Кралски работи и клюки - септември 2019

• 124 584
  • 2 987
  •   1
Отговори
# 2 490
Gentry не е ли по-нисша аристокрация? Върти ми се, че в Гордост и Предразсъдъци мистър Бенет беше gentry - тоест има земя, вади доходи от нея, ама няма титла.

# 2 491
Nobility/nobles са аристократи, благородници, дворяни. Gentry - то е по - долу от тях и над селяните и все пак не знам, дали не се водят commeners. По - скоро са нещо по средата.

# 2 492
  • Чужбина
Последно по темата: gentry е част от аристокрацията. Nobility също.
Елизабет Удвил специално, както споменах вече, има титла и по линия на първия си съпруг.

Що последно по темата? Щото не си чела история, нали?

Ако беше чела, изобщо нямаше да твърдиш, че жененето на commoner е нещо специално и необичайно.

Нито щеше да твърдиш, че рицар е благородническа титла.

Ми прочети за Anne Hyde, за Katherine Swynford / Karin Månsdotter / Henriette Mendel / Rosa Vercellana / Elise, Countess of Edla ...

Дори в тъпата Уикипедия пише, че Елизабет Уудуил е commoner.

Вземи да прочетеш и за Кралицата Майка, отде е и що е.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 15:07 от Eleonora_27

# 2 493
Да, наистина си пише, че е commoner.

За gentry - то можем ли да кажем, че е нещо като буржоазия?

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 15:14 от EsmeWeatherwax

# 2 494
Да, наистина си пише, че и commoner.

Не, буржоазията са горната средна класа, но все пак са търговци, занаятчии и т.н., просто имат по-висок капитал и съответно по-висок стандарт на живот. Пак се водят commoner. Gentry ( landed gentry) са си благородници, които не упражняват търговия, а се прехранват от земята, която притежават. Просто нямат титла.

# 2 495
  • Чужбина
Май е различно в различните кралства.

В Англия са били landed, т.е. имали са някакви земи, но не са имали благороднически титли.

За Англия пише следното:
It belonged to Aristocracy, but was distinct from, and socially "below".

Ох, fallon_fallon го е обяснила много добре.

# 2 496
Аз пък точно тази сутрин зачетох за Елизабет Удвил и книгата започва така:
"Баща ми е сър Ричард Удвил, барон Ривърс, английски благородник, земевладелец и поддръжник на истинските крале на Англия — родът Ланкастър. Майка ми произхожда от херцозите на Бургундия..."

А и не е било нормално да си взимат простосмъртни, защото и мъжа ѝ е трябвало по план да се вземе с принцеса, и е имало скандал защото се е оженил за нея.

# 2 497
Благодаря, стана ми ясно.

It belonged to Aristocracy, but was distinct from, and socially "below". - значи нещо по
средата.😅

# 2 498
  • Чужбина
А и не е било нормално да си взимат простосмъртни, защото и мъжа ѝ е трябвало по план да се вземе с принцеса, и е имало скандал защото се е оженил за нея.
Проблемът е, че бракът е договор. А и всеки договор се е подпечатвал с брак.

Когато се жени за някой друг, а не за вече предвидената, се нарушава някакво споразумение с еди-кое-си друго кралство.

Те са ги сгодявали още като деца, за да не се водят завоевателни войни.

Най-големият проблем от брак с някой commoner е, че не се възползваш от съюз с някое-друго кралство. А отмениш ли годежа, който е бил уреден по-рано, другата страна се сърди, щото сега трябва да търси жених на изоставения/изоставената.

Бракуването си е политика.

Когато обвържеш едно кралство с друго посредством брак, тогава, при евентуална война с трето, силите, т.е. военните сили на двете кралства се сливат. Така, вероятността за победа е по-голяма.

# 2 499
Оценки ли взехме да си пишем Joy

https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Woodville

# 2 500
  • София
Благодаря, стана ми ясно.

It belonged to Aristocracy, but was distinct from, and socially "below". - значи нещо по
средата.😅

Това за gentry-то ли е, че се обърках?
Ако да - Елизабет Уудвил последно каква е?
Доколкото разбирам е commoner, но има благородническа кръв, поне майка ѝ е дъщеря на граф.

# 2 501
  • Чужбина
Това за gentry-то ли е, че се обърках?
Да, като термин е за това.

Ако да - Елизабет Уудвил последно каква е?
Доколкото разбирам е commoner, но има благородническа кръв, поне майка ѝ е дъщеря на граф.

Елизабет се води commoner по дефиниция.

От Уикипедия на английски:

"Only two of the six marriages Henry VIII made to secure an heir were with royal brides, and Elizabeth Woodville, queen of Edward IV of England, was also a commoner."

# 2 502
Аз точно вчера размишлявах как не е било приемливо да се взимат с някой от по-нисше социално ниво и се сетих за един предговор на Джейн Еър, където на около 50 страници се обясняваше на днешния читател, който нямало как да разбере, но е много важно да му се набие в главата, че по онова време да се вземеш с някой от по-нисше съсловие на твоето е било абсолютно невъзможно, неприемливо, недопустимо... и т.н. и само осъзнавайки това можем да разберем и историята на Рочестър и Джейн.

# 2 503
Значи бащата на Елизабет, Ричард, си е бил чист commener. Баща му бил камерхер на херцог.
Оженил се за знатна дама, голяма любов ще да е било 😁 и от там семейството му тръгва на горе.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 15:41 от EsmeWeatherwax

# 2 504
  • София
Да, по дефиниция. Но не е "селянка".
Ето тук има няколко интересни неща https://www.factinate.com/people/facts-elizabeth-woodville/

А за Едоардо Моци  - бил италиански граф, баща му е граф, но понеже е британски гражданин, не може да ползва италианската титла в UK.
Ама при италианците явно всички са графове - баща, син Simple Smile

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 15:40 от Lana

Общи условия

Активация на акаунт