План-прием утвърден! ОСМИ клас е пред мен.

• 49 049
  • 725
  •   1
Отговори
# 465
Дидева, интересно ми е, какво се случва законово с дете, което не е записано никъде до 15 септември! Имаш ли инфо?

# 466
Има Механизъм за обхват. Ако някой се интересува, може да прегледа документацията, свързана с него.
Конкретния случай смятам или за нереален, или за безотговорен. Вече писах защо. В тази връзка имам дежа вю, че след N на брой дни ще ни информират, че лелеяният прием в НПМГ СХН по чудо се е състоял. Извинявам се, ако звуча грубо, но така виждам нещата.

# 467
  • София
Според мен този случай е безотговорен.

# 468
Няма базик, на границата на нервна криза съм. Заболяването ни е толкова рядко, че изобщо не е включено в списъка. Освен това срокът бил 5.05, а тя го отключи на 15ти, мхи, за догодина ще сме ок

!?!

# 469
  • София
А според мен - нереален, извинявам се за откровеността.  Мноооого са децата, които не са приети там, където искат. Къде заради принципни пропуски и оттам нисък бал, къде заради кофти късмет и глупави грешки. Недоволстовото им е на ниво мърморене пред мама и татко, че не искат да учат "това". Но искат, не искат - записани са някъде.

# 470
От доста време се опитвам да си изградя реалистична представа за разисквания в последните, и не само, страници случай. Честно казано, емпатичната ми природа желае той да е нереален и да, нека не звучи цинично, но - надявам се да е такъв. От друга страна, светът е толкова шарен и ми го доказва толкова често, всеки ден, че си мисля, че може и да е истина. Ако е така, мисля си, че процесът на разплитане на тази ситуация трябва да започне от родителя. И да ви пожелаваме успех, и да стискаме палци, мисля, че за всички, а вече и за вас, е ясно, че към тази дата чудо няма как да стане. Погледнете реално ситуацията, вижте къде има свободни места и вземете решение за себе си. Да, в тази ситуация трябва вие да вземете решение, да се аргументирате пред себе си като родител, като вземете предвид и здравословното състояние на детето. Когато вие имате аргументиран избор, много по-лесно е да убедите детето, което в момента е в нелека ситуация. Няма как процесът да е друг, това е моето мнение.
А ако все пак участваме в някакъв социален експеримент, надявам се вече да имате достатъчен материал за завършването му.
И в двата случая желая успех.
И да завърша с това, че най-вече се надявам детето да е добре. Наистина и искрено.

# 471
Sculpture, според мен трябва да се наложите над детето и да я запишете на най-приемливото за вас място. Ако сте твърди и отстоявате, че това е най-добрият вариант за момента, в крайна сметка ще се кротне. Може да я успокоите, че нищо не е окончателно и впоследствие, ако все още желае, би могла да се премести. А съществува и варианта допълнителни занимания/школи/частни уроци по предметите,които я интересуват.
Може би искате максимално да се съобразите с детето и да не му противоречите, за да не усложнявате здравословното й състояние, но ми се струва, че ситуацията ви просто плаче за категорично решение, което да сложи край на напрежението. И точно вие, родителите, сте тези, които трябва да вземете това решение. Не детето, още повече щом има такива емоционални кризи. Всяко дете има нужда най-вече от спокойствие и стабилност. Все още са недостатъчно зрели, за да могат сами да преценяват кое им е най-важно в конкретния момент. Осигурете й спокойствие с категорично решение , това ще помогне и за здравето й. Амбициите ги оставете за по-нататък, децата имат още много време пред себе си да променят нагласите и предпочитанията си.
С най-добри чуства, от сърце, и с пожелания скоро да се успокоите на всички фронтове Flowers Hibiscus

# 472
Някой по-назад потвърди, че случаят е реален. Според мен, доста от децата са силно неориентирани. Моето го убедих в движение в три различни посоки и тя във времето много си ги харесваше. Вадиш плюсовете и минусите на вариантите и се обесняват на детето. НПМГ като транспорт ви е почти толкова неудобно, колкото 125-то. И за двете сте с метрото, или от НДК, или от стадиона Васил Левски. Явно сте ни съседи, моята девойка прежали НПМГ, заради пътуването.

