Не искам да заминавам

• 14 606
  • 279
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Шарки, това с размера е твоя интерпретация. И за непълнолетните пише "дължат издръжка", без да изброяват памперси, пюрета и учебни тетрадки. Преди малко беше "По закон са длъжни само до 18 г. възраст.", сега стана 60 лева.

Чек, длъжни са да им осигурят храна, подслон и достъп до училище. Не непременно до конкретно училище или до училище в някаква конкретна област на географията. И ако детето не желае да учи - не е длъжно, понеже е пълнолетно така или иначе - не са длъжни вече пък с нищо. Т.е. откаже ли се да посещава училище авторката, в някоя от предложените от родителите дестинации, те нямат законово задължение да я осигуряват.

Прави впечатление, че продават апартамент, който може би нормално се очаква да е наследствен, но авторката не получава нищо. На 18 е малко късно да я вадят от неподходяща среда, не мисля че това е причината.
Прави впечатление егоизмът, предимно.

Мисля, че просто не си прочела внимателно цялата тема. Авторката сама признава, че се е забърквала в най-различни сериозни проблеми, с рискови ситуации, с бягане от дома, с алкохол и... други (без наркотици... може би - тя така поне твърди. може би вече натам отиват нещата). Родителите определено са опитали какво ли не - вкл. осигуряване на самостоятелна форма на обучение, само и само да я измъкнат от блатото, в което се е набутала. Сега, като краен вариант, избират "всичко или нищо" - или изцяло сменя средата, с надеждата да я спасят - или, ако тя откаже да бъде спасена (или ако е вече зависима и не може да направи стъпката, не знам), да не могат те да бъдат преследвани - от наркодилъри, заемодатели и др. подобни. Това е наистина много отчаяна стъпка на родители - особено пък на родители с единствено дете.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2019, 13:47 от katiABV

# 241
  • Пловдив
А на мен ми е интересно защо техните не одобряват приятеля и? Дали е престъпник? По-малко вероятно е да е наркоман. Или да е компанията и по принцип.
Но като гледам как драпа да остава - гаджето е.

# 242
  • София
Пропускаме, че авторката учи и възнамерява да кандидатства. Пропускаме, че техните държат да си намери работа като чистачка, за да им доказва характер.
Подчертаваме, че Белгия е рай за всеки българин. Подчертаваме, че след 18 родителите имат права ( защото, ако не е тяхно право да и налагат заминаване,  значи е чисто изнудване). Подчертаваме също, че веднъж като стане на 18 детето, родителите стават рязко бездетна двойка със собствен живот.
Иначе много сме чували и чели: Аз за детето си всичко бих направил/а. Ама това до 18, после вече не сме им длъжни. Е, по закон сме, ама кой ти гледа.

Не, не държат на такова нещо - напротив, държат това да НЕ се случва. Това си е нейна изкривена интерпретация - аз като взема да си намеря сам работа и те, видиш ли, ще решат, че съм много сериозна и ще почнат пак да ми плащат всичко, пък аз да си ходя по клубове и животът да е безгрижен и прекрасен като преди. Тяхната теза е: махаш се от тук, или при баба и дядо, или при нас, или се оправяш сама. Няма трети вариант. Ама то либоФ, голямо чудо... те не одобряват гаджето - предвид бягствата от дома, хойкането по питейни заведения преди пълнолетието, вероятно с пълно основание. И компанията не одобряват. И начина на живот.
И не забравяй, че влизането в АЕГ е свързано с огромен разход - в продължение на 7 години, постоянен, както и на влагане на време и усилия - и това от страна на същите тези родители, дето после си мислиш, че искат да стане чистачка!? Бъди сериозна. Ако искаха, щяха да я оставят в кварталното училище и да я натирят в Бъргар При още на 14.

# 243
А на мен ми е интересно защо техните не одобряват приятеля и? Дали е престъпник? По-малко вероятно е да е наркоман. Или да е компанията и по принцип.
Но като гледам как драпа да остава - гаджето е.
+ 111111111111111
Hands Plus1

# 244
  • София
Ама вие верно се вързахте на версията за езикова гимназия? Авторката ако знаеше език нямаше да се гласи за чистачка. Най-малкото щеше да е прочела и някоя друга книга на английски...

