Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 36 921
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Че какво ти пука как ще го приеме? Аз не съм запозната и не съм се интересувала от този настапин, но защо да "зарежеш питомното, за да гониш дивото"?!
Аз бих заложила на сигурното.

# 346
Скрит текст:
Sweety,

Аз съм със загуба в 8-ми месец след инвитро. Миналата седмица приятелят ми случайно попаднал на предаването по БНТ и доволен, че е намерил подходящ лекар за следене на бременност с тромбофилия, ме накара да го потърся в интернет и да го изгледам.
С изненада установих, че лекарката, говореща за тромбофилията, е д-р Янкова, при която правих БХС на 10.01.2019 г. В документа от изследването ми е посочено, че рискът от изоставане на плода преди 37 г.с. е 1:143, а от преекламсия преди 37 г.с. 1:118. Записано е и че средното артериално налягане в момента на изследването е 68, 167 mmHg, а Ductus venosus PI е 1.30, което е на горна граница. Доколкото знам, този последният показател е свързан с кръвотока. От всичко изброено до тук, смятам, че е било ясно, че има проблем. Вечерта преди БХС прокървих силно и ходих в спешен кабинет. Споделих това с д-р Янкова, която каза, че не вижда нищо притеснително и всичко е наред.
Не се сдържах, намерих някакъв имейл на лекарката в интернет и й писах. Отговор все още нямам.
Около 16та седмица се установи, че бебето изостава. Ходих на три фетални морфологии при друга известна лекарка. Всяка седмица бях на преглед, но така и никой не ми спомена за тромбофилия. Четох някава огромна статия на английски за вътреутробното изоставане на плода и абсолютно никъде не се споменаваше, че причината може да е тромбофилия. Едва след загубата следящото ме АГ се допита до свои колеги и ми каза да пусна изследване за тромбофилия и се установи, че имам генетична такава.
Не съдя и не обвинявам никого. Само се надявам, че лекарите, които ме следяха, ще си направят правилните изводи и ще съветват жени с подобни показатели и на близка до моята възраст (36 г.), особено правили инвитро, за да се сдобият с дете, ще съветват бременните да се изследват за тромбофилия. Нека те сами да правят информиран избор дали да пуснат това изследване.

Мноого тъжно! На моят БХС няма нищо, от това, което си изброила. Има само рискове за синдромите. Нищо повече. Интересно! Кръвта, която се взима при за БХС, независимо в кой град е взета, се изпраща в Майчин дом. Аз дори изследванията си видях в сайта им. Да ме поправи някой, ако греша! Защо на твоето има тези показатели, а на моето не!? От какво зависи? Моето бебе изоставаше още, когато отидох за потвърждаване на бременността! Загубих го в края на 34 г.с.

Деси, и двата БХС, както и две ФМ съм правила при следящия ме лекар, д-р Славов, гр. Плевен. Бях му се доверила напълно за всичко, защото всеки ме убеждаваше, че е най-добрия лекар, на кого мога да попадна! Уви...
Кръв за БХС ми беше взета в Медицинския университет в Плевен и изпратена за изследване в Майчин дом.
Здравейте момичета. До сега не съм писала тук, но няма как да не споделя и аз накратко  моят горчив опит със Славов...
След като още след потвърждаването на бременността ми, ми казаха,че бебето изостава попитах и Славов на ФМ. Думите му бяха - "Изобщо не изостава,всичко е наред."
Резултата - загуба на момиченцето ми в 30та седмица.Крайно тегло-1050...
При прегледите след загубата доктора, при който започнах да се следя ми каза в никакъв случай при следваща бременност да не правя фетални там и че кръвотока изобщо не е гледан, след като видя "изследванията ми".
Предположи,че може да имам тромбофилия и да се изследвам,обаче повече от година след загубата не мога да се пречупя и да отида,колкото и безотговорно да звучи..Мисля обаче да съборя тази стена и скоро да се изследвам.

