Stonewalling

• 8 372
  • 195
  •   1
Отговори
# 75
Кафе с канела,  и аз имах упорит опит за справяне с такъв елемент (прилагащ системен stonewalling) и накрая стигнах до единствен изход  - дистанциране. Не е никак здравословно да си около такъв човек. И най-искрената и всеотдайна любов на света не може да му помогне, за да се осъзнае и да спре. Сега като е невъзможно мен да "изсмуква" с гадните си номерца, ги прилага към детето ни. Оправия няма. Rolling Eyes

# 76
Ти как си го обясняваш? Елементарен човек, който си пази спокойствието.
Това, че мълчат не означава по мои наблюдения, че са спокойни. Напротив; на тях им кипи даже сигурно повече, затова те тормозят. Наказват те, манипулират те и колкото ти търсиш контакт, толкова те с ехидна усмивка те игнорират. Така се хранят. И от моя опит мога да кажа, че само дистанцията помага. Ако си комуникативен тип, който решава проблем с разговор, си удобна плячка за такава пасивна агресия.

# 77
Случвало ми се е, да. Да съм обект на въпросното отношение. Даже ми се е случвало, опитвайки се да поставя някакъв ( според мен) проблем, човекът да заспи Simple Smile)) Сега ми е смешно, но тогава се пуках по шевовете. То времето си показа, че не сме един за друг. И наистина, вместо да се стигне до някакъв градивен спор, дебат, та дори и до скандал, човекът просто се озлоби към мен и накрая се чудех откъде ми е дошло. Не знам, сигурно съм била много досадна в опитите си да си изяснявам някои положения. Отчитам като своя грешка, че  като виждах, че "разговорът" се превръща в монолог, продължавах да го водя сама и сама да се оплитам в обяснения, вместо да очаквам такива от отсрещната страна. Съответно накрая ми се подхвърляше - "ти не умееш да се изразяваш ясно, точно и лаконично и не става ясно какво искаш". Та, не знам дали stonewalling е по-характерно за мъжете, но определено го свързвам с хора, които не обичат да се конфронтират или най-малкото предпочитат да им се говори в прав текст. А аз предпочитам, по-скоро ако трябва люто да се скарам с някого, но поне да има някакво включване по темата, отколкото да ми дава заета линия. Защото второто вече ми бие на пълно безразличие и нее@ателност, дори и да не е точно така.

# 78
Насокоро ми се случи да срещна такова отношение от колега, с който работехме по общ проект. Имаше някакъв конфликт, заради крайния срок и аз, въпреки че не носех отговорност за закъснението, а по-скоро той, му се извиних с желанието да изгладим отношенията си. Той обаче не прие извинението и се превърна в една нацупена ледена стена. Аз съм чувствителен човек и всичко това го усетих като агресия върху мен, отдръпнах се, но доста време след това ми беше чоглаво.  Та, такива “наказания” ги има не само в интимните връзки и за мен са признак на инфантилност и абсолютно неумение да общуваш пълноценно с другите. Навремето едно гадже имах такова и, тъй като нямах никакъв опит, бях убедена, че вината (именно вината) е у мен. Глупости на търкалета.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 18:29 от Eulalia

# 79
  • София
Да, най- голямата плячка са хора със самокритичност. Щото когато някой реагира диспропорционално и замълчи, сякаш са му откраднали бъбрека, нормалнивт човек започва да се чуди дали пък наистина не е супер сериозно казаното/направеното.
Хранят се с енергията, да. Ако ти се усетиш и същи млъкнеш, те обвиняват, че мълчиш, а не ходиш след тях да търсиш причината Joy

# 80
Скрит текст:
Да, най- голямата плячка са хора със самокритичност. Щото когато някой реагира диспропорционално и замълчи, сякаш са му откраднали бъбрека, нормалнивт човек започва да се чуди дали пък наистина не е супер сериозно казаното/направеното.
Хранят се с енергията, да. Ако ти се усетиш и същи млъкнеш, те обвиняват, че мълчиш, а не ходиш след тях да търсиш причината Joy
Всъщност единственото спасение, докато стигнеш до дистанция с такъв човек е - да се държиш по неочаван и непридвидим за него начин. Но това пък ги ожесточава и стават доста агресивни (в моя случай поне беше така). Разберат ли, че си им разкрил един път номерата и манипулациите, стават още по-безкрупулни в стремежа си да те сринат и друг изход освен моментално физическо и емоционално отдалечаване - няма. После започват с отчаяните им опити дистанционно да ти привличат вниманието с каквото могат, без никаква съвест през какво ще трябва да минат, за да го постигнат. Трудно е "откачането" от такъв човек, но не невъзможно. Wink

# 81
  • София
Знам, ама в един момент ако си като пън, се разбягват като дребни мишки, щото няма кой са ги обгрижва, разбирай на кого да точат енергията. Не е забавно като се правиш на ощипана девственица, отсреща да ти кажат "ми хубаво, твоя воля" и да се врътнеш Joy
Тия хора обичат драмата. Искат скандали, искат неистово да искаш да прекратиш мълчанието им. В началото искаш, щото нали двойка, изясняване на проблема, ала бала, но в един момент мълчанието става като ваканция за теб.

# 82
И тогава (когато ги отсвириш с безразличие при поредната манипулация и демонстрираш грижа за съхранение на себе си) с гняв и омраза си признават, че не могат повече да живеят с теб, въпреки, че до "ония ден" са те убеждавали как не искат раздяла, развод и т.н. И това е моментът когато, трябва да се възползвате от изгодно споразумение за развода. (ако имате железни нерви и достатъчно здрава психика, да стигнете дотам) Laughing

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 17:13 от anonymiss

# 83
  • София
Ох, да, точно така е. Joy

# 84
Та, такива “наказания” ги има не само в интимните връзки и за мен са признак на инфантилност и аболютно неумение да общуваш пълноценно с другите.
Да, има ги във всякакъв тип отношения. Аз термина го знам от едно време, когато учех политология, в контекста на дипломатическите отношения.
Но докато в другите сфери можеш да се дистанцираш или да намериш някакво убежище, у дома къде да се скриеш.
За себе си разбрах, че съм го правила най-вече цупейки се за някакви неща на сравнително млада възраст. После явно ми е щукнало, че диалогът е пътя към здравословните отношения. Както казах, съм го преживяла и като потърпевш, в сериозна връзка. Не срещах пълно мълчание, но ми се отговаряше с цупене, сумтене и омаловажаване на мнението. След като на няколко пъти ми казаха, че съм “луда” в отговор на съвсем резонни мои съждения, ми светна лампата. Отношение като към слабоумен досадник - това беше най-оскърбителното.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2019, 18:29 от Кафе с Канела

# 85
Не знаех, че така се казва. Правил съм го и на мен са ми го прилагали. Така се държа когато прекъсвам или се готвя да прекъсна отношения с някой. Когато са ми го прилагали не е действало, ако някой не иска да комуникира с мен, не е проблем и аз да спра да комуникирам с него.

# 86
На всеки може да се е случвало да прилага отказ от комуникация в дадена ситуация - проблем е когато се прави с извратената цел да караш другия да се съмнява в себе си и да му привличаш вниманието с това поведение. Wink

# 87
  • София
А пък нормалните хора, като прекъсват отношения, го казват директно, а не започват простo да мълчат. Малодушно е. Peace

# 88
Да бе, някой ми е опротивял и аз ще седна да се обяснявам с него защо повече не съществува за мен, как ли пък не.

# 89
  • София
Ами то си говори за теб като човек, не за другия колко ти е опротивял.

Общи условия

Активация на акаунт