Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 782 586
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 7 950
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мерси.
не съм наясно защо българските моряци възхваляват трите победи на адмирал Нелсън, но е интересно като информация.
това е за трите лентички, нали?
а "лигавника" има ли някаква специална символика?

# 7 951
  • Street of Dreams
E не е интересно всичко сами да четем де, дошла съм да разкажете нещо от първа ръка така... Grinning

Не знам защо в моята глава униформите бяха по-качествени, а момчетата по-хубави...
Абе, има нещо особено в мъжете в униформи.

# 7 952
E не е интересно всичко сами да четем де, дошла съм да разкажете нещо от първа ръка така... Grinning
Вчера искахте снимки в униформи, днес да ви говорим....
Смокинга да го приготвям ли ?

# 7 953
По-хубави, ок...

# 7 954
Гладенето на униформите на моряците беше истинско изтезание, особено като се приберат в отпуск и донесат няколко униформи за пране - гладенето отнемаше часове! Имахме няколко моряци в семейството.
Сега питах мъжа ми какво си спомня и той ми даде най-подробна информация. Чак ме ядоса, като се има предвид какви детайли ми възпроизведе отпреди 30+ години, а отпреди 2 часа нищо не успя да запомни от поръчката ми за магазина .....
Та, отпред на холандката трябва да има три ръба навън - един по средата на гърдите и два под лек диагонал, започващи от вътрешния край на пагона и свършващи там, където започват ръбовете на панталона, демек ръбовете на холандката да се сливат с ръбовете на панталона. На гърба - един ръб навътре по средата на гърба. На ръкавите - по два успоредни ръба навън на всеки ръкав, започващи от двата края на пагона и свършващи до галуна /маншета/. На яката - три ръба, два навън и един между тях навътре. Панталоните им бяха много странни - с копчета отстрани на ханша, а не отпред. Токата на панталона се казвала бляк и било много важно да бъде излъскана до блясък, което се правело с паста за зъби или други секретни способи.  Колкото по-дълги били черните лентички на шапката, толкова по-гъзарско било, затова си ги удължавали допълнително. По-смотаните моряци били с десетина сантиметрови, а по-готините /като него Wink/ - с лентички чак под рамене.
ММ веднага ги разконспирира моряците от снимката на Добри, че са екипаж на ветрохода "Калиакра" и не са можели да се изгладят, защото имаче нямало начин да им простят с тези холандки без никакви ръбове.

Ветрохода "Калиакра", строен е 1984г.

Последна редакция: чт, 16 дек 2021, 21:29 от GG_BG

# 7 955
Калиакра беше учебен кораб на Морско училище, екипажът също, често пътуваха и ученици от ТКК-то, GG_BG - респект Simple Smile

# 7 956
  • под тепетата
Още като момиче казах, че няма да се омъжа за човек в униформа. Писнало ми беше да гладя на тате панталона. Ма сега като чета, на моряците е къде-къде по-трудоемко Sweat

# 7 957
Най-красиви са собствените мъже.Само те се грижат, само на тях им пука за жените им.Другото е красота за окото само.

# 7 958
  • Street of Dreams
Еее, Джиджибиджи, мерси ви с мъжа ти за разказа. Колко е била важна дисциплината и презентацията - та нали чрез тях са се демонстрирали храброст и мощ.

Лан, затова сме тук. Да си разказваме, показваме и обсъждаме. Който има с какво да се включи, ок. Ако не - здраве.

# 7 959
Усетих как ви се издигнах в очите, обаче скромно да призная, че подвизите по гладенето бяха дело на майка ми по повод моряшката служба на брат ми. Аз пробвах един-два пъти да ѝ помогна, но резултатът беше само, че "нахраних" доволно целия флот, барабар с правилниците и ритуалите му.
А ММ като моряк не съм го познавала, но покрай него си промених мнението за морските традиции и оцених, че имат и добра страна - мъжът ми до ден днешен сам си глади ризите и панталоните, и то перфектно. Това му е и единственото домакинско задължение (извършвано доброволно) и затова въобще не се натискам да го освобождавам от него.

Сетих се и за моряшките приключения на дядо ми. Служил е в периода 1943 -1946г. Казваше, че три пъти са се клели - на царя, на малкия Симеон /на регентите/ и на социалистическата власт. Като новобранци първо ги учили да плуват, но те се лигавили и не приемали сериозно тренировките. Обаче после излезли в открито море и без да ги питат кой колко се е научил - направо ги хвърлили от борда. За отрицателно време всички се научили да плуват.

# 7 960
Плуването във флота е задължително !
Униформата докато се изглади наистина е кошмар. Глади се през мокра кърпичка. Токата на колана се лъскаше освен с паста за зъби и с дървесни пепел. Който можеше да се добере до полир паста ползваше нея. Обувките винаги трябваше да са чисти и лъснати до блясък, ръбовете остри - муха да кацне трябва да се пореже! Нямаше такова нещо като незашито копче.
Чистотата беше издигната едва ли не в култ. Имаше гърчави неща но много полезни навици останаха.

# 7 961
Някой да намери, сканира и качи малко от някой дневник на моряк, да видим дневната програма на борда, и  излияния колко липсват децата и жената няма да са излишни за цвят

# 7 962
Корабния дневник е съвсем различно нещо от общата представа ! Той е документ ! Моряците не си водят личен дневник, а тефтер и то не всички. В него се записва какво е купено от шипшандъра и на каква цена, какви поръчки има от дома за покупки, пресмятане на валутни курсове, какво е дадено или взето от магазията, резултати от игри на карти/табла, какви лекарства доктора изписал и как трябва да ги взема, някоя друга рецепта за риба, разходи направени в пристанище, пресмятане колко валута е спечелена ....  Нищо романтично, просто тефтер.

# 7 963
Корабния дневник е съвсем различно нещо от общата представа ! Той е документ ! Моряците не си водят личен дневник, а тефтер и то не всички. В него се записва какво е купено от шипшандъра и на каква цена, какви поръчки има от дома за покупки, пресмятане на валутни курсове, какво е дадено или взето от магазията, резултати от игри на карти/табла, какви лекарства доктора изписал и как трябва да ги взема, някоя друга рецепта за риба, разходи направени в пристанище, пресмятане колко валута е спечелена ....  Нищо романтично, просто тефтер.
С две думи-мъжки работи!

# 7 964
Ами .... може да се каже Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт