Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пушенето при децата

 • 7 313
 • 51
 •   1
Отговори
# 15
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 920
По мое време беше ултра модерно да се пуши- зад училището, в тоалерните, заведенията бяха яко задимени. Не си спомням точната възраст, но едно лято пропушихме ментолови цигари. Никога не съм била страстен пушач, правех го от келешлък и просто, защото беше модерно. Спрях ги окончателно на 20-21 г. Просто не е моето. Но забешязах следното- тези, които пушехме в тоалетните отдавна сме непушачи, а тези, които заклеймяваха цигарите в момента са пушачи до един. Това, разбира се са мои лични наблюдения и не ангажирам никого с тях.
Вярно е, че вече пушенето е демоде, отгоре на всичко цигарите са много по- скъпи от времето, когато ние бяхме ученици.

# 16
 • Мнения: 10 206
Не съм сигурна че сега пушат повече. Бях ученичка в елитна гимназия и в голямото междучасие оставахме два трима души в сградата на училището - непушачите на които всички се подиграваха. Сега има сякаш и много повече непушещи. Единствената разлика която виждам между преди и сега е, че сега често жените пушат вървейки по улицата. Преди 30 години това беше рядкост - жените пушеха в заведение или пък вкъщи.

# 17
 • Мнения: 1 522
Сега вече тийновете не се крият в училище и съответно не е интересно да се пуши. Това за мен обяснява много неща.

# 18
 • Мнения: 3
Пропуших на 17г сравнително късно..😂
Сега съм на 27г.Пушенето при децата винаги е било интересно,някои опитват и не им харесва,втори си пушат стабилно,други си мислят че "пушат"..
Няма някой, който да не знае че е вредно,като цяло според мен не е най-лошото нещо на света.Някои го правят на голяма драма, което е тъпо.Има къде къде по-сериозни и вредни неща.
Не забравяйте, че нашите родители,баби и дядовци са пушили от 3-4 клас(което не е похвално) пък ей ги на по 80г.Мисълта ми е че не е нужно да се преувеличава.
Както казваше дядо :"Ако ти е писано да се удавиш няма да се обесиш.." Wink

# 19
 • Мнения: 42 198
На 16 пропуших. Криех се. 78-ми набор съм, сред връстниците ми повечето бяха пушачи.
Не съм съгласна, че днешните пушат повече, в сравнение с нас са направо миминален %. Дъщеря ми сега ще е 9-ти клас, говорим свободно по въпроса, знам кои от приятелите ѝ пушат, знам и какво пушат, някои са на електронна.
С баща ѝ и двамата сме пушили на тези години, не го считаме за нещо страшно и когато опита ни сподели веднага. Няма причина да се крие, знае мнението ни.
Като родители считам, че сме си свършили работата, от рано е запозната с всички рискове, отдавна сме непушачи, т.е. дали сме и личен пример.
За момента пушенето не я привлича.

# 20
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 2 978
Пропуших на 14. Пушех по малко, делнични дни по 1 цигара, повече когато излизах. Когато станах студентка, започнах да пуша повече. И така до 2ри курс. След това ги спрях. Увеличиха ги драстично.

# 21
 • Мнения: 204
Факт! Пуши се много повече от преди...но не цигари. Те вече са олд скуул. Все повече разхайтени тийнове пушат вейпове, трева, наргилета, juul-ове, че и i-quos-ите на майките си... Не знам кого се опитват да впечатлят по заведенията.... Говорим за 13/14 годишни деца!!! Направо като ги видя ми идва да им откъсна устичките (извинявам се израза, просто отвращението ми е пълно) моята щерка ако я видя такава простотия да върши на такава възраст ще я изгоня от вкъщи! Когато стане на 15/16 е друго нещо, значително ще поотрасне ще иска да пробва, да опита и аз няма да я спра! Но сега.. тотален виц.. те не знаят къде се намират, ама иначе да са от готЕните пушачи...

# 22
 • Мнения: 4
Факт! Пуши се много повече от преди...но не цигари. Те вече са олд скуул. Все повече разхайтени тийнове пушат вейпове, трева, наргилета, juul-ове, че и i-quos-ите на майките си... Не знам кого се опитват да впечатлят по заведенията.... Говорим за 13/14 годишни деца!!! Направо като ги видя ми идва да им откъсна устичките, моята щерка ако я видя такава простотия да върши на такава възраст ще я изгоня от вкъщи! Когато стане на 15/16 е друго нещо, значително ще поотрасне ще иска да пробва, да опита и аз няма да я спра! Но сега.. тотален виц.. те не знаят къде се намират, ама иначе да са от готЕните пушачи...
На колко е дъщеря ти?

# 23
 • Мнения: 204
На 13 години е, има такива приятелки и силно я дърпам към себе си... На такава крехка възраст децата още се развиват.. Абсолютно табу е за мен, как на някои от родителите не им пука и бездайстват тотално...

Последна редакция: нд, 01 сеп 2019, 18:52 от Не се сърди, човече

# 24
 • Azeroth
 • Мнения: 4 468
Аз започнах на 11, като крадях от тези на мама. Тя по едно време се забеляза, че бързо и свършват и ме пита взимала ли си да пушиш викам и не. А какво правех взимах няколко пъти по малко и после ги пушех в къщи когато наште ги няма или пред приятели и се правех на много готина. И така няколко месеца по едно време баща ми и майка ми сериозно ме питат пушиш ли защото миришеш на цигари пак отричам. Те добре тогава и един ден те излизат ама било нарочно да ме издебнат и аз глупачката на терасата хоп с цигарата те се връщат и ме хващат с цигарата и вземи тия шамари от баща ми. Като ме хвана такъв бой ядох тогава изядох най-големият ми бой и то не само за пушенето а защото ги лъжех и то безсрамно. Но повече цигара не запалих.

