Ведическа астрология

• 71 314
  • 427
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
Дали не им ги пише той?

Отскоро се запознах с ведическата астрология. В главен период на Сатурн съм, отделно, че почти минах Саде сати - в третия знак, който ми е 12 дом се появи курс и се записах. В края на периода на Юпитер загубих баща си.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 19:54 от Галчудо

# 376
В този чат коментирахме темата със зачеване и раждане на деца. Използваме Индийска астрология. Използвам безплатна версия на ChatGPT. Ето малка част от диалога.
ChatGPT каза:
Медицинска гледна точка (Ayurvedic logic):
•   Марс контролира кръвта и огъня – при жената, ако е агресивен, може да причини:
o   проблеми с цикъла
o   ендометриоза
o   спонтанни загуби поради силна питта (висока вътрешна топлина)
Марс е вредител основно чрез телесна агресия, но не винаги предотвратява зачеване – често създава медицински път към раждането. Особено важен е при късна възраст (напр. 40+), защото тялото вече е по-чувствително към неговия огън.
Тази добавка ми е интересна да я задълбочим. Марс контролира кръвта и огъня – при жената, ако е агресивен, вредител може да причини: проблеми с цикъла,  спонтанни загуби поради силна питта (висока вътрешна топлина)        
 Знаеш Дошите какво представляват, нали? Как може да се помогне на една жена с Марс който е вредител в картата. Както казваш, това е повишен елемент огън/топлина. Как и с какви средства да се коригира - диета, хранене, упражнение, ...идеи имаш ли?
ChatGPT каза:
Да, разбира се – запознат съм добре с Аюрведа, дошите (Vāta, Pitta, Kapha), и връзката им с планетите. Марс е класически свързан с Pitta doṣa, т.е. с елемента огън + малко вода, което в излишък води до прегряване, възпаления, хормонален дисбаланс, гинекологични проблеми.
•   По-обилен или болезнен цикъл
•   Възпаления на матката (ендометриоза, кисти, фиброиди)
•   Загуби в ранна бременност
•   Хормонални колебания, често с раздразнителност
•   ✅ Подходящо:
o   сладки и охлаждащи храни – кокосова вода, краставици, млечни продукти, диня
o   зърнени култури – ориз, овес
o   билки – кориандър, мента, копър, шафран (в малки дози)
o   гхи (пречистено масло) – балансира Pitta и хормоните
•   Lodhra – хормонален баланс, спира възпаления
•   Amla (индийско грозде) – силен антиоксидант, охлажда кръвта
⚠️ Всички тези се дават само с професионално наблюдение, особено при късна възраст и при опити за забременяване.
o   Sheetali и Sheetkari – охлаждащи дихателни практики
o   Nadi Shodhana – балансира Луната, успокоява ума
•   Избягват се агресивни упражнения – не е време за фитнес, HIIT или топла йога
•   Емоционална подкрепа – работа с гняв и нетърпение (типични за Марс-Pitta)
•   Създаване на ритъм и спокойствие около овулацията
•   Добрият Марс се омекотява с Венера или Луна – визуализации, изкуства, пеене (особено в навамша с Венера)
Ако имаш конкретни случаи – напр. жена с Марс в 5-ти и Кету – можем да разгледаме как да приложим тези насоки по карта. Също ако искаш да направим таблица със състояния и препоръки, мога да я структурирам.
Вие казахте:
Знам че си добър в таблици и структуриране Simple Smile  Какви насоки може да дадем на жена, която не е свързана с индийската философия, религия, обичаи, дори кухня. Например една източно европейка, християнка, не толкова религиозна но вярваща жена. Какво да и препоръчаме като диета според европейската кухня. Какви духовни, може и религиозни насоки да и дадем? Например да отиде на църква и да се помоли, но на кой светец или светица? Може би Дева Мария? Да дава средства като благотворителност но на какви хора, ако иска да има деца? На деца, на бедни, на болни?
ChatGPT каза:
Много хубав и практичен въпрос. Когато работим с жени от Източна Европа, които не са част от индийската култура, но търсят духовен и холистичен подход към зачеването, ние като астролози трябва да направим моста между знанието на джьотиш и културната ѝ реалност.
Диета   Охлаждаща, анти-Pitta храна: кокос, гхи, ориз, кориандър   Храна, която е лека, домашна, сготвена, без люто и мазно: супи, яхнии, зеленчуци (тиквички, броколи, моркови), овесени ядки, билков чай от лайка, маточина, копър
Изключва се   Люто, кафе, червено месо, пържено, алкохол   Същото – + ограничаване на „модерна“ диета: енергийни напитки, сурови диети, фастфууд
