План-прием утвърден! ОСМИ клас е пред мен.

• 49 110
  • 725
  •   1
Отговори
# 240
Аз още веднъж искам да подчертая, че постът ми не беше нападателен и обвинителен, просто разсъждения върху казуса и опит да разбера. Точно защото темата е за съпричастност и помощ и много хора тук отделят от времето си, за да са полезни! Но явно Skulpture просто споделя и следва твърдо собствените си убеждения и виждания без да търси мнения и съвети. Няма лошо, темата е и за това, не е задължителен диалог, можеш и просто да си излееш емоциите, или както аз в случая - да изкажа мнение след като си направих изводи от прочетеното (признавам, че крайните й изказвания за определени гимназии ме провокираха и уязвиха да го направя). Вярвам, че иска и смята, че прави най-доброто за детето си! Успех!

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 09:56 от Сиси ♥♥

# 241
Е, момичета, детето не иска езикова. За това рискувахме за НПМГ. Не го смятам за елитно, втори ешалон на СМГ. Месец след матурите, когато излязоха резултатите от изследванията, стана ясно, че по време на изпитите изобщо не е била добра форма. Учудващо е, че и този бал сформира. Можеше да е по-зле.

# 242
  • София
НПМГ е единственото училище, което написа черно на бяло, че ученик, който не е предоставил оригинал на свидетелството, не е включен в класирането. Инициалите на приетите на четвърто класиране там не съвпадат с тези на приетите в ТУЕС. Силно се съмнявам да се освободи място в НПМГ. Не и по линия на ТУЕС. Ако някой е теглил документи от НПМГ, вече трябваше да е обявено свободно място.
Това наистина беше похвално и се чудя дали е било директно казано от родителите, че не разполгат в момента с оригинал (но тогава няма логика въобще да им приемат документите) или по-скоро си е било цветно копие и те са си направили проверките. И тук идва въпросът, който ме занимава от известно време - имат ли те (у-щата) достъп до електронната система за прием и могат ли да проверят статута на всеки входящ номер, който подаде документи при тях на този етап. Докато бяхме на почивка (моренце, йее, най-накрая след това дългооо лято Grinning) получих отговор от РУО София на изпратеното ми заявление по ЗДОИ. Бях поискала да ми напишат статута на 9 вх. номера към съответна дата след трето класиране. Отговорът гласи:
"Информацията в системата за държавен план-прием след 7 клас е относно това къде са класирани учениците. Записването и отписването на учениците след трето класиране не е централизирано и РУО - София-град няма актуален статут към 9.08.2019 г. на учениците, кандидатствали на територията на област София-град."

Ако те нямат, кой да има? И защо тази система да не се използва и след 3то класиране ? Въобще признавам си отговорът им ме изненада  - много меко казано...
Но не ме е отказал да им пиша по повод ползването на цветни копия вместо оригинали. Изчаквам още отговори по ЗДОИ, въпреки че ме съмнява, че СМГ ще допълнят отговора си, нямам все още и от ТУЕС - 14 дена минаха, но нямам представа кога и дали са регистрирали заявлението. Вчера им писах, за да знам от кога тече срока. Писах също и до 73то, защото и от тях нямах и искам да споделя искреното си възхищение от последвалата реакция.
Обади ми се лично директорът. Оказа се, че ми е отговорил съвсем в срок, но писмото е отишло в спама. Обясни ми някои детайли и по телефона, че малко странно ми бяха сканирали страниците. Предложи ми дори, ако искам да мина на място да прегледам регистрите на записаните. Изключително културен и любезен. Имахме наистина интересен разговор в посока защо и как се случват 4т, 5то и т.н. класиране. Пожела ни успех с идеята за постигане на някакви ясни и единни правила за в бъдеще. AniK и всички други с деца там, мисля, че ще сте големи късметлии. Simple Smile
Sculpture, не вярвам някой да се отпише на този етап вече от НПМГ, но дано намерите решение и имате късмет да се прехвърлите следваща година. При тях е редовна практика да обявяват на сайта си свободни места за по-горните класове. Дано имат късмет всички желаещи за там.
Galia_mi, не мисля, че можеш да кажеш, че не са силни математици там. На първо класиране имаше и в двете паралелки по 3-4 деца с бал стигащ им за СМГ, но избрали просто НПМГ. Ако се разгледат максималните балове от класиранията се вижда, че картината е многолика.
NStaneva, чудесно попадение. Grinning

# 243
Ами... На практика допълването на паралелките до максималния брой ученици се извършва до 10. септември, а резултатите от него се обявяват в училището и в регионалното управление на образованието до 11.  септември. Най-вероятно повечето, ако не всички училища ще изчакат крайния срок, за да са сигурни, че при тях няма да има повече размествания.
Все пак е добре, че пуснаха междинна справка за свободните места към втори септември, макар да не ми се струва изчерпателна.