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 13:33 от AnMary

# 347
I am and I will be, реално стената за която говориш е единствено във твоите представи. Идеално функциониращ организъм не съществува и ти не трябва да се обвиняваш за това. Всички хора си имат своите малки дефекти т.к.  А колкото повече се изследваш и търсиш, толкова повече отклонения ще намираш. Това е факт.
   Най-хубавото обаче, когато знаеш какви отклонения имаш, е това че имаш възможност да вземеш мерки и да регулираш нещата. В този смисъл изследването не е нещо страшно и не е присъда. Познанието е сила.  Peace

# 348
  • София
Мили момичета, може ли мнение по повод терапия/резултати от изследвания?

Доц. Русев ми назначи фракси 0.4 през ден и АП през ден. Ако Д-Димер се повиши над изходната стойност (0.2) да включа и Натаспин Х през ден. Нещо не съм съвсем спокойна с тази терапия... Предния път ми каза, че ако АРТТ се понижи още (беше на долна граница) да започна с фракси 0.4 всеки ден или фракси 0.6 през ден. Имам нарушен кръвоток в лява утеринна артерия, в момента съм в 14+4 и като цяло се чувствам добре.
Изследванията ми от днес са:
Протромбиново време ( PT )/ %/ INR
Профил
% активност по калиб.крива   82.00%    (70 - 130)
INR    1.12     (0.8 - 1.2; Терапевтични граници: 2 - 3.5)
Фибриноген ( Fibrinogen )  4.75 g/l   (2.00 - 4.00)
aРТТ (ККВ)   30.60 s     (26.00 - 38.00)
Д димер ( D-dimer )    0.46 µg/ml   (До 0.50)
Plt ( Трoмбоцити )     304    x10^9/L    (130 - 440)

Тромбоцитите ми са по-високи в сравнение с преди 2 седмици (бях 240), но по-ниски отколкото винаги преди терапията - все са ми били на горна граница.
Според вас трябва ли да се притеснявам в момента? Записах си час за професор Станева за другата седмица, но се чудя дали да не започна на своя глава фракси всеки ден+ да редувам АП и Натаспин...или най-добре да си стоя на фракси през ден, в деня на фраксито Натаспин, а в празния АП? Sad
Имам една ранна загуба, но не мога да се отърва от този ужас, че пак нещо ще се обърка.

# 349
Аг кагво казва по отношение на тоя кръвоток? При положение,  че имаш недобър такъв, за какво ти фракси през ден?
Аз бих слагала всеки ден.
Аз през цялото времи бях всеки ден + ап през ден.

# 350
  • София
при лекарката , при която искам да раждам (дай Боже да стигна дотам!) съм на 20-ти чак, кръвотока го видях, че е влошен след ФМ, т.е с нея не съм се виждала още. Русев знае за нарушението и каза да направя нов доплер, който ще ми е на 5-ти при този, при който правих ФМ. Дотогава чакам. Реално аз нямам и супер доверен АГ, който да познавам....моята излезе в майчинство. Този, който ме следи на ЖК засега не иска да променяме нещо по терапията.
Покрай всичките ми други здравословни проблеми станах спец в коригиране на терапия, изследвания и какво ли оше не....обаче тук съм като в небрано лозе все още.

Доц. Русев ми хареса първоначално, обаче нещо започвам да се чудя дали мога да му имам пълно доверие. При мен мутациите не са от най-опасните, MTHFR и ECPR A2/A3 + фамилна анамнеза за ДВТ. Чичо ми почина преди 3 седмици от внезапна белодробна емболия и мисля, че започвам да се поддавам на паниката.

# 351
Какво да ти кажа. Моят опит е следния, макар и избледнял заради вече 2те години. Спомням си, че имаше разминаване между вижданията на Русев и Сигридов някъде между 8/9 гс, когато пусках първите изследвания.  Аз се доверих на Сигридов,  защото той вижда кръвотока. С Русев не съм правила консултации повече, кагпо и с други аг, защото не исках да се обърквам.
До края почти бях на клексан, а ап до към 24/25 г.с.. имам 2 аборта преди упешната бременност.

Но пък има доста момичета, които упяват с терапия през ден.

