Ведическа астрология

• 71 328
  • 427
  •   1
Отговори
# 405
Кулинарният подкаст Дроб и чили имат един епизод за аюведично хранене - https://www.drob-chili.com/110

Аз съм си изявена питта и съответно трябва да правя обратното на всичко любимо, за да не я разбалансирам. Обичам люто, но трябва да го избягвам, обичам горещи храни и напитки, но трябва да избирам охладени, обичам силови и активни спортове, но трябва да ги редувам с охлаждащи дихателни практики и примерно йога нидра и т.н.
Идеята е, че ако си огън и продължаваш да приемаш допълнително огън, прекаляваш. Важи и за другите доши.

# 406
Ивчето, къде караш курс за Накшатри?
При една руска астроложка, която има индийски гуру. Ако искаш може на лични.

За планетите и вкусовете:

Суря - остър
Чандра - солен
Мангала и Кету - горчив
Буддха - смесен, различни привкуси
Гуру - сладък
Венера - кисел
Шани и Раху - тръпчив

Слънце (Суря) - сгряващи подправки, черен и червен пипер, джинджифил, шафран, канела, трикату. Етерични масла - камфор, канела, евкалипт, шафран.

Луна - ружа, корен от черен оман, шатавари, благовония - бели цветя като жасмин, гардения, лотос.

Марс - всички загряващи подправки - шафран, куркума, черен, червен пипер, джинджифил, канела. Етеричните масла са същите като при слънцето.

Меркурий - всички успокояващи билки - брами, пасифлора, мента, лайка, босилек. Етерични масла кедър, тамян, сандал, градински чай.

Юпитер - ашваганда, женско биле, женшен, астрагал. Мазна растителна храна, като семена и ядки, гхи.

Венера - всички сладки и цветни аромати - роза, шафран, жасмин, лотос, лилия, шатавари, листа малина, алое.

Сатурн - ашваганди, харитаки, корен от черен оман, смирна. Масла от сандал и кедър.

Раху - камфор, мирта, градински чай, евкалипт, сандал, лотос, аир - най добрата хармонизация на Раху.

Кету - градински чай, аир, хвойна, камфор, кедър.

Тъй като стана въпрос за аюрведа, написах за хармонизацията на планетите через храната/подправките. Но разбира се, това не е най - ефективната хармонизация. Най-голям ефект се получава чрез промяна на светогледа и начина на живот, развиване проявлението на доброто.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 22:38 от Iv4eto_M

# 407
  • Стара Загора
Накшатрите са много интересени, но ние при Екатерина Димитрова не сме изучавали самото тълкувание . А същността на Накшатрите само. Ивчето при вас какво включва курса?

# 408
Накшатрите са много интересени, но ние при Екатерина Димитрова не сме изучавали самото тълкувание . А същността на Накшатрите само. Ивчето при вас какво включва курса?
1. Основни понятия, пада и таттва, лунен месец, природата на 27-те накшатри.
2. Накшатра Пуруша, здравето на човека, лични мантри за здраве, панча пакши.
3. Морфология на възникването и природата на накшатрите, Божествата на накшатрите.
4. Специални накшатри, 27 дома на накшатрите.
5. Мухурта, професия според накшатрата.
6. Партньорска съвместимост, според системата Гуна - милан
7. Мритю Бхаги или разрушителните градуси на накшатрите.

# 409
Погледнах картите на няколко известни двойки или бивши двойки за съвместимост. Има например двойки с малък процент съвместимост и въпреки това са си заедно дълго време. А има и други, на които картите изглеждат хармонични, но са разделени. Някой от вас има ли такъв опит?

# 410
Погледнах картите на няколко известни двойки или бивши двойки за съвместимост. Има например двойки с малък процент съвместимост и въпреки това са си заедно дълго време. А има и други, на които картите изглеждат хармонични, но са разделени. Някой от вас има ли такъв опит?