# 245
  • Пловдив
Ама вие верно се вързахте на версията за езикова гимназия? Авторката ако знаеше език нямаше да се гласи за чистачка. Най-малкото щеше да е прочела и някоя друга книга на английски...
Тя иска да остане на всяка цена и нейните да я подпомагат финансово, тя да поработва на 4 часа, гаджето да плаща по някое кафе или кръчма. Не мисли за бъдещето. Но съвсем спкойно може да е от езикова гимназия. То това не пречи да си неориентиран.

# 246
  • Sofia
Ако не беше проблемна нямаше родителите да искат да я вземат. Има нещо друго тук, което тя няма и да си каже, а защо родителите заминават - вероятно нямат работа в България.

# 247
  • София

Това, че учи в езикова гимназия и смята, че нивото й отговаря на C1, не я прави да има диплома за средно образование или сертификат за езика. Дори и наистина на това ниво да го владее, с нищо не може да го докаже, а на това отгоре няма дори средно образование. Какво друго да стане, освен чистачка. На мама и тати гордостта!

# 248
Kati, не чистачка, студентка. Освен това влизането (и завършването) на АЕГ предполага някакви усилия и от страна на ученика, не само на родителите. Каква пък толкоз гордост, че си успял да покриеш разходите по обучението на детето си.
Афродита, споменах, че учи и възнамерява да продължи, не защото не може да завърши от разстояние, а защото решихте, че обикаля по клубове и нищо не прави. 
Дано не сте получили подобно отношение от вашите родители, бг мами. 🙂

# 249
  • София
Толкова ученолюбивата авторка не ходи на училище, та в университет ще ходи...

# 250
  • София
Kati, не чистачка, студентка. Освен това влизането (и завършването) на АЕГ предполага някакви усилия и от страна на ученика, не само на родителите. Каква пък толкоз гордост, че си успял да покриеш разходите по обучението на детето си.
Афродита, споменах, че учи и възнамерява да продължи, не защото не може да завърши от разстояние, а защото решихте, че обикаля по клубове и нищо не прави. 
Дано не сте получили подобно отношение от вашите родители, бг мами. 🙂

Не студентка. Изключително отговорна чистачка.
Виж й публикациите. Тя го казва, не ние - че само е ходела по клубовете, бягала е от дома и се е забъркала в какви ли не каши, затова е била спряна от физическо посещаване на училището (като компромис от страна на училището, по всяка вероятност измолен от родителите, едва ли от нея, вместо да бъде изхвърлена). И това още преди 2 (май беше) години, не сега. Сега се надява като "сама си намери" работа като чистачка в някаква верига заведения за бързо хранене родителите й да я видят като много отговорна и зряла.  Tired

# 251
  • Sofia
Само да не тръгне да се жалва и да събира пари в БГМама, думи нямам, има си емоционални причини да остане във великия гр. Варна. Но съм на мнение, че образованието трябва да се завърши някак, родителите какво мислят по този въпрос?

# 252
Прочетох няколко пъти "детето" за 18 годишен завършен човек и разбрах какво не е наред и защо се разминават мненията. Спирам да чета. Че и спекулации и причини се дават защо детето трябва да бъде изкарано от тази среда - направо не се усещате. Joy

На който детето му е дете на 18, неспособно да знае кое е най-добре за него - нещо много е сбъркал в родителството. People Information Desk Person

А ти прочете ли ѝ разсъжденията? На завършен човек ли ти прилича?? На акъл си е точно дете. И тя сама призна с половин уста, че им е създавала проблеми, та вероятно родителите си имат доста добри причини да правят това, което правят.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2019, 02:30 от tuali

# 253
Аз мисля че ако ние не знаем за какво става въпрос то само спекулираме. Без значение каква страна взимаме. Детето си ни е дете и на 8 и а 18 и на 38 и ако има проблеми винаги бихме се опитали да помогнем. Ако имате @дете@ на 27, което има зависимости например или с нужда от някаква терапия , то бихте ли опитали да му помогнете? Не казвам че на авотрката такъв е проблема,  мисля  че човек помага на децата си и може родителите и да опитват да и помогнат в нещо. НЕ вярвам да се опитват да и пречат. Както ражбирам до този момент винаги са и помагали. Аз се чудя дали ако Родителите на Ейми Уайнхаус
 бяха приложили малко повече @насилие@ дали нямаше да е още жива. Същото важи за много пораснали деца .
Аз съм за малко @насилие@ в критични ситуации.

# 254
Мдам, точно @насилието@ решава въпроса, спор да няма.

Общи условия

Активация на акаунт