# 352
  • София
Какво да ти кажа. Моят опит е следния, макар и избледнял заради вече 2те години. Спомням си, че имаше разминаване между вижданията на Русев и Сигридов някъде между 8/9 гс, когато пусках първите изследвания.  Аз се доверих на Сигридов,  защото той вижда кръвотока. С Русев не съм правила консултации повече, кагпо и с други аг, защото не исках да се обърквам.
До края почти бях на клексан, а ап до към 24/25 г.с.. имам 2 аборта преди упешната бременност.

Но пък има доста момичета, които упяват с терапия през ден.

Знам, че има успели момичета с терапия през ден и такива загубили бебетата си. Изчетох не малко. Мен ме съмнява моята терапия, затова ще отида и при проф.Станева...но чакането за тия часове е ужасяващо. Записват се мнооого напред. Писах тук защото се притесних за изследванията, които направих и потърсих мнение за тях...ако някой е запознат с резултатите. Радвам се, че си успяла и си родила. Надявам се и аз да мога, особено след толкова години ходене по мъките и лекари.

Та ако някой може да каже колко точно притеснителен в покачващ се Д-Димер  ще се радвам да сподели Simple Smile

# 353
Да, не помогнах, но мисълта ми беше да се съобразиш с аг евентуално,  т.к. има наблюдени върху кръвотока.

# 354
И според мен развитието и кръвотока са показателни дали дадена терапия е адекватна.Защо трябва да си мислите,че когато не сме всеки ден на фракси не правим нищо?Аз също съм на терапия през ден и съм почти 7-ми месец,имам само една нискорискова мутация и два аборта.За терапия слушам единствено и само моят АГ,аз също бях много притеснена,защо не си бия фракси всеки ден,но всеки организъм е индивидуален и реагира по различен начин.

# 355
  • София
АГ трябва да е водещ при терапията по време на бременност. Ако си при АГ което не разбира, смени го. Русев е репродуктивен имунолог и неговата терапия е за начална бременност.

И изобщо като са видели при ФМ влошен кръвоток - не ти ли назначиха терапия!

# 356
  • София
АГ трябва да е водещ при терапията по време на бременност. Ако си при АГ което не разбира, смени го. Русев е репродуктивен имунолог и неговата терапия е за начална бременност.

И изобщо като са видели при ФМ влошен кръвоток - не ти ли назначиха терапия!

Искаха да пия АП, като се уточнихме, че съм на АП и фракси каза да се консултирам с този, който ми я е назначил. За бебето нямало риск на този етап. Нещо явно не мога да случа на 'моите' лекари по повод следенето на бременността.

# 357
Много е сложно, когато АГ е по-темпераментен. Моят е така. Предложи ми да редувам АП и натаспин, но няколко дена по-късно, Конова ми прати мейл да почвам АП и Фраксипарин през ден. Аз предпочетох фраксипарина, защото имам 2 хетерозиготи и една хомозиготна мутация + един спонтанен. Та реших да заложа на инжекциите.
Сега не знам как да сервирам на АГ при следващия преглед, че не съм на неговата терапия. Направо ме е страх как ще реагира. Sad
Ако вие имате идеи, споделяйте, че ще ми е в помощ! 😄

# 358
Много е сложно, когато АГ е по-темпераментен. Моят е така. Предложи ми да редувам АП и натаспин, но няколко дена по-късно, Конова ми прати мейл да почвам АП и Фраксипарин през ден. Аз предпочетох фраксипарина, защото имам 2 хетерозиготи и една хомозиготна мутация + един спонтанен. Та реших да заложа на инжекциите.
Сега не знам как да сервирам на АГ при следващия преглед, че не съм на неговата терапия. Направо ме е страх как ще реагира. Sad
Ако вие имате идеи, споделяйте, че ще ми е в помощ! 😄

Аз бих му казала, че съм се консултирала с имунолог, който ми е казал какво да правя. Няма от какво да се страхуваш! Важно е да се чувстваш сигурна в ръцете на лекаря си! Няма място за сърдене в тези отношения между пациент и лекар. Обясняваш му, че се чувстваш по-спокойна така и това е. Не вярвам да реагира кой знае колко зле. Успех! 😀

# 359
Ако въобще му даваш обяснения. А може само да кимаш и да казваш, че.изпълняваш предписанията му. Зависи колко ти се занимава с излишна "драма", ако е многа раним.

Общи условия

Активация на акаунт