Хормонални изследвания - 9

• 43 896
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря ви много за бързите отговоли и че ми дадохте полезни съвети, ще пиша пак когато се кунсултирам и със ендокринолога имам записан час на 31.07 тогава ще ви уведомя какво ми е казала и тя. Simple Smile

# 541
Здравейте,
Наскоро смених гинеколога, защото вече имам желание за бебе, но преди няколко месеца имах завишени мъжки хормони поради пкя. Новият ми лекар ми спря изписаните от стария противозачатъчни и ми каза да пусна изследвания на хормони и щж. Също така ме прати и на ендокринолог, в сряда ще ходя.

Това са резултатите ми от днес - неприятна изненада:( Малко се отчаях, защото освен МАТ-а който е супер висок и TSH-a, е доста извън границата от <1. Явно и този месец няма да можем да работим за бебе :/

За колко време се нормализира FSH при лечение?

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 18:50 от Raulista

# 542
  • София
Стевията повишава инсулина ( инсулиногенна), нищо че е нула калории - затова е полезна/препоръчва се при захарен диабет, но не и при ИР.

Благодаря за уточнението!
Това не го знаех. Четох, че регулира нивата на инсулина, но явно зависи от проблема.
Най-добре е ендокринологът да се изкаже.

# 543
  • София
Здравейте,
Наскоро смених гинеколога, защото вече имам желание за бебе, но преди няколко месеца имах завишени мъжки хормони поради пкя. Новият ми лекар ми спря изписаните от стария противозачатъчни и ми каза да пусна изследвания на хормони и щж. Също така ме прати и на ендокринолог, в сряда ще ходя.
Скрит текст:
Това са резултатите ми от днес - неприятна изненада:( Малко се отчаях, защото освен МАТ-а който е супер висок и TSH-a, е доста извън границата от <1. Явно и този месец няма да можем да работим за бебе :/

За колко време се нормализира FSH при лечение?
Здравей!
ТСХ е висок, показва че си с Хипофункция на ЩЖ - и ако това състояние не се контролира, не се вземат мерки и години наред си го имаш, освен всички други странични ефекти от него (висок холестерол, високо кръвно налягане, депресии, проблеми със съня, метаболитен синдром/ИР, забавен метаболизъм, суха коса и кожа, косопад и т.н. но и вероятността, да се отключи Хашимото е много голяма)
МАТ са високи, но дали е Хашимото, лекаря ще прецени.
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ
ФСХ е само индикатор - показва, какво е състоянието на яйчниковата функция, текущия МЦ и ЯР.
Или, трябва да се разбере, каква е причината ФСХ да се повишава и тя да се коригира, ако това е възможно ( напр. ако проблема е в ЯР - това може да е по-трудно)

# 544
Няма значение кои са изследвани - гледаш рефер. стойности.
FТ4 се счита за по-точен, от Total Т4 за проверка на функцията на ЩЖ.
Total Т4 е FТ4 + свързания Т4.
F4 е този, който действа на клетките и тъканите, докато свързания не е активен, не влиза в тъканите.
Аналогично е и за Т3 ( FT3, свързан T3, Total T3...)
Браво, че вече са влезли в нормални граници, но тя, и ЩЖ на бебето, вече си работи самостоятелно, така че и това е причина - твоята ЩЖ вече не е под стрес Simple Smile и функцията и започва да се нормализира.
Хубавото е, че при теб, това беше по-леко и за по-кратко време - това е много важно.
Вярно имаше стрес, но можеше да е и по-зле. Много се радвам за вас Hug
Благодаря ти много, Денис Kissing Face Благодаря и за хубавото обяснение.
И на мене много ми олекна, защото ме притесняваше мисълта да приемам препарат за подтискане функцията на жлезата точно сега по време на бременност. Четох, че трябва с повишено внимание да се приемат. Аз така или иначе ще продължавам да следя нивата на хормоните на ЖЗ поне месечно един път.
Между другото ми изследваха и антителата, ама забравих да ти ги покажа. Ти нали каза, че е хубаво и те да се изследват. Лекарката сама се сети да ги изследва. Сега излиза, че са в норма, но преди бременността МАТ винаги ми е бил по-висок, а ТАТ съвсем малко по-висок. Сега са в норма. Странно.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 02:58 от Calinista