# 244
  • Sofia
Jiema, в системата моят син си стои записан в 35-то след второ класиране. Може би и вие сте със статута след трето класиране. Оттам нататък явно нейното предназначение се изчерпва.
anelim13 се загуби. Тя се беше захванала с разнищването на 4-то класиране в СМГ. Аз днес ще спретна своето писмо до МОН.
От това, което бях чела, от това, което се случи, от някои косвени факти, а и от впечатленията на ММ по време на 4-то класиране в 73-то, много харесахме директора. Искрено му желая дълги години да води училището към успехи и да остане коректен и честен в работата си!

# 245
  • София
Galia_mi, животът се живее по-лесно, когато откриваш хубавите страни на постигнатото и на това, което имаш, без да е нужно да се убеждаваш, че това което не си постигнал е непременно лошо! Wink
Skulpture, училището от втори ешалон, което няма нищо общо със СМГ като дух и визия, изпраща и посреща деца с медали от международни олимпиади и състезания. Дай, Боже, всекиму такъв втори ешалон! Nerd

# 246
  • В средата на времето
Предполагам, че не е много сложно да доработят системата така, че  да обхване цялата кампания , до 15.09 чак. Надявам се да продължат да я усъвършенстват, защото може да бъде страшно улесняваща и двете страни в процеса на кандидатстване.

# 247
Здравейте,

При положение, че се освободи място в дадено училище към днешна дата, как трябва да процедира ръководството - да го обяви на ново класиране или ще попълнят мястото от резервите, подали заявления на последното класиране ( някъде през август)?

Би трябвало да го обявят, но истината е, че само можем да гадаем... За кое училище става въпрос?

Вчера драмата свърши и за нас.....обадиха ми се, че е приет и да Ви кажа, направо тръпки ме побиха, след тия 2 месеца мислене, умуване, пресмятане на балове, таблици, от едната крайност "няма да рискуваме" до другата "риск печели-риск губи", обсъждане на варианти б, в, г, д и т.н. и т.н.....Направо не знам как да Ви го опиша, само тези, които преминаха през това могат да разберат.

Синът искаше още отначало да го приемат в НФСГ в паралелките с дуална форма на обучение, на първо класиране не му стигнаха няколко точки, на 2ро само 1 точица. Кацна в 30то у-ще на 1во класиране, на 2ро пак там. На 3то не подадохме документи за НФСГ, защото преценихме, че баловете за приемане ще се вдигнат, както и се получи (харесвахме и 30то, но все пак НФСГ беше неговото желание). Обявяването от НФСГ 4то класиране за 04.09. ни даде надежда, че през август всички останали училища, към които имат мераци деца с по-високи балове ще обявят 4то класиране и ще оберат съответните деца с по-високи балове...и вероятно ще се освободят места в НФСГ. Така и се получи, имаше 6 места за вчерашното класиране, което беше от 8.30 до 12.00 часа. Аз стоях пред гимназията в чудене какво да правя и евентуално да подразбера от комисията с какъв бал са подадените заявления до към 11 часа например, за да решим дали да рискуваме или не, но комисията мълчеше като партизанин на разпит. Съпругата стоеше пред 30то и чакаше, чакаше...да изтегли скорострелно документите и да прелети през София, ако решим да рискуваме. В крайна сметка в 11.10 решихме, че се хвърляме в огъня, пък каквото сабя покаже. Изтегли документите (женицата в 30то и е скъсала нервичките, като първо объркала дипломата с тази на друго дете, после не можела да намери дипломата на синковеца, а накрая за капак я карала да попълва една молба, втора и т.н.), прелетя през София и в 11.50 успешно подадохме заявлението. После 2 часа чакане и....дойде позвъняването. Даже го приеха и в специалността, която искаше… да кажа, че съм мега радостен, ще е малко...

Та така, уважаеми майки и бащи, драмата свърши и за нас...

