирам машината, не пускам ново месене.

# 331
А рецепта за тесто за великденски сладки за машината имате ли, или къде да погледна

# 332
  • София
Здравейте!
Бихте ли ми казали най-подходящият начин за поставяне на жива/прясна мая в хлебопекарна. Със сухата е лесно, но с тази със сигурност има майсторлък. Бихте ли ми помогнали?
И още: искам да използвам програма месене - втасване - печене, но без печенето. Моята хлебопекарна тихомълком гадината си следва програмите, без да титка, свети или друго при смяна на етапите.  Съответно те не винаги са по часовник (с едно и също времетраене от-до, че да нагласиш аларма). Вие как процедирате, когато искате да стопирате програма преди края и?
Новак съм. Извинявайте за многото въпроси.

# 333
  • Буркина Фасо
Здравейте!
Бихте ли ми казали най-подходящият начин за поставяне на жива/прясна мая в хлебопекарна. Със сухата е лесно, но с тази със сигурност има майсторлък. Бихте ли ми помогнали?
най-добре е да я активираш предварително с част от предвидената течност. така ще си убедена, че маята "ще работи".
И още: искам да използвам програма месене - втасване - печене, но без печенето. Моята хлебопекарна тихомълком гадината си следва програмите, без да титка, свети или друго при смяна на етапите.  Съответно те не винаги са по часовник (с едно и също времетраене от-до, че да нагласиш аларма). Вие как процедирате, когато искате да стопирате програма преди края и?
просто изключваш машината.  с продължително натискане на бутона старт/стоп , или директно от контакта. след стопирането на програмата може да използваш друга програма когато си поискаш, включително и печене. при нея само трябва да се съобразиш кога да я пуснеш. след втасалото вече тесто. Smiley
Новак съм. Извинявайте за многото въпроси.

пп. прочети си книжката с упътване , която би трябвало да я имаш.
за да предотвратиш  фалове може да правиш сухи тренировки с машината. изваждаш контейнера  и започваш
да разучаваш програми, времетраене, спиране/пускане ... записваш си всичко внимателно.

# 334
  • София
Благодаря много за съветите!
Предварително активираната мая на дъното на тавичката в началото, преди останалите продукти ли се поставя?

# 335
  • Буркина Фасо
Благодаря много за съветите!
Предварително активираната мая на дъното на тавичката в началото, преди останалите продукти ли се поставя?
предварително активираната мая е течност. ти къде слагаш течните продуктите в казанчето ? Smiley
според мен няма значение къде. защото буквално след пускането на машината всичко се разбърква и си разменя позицията.
може да сложиш течните продукти най-отгоре. така след като започне месенето  течността няма да позволи на сухо брашно да "хвърчи" из машината. и ще я опазиш по-дълго време чиста.

# 336
  • София
Благодаря отново!
Всички казват - първо мокрите, после сухите продукти. В книжката на моята хлебопекарна пише обратното. И аз пробвах-стана си хлябът.
Отделно има диспенсър за суха мая.
Но тази мократа трябва в тавичката да я сложа. Сложих я на дъното... после добавих и другите продукти. Сега чакам второ втасване на козунаците.
С хлебопекарна или без, няма спор, че със е много по-лесно, си трябва опит и усет и практика.
Опитвам се...

# 337
  • София
Здравейте, присъединявам се към четящите темата, много благодаря за нея. От вчера съм с хлебопекарна Мулинекс, на поне 10 години. Свекърва ми не я ползва и я накарах да ми я прати, че доста се ентусиазирах сега с това постоянно висене вкъщи. Честно казано бях малко скептична, че като е толкова стара няма да пече хубаво, но я тествах с един малък хляб с мляко 500 гр снощи и резултата беше супер. Коричката не е това, което очаквах, а уж я настроих на най-препечена. Видях в книжката какви може да са ми грешките, другия път ще пробвам. Сега ще ровя тук за някакви по-лесни рецепти за козунак. Нямам обаче мерителни чашка и лъжичка, че ги е изгубила, до колкото разбрах, чашката е 200 мл, а лъжичката се равнява на 1 супена и 1 чаена? Така ли е? Ето го първият ми хляб, не е перфектен, ама като за първи опит мисля бива.
Скрит текст:

