С какво ви дразнят свекървите? – 114

• 35 596
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Не говорех точно за нея, а по принцип за доста от оплакванията в тази тема.

# 466
milenaka - Защото това е останало от едновремешното възпитание. Момичето като порасне, трябва да го вземат за жена. Това е набивано в главите на жените от много отдавна. Как ще те вземат за жена, ако не чистиш, переш, готвиш, слугуваш?
Много се дразнех на въпросите на майка ми - сготви ли, че мъжа ти след малко ще се върне от работа. Ми ако не съм сготвила, какво? На мъжа се е сервирала манджата топла и трябвало да е готова като се върне от работа. Даже в нета съм чела инструкции за добри домакини от онова време. Ми то там си го пише - чист слугинаж. Бих го правила и то с голям кеф, но ако не работя и аз по 8 часа на ден. Детето на училище, мъжа на работа, ами с удоволствие ще изчистя, сготвя, ще пия кафе с комшийката и ще го чакам с усмивка и топла манджа. Ама в тези времена не стават така нещата. Поне ние не можем да си позволим лукса аз да не работя.

# 467
О да, нагласата на част от жените, че трябва да се съобразяват по подразбиране, явно трудно ще се изкорени. И не знам защо им е втълпено, че именно със свекърва, трябва да се съобразяват повече от каквото и да е друго. Често, повече се съобразяват със свекърва отколкото със собствените си мъже дори.

На мен ми беше втълпявано (направо програмирано), че ще си правя каквото поискам, но само докато съм в дома на баща ми. После, при свекърва ще се обърнат нещата - ще трябва да се съобразявам в чуждия дом. Защо ли? Защото те са го правили навремето. Има някаква мега-несправедливост ти да си свеждал глава като мишка едно време, пък сега да ти се отварят.

Момичето като порасне, трябва да го вземат за жена. Това е набивано в главите на жените от много отдавна. Как ще те вземат за жена, ако не чистиш, переш, готвиш, слугуваш?

Това ми беше силно набивано от едната ми баба. Даже и масаж дължа на мъжа си след работа според нея. Сега ще се смеете сигурно, но пък е израз на любов масажът, де.

Деската, и аз съм попадала на такива препоръки за добра домакиня, но те са от време и общество, в което жените са били у дома.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 12:56 от tainichka

# 468
  • при късмета
И аз не коментирах по казусите, а по принцип.
По подразбиране снахата е длъжна да уважава свекървата при всякакви обстоятелства.
Длъжна е да гледа и децата и домакинството.
Длъжна е дори да е човека опазващ въпросния брак/връзка и тя да прави компромисите, даже скоро стана на въпрос.
И по-интересното е, че на мъжете много по-лесно се избиват тези нагласи от главите им, отколкото на свекървата

# 469
В темата личи същата нагласа, свекървите си мислят, че са в правото си да се съобразява снахата с нея,
Е, как беееее! Аз съм се разчекнала като жабата- хем при хубавите, хем при умните, хем бъдеща свекърва, хем бъдеща тъща.  Joy

# 470
  • при късмета
А какво да правим ние, без момичета? Joy От сега да започна да тропам с краче и да се тръшкам за уважение и съобразяване с мен, че да не излагам свекървенската гилдия. Знам ли може да има някакво членство и да ме изгонят Joy

# 471
А какво да правим ние, без момичета? Joy От сега да започна да тропам с краче и да се тръшкам за уважение и съобразяване с мен, че да не излагам свекървенската гилдия. Знам ли може да има някакво членство и да ме изгонят Joy

Нямаш възможност да предадеш ценен женски опит, но опитай да втълпяваш на сина, че манджата трябва да е винаги топла. И винаги да ти казват "Да, мамо."

# 472
Едно е да помогнеш, Мако, друго е да позволиш на главата да ти се качат и хоро да играят. Важи и за двете страни.В горния случай си е точно наглост, помагат ти а ти се чудиш как да изхвърлиш помагащия в полуразпаднато къще на майната си че да не ти пречи и приемаш това за съвсем нормално. Ако възрастния родител като му помагат издевателства над децата си е също толкова нередно. Иначе ако говорим ой какво е длъжен, реално и висше не е длъжен родителят да финансира, нали така? Само че леко прекалени ми идват тези лозУнги тук че всеки е сам за себе си и на никого нищо не дължи.

