Хормонални изследвания - 9

• 45 691
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Чудесно си го обяснила, Денис. Благодаря 🙂 Утре имам час, така че ще видя какво ще каже докторът.
Иначе според теб има ли някакво значение в какви стойности е бил хормонът преди Б или е важно как е към момента на Б? Т4 иначе пък ми е в норма.

ТСХ малко по-късно показва Хипофункция на ЩЖ от Т4.

При нормална функция на ЩЖ:
ТСХ трябва да е под 2.0
Т3 и Т4 да са в горните 25% на рефер. граници

При теб, Т4 е малко нисък и затова при бременност ( когато ти трябва повече от него: за теб и за бебето) ТСХ скача.
Не е скочил много, но не е сигурно, какво ще се случи след 1-2-3 седмици.
По-добре да се овладее в началото  на бременността.
Медикаментът, който ще ти назначат е само от полза за теб и за бебето. Бебето ще си "дърпа" точно дозата която му е нужна.

Следи ТСХ , Т3 и Т4 на 2-3 седмици, ако не ти е проблем, защото по време на бременност доста играят - може напр. както рязко да скочат, така и рязко да се понижат по някое време.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 20:43 от denis.

# 361
Ох, Денисче, сега се връщам от доктора. Твърди, че прогестеронът е нормален. ТСХ също било добре. Абсолютно нищо за терапия не каза. Обясних му за притесненията си - затова че знам че е хубаво да е под 2.0. Той каза, първо че стойността е нормална и второ, че дори не  доказано, че това може да навреди на бебето. 😕 Иска ми се да е прав, но ти казваш, че не е хубав резултат. Не знам какво да правя. Да отида при друг лекар ли.... Аз не живея в България и тук явно по друг начин разсъждават за някои неща.
Иначе прочетох какво си написала. Сега разбирам защо скача ТСХ. То си дърпа просто бебето от тиреоидните хормони и ТСХ конпенсира като скача. Ще си запиша час при ендокринолог, но поне междувременно мога ли да ям нещо конкретно което да помогне да се синтезират повече Т3 и Т4? Иначе си взех едни от пренаталните витамини, които ти ми препоръча - New chapter. Четох и че вит. Д също бил отговорен за синтеза на тиреоидните хормони. Взимам отделно и от него. Аз съм го изследвала и два пъти беше 26.0.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 02:09 от Calinista

# 362
Здравей Денис, моля за коментар на изследванията ми, правени са на 7 ден след О. Дали е имало О, притеснява ме високия естрадиол. Благодаря предварително.

# 363
  • София
Ох, Денисче, сега се връщам от доктора. Твърди, че прогестеронът е нормален. ТСХ също било добре.
Скрит текст:
Абсолютно нищо за терапия не каза. Обясних му за притесненията си - затова че знам че е хубаво да е под 2.0. Той каза, първо че стойността е нормална и второ, че дори не  доказано, че това може да навреди на бебето. 😕 Иска ми се да е прав, но ти казваш, че не е хубав резултат. Не знам какво да правя. Да отида при друг лекар ли.... Аз не живея в България и тук явно по друг начин разсъждават за някои неща.
Иначе прочетох какво си написала. Сега разбирам защо скача ТСХ. То си дърпа просто бебето от тиреоидните хормони и ТСХ конпенсира като скача. Ще си запиша час при ендокринолог, но поне междувременно мога ли да ям нещо конкретно което да помогне да се синтезират повече Т3 и Т4? Иначе си взех едни от пренаталните витамини, които ти ми препоръча - New chapter. Четох и че вит. Д също бил отговорен за синтеза на тиреоидните хормони. Взимам отделно и от него. Аз съм го изследвала и два пъти беше 26.0.
Благодаря, че сподели.
Изказах мнение, но съвети, кой как да постъпи ( на база мнение на лекари), не давам - ако не си съгласна с мнението на един лекар, търсиш друг.
При бременност, няма какво да се приема, което  да стимулира синтеза на Т4, респ. Т3.
Може да избягваш храните, които съдържат гоитрогени ( вещества, които потискат функцията на ЩЖ) - зеле, карфиол и т.н.
Вит. Д е важен за нормалното функциониране на ЩЖ и е желателно да си в оптимални граници ( важен е и за бременността и бебчо)
Иначе важни за ЩЖ са селен, цинк, мед, В12, Желязо, Магнезий, йод, вит. Д, А (ретинол), ФК, Биотин,  ... но всички те си ги има в МВ за бременни.