# 545
Здравей!
ТСХ е висок, показва че си с Хипофункция на ЩЖ - и ако това състояние не се контролира, не се вземат мерки и години наред си го имаш, освен всички други странични ефекти от него (висок холестерол, високо кръвно налягане, депресии, проблеми със съня, метаболитен синдром/ИР, забавен метаболизъм, суха коса и кожа, косопад и т.н. но и вероятността, да се отключи Хашимото е много голяма)
ФСХ е само индикатор - показва, какво е състоянието на яйчниковата функция, текущия МЦ и ЯР.
Или, трябва да се разбере, каква е причината ФСХ да се повишава и тя да се коригира, ако това е възможно ( напр. ако проблема е в ЯР - това може да е по-трудно)

Здравей Денис,
Благодаря ти за отделеното време.
В сряда съм при Начев, да видим какво ще правим за да нормализираме нещата. Дано не съм изпуснала влака да не е Хашимото, тъй като никога до сега не бях пуснала изследвания на ЩЖ, а и голяма част от симптомите които ти описа + липса на либидо са ми проблем от около 3 години... все ги отдавах на свръх стресовата ми работа...Ама кой да знае Sad ТСХ-то от какво се повлиява и за колко време? Имам предвид, да се надявам ли на шансове за бебе идните месеци?
Бтв, днес пуснах отново само МАТ и ТСХ в друга лаборатория. ТСХ-то излезе малко по-ниско 2.95, но МАТ-ът е скочил още на 400 и нещо Sad

Забравих да спомена, излезе АМХ резултата - 5.500, но не знам дали реално е добре или просто е висок защото съм с ПКЯ?!

# 546
  • София
Здравей Денис, пиша пак, след 5 месеца. Пуснах отново полови хормони и ЩЖ, все още имам оскъден цикъл. Правих хистероскопия, не откриха проблем. След 2 седмици ставам на 39 и се чудя предвид възрастта ми дали хормоните са добре? Пия Еутирокс 25 мг от 3 месеца, но TSH е високо, дали влияе това, че е на 3 ден от цикъла? Раздразнителна и стресирана съм, ревливо ми е. Може ли цикъла да ми е оскъден заради нисък естрадиол? АМХ февруари ми беше 1.57, сега е 2.42. Нямам СПКЯ, как така се покачва? Правя си доминантен фоликул, от поне 3 месеца се проследявам.... Благодаря за разяснението, ако имаш време да ми го напишеш. Малко съм объркана има ли проблем или не...

# 547
Здравей Денис! Може ли коментар на моите последни резултати. След инвитро декември, и предстоящо такова съм, поради мъжки фактор. При мен ясно, възрастта вече е проблем, 45 години😥

Фсх   10.37          3.5-12.5
Естрадиол 20. 34     12.5-166
Амх 0.705                  0.01-2.70

Тсх 2.31           0.27-4.20
ft4 11.11           9.30-17
ft3 2.45             2-4.40

глюкоза 4.45    2.80-6.10
HbA1c
Съгласно DCCT 5.64%   4.80-5.90
Съгласно IFCC 38.14      29-42
eAG  6.38

# 548
Здравей Дениз!
Имам СПКЯ, хипофункция и ИР. Няколко месеца след раждането страдах от постоянни кръвоизливи, след това цикълът ми спря и не ми е идвало вече няколко месеца. Като цяло не се чувствам добре след раждането, а вече мина година и половина.  Искам да си пусна изследвания, но се чудя от къде да започна?

# 549
  • София
Скрит текст:
Няма значение кои са изследвани - гледаш рефер. стойности.
FТ4 се счита за по-точен, от Total Т4 за проверка на функцията на ЩЖ.
Total Т4 е FТ4 + свързания Т4.
F4 е този, който действа на клетките и тъканите, докато свързания не е активен, не влиза в тъканите.
Аналогично е и за Т3 ( FT3, свързан T3, Total T3...)
Браво, че вече са влезли в нормални граници, но тя, и ЩЖ на бебето, вече си работи самостоятелно, така че и това е причина - твоята ЩЖ вече не е под стрес Simple Smile и функцията и започва да се нормализира.
Хубавото е, че при теб, това беше по-леко и за по-кратко време - това е много важно.
Вярно имаше стрес, но можеше да е и по-зле. Много се радвам за вас Hug
Благодаря ти много, Денис Kissing Face Благодаря и за хубавото обяснение.
И на мене много ми олекна, защото ме притесняваше мисълта да приемам препарат за подтискане функцията на жлезата точно сега по време на бременност. Четох, че трябва с повишено внимание да се приемат. Аз така или иначе ще продължавам да следя нивата на хормоните на ЖЗ поне месечно един път.
Между другото ми изследваха и антителата, ама забравих да ти ги покажа. Ти нали каза, че е хубаво и те да се изследват. Лекарката сама се сети да ги изследва. Сега излиза, че са в норма, но
преди бременността МАТ винаги ми е бил по-висок, а ТАТ съвсем малко по-висок. Сега са в норма. Странно.
Скрит текст:

Това са антитела и ако нямаш Хашимото ( а понякога и да има) те могат да варират, вкл. и да се нормализират.
Те реагират и на функцията на самата ЩЖ.

Скрит текст:
Здравей!

Здравей Денис,
Благодаря ти за отделеното време.
В сряда съм при Начев, да видим какво ще правим за да нормализираме нещата. Дано не съм изпуснала влака да не е Хашимото, тъй като никога до сега не бях пуснала изследвания на ЩЖ, а и голяма част от симптомите които ти описа + липса на либидо са ми проблем от около 3 години... все ги отдавах на свръх стресовата ми работа...Ама кой да знае Sad ТСХ-то от какво се повлиява и за колко време? Имам предвид, да се надявам ли на шансове за бебе идните месеци?
Бтв, днес пуснах отново само МАТ и ТСХ в друга лаборатория. ТСХ-то излезе малко по-ниско 2.95, но МАТ-ът е скочил още на 400 и нещо Sad

Забравих да спомена, излезе АМХ резултата - 5.500, но не знам дали реално е добре или просто е висок защото съм с ПКЯ?!
При ПКЯ, АМХ не е обективен и не може много да му се вярва.

Здравей Денис, пиша пак, след 5 месеца. Пуснах отново полови хормони и ЩЖ, все още имам оскъден цикъл.
Скрит текст:
Правих хистероскопия, не откриха проблем. След 2 седмици ставам на 39 и се чудя предвид възрастта ми дали хормоните са добре? Пия Еутирокс 25 мг от 3 месеца, но TSH е високо, дали влияе това, че е на 3 ден от цикъла? Раздразнителна и стресирана съм, ревливо ми е. Може ли цикъла да ми е оскъден заради нисък естрадиол? АМХ февруари ми беше 1.57, сега е 2.42. Нямам СПКЯ, как така се покачва? Правя си доминантен фоликул, от поне 3 месеца се проследявам.... Благодаря за разяснението, ако имаш време да ми го напишеш. Малко съм объркана има ли проблем или не...
Здравей!
ТСХ е висок, показва че си с Хипофункция на ЩЖ, Пролактинът е висок - може причината да е по-високия ТСХ...  имаш и ИР - тези три отклонения, са взаимозависими и в много случаи се наблюдават и трите.
Може да коригираш ТСХ и да контролираш ИР - това ще повлияе положително Пролактина ( предполагам, ако проблема не е по-сериозен, т.е да има и по-високи нива и на андрогените).
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ.
АМХ може да варира, особено ако си с ПКЯ.
Това, че има ДФ нищо не означава - при ПКЯ, от време на време, има О., но може да има и ЛУФ ( и това трябва да се има предвид). При този висок ЛХ, О. може да не е много кач-вена, той влияе зле на яйцеклетките, високият инсулин - също.
Консултирай се със специалист по репр. медицина.

Здравей Денис! Може ли коментар на моите последни резултати. След инвитро декември, и предстоящо такова
Скрит текст:
съм, поради мъжки фактор. При мен ясно, възрастта вече е проблем, 45 години😥

Фсх   10.37          3.5-12.5
Естрадиол 20. 34     12.5-166
Амх 0.705                  0.01-2.70

Тсх 2.31           0.27-4.20
ft4 11.11           9.30-17
ft3 2.45             2-4.40

глюкоза 4.45    2.80-6.10
HbA1c
Съгласно DCCT 5.64%   4.80-5.90
Съгласно IFCC 38.14      29-42
eAG  6.38
Здравей!
ФСХ е висок, макар че за годините ти е нормално да е висок
АМХ е нисък, но има шанс ( отново спрямо годините ти)
ТСХ е висок, показва Хипофункция на ЩЖ, добре е да се смъкне и да се държи около и под 1.0

Здравей Дениз!
Имам СПКЯ, хипофункция и ИР.
Скрит текст:
Няколко месеца след раждането страдах от постоянни кръвоизливи, след това цикълът ми спря и не ми е идвало вече няколко месеца. Като цяло не се чувствам добре след раждането, а вече мина година и половина.  Искам да си пусна изследвания, но се чудя от къде да започна?
Здравей!
На 1 стр. на  темата са посочени всички базови хормони, ако имаш възможност е добре да се проверят всичките.