А за второто момиче, loveme_2016 , Уиш е дала добър съвет. С рогата напред в конкретната ситуация няма да стане, но с малко хитрост - вероятно да. Възползвал се е мъжът й от нейните страхове за да стоят там, но станалото станало. Важното е сега да пробва да промени малко по малко нещата. Има ли поне отделня кухня и баня тозиз етаж? Ако не, убеди го първо това да направи, че иначе е кауза пердута....
Момичета, не можех да пиша, че бях на разходка с децата, та сега- кухня и баня си имаме, етажите са два, на всеки етаж си има по три стаи и бани с тоалетни,. Когато дойдох да живея тук, мъжът ми ми каза, че техните са му казали да си стягаме и да си живеем на етажа, дали са му казали така, незнам, но на мен така ми беше казано. Да поясня, че аз още от началото исках да си вземем наше жилище, да сме си самостоятелни, все пак бяхме на по 28. Но както и да е, стягахме малко по малко, оправихме си всичко, и един ден мъжът ми вика-три семейства сме с по две стаи.  Брат му не е женен още, та свекарите се качиха да спят в едната стая, но си готвят на другия етаж. Така, стана много дълго.... Аз НЯМАМ нищо против тях, това си е тяхна къща, аз ЗНАМ, че ние трябваше да сме си някъде наотделно, нито съм дошла наготово, нито са ме хрантутели, с каквото съм могла съм помагала, готвела, чистела простирала, копала на лозе и т.н.. Щом съм могла съм го направила по собствена воля. Но сега в един момент стават разправий и най-вече ми е чудно, защо се меси във възпитанието на детето... Като гледа, че ние и двамата сме постъпили така, (за конкретна случка), да си мъшчат, а те възроптаха, че не се правило така, каква майка съм била, да ми имала и възпитанието.... Ставаше въпрос за едно тръшкане на детето, не му даваме да пие вечер вода от шише, а от чаша, а те му бяха дали шишето и то беше един рев за шишето, и аз защо не съм я прегърнала незнам си кво.... Като знаем докато се тръшка дете нищо не можиш да направиш, бога ми, аз се опитах, и като не спря го  оставих да се потръшка... Та така, явно свекървата е таяла от доста време забележки към мен и сега изригна, но няма проблем, сега ще ми види възпитанието...

# 473
Loveme, за теб ми дожаля много, защото явно са се възползвали от неувереността ти и липсата на самочувствие. Някакъв шанс тоя твой мъж, дето си имал етаж от къща, да сложи граници на намесата на родителите си?

# 474
А братът като се ожени и доведе жена, родят се деца? Ами ако и с другата снаха не се разбирате?
Аз не мога да си представя как така ще се свивате 4 човека в две стаи. Тоест представям си – децата растат, ще искат самостоятелна стая, приятелчета да си поканят на гости... Вие с мъжа ти в другата, която трябва да е кухня, всекидневна и спалня?
Никак ли няма възможност поне за надстрояване, пристрояване, някак да се разширите?
Или поне седнете, поговорете всички като разумни хора и вземете някакво решение как да стане така, че вместо да се тъпчете толкова хора на едно място, поне единият брат може да се изнесе, а този, който остане, да го компенсира по някакъв начин.

# 475
Не ми звучи никак добре това, то няма никаква самостоятелност и намеса за всякакви дреболии.
Шише или чаша, егаси глупостите. Лошото е, че така отиват нерви и се казват кофти думи...

# 476
Цитат на: thewishmaster link=topic=1 137884.msg39259429#msg39259429 date=1567591899
Loveme, за теб ми дожаля много, защото явно са се възползвали от неувереността ти и липсата на самочувствие. Някакъв шанс тоя твой мъж, дето си имал етаж от къща, да сложи граници на намесата на родителите си?
Сега са решили да стягат приземния етаж, да са отделно.. Аз пак ви казвам, нали темата е уж да се оплачем, за да ни улекне, нямам против тях нищо, даже се опитвах да помагам много, и те помагат разбира се с малкото, винаги са помагали, на черното не мога да кажа бяло, но много ми стана болно,, за думите които чух и начина по който беше казано, добре, дори да не съм постъпила правилно в дадената ситуация, това е нашето дете...

# 477
Разбрахме те добре, дано скоро се стегнат там тия етажи, да не се изнервяте... Но тегава работа, а като се ожени и брата...

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 13:39 от Iris04

# 478
    [/url]ще сме отделно, някога, ще стане и това, но въпросът е в това, всичко градено до сега, (отношения) няма да са същите. Аз не се оплаквам, че сега сме заедно, и това ще се нареди, просто за напред аз тази жена и мъжът и как да ги гледам в очите?! Нито имам желание нито ще имам.

И да ви кажа, докато майка ми беше в болница и знаех, че е края, никой не ме питаше как съм, как се чувствам, а тя, най-нагло, нали е много интелигентна и възпитана ми даваше съвет, как майката била майка, но да си гледам семейството, сякаш съм ги зарязала.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 13:50 от Не се сърди, човече

# 479
    Не са глупости ,това са най-редовните проблеми от битовизми.Трудно е да си мълчиш, но трябва, особено за децата,няма компромис там. Така  показано  ,двата етажа не решават проблемите. Двамата братя да се разберат и  си наплатят  и единия да излиза, най-добре женения вече,  или като не си наплащат да се  заключват двете стаи и да си стоят , багажни да са и в  друго жилище , ама мъж да изнесеш  след като е вложил е страшно да помислиш.  Но реално те нямат условия за две семейства и трето  предстоящо.И що при неженен и   да живее в една стая   се нанасят при другия с деца ? въпрос с повишена трудност. Ако не се  е заженил ,може и да не се ожени примерно ,те прибързват да му създадат  условия явно. Различни  по пол деца в една стая не става,  от 10 годишни са за отделни спални.Освен това  стая за  игра , учене,  хол  конкретно за семейството  е нужна.  Ми не са усигурили синовете си.
    Сега чеат ,че се устройват в приземен етаж , и трябва  бързо.
    Девойко ,ще ти мине с времето и ще ги гледаш в очите без скрупули ,права си в случая , особено че става дума за дете. И свекърва ти може да съжалява ,но казаното е казано.И настоявай   при възможност  с планове за ваше жилище, да го има, не да доведат и  снахи децата ти в това. Като е подарък ,да остане за внуците им.

Общи условия

Активация на акаунт