Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 901
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 1 335
Източен Берлин през 1989-та, веднага след отварянето на КПП-тата в края на Съветската карантина

# 1 336
Милано, 1972 г.

# 1 337

Чернобил 26.04.1986 г.

Саркофагът над реактора

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 00:38 от AnMary

# 1 338
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тази тежка авария и трагедията не бива да се забравят.
не бива и да се забравя, че до нея се стигна защото специалистите бяха заменени с партийно послушни кадри.
като гледам днешната наша действителност - забравили сме го.

и не като допълнение.
Чернобил и Припят са зона с ограничен достъп - разрешения, караулки, постови и контрол.
в рекламите за "ядрен туризъм" пише, че всичко е както е било в дена на катастрофата.

изключително въздействаща снимка - детска градинка в Припят.
в детските креватчета спят счупени кукли.

направо на пружините. няма ги матрачетата, няма завивки...
във всяко легълце прилежно е аражирана по една кукла.
от кого? и защо?

това е салон на кино в Припят - виждате ли седалките? прожекторите?
Скрит текст:

медицинска лаборатория в болницата - нещо прави ли ви впечатление?  кой е събрал празните бутилки на купчинка и къде е апаратурата ?
Скрит текст:

виждала съм и снимки на домове и апартаменти в Припят - без техника, без осветителни тела, без мебели...

# 1 339
[1936] Български автобуси ХЕРКУЛЕСЪ
През 1936 г. автомобилният търговец Д. Илчев (1903 – 1988) организира собствено производство на автобусни каросерии, базирани на различни шасита International в собствената си фабрика, наречена Херкулес.

Повече за  историята  на производство тук:
https://www.sandacite.bg/1936-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1% … 0%B5%D1%81%D1%8A/

# 1 340
  • Dope Reach
Джани и Донатела Версаче
Езерото Комо, 1988 г.
Снимка: Евелин Хоуфър

# 1 341
Simple Smile Simple Smile Simple Smile като дете имах "Тошко Африкански" с илюстрациите на Илия Бешков. в нея Тошко "раздаваше даровете" точно от такова закръглено автобусче, с багажник на покрива.
а на една селска автоспирка имаше останало от онова време съоръжение за сваляне на багажа. приличаше на кула на съдия на тенис/волейболен мач. Simple Smile

# 1 342
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Simple Smile Simple Smile Simple Smile като дете имах "Тошко Африкански" с илюстрациите на Илия Бешков. в нея Тошко "раздаваше даровете" точно от такова закръглено автобусче, с багажник на покрива.
а на една селска автоспирка имаше останало от онова време съоръжение за сваляне на багажа. приличаше на кула на съдия на тенис/волейболен мач. Simple Smile
Никога не съм виждала такова съоръжение. Shocked 
Ако някъде попаднеш на снимка - метни я тук, че ми е много любопитно. Praynig

На мен тези автобуси ми навяват асоциации за Африка от времето на Хемингуей.

# 1 343

Впрочем на титулната страница на книгата на Милен Русков *Чамкория*  е изобразен такъв подобен омнибус, който е превозвал пътниците от София до Боровец 30те години на миналия век.
Използвал се е в топлите месеци, кабината е била подвижна като гюрук.
Пак да кажа, че както тази книга дава представа за визията на стара София с всичките ѝ наименования, събития и личности при това без да е документалистика, не мога да се сетя за друга по-добра.

# 1 344
  • Варна
Елин Пелин и Цар Борис III в двореца Врана. 1939 г.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 14:45 от Хексе

# 1 345
Скрит текст:
Никога не съм виждала такова съоръжение. Shocked 
Ако някъде попаднеш на снимка - метни я тук, че ми е много любопитно. Praynig

Скрит текст:
На мен тези автобуси ми навяват асоциации за Африка от времето на Хемингуей.

беше през осемдесетте Wink в едно забравено от Бога видинско село.
нямам път натам, а и не вярвам по-мургавите ни сънародници да не са "обрали" желязото.
ако попадна на снимка, непременно ще покажа. Simple Smile

# 1 346
  • Куциндрел
Туристи на залез.
Хеопсовата пирамида, 1920 г.

Как се качваш и слизаш по тъмно на токчета от пирамида???
Това не е пирамидата, а малките постройки, който са били пак като пирамиди, за жените на фараона. Скоро гледах едно предаване за пирамидите и един се качи върху тях много лесно, за да види начина им на строеж, защото върховете им са паднали.

# 1 347
Последният шах на Иран запалил последната си свещ за персийската Нова година - 1978г. През следващата година (1979) революционери, водени от аятолах Хомейни, който живее в Париж, свалят управлението и прекратяват монархията в Иран след 2,500 години.
Кралица Фара Диба също се вижда на тази снимка.

Ирански момичета, 1978 г.

Жена на плажа в Иран преди ислямската революция, 1960 г.

# 1 348
Омнибус, част 2
“Дяволската кола” по варненските улици

Повече тук:
http://ref.blog.libvar.bg/2018/03/29/dyavolskata-kola-po-varnenskite-ulitsi/

# 1 349
niljaniljo
,
мноУ си яка! Откъде ги изкопа?!
Боже, с такъв транспорт какви ли пътища са имали?

Общи условия

Активация на акаунт