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 15:36 от denis.

# 550
  • Пловдив
Денис,гледам че си писала за антителата,че варират.При мен първия МАТ ми беше 117,като реф.стойност беше до 60.И понеже не се доверих, пуснах пак след 4 дни,в друга лаборатория.И ми беше 7.68,реф.ст беше < 34.Сега мислих да правя контрола,да видя коя от двете е сгрешила.Възможно ли е чак такива разлики да има?А ТАТ стойността ми е <25,като е пак до 60.Мисля да ида в Бодимед (само там ще ходя вече) и да пусна пакет Хашимото (TSH,TAT,MAT),но има ли смисъл,ако наистина понякога показват,че нищо ти няма?TSH ми е 1.52,но в Рамус,дето много много не й вярвам.
Мерси! Flowers Rose

# 551
  • София
Здравей, благодаря за отговора! Днес бях на преглед, лекарката е категорична, че нямам поликистоза. Направи ми и снимки, яйчниците в момента 2 дена след края на кървене са с по 2-3 фоликула. Сега на изследванията ли да вярвам или на нея? Почвам да пия от утре Инофолик и подновяваме опитите, пък дано стане забременяване. Само се притеснявам, че не усвоявам фолиева киселина(хетерозигот А/С за 1298) и ме е страх, че ще натрупам ФК излишно. Да приемам ли отделно Топ Фолат по 1 на ден в този случай?  Отново благодаря за вниманието!

# 552
Денис благодаря ! Обаче половите хормони са обвързани с ден от МЦ. След като нямам такъв, как да ги пусна? Има ли някакви други правила или просто сутрин на гладно?

# 553
  • София
Денис,гледам че си писала за антителата,че варират.При мен първия МАТ ми беше 117,като реф.стойност
Скрит текст:
беше до 60.И понеже не се доверих, пуснах пак след 4 дни,в друга лаборатория.И ми беше 7.68,реф.ст беше < 34.Сега мислих да правя контрола,да видя коя от двете е сгрешила.Възможно ли е чак такива разлики да има?А ТАТ стойността ми е <25,като е пак до 60.Мисля да ида в Бодимед (само там ще ходя вече) и да пусна пакет Хашимото (TSH,TAT,MAT),но има ли смисъл,ако наистина понякога показват,че нищо ти няма?TSH ми е 1.52,но в Рамус,дето много много не й вярвам.
Мерси! Flowers Rose
Трябва да се консултираш с лекар, той да прецени, ако прекалено много варират антителата, каква е причината.
Здравей, благодаря за отговора! Днес бях на преглед, лекарката е категорична, че нямам поликистоза. Направи ми
Скрит текст:
и снимки, яйчниците в момента 2 дена след края на кървене са с по 2-3 фоликула. Сега на изследванията ли да вярвам или на нея? Почвам да пия от утре Инофолик и подновяваме опитите, пък дано стане забременяване. Само се притеснявам, че не усвоявам фолиева киселина(хетерозигот А/С за 1298) и ме е страх, че ще натрупам ФК излишно. Да приемам ли отделно Топ Фолат по 1 на ден в този случай?  Отново благодаря за вниманието!
Редно е да се вярва на лекаря - ние тук само си коментираме и при всяко едно съмнение, за каквото и да било - винаги може да се потърси второ и дори трето мнение.
Темата няма за цел да оспорва лекарско мнение или да се противопоставя на такова. 
За ФК - периодично изследваш серумните нива, това поне всеки може да си проверява когато иска.

Денис благодаря ! Обаче половите хормони са обвързани с ден от МЦ. След като нямам такъв, как да ги пусна? Има ли някакви други правила или просто сутрин на гладно?
Започваш с тези, за които деня от МЦ, няма значение - на ЩЖ, повечето андрогени и т.н..

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 17:41 от denis.

# 554
Благодаря Денис 🙂

Общи условия

Активация на акаунт