Здравей Денис, моля за коментар на изследванията ми, правени са на 7 ден след О. Дали е имало О, притеснява ме високия естрадиол. Благодаря предварително.
Скрит текст:
Здравей!
Прогестеронът е добре, показва че е имало О., но да - Е2 е малко висок и има вероятност да показва някакъв проблем.
Ако си с ПКЯ и е имало и други фоликули, не е проблем, но ако е бил само един фоликул, който се е превърнал в ДФ за О., може да е станала киста на ЖТ или да е ЛУФ?!
Не бързай да се притесняваш - само го имай предвид, ако не се получава и имаш проблем с О.
На УЗ би трябвало да се види какво се случва.

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 15:18 от denis.

# 364
Благодаря много за отговора, Денис, ами да, със СПКЯ съм от години, така че дано от това да е високия Е2. Имам към 7-8 кисти във всеки яйчник. Само не разбрах, в случай че съм с ПКЯ-спукал се е един ДФ при О нормално и има ЖТ, а с другите фоликули какво става? Ох извинявай ако въпроса ми е глупав.

Скрит текст:
Здравей!
Прогестеронът е добре, показва че е имало О., но да - Е2 е малко висок и има вероятност да показва някакъв проблем.
Ако си с ПКЯ и е имало и други фоликули, не е проблем, но ако е бил само един фоликул, който се е превърнал в ДФ за О., може да е станала киста на ЖТ или да е ЛУФ?!
Не бързай да се притесняваш - само го имай предвид, ако не се получава и имаш проблем с О.
На УЗ би трябвало да се види какво се случва.
[/quote]

# 365
  • София
Благодаря много за отговора, Денис, ами да, със СПКЯ съм от години, така че дано от това да е високия Е2. Имам към 7-8 кисти във всеки яйчник. Само не разбрах, в случай че съм с ПКЯ-спукал се е един ДФ при О нормално и има ЖТ, а с другите фоликули какво става? Ох извинявай ако въпроса ми е глупав.
Ako си с ПКЯ,  имало е О.
Една част от Е2 е от О. ( и ДФ, който се превръща в ЖТ) , друга част е от другите фоликули ... и така се получават по-високи нива на Е2.
Другите фоликули, или си стоят там дълго време ( 1-2,  може и повече МЦ-ла), или постепенно търпят обратно развитие и изчезват, но при следващия МЦ се появяват други фоликули.

# 366
Много добре си го обяснила, благодаря ти, че ни помагаш! Hug

Ako си с ПКЯ,  имало е О.
Една част от Е2 е от О. ( и ДФ, който се превръща в ЖТ) , друга част е от другите фоликули ... и така се получават по-високи нива на Е2.
Другите фоликули, или си стоят там дълго време ( 1-2,  може и повече МЦ-ла), или постепенно търпят обратно развитие и изчезват, но при следващия МЦ се появяват други фоликули.

# 367
Здравейте, може ли да коментирате и моите изследвания?
Направих ги по повод доста нередовен цикъл в последните месеци и ужасен пмс, не се търпи, чувствам се като парцал преди и по време на цикъл.
Гинекологът при който ходих последно не ме взима сериозно, питах го за съотношенията...нямало такова нещо, какви съотношения ме гонели!
Ендокринологът пък каза, че така ще е от тук нататък, няма какво да се направи, ще търпя! На 41 год. съм.
Пуснала съм изследванията на 3 -ти ден от цикъла, а прогестерона днес, на 17-ти ден, уж след доказана овулация с тест.
Ще бъда благодарна на всяко мнение и съвет и предварително се извинявам за лошото качество на едната снимка.

# 368
Благодаря, че сподели.
Изказах мнение, но съвети, кой как да постъпи ( на база мнение на лекари), не давам - ако не си съгласна с мнението на един лекар, търсиш друг.
При бременност, няма какво да се приема, което  да стимулира синтеза на Т4, респ. Т3.
Може да избягваш храните, които съдържат гоитрогени ( вещества, които потискат функцията на ЩЖ) - зеле, карфиол и т.н.
Вит. Д е важен за нормалното функциониране на ЩЖ и е желателно да си в оптимални граници ( важен е и за бременността и бебчо)
Иначе важни за ЩЖ са селен, цинк, мед, В12, Желязо, Магнезий, йод, вит. Д, А (ретинол), ФК, Биотин,  ... но всички те си ги има в МВ за бременни.
Разбира се Simple Smile Иначе, ако зависеше от мене щях да съм почнала да приемам Л-тироксин, но тук няма как да си закупиш такова лекарство без рецепта. Ако бях в България щях да го направя. Денис, имам час за ендокринолог на 30ти април. Ще бъде по телефон заради корона вируса. Дано ми даде направление доктора. Ако ли не, ще го платя. Но защо ли имам усещането, че тук като цяло считат за норма ТСХ да е до 2.5. Та дори и повече го считат за норма. Имам сестра, която живее в Щатите и също е бременна в 22 г.с. Нейното ТСХ е било 2.53 в първия триместър и нищо не са й изписали. Ще си пия витамините и ще избягвам това което казваш. Ще чакам да видя какво ще каже тази ендокриноложка. Все още съм сравнително спокойна, защото не е скочило чак толкова, а Т4 въпреки, че е близо до долна граница още е в норма. Но как да знам в кой момент може да скочи. Това ме притеснява. Благодаря ти още веднъж, че винаги се отзоваваш за мен и всички момичета Simple Smile Simple Smile

