Отговори
# 165
Привет,
Имаме нужда от съвет, че вече не издържаме в София! Буквално!

Може ли малко помощ с предимствата и недостатъците на живота в някоя село до Солун сравнен с този в София?
Почти сме го решили, но ни интересуват неща като:
 - ОК ли е здравеопазването и най-вече педиатрите в Солун - ок е здравеопазването, по-добро от БГ.
 - как се приемат малките деца, могат ли лесно да се впишат и т.н. - българите не ни приемат с много добро око, но ако имате финансови възможности, ще сте приети с големи обятия /както някой писа по-долу. Като цяло, децата се вписват лесно винаги.
 - повече ли се спазват законите и има ли повече чувство за справедливост там и т.н. - да, чувството за справедливост е по-високо от БГ, но има и много безотговорни хора. Като цяло гърците, като всички балканци, гледат да не спазват законите
 - хората ОК ли са като цяло, защото в Родината положението е чалга, уонаби мутри и т.н. Да не изброявам.
 - зная, че семейството и т.н. там се ценят повече. Наистина ли е така и т.н. - да, хората са ок, знанията се ценят тук, даже много.

Разгледали сме училища, дори сме се свързали и сега си насрочваме срещи. За момента звучат доста отзивчиви.
Прегледали сме цени на наеми, имоти и т.н., свързали сме се с две агенции и т.н.
Дори мислим да поживеем там за някакъв период от време, за да може да преценим, но всяко мнение ще е полезно Coffee

# 166
  • Пловдив
Здравейте имам нужда от насоки относно кръщене на деца.Моята майка трайно се установи в Солун по точно Перея.Вече 10 години живее там и ние с децата прекарваме летата там.Тъй като децата ми не са кръстени ни дойде вълнуващата идея да ги кръстим там.Но срещаме огромно затруднение със порядките.Децата са на 16 и 7 .Ние и кръстницата сме православни християни .Първо в църквата искат преведени кръщелните на всички и легализирани,искат децата да изкарат едномесечен курс за въвеждане във вярата след което да получим разрешение от висша инстанция която да разреши кръщенето и те да знаят добре езика за да може да четат от писанието.И не на последно място искат да ги изкъпят целите в нещо като басейн.Сега знам че са кръщавани деца ама чак пък толкова изисквания няма как да покрием особено последното с което ако уговоря малкото момиче то голямата няма начин да се съгласи.Вие които имате подобен опит кажете ми на всички места ли са подобни изискванията ?Дайте ми моля съвети.Другият вариант е да си отидем до България за ден и да ги кръстим тук.

# 167
Попитайте в друга църква. Много често се разминават изискванията на поповете.

# 168
Най-добре вижте и в друга църква или някое друго населено място, малко село, което ви допада.

# 169
  • Атина
Здравейте имам нужда от насоки относно кръщене на деца.Моята майка трайно се установи в Солун по точно Перея.Вече 10 години живее там и ние с децата прекарваме летата там.Тъй като децата ми не са кръстени ни дойде вълнуващата идея да ги кръстим там.Но срещаме огромно затруднение със порядките.Децата са на 16 и 7 .Ние и кръстницата сме православни християни .Първо в църквата искат преведени кръщелните на всички и легализирани,искат децата да изкарат едномесечен курс за въвеждане във вярата след което да получим разрешение от висша инстанция която да разреши кръщенето и те да знаят добре езика за да може да четат от писанието.И не на последно място искат да ги изкъпят целите в нещо като басейн.Сега знам че са кръщавани деца ама чак пък толкова изисквания няма как да покрием особено последното с което ако уговоря малкото момиче то голямата няма начин да се съгласи.Вие които имате подобен опит кажете ми на всички места ли са подобни изискванията ?Дайте ми моля съвети.Другият вариант е да си отидем до България за ден и да ги кръстим тук.
В колкото и църкви да питате изискванията са същите. Когато исках да кръстя дете над 10г. обиколихме много църкви, опитвахме с връзки, ходих да питам по острови и нищо, навсякъде същото. Накрая се отказахме и го кръстих в България.
За детето под 10г. тогава ми казаха, че няма нижда да ходи на курс. Това е за деца над 10. Но според моя опитр е безнадеждно за деца над 10.

# 170
Ние този месец ще кръщаваме малката (1,4г). Искат кръщелното само на кръстника и да знае на изуст молитвата , за да я каже.
От нас само акт за раждане на детето.
Но пък малката е раждана в Гърция и кръстника е грък, та може би това играе роля. Отделно е и бебе още.

Кръщението ще е във Филиро. Може все пак да се обадите и да проверите за изискванията.

Или просто си кръстете децата в България. Поне ще разбират езика и няма да им е непонятно какво се говори и случва.

# 171
  • Атина
Ние този месец ще кръщаваме малката (1,4г). Искат кръщелното само на кръстника и да знае на изуст молитвата , за да я каже.
От нас само акт за раждане на детето.
Но пък малката е раждана в Гърция и кръстника е грък, та може би това играе роля. Отделно е и бебе още.

Кръщението ще е във Филиро. Може все пак да се обадите и да проверите за изискванията.

Или просто си кръстете децата в България. Поне ще разбират езика и няма да им е непонятно какво се говори и случва.
Да, когато се кръщава бебе не се изисква обучение. Обучават децата над 10г

# 172
Здравейте мами. Нахлувам със спешен въпрос.
Дъщеря ми е с гръцки задграничен паспорт и искаме да направим пълномощно на майка ми, за да пътува с нея за България.
Може ли някой да даде линк да сваля точната бланка за попълване .
От полицията ни пратиха в КЕП, а там само бланки за свободни съчинения...Cry

Общи условия

Активация на акаунт