Какви лицемерни родители. Не разбирам подобни наказания за неща, които самите те правят - и пушат и лъжат (че излизат).

По темата - и аз рано пропуших, но от 4-5 години пуша само електронна с ментолови течности, стандартните аромати на цигари не ми допадат. Доста от връстниците ми също пушеха, някои спряха, други продължиха, не мисля, че сега има някаква огромна разлика. Виждам ги в училището до нас, даже не си правят труда да се крият.
Като цяло си е голяма простотия пушенето, особено като се има предвид, че първите цигари са отвратителни и се иска много тъпа упоритост за да станеш пушач.

# 25
 • Мнения: 5 254
Когато аз бях дете се пушеше много повече. Беше супер модерно и навсякъде виждахме пушещи хора. А децата както знаете са програмирани да копират каквото правят възрастните.
По филмите най-готините персонажи пушеха, по улиците възрастните хора редовно бяха с цигара в ръка. Нямаше никакво табу и се пушеше на затворено, в колата, по влаковете и въобще навсякъде. Във всяко заведение, във всеки ресторант и кафене се пушеше на всяка маса. Учителките ни всяко междучасие бяха в двора с цигара. Майките по площадките също.
Съвсем логично е, че това настройва децата към този модел.

В момента е много лесно да живееш изолиран от цигарите, дори да не полагаш особени усилия за това. Ограниченията за пушене на публични места повлияват най-вече децата, защото моята дъщеря например до сега е живяла буквално без да види някой да пуши около нея. По площадките е забранено и за късмет на местата, които сме посещавали, забраната се е спазвала. Никой от приятелите и познаните ни не пуши, така че хората, с които сме се събирали на гости, на заведения и на съвместни почивки, не са пушили.
По ресторантите, на които сме ходили, също се е спазвала забраната и така на практика дъщеря ми е виждала пушещ човек броени пъти за 12-те си години.
До сега е посещавала училища, които са били само начални и не е имало големи ученици, съответно никой не е пушел, но тази година беше в училище от първи до 12-ти клас и за пръв път се сблъска с пушещи ученици, които обаче не са пушели пред нея, а само са коментирали, че пушат. Нямало е как да го направят в самото училище, защото колкото и българите да сме над всякакви забрани, това е поредното ограничение, което се спазва.
В сравние с моето детство, когато виждах сигурно по един пушач на всеки 5 минути, дъщеря ми вижда по един годишно. Разликата е огромна и съм сигурна, че на много други деца също им се отразява.

Пушенето на трева предполагам идва на малко по-късна възраст. По мое време в пети клас половината ми съученици вече пушеха. Сега не ми се вярва да започват с тревата още от пети клас и дори да има такива, не са чак 50%.

Не че нещо ще ги спре да се правят на интересни когато ги тресне пубертета. Например селфитата от покриви на сгради не са по-безопасни от пушенето. Всяка епоха с проблемите си.

# 26
 • Мнения: 4
Какви лицемерни родители. Не разбирам подобни наказания за неща, които самите те правят - и пушат и лъжат (че излизат).

По темата - и аз рано пропуших, но от 4-5 години пуша само електронна с ментолови течности, стандартните аромати на цигари не ми допадат. Доста от връстниците ми също пушеха, някои спряха, други продължиха, не мисля, че сега има някаква огромна разлика. Виждам ги в училището до нас, даже не си правят труда да се крият.
Като цяло си е голяма простотия пушенето, особено като се има предвид, че първите цигари са отвратителни и се иска много тъпа упоритост за да станеш пушач.

Те мойте родители са ме били и за по-малка неща. С една дума си отнасях боя редовно и от двамата макар, че да си призная не е бил без причина.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 20:59 от Не се сърди, човече

# 27
 • Мнения: 126
Пропуших на 14. На 27 ги спрях от раз. Пушех по кутия на ден. Около мен никой не пуши. Надявам се и децата ми да не се научат. Нямам наблюдения дали сега се пуши повече от преди.

# 28
 • Мнения: 204
Аз съм 80-ти набор. По мое време се пушеше страшно много. В гимназията може би 75% от съучениците ми пушеха. Аз пропуших много късно - на 21 г., но не съм била страстен пушач. Между 28 и 32 г. възраст пушех най-много - стигах 1 кутия на ден, но от най-слабите цигари /пушех бяла Карелия/. След това, като забременях и родих имах непоносимост към силните миризми и спрях окончателно цигарите. Сега не пуша, но ми прави впечатление, че като че ли повечето хора също не пушат. Пушачите стават малцинство.
Имам няколко приятелки пушачи, при едната от които много ме дразни остатъчната миризма. Не знам колко често тази жена се къпе и си пере дрехите, обаче в някои случаи, особено зимата в затворени помещения, оставя след себе си много неприятна миризма, като скункс е.

# 29
 • Мнения: 5 254
Е, то не може да се къпе и пере след всяка цигара. Това са едно 20 пъти на ден.

Общи условия

Активация на акаунт