Аз ще се постарая синковеца добре да разбере и осъзнае този урок от живота и надявам се да си извлече съответните поуки от него.

П.п. Освободеното място е в 30то СУ Братя Миладинови, профил Икономическо развитие с АЕ. На съпругата ми са казали, че няма да пускат освободеното място на ново класиране, а ще канят от резервите на предното класиране, та затова ми беше и питането тук. Което беше и допълнителен риск за нас, защото нямаше да можем да се върнем там.

18-19 човека подадохме заявления в НФСГ, искрено се надявам некласираните деца да намерят тяхното място!   

# 248
Предполагам, че не е много сложно да доработят системата така, че  да обхване цялата кампания , до 15.09 чак. Надявам се да продължат да я усъвършенстват, защото може да бъде страшно улесняваща и двете страни в процеса на кандидатстване.
                  Защо трябва да я доработват ,като много по-лесно е да работи така,както работеше след първо класиране.Обявяват прием - доволните се записват,недоволните - подават заявление за продължаване на участието и така до последните единични бройки.Първо - длъжни да публикуват свободните места ,второ - участие в класиране - на всички желаещи ,подали заявление и трето - няма тичане с оргинали,копия и съмнения за далаверки и четвърто - не на последно място - не рискуваш мястото,което вече си извоювал..

# 249
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Ceco1 Честито и на вас! Попътен вятър на момчето ти в най-желаното училище!

# 250
Ceco1, искрено се радвам!! Чудесно е, че споделяш така подробно! Екшън си е било! Успех!! Много ме изненада големият брой деца, подали с вас..

# 251
Ceco1, честито ! Попътен вятър и ползотворни 5 години!
Наистина много дълго класиране! До 10-ти вече трябва да приключва, ами късмет на незаписалите се!
На 11-ти предстои родителската среща във ФЕГ, очаквам я с голямо нетърпение, ще разберем преподавателите по език, учителите, предполагам, че програмата на децата ще се разбере след като започнат училище. За сега зная, че са на блокове и ще свършват най-късно в 18 и 50, което е добре. Синът ми в НПМГ приключва обикновено в 19,30 , но вторият срок този час 7,30 сутринта е убийствен просто. Моята девойка каквато е бавна и спокойна и както ще трябва да пътува минимум 1 час ще е трудно. Мисля си, че дори едно почване в 8,00 часа е много по-човешко. По-нормално ми е вечер ако трябва да свършат 30 минути по-късно.

# 252
  • София
Ceco1, браво! В началото на разказа ти ми се струваше не голям риска, но като прочетох за това, че е нямало как да се върнете в 30-то, за кандидатите 3 пъти повече от местата и за "прелитането" на жена ти в последния момент...бррр инфарктно преживяване...заслужава си поливането.

Мами (и татковци) аз чета "Дон Кихот" Simple Smile Споменах преди, че съм го чела само в ученически години и ми се стори безкрайно скучно произведение. Сега за една вечер изчетох първата третина, после отгърнах на последната глава, после прочетох предговора и накрая и рецензията в ученическото издание. Ами хем съм разочарована, че преди 30 години са ми внушавали идея абсолютно противоположна на целта на Сервантес, хем съм въодушевена, че не е безмислено величано произведение. Сега давам зор на наборката да го чете и тя този "Дон Кихот", и да си обсъждам с някого. Тя разбира се ме гледа с досада и презрително Joy

# 253
  • В средата на времето
Ceco1, браво на вас! След така описаното преживяване, много се радвам, че сте успели! Още повече, че детето ще учи в желаното училище и паралелка. Много успехи му пожелавам и попътен вятър! Simple Smile

Защо трябва да я доработват ,като много по-лесно е да работи така,както работеше

Използвах "доработил", защото не знам какви са зададените към момента възможности на системата. Възможно е да има нужда от допълнителни настройки и надстройки, а възможно е и да може да извърши всичко, което ти си написала. Дори да направят само това - във всеки един момент информацията за статута на децата в нея да бъде актуална, ще бъде огромен плюс.

# 254
Ceco1, честито!
Много вълнуващ разказ, какво обаче ви е било вчера на вас, не знам...Страхотен екшън и риск, едновременно.
Представям ми как сте се почувствали като са ви се обадили, че приемат детето Simple Smile
Много успехи в новото училище му желая!

Общи условия

Активация на акаунт