Фентъзи и фантастика – тема 18

• 21 591
  • 704
  •   1
Отговори
# 525
Лорд Сняг, кой е тайния отстъпник не разбрах. Кажи името Grinning

А Сюан Санче защо не си я показал?

# 526
Хийт Леджър не почина ли?
Това и е отбор мечта,

# 527
  • България
Хийт Леджър не почина ли?
Почина, специално заради него съм направила забележката, че включвам и починал актьор.

Лорд Сняг, това би бил моят избор, твоят очевидно е много различен.
Няма абсолютно никакъв начин да обвържа Моарейн с грозни старци.
В последните продукции подменят пол и раса, а аз едни грозни мустаци ли няма да обръсна. Joy

# 528
  • Майничка
Абе, целият клан Скарсгаард бих натаманила в кастинга, като начало. Густаф като Ранд. И Бьорк като Сюан Санче.

# 529
Аааа, имаше една сцена където Мат иска да се обзаложи с Том, че ако изгуби облога ще си обръсне мустаците и той не дава. Том много си държи на мустаците. Да, очевидно ни е много различен каста. Дори Елейн харесва мустаците на Том. Те го правят някак...достолепен. Дали са грозни е въпрос на гледна точка. И Нинив по едно място се чуди, какво точно е правила младата Мургейз с Том Мерлин, но си казва, че вкусът на жените за мъже е различен.

Елора тайният отстъпник е:

Скрит текст:
Ама да не кажете, че не съм ви предупредил!
Скрит текст:
Последно предупреждение!
Скрит текст:
Лъжедракона Мазрим Таим, известен още като Отстъпника М'хаил. Той е нов-новеничък  Отстъпник, а и действа под прикритие

Елора Санче не съм я показал, защото и двете картинки на Сюан са много спойлерни. Пускам ги специално за теб:

картинка номер 1 на Сюан Санче
Скрит текст:
- Сюан женена за Брин
Картинка номер 2 на СС  
Скрит текст:
- Сюан с бельото на Брин

Коя ругатня/клетва намирате за няй -яка

Кръв и пепел! (Мат Каутон)
Майчино мляко в чаша да пиеш! (Биргит)
Ушите на Номрад! (Биргит)

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 20:46 от Лорд Сняг

# 530
  • Бургас
Майчино мляко в чаша да пиеш! Simple Smile

Точно днес пак ги прочетох/за втори път/.Само "Нова пролет" четох веднъж.

# 531
Мерси.
За отстъпника
Скрит текст:
Мислех, че отстъпниците са всички тези, които са затворени с Тъмния и са по на няколко хиляди години.
На 9-тата книга съм още.

# 532
Eлора, нямаш грижи.
Отстъпниците в началотоса били повече от сто.
Скрит текст:
Самаил има един "връзвач",който е като Клетвената палка и вместо 3 им цифрата 113 на себе си. Подозирам, че толкова са били Отстъпниците. Накря обаче са останали само 13. Някои от тях са впечатани много близко до Тъмния (Демандред, Семирага), други са били по-навън когато са сложени печатите (Ишмаил, Ланфеар ). Тези които са най-близо имат предимството първи да атакуват Ранд, а тези които са последни - че се отървават от конкуренция.
Но има и нови Отстъпници, както и нови Властелини на Бурята.

Да и аз си мисля, ча "Майчино мляко от чаш да пиеш" е най-яката клетва. Навремето Йехова категорично е забранил във Второзаконие да пиеш майчино мляко от чаша, за да не секне млякото н жените.
"Кръв и Пепел," на Мат също е яко, но при него това май нещо средно междо Гръм и мълнии! и  Да----майката !
А "ушите на Номрад" е толкова старо, че даже Мат не го е чувал - представяте ли си? Значи тоя Номрад е бил някой преди хиляди години! Или пък просто поредният грозен мъж, когото Биргит е харесала (Биргит харесва грозни мъже) в някой предишен живот!
Най-странната молитва която чух пък бе "Милостта на Веяча" !(Ноал)

Има един страхотен текст, когато Мат  и Биргит са разтревожени за Елейн и се напредварват кой ще излезе с по-голяма ругатня.

"Биргит стоеше на прага, Мат бе някъде зад нея. Беше излязъл за прегледа на Мелфейн, но иначе се въртеше около Елейн почти толкова загрижен за нея като Биргит. Човек нямаше да разбере колко са загрижени и двамата от начина, по който си говореха обаче — непрекъснато се ругаеха и всеки се опитваше да затапи другия. Елейн даже беше научила няколко нови ругатни. Кой да знае, че и стоножките ги правят онези неща?" Joy

Среднощни кули - Да дадеш отпор!

Що отнася до героини от Колелото любими са ми Биргит и (донякъде) Елейн - много е щура. Егвийн я харесвах в началото, но от един момент се взе за голяма боска и спря да ми е симпатична. Най ме дразнят Нинив и Кацуан.
А най-рязко съм променил мнението си за  Моарейн   и Верин - от силно отрицателно  към  силно положително .
Сред мъжете един от любимите ми герои е Мат  - просто е голям мошеник, щурак и авантюрист - но той не се разгръща като потенциал чак до края на 10 книга. За сметка на това 11,12,13,14 книга  става толков възлов герой че даже засенчва Ранд, а това е трудно.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 21:54 от Лорд Сняг

# 533
Преди години бях стигнала до Кръстопътища по здрач. Нямаше повече книги.
Затова сега почнах отначало.
Малко мудно ми върви четенето. Ама ще ги прочета.