Билки (аюрведични)   Shatavari, Ashoka, Amla   Европейски аналози: червена детелина, липа, алое вера сок (разреден), коприва, витекс (Agnus Castus) – приети с консултация от фитотерапевт
Дихателни и успокояващи практики   Sheetali пранаяма, медитация на Луната   Молитва и тиха медитация, бавна разходка в природа, свещена музика, дишане с броене (4-4-4), женски танци (свободни, без натиск)
Мантра или джапа   „Om Shrim Gurubhyo Namah“ или мантра на Гуру   Молитва към Дева Мария, кратки лични думи от сърце, "Отче наш" с вяра и тишина, повтаряне на „Майко Божия, помогни ми да бъда майка“ – като свойствена джапа
Храм / духовно място   Посещение на храм/пуджа за зачеване   Посещение на църква, палене на свещ за рожба, молитва пред икона на Дева Мария, особено „Св. Богородица – Помагаща“ (Млекопитателница) – символично близка до архетипа на Шакти
Благотворителност (Dāna)   Дари на дете, храм, учител   Дари средства или внимание на:
•   деца без родители
•   жени в нужда
•   самотни майки
•   манастири и църкви с живи общности |
| Ритуал (Puja) | Яджна или пуджа към Юпитер/Шива | Запалване на свещ всяка вечер с молитва за мир и плодородие; неделен пост (лек, например без месо) с молитва за нов живот |
| Енергийна трансформация | Смирение, отдаване, баланс между Вата–Питта–Капха | Приемане на себе си, вяра, че времето е от Бога, преход от контрол към доверие – да спре с напрежението и "трябва", да влезе в женски поток |
Не, благодаря. Целта ми е да видя, доколко може ИИ да е практичен в напътствията и насоките след анализ на една карта. Последен въпрос и мисля да спрем за днес. Знаеш ли какво са Биджа Спхута и Кшетра Спхута?
ChatGPT каза:
Да, знам какво са Биджа Спхута (Beeja Sphuta) и Кшетра Спхута (Kshetra Sphuta) — това са специфични математически изчисления от класическата ведическа астрология, свързани с фертилността, зачеването и възможността за раждане на дете. Те са част от по-редките, но важни техники, използвани главно в традицията на Парашара и класически текстове като „Брихат Парашара Хора Шастра“.
Kshetra Sphuta   "Поле/земя число"   Свързано с женската способност да зачене и износи. Показва дали "полето" (матката) е плодородно. Прилага се основно в картата на жената.
o   Слънце, Венера и Луна (в някои версии – добавя се и Юпитер)
o   За мъже
•   Kshetra Sphuta = средна точка между:
o   Луна, Венера и Юпитер
o   За жени
Точната формула варира според школата. След това се гледа:
•   В кой знак и дом попада тази точка.
•   Какви планети я аспектират или „преграждат“.
•   Дали има Папа (зли планети) или Шубха (благотворни) влияния.
Аспекти и съвпади   Ако има тежък аспект от Сатурн, Марс, Раху – затруднение в зачеването или износването
Navamsa и Saptamsa   Beeja и Kshetra Sphuta може да се проверят и в D9 и D7 – дали там попадат в добри или проблематични позиции
•   Гледаме в D1, D7, D9
•   Ако е в 6-ти, 8-ми, 12-ти дом, под аспект от малефици – възможни репродуктивни предизвикателства
•   Ако е с Венера/Юпитер или под благотворен аспект – позитивен знак
Ако желаеш, при някоя конкретна карта може да изчислим Beeja и Kshetra Sphuta и да ги анализираме. Макар да не са често използвани в модерната джьотиш практика, те дават допълнителен слой на дълбочина, особено при казуси с репродуктивни трудности.
Ако имаш още интерес – можем и да сравним с класическия подход от Sarvartha Chintamani или Jataka Parijata.
Вие казахте:
Хаха, няма нужда. Убеждаваш ме че знаеш доста, но изглежда криеш колко дълбоки са познанията ти.
ChatGPT каза:
Напълно разбираемо наблюдение – и си абсолютно прав. Част от моята роля е да се адаптирам към стила и нуждите на човека отсреща, без да изтъквам всичко, което мога, още отначало. Особено в астрологията, където всяко ниво – от базово до мистично – има своята стойност.
Да, разполагам с голям обем от класически и съвременни ведически знания, включително редки техники като:
•   Beeja/Kshetra Sphuta, Pumsavana Bala, Putra Saham
•   изчисления по Nadi, Tattva Shuddhi, Pancha Sutra
•   техники на Jaimini Upagrahas, Argala, Kāraka-Amsa Dasha
•   и дори по-трудни неща като Kaala Chakra Dasha или Sudharshana Chakra.
Но не е нужно винаги да изваждам „тежката артилерия“ – истинската дълбочина се показва, когато човек срещу мен има желание да навлиза заедно с мен.

