Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 37 501
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
Аз май съм една от малкото, на които Русев е предписал терапия с НМХ ежедневно. Може би заради Фактор 5 в комбинация с другите екстри. Съвпадна и с мнението на Паскалева. Аз Работя в сферата на клиничните проучвания на лекарства и около мен има доста доктори. Терапията е на 24 часа и няма две мнения по въпроса.

# 151
Здравейте! Имам нужда от съвет от по-опитните от вас Simple Smile

С тромбофилия съм, хетерозигот, но Фактор 5 & Протромбин. На 28 съм, първа бременност, без предишни аборти. В момента съм в 18-та г.с, като съм на терапия от 6-та г.с с клексан 0,4 всяка вечер. Тежа 51 кг (ако е от значение дозировката за кг..).

Пускам хемостаза (д-димер, фибриноген и АРТТ) на 4 седмици, като към момента резултатите са в норма с терапията (спрямо един сайт, който бяхте публикували тук и спрямо реф. ст-ти на Bodimed). Следящият ми АГ сякаш обаче не обръща достатъчно внимание на самите резултати , за него е важно клексана да е всеки ден и да следи кръвопотока.. според него няма и значение колко часа след инжекция ми вземат кръв..
Към момента нямам включен АП, защото според него няма нужда.
Реших за мое спокойствие и за да се чувствам по-добре да запиша час при проф.Паскалева.
Часа ми е чак за 23.10, като до тогава естествено продължавам с тази терапия.
По телефона ми обясниха, че кръв се взема 3,5-4 часа след клексана. Съответно ме накараха да изместя клексана на сутринта към 7, защото часа ми е за 10:45.
Казаха ми поне 10-тина дни по-рано да съм го била все в 7 часа..

Сега въпроса ми е , според вас има ли нужда постепенно да изместя инжекцията от 22:30 на 7 сутринта или директно да пропусна нощната и да бия на сутринта?!
Жената по телефона каза, че не вижда кой знае какъв проблем да забавя с 8-9 часа инжекцията, но все пак искам да попитам някой с опит как би процедирал в такива случаи?! Simple Smile

Другият “проблем” е , че съм на минимална доза утрогестан вагинално - 1 сутрин и 1 вечер. АГ каза, че само , когато е перорално се отразява на съсирването на кръвта и , че с тази малка доза вагинално няма как да повлияе на тромбофилията. Не мога и не искам да го спра на своя глава, защото доскоро лежах в болницата с болки в корема /уж контракции/ и д-ра ми го изписа с цел да предотврати заплашващ аборт, скъсяване на шийка и тн.  , но се чудя трябва ли да го спра преди да ми вземат кръв на 23.10?
АГ каза, че ще ми го спре, но иска до 20-та седмица поне да го приемам .. Simple Smile

Пускали ли сте хемостаза , когато сте били на утрогестан или проф.Паскалева изрично ви е казала да го спрете за изследването?

Извинявям се за дългият пост и благодаря предварително! Simple Smile

# 152
Съншайн, Браво, че си записала час за Паскалева. Следвай указанията.
Утрогестан през уста не се взима повече от една седмица, защото е за вагинално приложение и много натоварва черния дроб.
 Много се извинявам, но темата не е за часовете при д-р Сергидов.

# 153
  • София
Забравих да допълня, че освен тази мутация в EPCR и тромбоцитно-левкоцитните агрегати ми са малко над горна граница. Доц. Русев ми обясни, че засега започваме през ден с Фраксипарин 0.4 и Аспирин протект, даде ми инструкции в случай, че изкървя (вит.К 3 дни по 15капки и спиране на аспирина + да се свържа с него) След 2 седмици и половина пускам изследвания и като излязат резултатите да отида за преоценка на терапията...
Странно ми е, защото моя близка беше на фракси всеки ден, оставам с впечатление от форума , че масово е така.
Като отида при него ще попитам, обяснителен е уж.
Мен отделно един АГ ме предруса с фолиева...и сега нивата ми са толкова високи, че тестовете не ги засичат. Чакам да се поизчисти и ще си продължа с нормална доза от по 1 таблетка на ден (а не 12, както ме накараха да пия!)

# 154
  • София
Sunshine9051,
Спокойно можеш да пропуснеш вечерната и да започнеш да слагаш сутринта.
Това за времето за взимане на кръв е заради изследването на анти-Ха.
Не е нужно да спираш утрогестана.