# 534
Аз за една година прочетох първите през 2007 прочетох първите 7 ктниги (нямах много работа тогава), после през 2008 още 4-5,, после забавих темото и четях само по книг на година, а през 2013 като излезе последната в мига в който издадоха Спомен за светлина я награбих и 16 часа съм  я чел без прекъсване_(не включвам времето за ядене, спане и ходене по нужда, а само чистото време)...

Цял ден минава - чета я
Лягам в леглото - чета я
Отивам на работа - нося си книгата и през почивката я чета.

16 часа. Само за Властелинът ми отидоха 13 часа. Последните две книги (13,14) са СУПЕР! Често си ги прочитам отново.
За сравнение в 7-11 за мен не се случва нищо интересно, доста е раздуто там.

# 535
Аз на работа нямам почивка. Имам време само за 3-4 цигари. Обядвам на бюрото си Grinning

# 536
Eeee, това е лошо. На мен почивката ми е 1 час, при 8 часов ден, точно колкото да хапна(някой може до стола да се отбие, аз обикновено на пицария отивам). Само че в него дено аз си носех кроасани, изядох ги за 5 минути и употребих този 1 час за четене. (като се криех да не ме види някой за какво ми отива почивката и шом чуех стъпки изтръпвах.)

Както и да - някои книги са скучни (7-11) там почти нищо не става, пък последните две направо "кипят". Кто цяло смятам "Колелото" за една от най-добрите поредици, макар да си им недостатъци

Плюсове

-огромна мащабност на поредицата (бие дори Малазана, Черният Отряд и Мечът на истината като брой книги)
-повечето персонаж не са черно-бели, а  "сиви"
-богати описания на  вселена
-страхотни битки, особено Последната битка.

минуси

-голяма част от  женските персонажи (които са преобладаващи) се държат супер неадекватно.
- Липсата на Речник за имена определено е минус. В  шеста книга (примерно) се появя Айез Седай която да речем се казва .....Кет.  споменават я два пъти. В Седма  и осма я няма. В девета има женски персонаж на име Кейт, упомената веднъж и сега се чудиш същата ли е, грешка на преводача ли е, друга ли е? Ситуацията е примерна, с примерни имена, но мисля, че ме разбрахте.  Настоятелно ви съветвам да си водите бележки, за имената на по-маловажните героини. В последната 14 книга бе упомената с две изречения някаква Тина, дето очевидно трябваше да съм я срещал някъде в поредицата, но да ме убие Господ, ако помня кога  и къде.

- огромен минус, е че много от  второстепенните линии "забиват" в нищото. Два примера -
Скрит текст:
Лиандрин и Галина.
За тези които сега почват няма обяснявам, за да не спойля.

Като цяло това е много значим поредица, но и тя си им недостатъци

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 11:12 от Лорд Сняг

# 537
Лиандрин
Скрит текст:
беше  от черната аджа, нали?
Всъщност с нея така и не помня какво се случи последно. Поне до Кръстопътища по здрач.
Тъй като обичам спойлери и попрочетох, че Егвийн става Амирилин, а Елайда ако не се лъжа е окаишена Grinning
Нямам търпение да стигна до този момент.
Честно казано някои неща от сюжета са ми скучни и затова ми върви тегаво.
За Сюан и Гарет ми е много мъчно.
Не знаех и за Вирна. Но винаги съм я харесвала. Нямам търпение и до този момент да стигна. Направила го е с цел.
Как се е опазила да не я разкрият не знам, как е опазила ума си. Абе голяма работа е тази Вирна, голяма.
А може ли да ме спойлираш със
Скрит текст:
сеанчаните какво става накрая? Щото много ме дразнят като окаишват така жени Grinning

# 538
Eлора, Вирна в Колелото няма. Бъркаш се с Мечът на истината, там има Вирна. В коленото има Верин.

Мраколюбците
Скрит текст:
никой не им промива съзнанието, те просто се отдават Сянката, защото вярват, че ще бъдат възнаградени ако Тъмния спечели. Отстъпниците ги нямат Мраколюбците за нищо. ОТстъпниците ако приемеш, че са паднали ангели, а Шейтан/Тъмния - Сатана, то Мраколюбците са просто зли хора.

Сеанчанската императрица  
Скрит текст:
се жени за Мат, той става принц -консорт/Принц на Гарваните на Сеанчан и шеф на Смъртната стража. ОСвен това става  и Върховен Маршал по време на Последната битка (не му дават тази титла, но  в Последната битка ръководи  накуп всички армии  - Айез Сейдай, сеанчанци, андорци и пр. ). Сеанчанците задържат завладяното от тях, но поемат задължение да не нападат нови територии. Сключени са редица задължения по отношения на окаишените - например Егвийн да е даде право на всеки които иска да бъде окаишен, а сеанчанците да пускат хора, които са окаишени и желаят да напуснат. Сеанчанското управление съвсем не се оказва толкова лошо, по скоро различно.

Лиандрин
Скрит текст:
е наглед, червена, а всъщност шефка на 12 черни.. Накрая ставане дамане на Сурот, но Сурот на свой ред е направена дамане, а имуществото й е раздадено на други хора от Тююн.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 16:52 от Лорд Сняг

# 539
Да де, Верин, не Вирна hahaha   
Скрит текст:
Не съм стигнала до този момент, когато разкрива, че е черна и че е станала такава за да разкрие всички от Черната Аджа.
Жалко че умира.

Общи условия

Активация на акаунт