Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

• 59 400
  • 809
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Аз съм с инстант пот и печене не става в него, освен ако не броим мокри кексове, крем карамел и чийзкейк на пара. За целта трябва да имаш форма, която влиза вътре - аз нямам, моите всички са по-големи. Съответно не правя.
Иначе за яхнии, мусака, разни меса, картофи, ориз, какво ли не, е екстра.
Да добавя само за спагетите - аз правя всичко вътре и сос, и паста. Начупвам пастата, ако е необходимо, слагам съставките за сос, вода да покрие и включвам под налягане на 7-8 минути. Отварям, разбърквам и е готово. Купата е метална и вече над 2 години, не съм имала случай нещо да загори брутално.
Asyalein, може да сърчнете рецепти за сладкиши в нета примерно "brownies in instant pot" или каквото ви интересува, за да прецените дали стават и как стават.

# 511
Не намирам активна тема за роботи (не се справям с търсенето). Питах във въпроси всякакви, но не ми отговори никой.

Някой има ли робот, който реже на кубчета и бели? Аз само един намерих в гугъл, но цената му не ме устройва особено.

# 512
Ася, да напиша и тук за кукъра. Както писах в другата тема, моят е Крокпот Експрес, като ИП, но с друго покритие на купата. Правя и сладки неща в него - основно чийзкейк, брауни, мляко с ориз, и лава кейк в индивидуални формички за крем карамел, тоест всичко, което носи да е по-влажно. Формите ми са макс 20 см диаметър, едната даже я поръчвах от Щатите, че тук нямаше. Един път направих грешката да пробвам рецепта, в която се сипва всичко направо в тенджерата, нищо не стана, появи се BURN предупреждението за грешка, загоря и не вдигна налягане, та от тогава не им вярвам на тези рецепти. Много е важно при избора на кукър да видиш дали има допълнително силиконови уплътнители за капака, понеже поемат страшно много миризми, аз ползвам 3 - 1 за сладките неща, един за много силно миришещи индийски или мексикански яденето, и 1 за нормално готвено.
Готвя всичко в моя, паста заедно със соса, яхния/кърита с ориз или картофи като гарнитура едновременно по метода pot in pot, варива всякакви. Ползвам го всеки ден, почти не съм включвала котлони или фурна, което особено в жегите ми идва много добре. Пести ми много време и не трябва да се занимавам да гледам или бъркам, докато се готви яденето съм вдигнала малко крака за почивка или направила салата. Сестра ми е веге и макар, че живее сама също го ползва нон стоп.

# 513
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
margolotta, благодаря, че сподели.
погледнах за резервни части - има само целия капак за 20Е, което е половината/една трета от цената на целия уред Flushed

ще трябва да потърся дали от други уреди пасват уплътненията.

# 514
Здравейте,
Имате ли впечатления от този модел кукър Амазонбейсикс:
https://www.amazon.de/AmazonBasics-Mehrzweck-Dampfdrucktopf-elek … itchen&sr=1-2
Синът ми е студент в Германия и обмисляме да купи кукър, за да си готви.
Аз имам Инстант пот, но за студентско готвене не ми се дават толкова пари. Преди време ползвах Морфи Ричардс.

# 515
  • Paris, France
Невена, каква микровълнова?! Кукърът ми трябва за къмпинг!
Съответно няма да правя торта на етажи в него, а набързо нещо сладко, ако се тръшнат.

Мими, доволна ли си, как е качеството?

https://www.manualslib.de/manual/592796/Silvercrest-Ssm-1000-A1.html#manual

Тук е обяснено как се ползва програмата кейк. Марголота и други също обясниха. Моят кукър, дето има обособена програма за печене не вади хубави браунита и леките, шоколадови кексове не ги изпича добре, а в този никак не става, нито набързо, нито бавно. Не пече и толкоз, нито пържи.

В някои къмпинги има кухни с микровълнови.

Има много рецепти за бързи сладкиши на тиган и в тенджера и тези, които стават в тенджера стават и в кукър, но се изискват и други съдове. Грис халва ще стане в кукъра, но сиропа ще трябва да го вадиш на котлона. Пана кота също става, но трябва хладилник.

За качеството - около мене доста хора си го купиха и са доволни, но те искаха електрическа тенджера под налягане с иноксова купа. В сравнение с ИП и Кукео времената за готвене са долу горе същите. Хубавото е, че съдът не се драска и влиза в миялна. Този уред е отскоро на пазара и не можем да знаем каква е трайността, но Лидл дават 3 години гаранция, което е голям бонус. Това ако го купиш от тях. Имам много кухненски уреди от Лидл, някои на 15-16 години и нито един развален или не работещ. Толкова съм доволна от матката, че когато решихме да купуваме микровълнова, купихме от Лидл. Машината ми за хляб, от Лидл, р на 10+ години и още работи без да съм сменял и кофа или бъркалки.

Ако искаш мултикукър, в който да печеш кекс, да печеш цели пилета, да пържиш риба в много мазнина, направо се ориентирай към Olla GM с допълнителен капак за печене.

Ако времето ти не е ограничено и не търсиш бързина при готвене на жилави месо и бобови, има обикновени, леки мултикукъри, които пекат кекс и правят доста повече от ИП и Лидълския. Е, тефлонирани са, а за Olla GM можеш да купиш допълнителна, иноксова тенджера.

Планинско цвете, ако не е спешно, изчакайте края на август. Има големи намаления тогава и отделно студентски. За такъв уред бих дала повече пари и бих търсила с прикачен капак и печене ако става дума за студент..

# 516
Не ми трябва за печива, нито цяло пиле ще приготвям.
Риба рядко пържа.

Кои са другите, които правят повече?