# 338
  • Варна
Happythought аз слагам активираната Мая най-отгоре. Има мнение, че не трябва да има пряк контакт с някои съставки на тестото, въпреки че при активирането се слага идол, и захар.... Все пак за всеки случай гледам да е върху брашното. Както казаха по- горе като започне месенето и те си се смесват нормално.
Със сигурност трябва да е в тавичката , да.
Наблюдавай процеса, всяка рецепта е базова, но всеки си я е адаптирал към неговия вкус, така че не сеотказвай Simple Smile
И във времето ще се нападнеш към твоите условия и ще откриеш перфектния си начин Simple Smile Успех и да се похвалиш Simple Smile

# 339
Лъжиците са супена и чаена - 15мл и 5мл, а мерителната чаша е просто съд, разграфен в милилитри, повечето рецепти са с милилитри, не с чаша, две чаши и прочие. Рецепти има много, дори тук във форума има тема само за рецепти за хлебопекарна, има отделно тема за козунаци и в нея също има обсъждано в хлебопекарна кое как. Понеже и аз имам Мулинекс - за мен рецептите в тяхната книжка не са точно за нашия вкус като хляб, много захар имат. Та не ги ползвах или редуцирах захарта в тях.

# 340
  • Буркина Фасо
Здравейте, присъединявам се към четящите темата, много благодаря за нея. От вчера съм с хлебопекарна Мулинекс, на поне 10 години. Свекърва ми не я ползва и я накарах да ми я прати, че доста се ентусиазирах сега с това постоянно висене вкъщи. Честно казано бях малко скептична, че като е толкова стара няма да пече хубаво, но я тествах с един малък хляб с мляко 500 гр снощи и резултата беше супер. Коричката не е това, което очаквах, а уж я настроих на най-препечена. Видях в книжката какви може да са ми грешките, другия път ще пробвам. Сега ще ровя тук за някакви по-лесни рецепти за козунак. Нямам обаче мерителни чашка и лъжичка, че ги е изгубила, до колкото разбрах, чашката е 200 мл, а лъжичката се равнява на 1 супена и 1 чаена? Така ли е? Ето го първият ми хляб, не е перфектен, ама като за първи опит мисля бива.
Скрит текст:
в днешно време има всякакви по-големина лъжици и чаши. не може да им се вярва, че всичките са еднакви по грамаж. моите чашки примерно са по 300 мл.
като вариант може да се използват мерителните лъжички от лекарствата за деца.
отделно от това - продават се мерителни лъжички с обозначен грамаж.

# 341
  • София
Мъжът също изрази мнение, че не му допада толкова сладък хляб. Явно и аз ще им бия игнор на рецептите, щом всички стават така сладки. Аз мерителни съдове имам нямакви, ама не нейните. И понеже имам рецепти с мерки “мерителна чашка” се чудех.. но не се натискам да ги ползвам така или иначе. Благодаря ви, сега ще разгледам и другите теми.
Имам от на детето адаптираното мляко лъжички и тях ползвам.

# 342
  • Варна
Подкрепям впечатлението - захарта аз също съм намалила.

Десислава, Освен чаши, в моята книжка са дадени и грамажи - така моята ч.л. Е 7г, супената е 12г., а чашата е 140г
Машината е Tаrrington House, обаче.
Мога да дам рецептите в грамове, ако в книжката на Мулинекс това липсва. Все пак съставът на тестото няма кой знае какви разлики.

Намалила съм количеството захар на 2л за големия грамаж и 1,5 за малкия.
Но захар трябва да има за доброто втасване на маята, та не я махайте съвсем.

# 343
  • Буркина Фасо
Мъжът също изрази мнение, че не му допада толкова сладък хляб. Явно и аз ще им бия игнор на рецептите, щом всички стават така сладки. Аз мерителни съдове имам нямакви, ама не нейните. И понеже имам рецепти с мерки “мерителна чашка” се чудех.. но не се натискам да ги ползвам така или иначе. Благодаря ви, сега ще разгледам и другите теми.
вземи чаша, ч.л., с.л.  и к.л. отиди някъде да ги измериш какво количество поемат и ги ползвай за еталон.
много от рецептите са от едно време. тогава не е имало разнообразие в грамажите  на съдовете Smiley
често се използва и 1/2 или цяло пакетче мая.  а пакетчетата вече са  от 7, 10, 11 грама. отделно от това има
разлика и в "силата" на маята.

# 344
  • София
Какво е правилото за 500гр брашно - колко грама прясна мая се слага за хляб и колко грама за козунак, ако има разлика?
Аз добавих 15гр прясна мая към 500гр брашно за козунак, но не мога да преценя това дали е добре...

Общи условия

Активация на акаунт