Да, точно така е. Съвместимост по Ашта кута или Гуна милан, е само един от методите които се използват при анализ на партньорски взаимоотношения. Не е редно да се доверяваме само на него. Добре е да се види съвместимостта на двата хороскопа по Лагна, Лагнеш, планети, взаимното им разположение. Съвместимост по даши-настоящи и бъдещи. Доши които съществуват. Може да се използват и Арудха лагна и Упапада по Джаймини.

# 411
Сатурн казват, отговаря за дълголетието, но пък е крура граха. Как може да се тълкува ако аспектира 8 дом - че би бил фактор за дълголетие или напротив?

# 412
  • Бургас
Бих гледала дали е слаб или силен, дали има арища йоги, у8 и взаимоотношенията им.  Уча се, но по пътя на логиката...

# 413
Възможно е да даде проблеми с продължителността на живота или да създаде проблеми със здравето. Но само от един аспект не трябва да се правят заключения. Трябва цялостно да се изследва картата.

# 414
Това не знам дали е за тази тема и ако не е моля да ме извините. Може ли по рождената дата да се определи кои цветове биха били на късмет и кои трябва да избягваме за дрехи, предмети, автомобили? От известно време по разни ведически сайтове постоянно излизат някакви такива калкулатори и ми е интересно това глупости ли са? Защото в различните получавам различни резултати.

Някои от тях са пълни клишета - червено и оранжево като добри цветове за огнена зодия.

# 415
Има връзка между планетите и цветовете, също така металите, билките, скъпоценните и полускъпоценни камъни. Тук обаче не се дават общи препоръки, а само след детайлен анализ на хороскопа – там трябва да се види кои планети може да се подсилят, а кои не трябва. Марка автомобил според хороскопа не съм чувала някой да препоръчва, няма такова нещо дори в модерната западна астрология.

# 416
  • Бургас
Аз забелязах, че влечението към цветовете има общо с различните периоди. Имам влечение към тъмносиньо от доста време, оказа се, че е цвят на Сатурн, а съм  в Сатурнов период вече 10 г.

По западната - при всяка смяна на прогр.Луна започвам да имам влечение към характерните за знака цветове. Също забелязах разлика по-драстична в предпочитанията и стила,че се е случила когато Слънцето е сменило знак.

# 417
При мен лично не забелязвам никаква по-специална промяна, независимо от астрологичните влияния, през които преминавам през годините. Много съм постоянна от гледна точка на стила, прическата, предпочитаните цветове и модели дрехи. С напредването на възрастта вкусът ми стана една идея по-екстравагантен, но по един ненатрапчив начин, мразя кича. Драстична промяна в предпочитаните цветове никога не е имало при мен, от години дори не си променям цвета на косата. В хороскопа ми, ако се гледа по ведическа астрология, няма планета, която заслужава да бъде допълнително подсилена с избор на определени цветове и скъпоценни камъни.

# 418
Забелязала съм, че предпочитам някои цветове, а други избягвам. Например научих се никога да не слагам червено, ако отивам на изпит или друго важно събитие. Но това няма нищо общо с ведическата астрология. Всяка планета си има ден и цвят. Понеделник, ден на Луната и белия цвят. Вторник - Марс - червено. Сряда - Меркурий - зелено. Четвъртък - Юпитер - жълто, коралово, оранжево. Петък - Венера - розов, пастелни цветове. Събота - Сатурн - черен, тъмносин. Неделя - Слънце - жълт, златист. Цветовете са най - слабият начин за корекция, по-силни са камъните, мантрите, а най - силна е трансформацията към сатвичен начин на живот.

# 419
Според индийците ъгловите домове 1, 4, 7, 10 са домовете на нашите действия, а тригоналните домове 1, 5, 9 - на нашия късмет. Ако има  йоги между тях, т.е. добро съчетание на действия и късмет, животът вероятно е успешен и по-благоприятен. Обаче ако няма?
Имам наблюдение върху трудна натална карта. Има ли начини за промяна на даденото по натал, освен да се пеят мантри и да се носят скъпоценни камъни?

Общи условия

Активация на акаунт