# 517
  • Paris, France
Olla gm мохат да пекат кекс. Новите модели са  modelo H и modelo H deluxe. Идват с тенджера, която е с тефлоноподобно покритие, а иноксова може да се купи допълнително.

https://www.storeollasgm.com/fr/

В този сайт има и пакети с капак за запичане, допълнителни тефлонирани купи.

Това е иноксовата купа, която може да се закупи допълнително:

https://escaparatedelhogar.es/cubeta-acero-inoxidable-olla-programable.html

Има и други кукъри, които готвят под налягане, пекат кекс и са под 1000W, но май няма допълнителни купи за тях.

https://m.darty.com/m/achat/petit_electromenager/cuisson_quotidi … rolux_epr966.html

Същия, под друга марка:

https://www.amazon.de/gp/aw/d/B071XG6JJK/ref=cm_cr_arp_mb_bdcrb_top?ie=UTF8

През септември и януари бяха намалени на 60-70€. Четох, че купата с дръжки на Филипс ставала за тях. Няма възможност за закупуване на иноксова купа. Не могат да пържат е много мазнина. Всичко друго правят. 900w са, но 5 литра, а не 6.

# 518
От няколко години имам Philips HD3167/70, купата му не е мръднала, но ме изнервя липсата на възможност да настроя температурата и времето за готвене, както аз преценя. Има едни ръчни настройки, но нещо не се справям с тях. Набелязала съм си този уред: REDMOND RMC-M90E и се чудя дали да не си го купя. Прочетох много мнения за мултикукърите в различните теми тук, но написаното специално за този модел не ми е достатъчно. Затова реших да попитам тези, които го ползват, какво мислят за него. Заслужава ли си инвестицията?

Благодаря предварително на отзовалите се!

# 519
Невена, благодаря. Aigostar са ми даже наблизо, намерих уреда за 77€.
Пасвал и халогенния капак от Оля. Дали и купите не пасват или трябват дръжки?

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 21:46 от asyalein

# 520
  • Paris, France
Невена, благодаря. Aigostar са ми даже наблизо, намерих уреда за 77€.
Пасвал и халогенния капак от Оля. Дали и купите не пасват или трябват дръжки?

Естествено, че не пасват и съм го обяснила. Самоцитирам се:

"Всичко друго правят. 900w са, но 5 литра, а не 6."

Happy chef e 5 литра, а Олята е почти 6. Пробвахме да сложим моята купа в Happy chef, не пасва. Моят е 5 литра.

Дръжките нямат значение. В кукър, предназначен за купа с дръжки може да се сложи купа без дръжки ако пасва по размер. В кукър с купа без дръжки не може да се сложи купа с дръжки, защото няма предвидена вдлъбнатини за тях.

# 521
Може ли тези с кукър Филипс 3037 да ми кажат имат ли подобни “драскотини” по нагревателната част?
Днес го получих и Маи  ще го върна Sad
Не знам от монтажа ли е?Но се страхувам да не би да не работи както трябва

# 522
  • София
Здравейте момичета!

Рано зарана сложих един боб да се вари и като си представих пак, че ще го чакам часове, реших, че ми е време за тенджера под налягане. От тема на тема и статия на статия стигнах до извода, че ще е мултикукър (те по цени с добрите тенджери се конкурират, хах). И докато минаваха часовете изчетох темата тук Grin и бая се оплетох. За най-лесно реших да отскоча до Топ Шоп да видя Делиманото...
А някок има ли впечатления от Делимано прешър?
Вероятно е късно за VickyTaylor, но все пак - НЯМА ДЯ ВЗЕМА Laughing И малко инфо, ако и друг я оглежда. Освен че попаднахме на заядлива продавачка (без изненада дотук), се случи приблизително следния разговор:
- Какво е покритието? (В сайта не пише)
- Ами не е тефлон.
- А какво е?
- Не знам, нямаме информация, ама не е тефлон.
- Защото виждам че има олющване... (липсваше парче приблизително 0,3 на 1 см)
- И кво от това?
- (аз съм в ступор и реаграм само с тъпо взиране)
- Това е мостра, не я предлагаме, какво като има олющване? Незалепващо е.

Останалата част от разговора е излишна, но ако някой знае какво е това мистериозно покритие, да ме светне, че ме яде любопитството. Nerd

Сега, следващо в списъка ми е Tefal One Pot и се надявам да не съм досадна с повтарящи се въпроси... освен, че изпуска по малко пара и миризми други неудобства има ли? Видях, че вътрешния съд е без дръжки, как си вадите манджата на съдове без дръжки, без риск да се изкъпете с нея? Има функция “печене” - това е за тестените или може и за запичане на манджите? От прочетеното оставам с впечатление, че май само Ola-та имат такова?

Много ви благодаря предварително!

# 523
Манджата или я разсипвам директно с черпака от мултикукъра в чинии, или вадя купата с ръкохватки, каквито ползвам и за тавите от фурната и горещите тенджери. Купата има ръб отгоре, така че не ми е проблем ваденето и поне досега не се е случвало да я изпусна. Пече тестени, но с обръщане, няма как да запече ястие отгоре. Някои си купуват капак от халогенна фурна, за да запичат.

# 524
  • София
Благодаря, Stillness Hug ориентира ме. Тестените не ме интересуват, но назад в темата видях едни запечени сарми иии... затова питах. Добре, дотук си стоя на тефал, от наличните в бг, ако все пак иска да сподели за него? Olla-та са другите, които ми хванаха интереса, но две неща не са ми ясни - при поръчка от чужбина как стоят нещата с гаранцията? И защо поръчвате допълнителни вътрешни съдове, какво му е на фабричния?

Общи условия

Активация на акаунт