# 473
Виждам, разгорели са се страстите около случая на Скулптурата. Специфичен е,  спор няма и става дума за детенце и здравословното му състояние и сложната ситуация на родителите. Поне според поднесената информация. Дали ситуацията е реална няма да съдя, свят пъстър. Ами ако е? Нали споделяме и си помагаме. Правим го и в момента и за този случай.
Освен сериозен и рядък здравословен проблем, детето има и психически такъв. Надявам се е консултирано от психиатър, за да е на антидепресанти. Трябва да се консултира и в този аспект, вкл. и с психолог  - как точно се реагира в тази ситуация. И според мен налагането на решение на тази възраст в конкретния случай ще е по-скоро полезно. Ще се изградят рамки, правила, изисквания и детето ще се освободи от необходимостта само да поеме  тежестта на решението в това състояние. Предлагат се ЧУ, но не знаем родителите могат ли да си позволят 4-5К евро годишно. В такъв случай се записвате, където са останали места макс близо до желаното. Доскоро имаше места в 119-то в Природни. Даже аз замалко се изкуших, защото и нашият искаше НПМГ, но се отказах доволен от крайния ни избор.
Та така, записвате го и детето тръгва на училище. Ако не иска се работи с психолог и тук вече от дневна форма на обучение може да се премине на самостоятелна или индивидуална по здравословни причини, което също може да е вариант. Както и безброй извънкласни занимания по любими предмети.
Никое училище в България, никое в нашата образователна система не си струва подобни драми и усилия. Никое не може да гарантира каквото и да е бъдеще само по себе си без усилията на детето, което шейсет пъти до края на образованието ще си смени концепцията и накрая най-вероятно няма да работи по завършената специалност.
Та желая повече кураж, решителност и мъдрост и успокояване на детето преди всичко, което минава през спокойствието на родителите и нещата ще се наредят.

# 474
До края на годината ще пуснат третата линия на метрото и ще имате удобен транспорт за 125-то. Изпуснали сте много приемливи варианти.

# 475
  • Sofia
И нашата родителска среща мина. Аз си тръгнах доволно стресната, хем си знаех предврително, че класната е строга и че го чака мноооого учене Grin Хареса ми всичко в училището - да идва 16-ти и да отпочваме Smile

За другото по-горе - не че съм се съмнявала, но отново се възхищавам колко мили и съпричастни хора са се събрали в темата Revolving Hearts

# 476
За другото по-горе - не че съм се съмнявала, но отново се възхищавам колко мили и съпричастни хора са се събрали в темата Revolving Hearts
Хей, и погълнати от новите си социуми, да не се разбягате? Деветокласната тема по едно време почти умря. Моля ви, останете на линия - същите, първите и последните. Пришълците около кандидатстването отпаднаха. Останахме онези, които, ако животът ни срещне, ще си помахаме, но по-важното, ще си подадем ръка!

# 477
  • София
[quote author=Шарлот
Хей, и погълнати от новите си социуми, да не се разбягате? Деветокласната тема по едно време почти умря. Моля ви, останете на линия - същите, първите и последните. Пришълците около кандидатстването отпаднаха. Останахме онези, които, ако животът ни срещне, ще си помахаме, но по-важното, ще си подадем ръка!
[/quote]
Точно подобни неща си мисля от няколко дни. Не ми се иска да се разпада групата. Ще се радвам ако пишем и тук, защото, независимо от езиците, които учат децата ни и от задачите, които решават, тийн-проблемите и казусите са много сходни и е хубаво да има къде да попиташ, изкажеш мнение или да получиш съвет от сродни души. Та, дано да я има групата.

# 478
  • София
Аз съм на линия, макар и по- късно включила се.
Казусът на Скулптур , ми е малко неясен. Не мога да си представя” тя, той , не иска, няма да ходи, отказва” и прочие откази за училища, при ограничен брой места към днешна дата. А на всичкото отгоре да чакаш да се освободи място в НПМГ. Колко трябва да си нездравомислещ, за да го направиш? Ами ако всички чакахме СМГ, немските, испанските и други желани училища с висок и непостигнат бал?

# 479
Ами, аз съм от пришълците, но ви следя и се включвам понякога. Ето вчера се видяхме с АниК: в един клас сме... и аз съм с начално положително мнение, и от учители, и от родители, а и това, че Директорът мина да се представи и да поговари с нас ме изненада приятно. Дано и децата да се харесат и стиковат. А че ученето ще е яко то си беше ясно... Шарлот, още веднъж късмет в петък 13ти!

Общи условия

Активация на акаунт