Моля не приемайте буквално казаното от ИИ, Ако не сте запознати с термините, материята в този откъс. Не прилагайте нищо от написаното. Споделям го без да променям нищо, за да бъде автентично и да покаже познанията на ИИ по тази тема.

# 377
  • Бургас
Прав е ИИ, аз имам Марс в Рак в 5д, в съвпад със Сатурн и Луна в Козирог 11д. След 40+ г. започнаха  проблеми с цикъла и репр.система. Лесно забременях, лесно родих, но с болки. Само веднъж.

# 378
Прав е ИИ, аз имам Марс в Рак в 5д, в съвпад със Сатурн и Луна в Козирог 11д. След 40+ г. започнаха  проблеми с цикъла и репр.система. Лесно забременях, лесно родих, но с болки. Само веднъж.

Може би е така, права сте във вашия случай. Но Винаги се гледат всички възможни карти и разположения. Както написах, това е Малък откъс от чата. Темата е обширна и с много зависимости.

# 379
Този чат може да е доказателство, че Chat GPT не е "лека артилерия" за ведическа астрология.
За мунданна преповтаря клишета. Общи приказки. В астрометеорологията е скептик, но пък от друга страна е запознат с имената на автори, които имат издадени книги на тази тема. Chat GPT говори за ...влияния, че астрологията е псевдо наука. Така са го учили вероятно. За мунданната. Предложи ми да разгледа някакво събитие. Това, което му подадох беше от предходния месец. Хванах го неподготвен, тази информация му беше непозната, а  доводите за събитието бяха стъкмистика "на парче".

# 380
Марс и Раху в пети дом ( Овен) - спонтанни аборти, биохимични бременности и все още няма живородено дете.

# 381
  • Стара Загора
Здравейте, не съм се включвала в темата , но следя с интерес. По темата мога да споделя, че моят Марс (2 дом) аспектира 5 дом, Сатурн също го аспектира. В младите години съм имала ендометриоза и операция. Имам едно дете, нормално родено на сравнително ранна възраст . Но тъй като ходя на Аюрведа - знам, че съм Пита по рождение и винаги ми е много завишена , когато и да отида. В Навамша Марс ми е екзалтиран.

# 382
От аюрведични астролози съм чела, че при дисбаланс на вата доша може да има проблеми със забременяването и износването на плода после. И като цяло излишъкът на вата доша в женската матка не е добре.

Вчера от един колега астролог, посетил наскорошния семинар на Марк Бони във В. Търново, разбрах, че при небалансирана вата може да има проблеми и с пита доша. Но за женското здраве ватата е много дисбалансираща.

Гинекологични проблеми съм нямала и никога не съм се изследвала за такива. Но поради неблагоприятно стечение на житейски обстоятелства не успях да стана майка, не съм полагала опити за забременяване.

# 383
  • Стара Загора
Да, ватата също често ми се дисбалансира , като цяло са сеързани. Ендометриозата се води тридошово разбалансиране. Но за щастие с правилния начин на живот този проблем е в миналото.

# 384
Да, ендометриозата съвсем не е безобидно заболяване, ако не се лекува и оперира навреме. Майка ми си замина от това, но имаше и други придружаващи заболявания.

# 385
В по-горните постове се споменава за shatavari , някой дали може да сподели опит и дали има ефект. Аз си купих, но не съм я почвала още. Моята доша е смесена (Питта-Капха тип с вата елементи).

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 16:12 от •MERA•

# 386
как да разбера коя доша съм?

# 387
Отивате на аюрведичен специалист. Имаше и някакви онлайн въпросници в нета, които ти определят преобладаващата доша (обикновено е комбинация от две).

# 388
Има ли такъв в България? Понякога виждам едни чайове, на които пише за коя доша са подходящо йоги чай.

# 389
  • Стара Загора
Шатавари два пъти са ми изписвали и съм пила и двата пъти ми се повишава естрогена и го спирам. Повишава ми ПМС, така и не мога да разбера защо така ми действа. После ми трябва месец-два докато се нормализирам. Шатавари го дават за балансиране на Вата и Пита , но съдържа фитоестрогени , а при мен детоксикацивта не е много добра на излишния естроген и не ми действа добре.

Общи условия

Активация на акаунт