# 369
Здравей,Денисче имам въпросче хормони изследвани на 4 ден дали ще са достоверни-lh,fsh, естрадиол,тестостерон,андростендион,shbg,АМХ и инхибин за тези се интересувам по-конретно?Досега съм се изследвала в бодимед,но там няма инхибин Confused Чудя се дали да си пусна пак там без инхибина или да ги направя,където има всичко в писанец в Пловдив.Не знам дали ще е достоверно сравнението.И трябваше ли да е сутрин на гладно?Извинявай,но се колебая и ми трябва съвет. : ) и още един въпрос никога не съм се изследвала за инсулинова резистентност,как става изследването три пъти ли се взима кръв?Какво точно трябва да си пусна?Захарта винаги ми е била около 4-5 ,нормални килограми съм.Но заради Lh 7.96 гран. 2.40-12.60
Fsh 6.82 гран 3.5-12.5 се чудя дали да не изследвам инсулина,защото нямам СПКЯ и завишени андрогени.Какво ще ме посъветваш?
това ми бяха резултатите
Тестостерон 0.56 граници- 0.29-1.67
DHEAS 6.96 гран- 2.68-9.23
Естрадиол 44.09 гран. 12,40-233
Lh 7.96 гран. 2.40-12.60
Fsh 6.82 гран 3.5-12.5
Антимюлеров 1.710 гран. 0.890-9.850
Андростендион 2.803 реф. Стойн 0,75-3.10
17Oh прогестерон 0.993 реф. Стой
0.2-2
shbg 127 от 30 до 128
Ако мислиш,ще повторя и някой друг хормон..Станаха хиляди въпроси ,извинявай Relaxed

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 14:59 от Lili222

# 370
Здравейте може ли коментар на моите изследвания:    
Фсх- 9,62 (3,5-12,5)
Лх-9,17(2,4-12,6)
Амх-1,65(1,20-7.00)
Тсх-1,1(0,27-4,2)
Естрадиол- 58,2(12,5-166)
Пролактин-575,7( 102- 496)
Фт4-21( 12-22)
Премахната ми е щитовидната жлеза, преди една година, приемам еу тирокс по 100 всеки ден. За пролактина приех два пъти достинекс по половинка, за да го сваля, сега отново ще го изследвам. Изследванията са правени преди 3 месеца! Майка ми и баба ми са с ранна менопауза , това предстои и на мен! Антрални фоликули 5 в единия яйчник и 3-4 в другия! Тръби с нормална проходимост. Години 29 и половина. Въпроса ми е има ли нещо друго което трябва да се изследва или да се пие нещо за подобраване на тези показетели. Целя забременяване което не се получава вече около 3 години. При мъжа ми изследванията са перфектни.Благодаря предварително. И имам още един въпрос преди да ми дойде обикновено ме боляха гърдите, а сега от няколко месеца никаква чувствителност! Приемала съм герикапс, витекс от М. До О., вечерна иглика и витамин Д, сега от 1 месец нищо не пия. Цикъла ми кратък и оскъден, но това е от доста време. Прогестерон не съм изследвала. Стана много дълго. Благодаря предварително Simple Smile)

Да допълня също изследванията са правени на 2 ден от цикъла. Фоликуметрия не съм правила скоро но според мен проблема идва от овулцията или не е както трябва или липсва такава някои месеци и това според мен е заради високо фсх и лх някои месеци. Преди 5 години когато имах базедова болест( хиперфункция) на щитовидната жлеза, бях изследвала 3-4 месец подред фсх и лх и бяха много високи Около 14-15 за тогавашната ми възраст на 23-24 години, Нз дали са свързани Със хормоните на щж но след като ме оперираха, изследванията ми са доста по добри.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 21:35 от AnMary

