Машина за хляб - 65 тема

• 50 388
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Става кекс в хлебопекарната, но трябва обема на продуктите да е на нивото на осите на бъркалките. В противен случай ще останат проходни отвори през печивото. Все пак, това е само "естетически" недостатък, но мен ме дразни и не бъркам кекс в машината Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

# 421
Благодаря за разясненията за ползване на програмата за френски хляб при направата на козунак.
Разгледах отново книжката на моята машина, да , и при мен това е една от най-дългите програми за месене и втасване, за пълнозърнест хляб е още по-дълга. Проблемът е, че трябва да следя кога ще започне печенето, за да я спра.
Аз съм сравнявала други две програми (за "тесто" и за "пица"). Те са с еднаква продължителност като цяло, с еднакви времена за месене и втасване. Но явно имат разлика в температурата по време на програмата (за това не намерих характеристики в книжката) и в самото месене (това го забелязах, сякаш по различен начин се върти бъркалката). Пробвала съм на двете програми тесто за пица, крайният резултат е различен. Знам, че не откривам топлата вода, само споделих наблюденията си и исках да обясня от какво беше продиктуван въпросът ми за програмата "френски хляб".
На моята машина има и програма "домашно тесто" с продължителност 5 ч. Пише, че е правене на тесто с удължено време. Не съм я пробвала досега. Доволна съм от тази за "тесто", но ще пробвам и другата.

# 422
Ние си поръчахме Тефал PF210138,искахме да прави по-малки хлябове. Това,което искам да ви попитам е когато ползвате пекарната само за да ви омеси тестото за хляб/питка/козунак/каквото ще да е, което след това ще си оформяте в отделен съд и ще печете във фурната, променяте ли пропорции от рецептите, които си ползвате при ръчно месене?

# 423
Ние си поръчахме Тефал PF210138,искахме да прави по-малки хлябове. Това,което искам да ви попитам е когато ползвате пекарната само за да ви омеси тестото за хляб/питка/козунак/каквото ще да е, което след това ще си оформяте в отделен съд и ще печете във фурната, променяте ли пропорции от рецептите, които си ползвате при ръчно месене?
Аз не променям, но и във фурната и в пекарната си правя хляб с един и същи грамаж.

# 424
  • Добрич
Пропорциите не се променят, но внимавайте за количеството. Щом сте поръчали машина с една бъркалка, тя няма капацитет да меси голямо количество тесто.

# 425
Благодаря ви за отговорите, ще споделя впечатления и надявам се успешни опити скоро Blush

# 426
  • Варна
Благодаря за разясненията за ползване на програмата за френски хляб при направата на козунак.
Разгледах отново книжката на моята машина, да , и при мен това е една от най-дългите програми за месене и втасване, за пълнозърнест хляб е още по-дълга. Проблемът е, че трябва да следя кога ще започне печенето, за да я спра.
Можеш да използваш времетраенето на програмата за печене като ориентир.
Скрит текст:
Не искам да се натрапвам, но при моя начин оставям само половината време от второто втасване - достатъчно е за тестото, а и след това като се извади за плетене пак трябва да се остави така или иначе за финално втасване
На моята машина има и програма "домашно тесто" с продължителност 5 ч. Пише, че е правене на тесто с удължено време. Не съм я пробвала досега. Доволна съм от тази за "тесто", но ще пробвам и другата.
Интересно ми стана - тази програма ще бъде чудесна за работа с квас или с по-малко мая. Моля те да споделиш резултата.

# 427
  • София
Дългият отложен старт 6, 7 часа разваля ли качеството на хляба?
Не, само внимавай маята да няма контакт с течността и също не е много ок да се ползват рецепти с яйца или прясно мляко, защото от дълго седене на стайна температура може да се развалят.
Не е добре маята да е в контакт с течността само при отложен старт или по принцип?

# 428
Не, само внимавай маята да няма контакт с течността и също не е много ок да се ползват рецепти с яйца или прясно мляко, защото от дълго седене на стайна температура може да се развалят.
Не е добре маята да е в контакт с течността само при отложен старт или по принцип?

Маята винаги се слага последна, на брашното.

# 429
  • Буркина Фасо
образно казано - когато маята и течността са едно цяло маята започва за работи.
когато маята е "на сухо" - тя спи.

# 430
ВЕЩИЦА, благодаря за мнението. Не се натрапваш.
Мисля тези дни да пробвам другата програма, ще пиша какво е станало.

# 431
  • до най-прекрасния мъж
Аз сухата мая я слагам върху брашното, а прясната при течността. При течността, защото я слагам замразена и ползвам 15-те минути, в които програмата подгрява продуктите, маята да се размрази и разтвори в течността. След първото месене така или иначе има кратко втасване, по време на което маята се активира, била тя суха или прясна.
Отложен старт съм ползвала един път, в такъв случай маята се пази от течности, Бонго е обяснил защо.

# 432
Да кажа резултата, ползвах десет часа отложен (общо с програмата) и хляба си стана перфектен. Маята беше суха и върху брашното, без контакт с течността. И друг трик, който хванах на тази хлебопекарна че ми е нова, не обичаме дебела кора, а на най-слабата степен не се доопичаше както трябва и трябваше да го пускам още десетина минути на печене. Реших да пробвам да го пускам на по-голям грамаж, правя 1кг и го пускам на 1,5 кг и се получи, опича се точно както ни харесва.

# 433
Здравейте Simple Smile Преди няколко години, родителите ми купиха Хлебопекарна Rohnson R 295.  След първия неуспешен опит (хляба беше горчив, черен и гаден), решиха че не си струва и я зарязаха в един шкав.
Наскоро я намерих и реших да видя дали наистина е толкова зле. Направих един хляб по рецептата от книжката и стана доста приличен. Малко наподобяваше козунак, но кората беше доста твърда и дебела. Иначе беше вкусен и пухкав и за 2-3 дни не се изсуши...
Започнах да търся рецепти за нея, да видя дали ще променя нещо, но за този модел в нета не откривам нищо освен няколко снимки. В една статия в този сайт обаче, видях че няколко души бяха писали че имат такава машина и я ползват редовно.
Молбата ми е, тези които я имат или са я имали, да споделят информация и ако е възможно снимки, какво, как и колко са правили и какъв е бил крайният резултат...
Ще помоля също, отговорите да са изчерпателни, за да не питам по 5  пъти едно и също нещо Simple Smile
Благодаря ви предварително, надявам се да намеря помощ тук, както винаги Simple Smile

П.П.
Днес правя рецепта "Хляб с Айрян" от сайта, когато стане, ще се постарая да кача снимки Simple Smile

# 434
  • Буркина Фасо
направи няколко хляба с айрян. всеки път да бъдат по-хубави от предишния. сега поне имаш време за това.
следи какво се случва и коригирай при следващия хляб. избери стандартна програма. контролирай ти тестото
и машината докато "влезнат в крак". Smiley  чак след това започни с други хлябове.

трудно ще ни е да ти кажем това, което не ти е ясно. по-добре питай ти.
и да има хубав хляб(разрез) на снимката. Bread

Общи условия

Активация на акаунт