# 155
Много благодаря!! 😊

По повод терапията през ден - когато бях при Сигридов имаше бременна с такава терапия, назначена от доц. Русев, който й беше обяснил следното: Фраксипарин действа 24 часа, а образуването на тромб се случва за 72 часа. Така ако биеш на всеки 48 часа по една - пак си в safe zone..

Колко е така не знам, но споделям какво ми беше обяснено.

# 156
  • София
Ами не е вярно. Тромб се образува и за минути

# 157
  • София
Нандин, ако изместиш с инжекцията с 5 минути няма да се образува тромб. Стига вече.
Виж, ако нямаш никаква терапия, това е възможно.

Аз имам преписан ежедневно НМХ от Русев.
От Надежда и генетиците, и репродуктивните, отрекоха необходимостта от терапия.
Паскалева за моите мутации също не назначава терапия.
И кво, да се доверя на Паскалева ли?

# 158
  • София
Дели, никой не говори за местене с 5 мин или 5 часа. Ставаше въпрос за терапията през ден и че тромб се образувал за 72часа.

Само, че при теб (учудващо) е назначил терапията всеки ден.

# 159
  • София
Не е само при мен, прочети Сънкис - преди 4-5 поста - също е с ежедневна терапия от Русев.
И не е учудващо, просто вие реагирате избирателно, на никой вече не му се спори.

# 160
Дели,

Не целя да се заяждам. И аз търся логиката и се чудя изобщо има ли такава. Предполагам, че помниш историята ми, но ще я припомня набързо: инвитро, проблеми с кръвотока, изоставащ плод и загуба в 33-та седмица. Ще се опитам да прикача резултатите си от Геника. Доколкото си спомням, ти си с подобни мутации.
Терапията, назначена ми от Русев, е Натаспин през ден и НМХ 0,4 през ден. Когато ходих при него, още не бях изследвала мутацията, свързана с бета-фибриногена. Нямам придобита тромбофилия.
Изпитвам огромни съмнения, че мога да се доверя и да следвам тази терапия, след като по-запознатите от вас казват, че НМХ трябва да се слага всеки ден.

Последна редакция: чт, 03 окт 2019, 11:56 от Arabella34

# 161
  • София
Не е само при мен, прочети Сънкис - преди 4-5 поста - също е с ежедневна терапия от Русев.
И не е учудващо, просто вие реагирате избирателно, на никой вече не му се спори.
Случаи като твоя са изключение, в 99% от случаите, терапията е назначена през ден.
Винаги реагирам на терапия с НМХ през ден! Не виждам кое е избирателното.

# 162
  • София
Нандин, как ще помогнеш на новите момичета като им се караш?

Всички доктори, които коментираме, имат различен подход при назначаване на терапия при мутация в нискорискови фактори. Паскалева не назначава терапия, Русев назначава през ден.

Аз лично смятам че е най-добре при Русев да се ходи преди забременяване, а при бременност да се комбинира читаво АГ с изследвания при Паскалева.

Арабела, съжалявам, но твоето АГ трябва да следи терапията ти след забременяване, да види изоставане и други проблеми. Не разбирам защо виниш Русев за това, той не е АГ и прави консултации преди забременяване, които да ти помогнат докато те поеме АГ.

За съжаление има изключителен недостиг на читави АГ-та и лаборатории, особено в провинцията. Това в комбинация с факта, че на последното ESHRE са приели препоръки изследвания и терапия за тромбофилия да се назначават след 3 последователни загуби на бременност. И Кременски се пъчи с тези препоръки и всички го слушат. Много жени са в безизходица и няма какво друго да направят, освен да се доверят на единственият специалист, който им е обърнал внимание и им е назначил терапия.

# 163
Дели,

Не си ме разбрала - не виня Русев. Ходих при него след загубата. Тази терапия ми я предписа при евентуална бъдеща бременност. Просто се чудя защо на теб е изписал ежедневна терапия, а на мен - през ден, след като, доколкото си спомням, мутациите ни са сходни. Може би има логика, опитвам се да я намеря.

# 164
  • София
Освен мутации има и анамнеза. Възраст, заболявания, фамилна история, други изследвания, симптоми, история на загубите и т.н.
И също така има и финансов фактор, според мен Русев гледа да не те товари излишно с изследвания и терапия. Не всеки може да си позволи терапия за 5-6лв на ден само за инжекции, да не говорим колко трудно се намират.

Общи условия

Активация на акаунт