# 371
Здравейте може ли коментар за това изследване на 36г
АМХ-1,30 референтните стойности 0.14-10.30,Благодаря

# 372
Здравей Денис би ли коментирала тези резултати?

# 373
  • София
Здравей,Денисче имам въпросче хормони изследвани на 4 ден дали ще са достоверни-lh,fsh,
Скрит текст:
естрадиол,тестостерон,андростендион,shbg,АМХ и инхибин за тези се интересувам по-конретно?Досега съм се изследвала в бодимед,но там няма инхибин Confused Чудя се дали да си пусна пак там без инхибина или да ги направя,където има всичко в писанец в Пловдив.Не знам дали ще е достоверно сравнението.И трябваше ли да е сутрин на гладно?Извинявай,но се колебая и ми трябва съвет. : ) и още един въпрос никога не съм се изследвала за инсулинова резистентност,как става изследването три пъти ли се взима кръв?Какво точно трябва да си пусна?Захарта винаги ми е била около 4-5 ,нормални килограми съм.Но заради Lh 7.96 гран. 2.40-12.60
Fsh 6.82 гран 3.5-12.5 се чудя дали да не изследвам инсулина,защото нямам СПКЯ и завишени андрогени.Какво ще ме посъветваш?
това ми бяха резултатите
Тестостерон 0.56 граници- 0.29-1.67
DHEAS 6.96 гран- 2.68-9.23
Естрадиол 44.09 гран. 12,40-233
Lh 7.96 гран. 2.40-12.60
Fsh 6.82 гран 3.5-12.5
Антимюлеров .1.710 гран. 0.890-9.850
Андростендион 2.803 реф. Стойн 0,75-3.10
17Oh прогестерон 0.993 реф. Стой
0.2-2
shbg 127 от 30 до 128
Ако мислиш,ще повторя и някой друг хормон..Станаха хиляди въпроси ,извинявай Relaxed
Здравей!
LH, ФСХ и Е2, както и Инхибин В + АМХ и 17ОН Прогестерон се изследват точно на 3 ден от МЦ, ако държиш да са максимално обективни ... това е препоръчително, не е задължително ... иначе всеки може да си ги изследва когато иска.
Обременяване с глюкоза: изследване на Инсулин + КЗахар на 0,60 и 120 мин.
Преди това се обади в лабораторията и ги попитай как точно се прави и дали трябва да си носиш глюкоза.
ЛХ е висок и показва ПКЯ - по-добре се консултирай с АГ и Ендокринолог.
Проследи О. поне 2-3 поредни МЦ на УЗ (ФМ).

Здравейте може ли коментар на моите изследвания:    
Фсх- 9,62 (3,5-12,5)
Скрит текст:
Лх-9,17(2,4-12,6)
Амх-1,65(1,20-7.00)
Тсх-1,1(0,27-4,2)
Естрадиол- 58,2(12,5-166)
Пролактин-575,7( 102- 496)
Фт4-21( 12-22)
Премахната ми е щитовидната жлеза, преди една година, приемам еу тирокс по 100 всеки ден. За пролактина приех два пъти достинекс по половинка, за да го сваля, сега отново ще го изследвам. Изследванията са правени преди 3 месеца! Майка ми и баба ми са с ранна менопауза , това предстои и на мен! Антрални фоликули 5 в единия яйчник и 3-4 в другия! Тръби с нормална проходимост. Години 29 и половина. Въпроса ми е има ли нещо друго което трябва да се изследва или да се пие нещо за подобраване на тези показетели. Целя забременяване което не се получава вече около 3 години. При мъжа ми изследванията са перфектни.Благодаря предварително. И имам още един въпрос преди да ми дойде обикновено ме боляха гърдите, а сега от няколко месеца никаква чувствителност! Приемала съм герикапс, витекс от М. До О., вечерна иглика и витамин Д, сега от 1 месец нищо не пия. Цикъла ми кратък и оскъден, но това е от доста време. Прогестерон не съм изследвала. Стана много дълго. Благодаря предварително Simple Smile)
Здравей!
ФСХ и ЛХ са високи, АМХ е нисък и показват проблем с ЯР.
Пролактинът е висок, но по-добре се консултирай с Ендокринолог ( трябва да е около 250).
Консултирай се и със специалист по репр. медицина.

Темата е за коментар на изследвания и евентуално насоки към какъв специалист да се обърнеш.

Здравейте може ли коментар за това изследване на 36г
АМХ-1,30 референтните стойности 0.14-10.30,Благодаря
Здравей!
АМХ показва доста намален ЯР, но шанс ( ако побързаш с опитите) има. Посети клиника по репр. медицина

Здравей Денис би ли коментирала тези резултати?
Скрит текст:
Дай рефер. граници, моля.
На кой ден от МЦ е направено изследването?

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 14:49 от denis.

# 374
мерси денис ,не става това бебе и туй то..Ову има,спермограмата е добре,фоликулометрии правих досега,не знам вече CryА в хормоните никой нищо не редно вежда не знам вече..а ти виждаш проблем и аз ти вярвам много.ходя при репродуктивен специалист в пловдин и нищо..за това си мислех да пусна пак хормоните,не че някой ми ги иска де.

Общи условия

Активация на акаунт